Siirry suoraan sisältöön

Sairaanhoitaja, monimuoto, erillishaku, Turku, syksy 21: MSHTS21E

Tunnus: MSHTS21E

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Sairaanhoitaja (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
0.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2022

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Sairaanhoitaja (AMK)/ Bachelor of Nursing on hoitotyön asiantuntija, jonka tehtävänä yhteiskunnassa on lähellä ihmistä tukea yksilöitä, perheitä ja yhteisöjä määrittämään, saavuttamaan ja ylläpitämään terveyttään. Tukemalla ihmisten ja yhteisöjen voimavaroja hän auttaa ihmistä myös kohtaamaan sairastumisen, vammautumisen ja kuoleman. Ammatissa toimiminen edellyttää vahvaa eettistä, kriittistä ja ammatillista ajattelun ja päätöksenteon taitoa. Asiantuntijuuteen sisältyy kyky kehittää ja uudistaa toimintaa tutkimustietoon perustuen sekä valmiudet näyttöön perustuvaan hoitotyöhön, yrittäjyyteen, kansainvälisiin tehtäviin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Sairaanhoitaja työskentelee eri sosiaali- ja terveydenhuollon julkisissa ja yksityisissä palveluissa, kolmannen sektorin alueilla tai yrittäjänä. Sairaanhoitaja toimii itsenäisesti hoitotyön asiantuntijana yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa.

Sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelma pohjautuu seuraaviin säädöksiin:
- kansainväliset sopimukset ja suositukset, erityisesti EU-direktiivit 2005/36 ja 2013/55/EY
- kansallinen sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva lainsäädäntö
- ammatinharjoittamista koskeva lainsäädäntö
- ammattikorkeakouluja koskeva lainsäädäntö
- kansainväliset, kansalliset ja alueelliset terveyspolitiikan tavoitteet ja tulevaisuudennäkymät
- Eurooppalainen tutkintojen ja osaamisen viitekehys (European Qualifications Framework = EQF) taso 6
- Kansallinen tutkintojen viitekehys (National Qualifications Framework = NQF) (www.minedu.fi/OPM) taso 6

Opinnot muodostuvat seuraavasti:

YDINOSAAMINEN
- kieli- ja perusopinnot 6
- ammattiopinnot 22 op
- harjoittelu 7 op
- opinnäytetyö 15 op

LAAJENTAVA OSAAMINEN
- Vaihtoehtoiset suuntaavat opinnot 10 op

Turun ammattikorkeakoulussa pedagogisena lähtökohtana on innovaatiopedagogiikka, jonka tavoitteena on innovaatiokompetenssien (kriittinen ajattelu, aloitekyky, luovuus, tiimityö ja verkostoituminen) kehittyminen. Terveydenhoitajakoulutuksessa innovaatiopedagogiikka ja sen tavoitteet läpäisevät/integroituvat kaikkiin opintoihin.

Perusopintojen tavoitteena on, että opiskelija kehittyy viestintä- ja kansainvälisyysosaamisessaan, omaksuu näyttöön perustuvan tutkivan työotteen toimintatavakseen opiskelijana ja hoitotyön asiantuntijana sekä hankkii asetuksen (A 1120/2014) tarkoittaman kielitaidon.

Ammattiopintojen tavoitteena on, että opiskelija sisäistää eettisesti korkeatasoisen toimintatavan sekä terveyden edistämisen periaatteet. Hän perehtyy ammatillisen tehtäväalueen keskeisiin asiakokonaisuuksiin ja sovellutuksiin sekä niiden tieteellisiin perusteisiin siten, että kykenee itsenäisesti työskentelemään tehtäväalueen asiantuntijatehtävissä ja yrittäjänä. Ammattiopintojen tietoperustana on terveystieteisiin pohjautuva tieto, johon opiskelija kytkee ammatin kannalta keskeisten muiden tieteenalojen tietoperustaa. Opiskelija voi valita kulloinkin tarjolla olevista suuntaavat opintojaksoista 10 op. Näiden tarkoituksena on laajentaa osaamista ja antaa mahdollisuuden suunnata osaamista kiinnostavalle osaamisen alueelle.
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu on kiinteä osa sairaanhoitajakoulutuksen opintoja. Opiskelija suorittaa osan harjoittelustaan ammattikorkeakoulun opetustiloissa luokka- ja simulaatioharjoituksissa, jolloin hän harjaannuttaa ja kehittää perustaitojaan voidakseen jatkaa opiskeluaan erilaisissa toimintaympäristöissä. Opiskelija voi anomuksestaan saada hyväksiluetuksi opetussuunnitelmassa määritellyn harjoittelun opintojakson siihen sopivalla työsuhteessa tehdyllä työllä, jonka tulee vastata opiskelijan opiskelemaa tutkintoa. Hyväksiluku tehdään, kun opiskelija on kirjattu tutkinto-opiskelijaksi.
Opinnäytetyö (15 op) on osa harjoittelua. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa valmiutensa työskennellä itsenäisesti ja käyttää kriittisesti tutkimusperustaista tietoa hoitotyössä ja sen kehittämisessä. Opinnäytetyöt on kytketty ammattikorkeakoulun tutkimusryhmä- ja liiketoimintaan. Kypsyysnäyte on opinnäytetyön alalta kirjoitettu näyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai muun koulusivistyskielen taitoa.

OSAAMISPOLUT, ERIKOISALAT JA PÄTEVYYDET

Sairaanhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994). Tutkinnon suoritettuaan opiskelija voi hakea ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Ammattinimike on sairaanhoitaja.

PALAUTEJÄRJESTELMÄ

Opiskelijat osallistuvat opetuksen ja sen toteutuksen suunnitteluun erilaisissa työryhmissä. Opiskelija arvioi oppimistaan ja antaa palautetta opetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta opintojaksoittain ja koulutuksen loppuvaiheessa. Opiskelijoiden antama palaute huomioidaan koulutusta kehitettäessä.

URAMAHDOLLISUUDET JA JATKO-OPINTOMAHDOLLISUUDET

Sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa monipuoliset kansalliset ja kansainväliset työuramahdollisuudet. Tutkinto antaa jatko-opintomahdollisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistossa suoritettavaan ylempään korkeakoulututkintoon. Opiskelijan urakehitystä tuetaan koko opintojen ajan.

Osaamistavoitteet

Turun ammattikorkeakoulun määrittelemät innovaatiokompetenssit integroituvat sairaanhoitajakoulutuksen kompetensseihin. Innovaatiokompetenssit muodostuvat yksilö-, yhteisö- ja verkostotason osaamisista ja ne kattavat seuraavat viisi osaamisen ulottuvuutta: kriittinen ajattelu, aloitekyky, luovuus, tiimityö ja verkostoituminen.

Sairaanhoitajakoulutuksen osaamistavoitteet perustuvat Euroopan unionin yhteisesti määriteltyyn direktiiviin ja kansallisesti sovittuihin osaamisalueisiin. Sairaanhoitajakoulutuksen osaamisalueet, jotka on valtakunnallisesti määritelty, ovat ammatillisuus ja eettisyys, asiakaslähtöisyys, kommunikointi ja moniammatillisuus, terveyden edistäminen, informaatioteknologia ja kirjaaminen, johtaminen ja työntekijyysosaaminen, tiedonhallinta, ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen, kliininen hoitotyö (kliinisen hoitotyön perusosaaminen, sisätautien hoitotyön osaaminen, kirurgisen ja perioperatiivisen hoitotyön osaaminen, lapsen, nuoren ja perheen hoitotyön osaaminen, mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaaminen, ikääntyneen hoitotyön osaaminen, hoitotyön osaaminen erilaisissa palveluympäristöissä, erityistukea tarvitsevan hoitotyön osaaminen, lääkehoito), näyttöön perustuva toiminta, yrittäjyys ja kehittäminen, laadun varmistus, sosiaali- ja terveydenhuollon, palvelujärjestelmä ja, potilas- ja asiakasturvallisuus.

Vuositeema: Hoitotyön osaaja
Opiskelija syventää hoitotyön ja sen kehittämisen osaamistaan.

Pedagogiset toimintatavat

Opiskelu toteutuu Turun ammattikorkeakoulun innovaatiopedagogiikan lähtökohtien mukaan, jonka keskeisinä lähtökohtina ovat monialaisuus, tutkimus- ja kehitystoiminta, joustavat opetussuunnitelmat, yrittäjyys ja palvelutoiminta sekä kansainvälisyys. Innovaatiopedagogiikka perustuu kokeiluun, tiedon ja osaamisen jakamiseen sekä eri näkökulmien yhdistämiseen. Tavoitteena on opiskelijan ammatillisen osaamisen ja innovaatiokompetenssien kehittyminen. Opiskelija nähdään aktiivisena, itsenäisenä ja vastuullisena oppijana. Opettaja luo olosuhteita oppimiselle, tukee, kannustaa ja ohjaa sekä antaa palautetta opiskelijan oppimisesta.

Opintoja suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan työelämän edustajien, opiskelijoiden ja opettajien yhteisissä tiimeissä, tietoa soveltaen, tekemällä ja kokeilemalla. Työelämälähtöisissä projekteissa on mahdollisuus tehdä monialaista ja -ammatillista yhteistyötä eri toimialoja edustavien yritysten ja muiden ammattilaisten kanssa.

Monimuotokoulutuksen opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa sovelletaan aikuispedagogiikan periaatteita. Opiskelija nähdään aktiivisena, itsenäisenä ja vastuullisena oppijana, joka pystyy tekemään opintojaan koskevia valintoja. Terveydenhoitajakoulutuksen verkkototeutuksen ryhmässä opiskellaan teoriaopintoja verkko-opetusmenetelmiä hyväksikäyttäen muutaman orientaatiopäivän jälkeen. Muut oppimismenetelmät ovat projekti- ja simulaatiomenetelmät sekä harjoittelu. Opintoihin kuuluu myös itsenäistä opiskelua ja opiskelijan on varauduttava siihen, että vuodessa suoritettavat hoitotyön opinnot edellyttävät tiivistä sitoutumista opiskeluun.

Opintojen ohjauksen ja oppimisen tukemisen yleistavoitteena on, että opiskelija etenee opinnoissaan oppimissuunnitelman mukaan. Opiskelija laatii ohjattuna henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (e-HOPS), joka ohjaa opintojen ajallista, sisällöllistä ja menetelmällistä etenemistä. Opiskelija voi määrätyin perustein rakentaa osaamisprofiiliaan muissa kotimaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa tai muissa oppilaitoksissa suorittamillaan osaamistavoitteita vastaavilla suorituksilla. Lisäksi hän voi hakea hyväksilukua muulla tavalla hankitun vastaavan tasoisen osaamisen perusteella.

Kansainvälisyyden tavoitteena on, että maailmankuva avartuu, opitaan ymmärtämään eri kulttuureja sekä pystytään työskentelemään monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Kansainvälisyystoiminnan muotoja ovat opiskelu vierailla kielillä, kotikansainvälistyminen (esim. vaihto-opiskelijoiden tuutorointi), opiskelu ulkomailla, sekä erilaiset seminaarit ja kansainväliset tutkimus- ja kehittämisprojektit. Opiskelu ulkomailla on erikseen sovittavalla tavalla osa Suomessa suoritettavaa tutkintoa eikä se pidennä opiskeluaikaa. Koulutukseen sisältyy vieraskielistä oppimateriaalia.

Arviointi

Arviointi on oppimista ohjaavaa ja kehittävää ja se kohdistuu sekä oppimisprosessiin että oppimistulokseen. Tutkinnon suorittaminen edellyttää sairaanhoitajakoulutuksen spesifisten osaamistavoitteiden, ja niistä johdettujen arviointikriteereiden mukaista osaamista. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu yleisellä tasolla oppimissuunnitelmassa ja tarkemmin opintojakson toteutussuunnitelmassa. Arvioinnissa hyödynnetään erilaisia menetelmiä. Opintojaksojen arvosana ilmoitetaan arvosanalla 0-5 tai sanallisena arviona hyväksytty/ hylätty. Harjoittelun hyväksytty suoritus edellyttää tavoitteiden saavuttamisen lisäksi oppimissuunnitelman opintopisteiden laajuista osallistumista. Tämän lisäksi opiskelija saa suullista tai kirjallista palautetta, jonka avulla hän oppii tuntemaan omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteita.

Jatkuva arviointi tukee opiskelijaa tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Opettajan ja itsearvioinnin ohella arvioijana voivat olla muut opiskelijat vertaisarvioijina sekä työelämässä toimivat ohjaajat ja muut yhteistyökumppanit. Opintojensa alusta lähtien opiskelija rakentaa osaamissuorituksistaan yksilöllistä portfoliota, joka avulla hän voi osoittaa henkilökohtaisen asiantuntijuutensa sekä opiskelun aikana että tutkinnon suoritettuaan. Henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (e-HOPS) toteutumista seurataan ja sitä päivitetään opintojen edetessä opettajatuutorin kanssa käytävissä kehityskeskusteluissa ja innovaatiokompetenssien itsearvioinnin pohjalta. Opiskelijan vastuulla on opintojen eteneminen ja tarvittaessa ohjauksen hakeminen.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 Kevät 2022 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

200
TH00BV16 Client-Oriented Social and Health Services 2
TH00BV17 Nursing Science, Ethics and Evidence-Based Approach in the Nursing Profession 5 3.3 3.3 1.7 1.7
1001004 English Professional Skills, B2 3
MSHTS21E-1001
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
MSHTS21E-1004
Turvallisen lääkehoidon ja ravitsemuksen toteuttaminen

(Valitaan kaikki)

8
TH00BV22 Lääkehoidon perusteet 5
TH00BV23 Nestehoidon perusteet 3
MSHTS21E-1014
Hoitotyö erilaisissa palveluympäristöissä ja poikkeusoloissa

(Valitaan kaikki)

4
TH00BZ59 Potilaan kliininen tutkiminen 2 1.3 1.3 0.7 0.7
TH00BV39 Rokotusosaaminen 2
Aiempi opistotutkinto

(Valitaan opintopisteitä: 150)

150
7031054 Sairaanhoitajan tutkinto 150
7031052 Sairaanhoitajan ja erikoissairaanhoitajan tutkinto 150
7003039 Terveydenhoitajan tutkinto 150
7003040 Kätilön tutkinto 150
MSHTS21E-1015
Johtaminen, laadunvarmistus ja työntekijyysosaaminen sosiaali- ja terveyslalalla

(Valitaan kaikki)

3
TH00BV41 Johtaminen, laadunvarmistus ja työntekijyysosaaminen sosiaali- ja terveyslalalla 3
MSHTS21E-1012
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

22
TH00BX65 Hoitotyön erityisosaaminen 2B 7 4.7 4.7 2.3 2.3
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
TH00BV51 Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen 3
TH00BV52 Opinnäytetyön suunnittelu 4 2.7 2.7 1.3 1.3
TH00BV53 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte 8 5.3 5.3 2.7 2.7
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
MSHTS21E-1013
Vaihtoehtoiset suuntaavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

5 - 10
TH00BV54 Akuutti-, teho-, ja päivystyshoitotyö 5 3.3 3.3 1.7 1.7
TH00BV55 Gerontologinen hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV56 Ihmislähtöinen palliatiivinen hoito 5
TH00BV57 Iho-, silmä- ja korvasairauksia sairastavan potilaan hoitotyö 5
TH00BV58 Lasten, nuorten ja perheen hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV59 Mielenterveys- ja psykiatrisen hoitotyön erityiskysymykset opinnot 5
TH00BV60 Palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan oire- ja kivunhoito 5
TH00BV61 Perioperatiivisen hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV62 Potilaan ja läheisten kokonaisvaltainen tuki ja vuorovaikutus palliatiivisessa hoidossa 5
TH00BV63 Seksuaalisuus ihmisen elämänkaaressa 5
TH00BV64 Sisätauti-kirurgisen potilaan hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV65 Terveyden edistämisen syventävät opinnot 5
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5 3.3 3.3 1.7 1.7
Yhteensä 210 20.6 20.6 10.4 10.4 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Lääkehoidon perusteet
Nestehoidon perusteet
Potilaan kliininen tutkiminen
Rokotusosaaminen
Sairaanhoitajan tutkinto
Sairaanhoitajan ja erikoissairaanhoitajan tutkinto
Terveydenhoitajan tutkinto
Kätilön tutkinto
Johtaminen, laadunvarmistus ja työntekijyysosaaminen sosiaali- ja terveyslalalla
Akuutti-, teho-, ja päivystyshoitotyö
Gerontologinen hoitotyön syventävät opinnot
Ihmislähtöinen palliatiivinen hoito
Iho-, silmä- ja korvasairauksia sairastavan potilaan hoitotyö
Lasten, nuorten ja perheen hoitotyön syventävät opinnot
Mielenterveys- ja psykiatrisen hoitotyön erityiskysymykset opinnot
Palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan oire- ja kivunhoito
Perioperatiivisen hoitotyön syventävät opinnot
Potilaan ja läheisten kokonaisvaltainen tuki ja vuorovaikutus palliatiivisessa hoidossa
Seksuaalisuus ihmisen elämänkaaressa
Sisätauti-kirurgisen potilaan hoitotyön syventävät opinnot
Terveyden edistämisen syventävät opinnot
Harjoittelu
Hoitotyön erityisosaaminen 2B
Opinnäytetyö
Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen
Opinnäytetyön suunnittelu
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte
Perusopinnot
Client-Oriented Social and Health Services
Nursing Science, Ethics and Evidence-Based Approach in the Nursing Profession
English Professional Skills, B2
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

200
TH00BV16 Client-Oriented Social and Health Services 2
TH00BV17 Nursing Science, Ethics and Evidence-Based Approach in the Nursing Profession 5
1001004 English Professional Skills, B2 3
MSHTS21E-1001
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
MSHTS21E-1004
Turvallisen lääkehoidon ja ravitsemuksen toteuttaminen

(Valitaan kaikki)

8
TH00BV22 Lääkehoidon perusteet 5
TH00BV23 Nestehoidon perusteet 3
MSHTS21E-1014
Hoitotyö erilaisissa palveluympäristöissä ja poikkeusoloissa

(Valitaan kaikki)

4
TH00BZ59 Potilaan kliininen tutkiminen 2
TH00BV39 Rokotusosaaminen 2
Aiempi opistotutkinto

(Valitaan opintopisteitä: 150)

150
7031054 Sairaanhoitajan tutkinto 150
7031052 Sairaanhoitajan ja erikoissairaanhoitajan tutkinto 150
7003039 Terveydenhoitajan tutkinto 150
7003040 Kätilön tutkinto 150
MSHTS21E-1015
Johtaminen, laadunvarmistus ja työntekijyysosaaminen sosiaali- ja terveyslalalla

(Valitaan kaikki)

3
TH00BV41 Johtaminen, laadunvarmistus ja työntekijyysosaaminen sosiaali- ja terveyslalalla 3
MSHTS21E-1012
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

22
TH00BX65 Hoitotyön erityisosaaminen 2B 7
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
TH00BV51 Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen 3
TH00BV52 Opinnäytetyön suunnittelu 4
TH00BV53 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte 8
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
MSHTS21E-1013
Vaihtoehtoiset suuntaavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

5 - 10
TH00BV54 Akuutti-, teho-, ja päivystyshoitotyö 5
TH00BV55 Gerontologinen hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV56 Ihmislähtöinen palliatiivinen hoito 5
TH00BV57 Iho-, silmä- ja korvasairauksia sairastavan potilaan hoitotyö 5
TH00BV58 Lasten, nuorten ja perheen hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV59 Mielenterveys- ja psykiatrisen hoitotyön erityiskysymykset opinnot 5
TH00BV60 Palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan oire- ja kivunhoito 5
TH00BV61 Perioperatiivisen hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV62 Potilaan ja läheisten kokonaisvaltainen tuki ja vuorovaikutus palliatiivisessa hoidossa 5
TH00BV63 Seksuaalisuus ihmisen elämänkaaressa 5
TH00BV64 Sisätauti-kirurgisen potilaan hoitotyön syventävät opinnot 5
TH00BV65 Terveyden edistämisen syventävät opinnot 5
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5