Siirry suoraan sisältöön

Kemiantekniikan koulutus: MKEMIS20

Tunnus: MKEMIS20

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoite
Koulutuksen tavoitteena on valmistaa insinöörejä kemian ja terveysteknologian laitteiden suunnitteluun, rakentamiseen, huoltoon ja ylläpitoon. Valmistuvalla insinöörillä valmiudet soveltaa kemian, elektroniikan ja tietotekniikan osaamistaan laitteiden ja mittausten eri sovelluskohteissa.
Osaamisen perustana ovat elektroniikka, tietotekniikka, kemia, fysiikka ja matematiikka. Opiskelija kehittää projekti-, laatu- ja turvallisuusosaamistaan opintojen alusta asti. Opinnot tukevat opiskelijan vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen kehittymistä. Opintojen aikana opiskelija hankkii perustiedot kestävästä kehityksestä ja kehittää vaikutusmahdollisuuksiaan kestävän tulevaisuuden edistämiseksi.

Rakenne ja sisältö
Insinööritutkinnon laajuus on 240 op. Siitä 195 op on ydinosaamista, joka muodostuu perusopinnoista (85 op), ammattiopinnoista (80 op) ja harjoittelusta (30 op). Opiskelija laajentaa osaamistaan valitsemalla omaa tavoiteltua osaamistaan parhaiten tukevia vapaasti valittavia opintoja (30 op) ja tekemällä opinnäytetyön (15 op) osaamistavoitteitaan tukevasta aiheesta. Laajentava osaaminen on laajuudeltaan 45 op.
Perusopinnot sisältävät seuraavat moduulit: kemia, matematiikka, fysiikka, tieto- ja viestintätekniikan perusopinnot, kieli- ja viestintäopinnot, sekä työelämää, yrittäjyyttä ja kestävää kehitystä tukevat opinnot. Perusopintojen aikana opiskelija luo insinööriosaamiselleen pohjan.
Ammattiopinnoissa opiskelija syventää ja kehittää osaamistaan sekä tiimityöskentelytaitojaan. Ammattiaineina opiskellaan mm. kemiallista ja biokemiallista analytiikkaa, prosessitekniikkaa, mittaus- ja säätötekniikkaa, sulautettua elektroniikkaa ja terveysteknologiaa.
Moduulien laajuudet ovat pääsääntöisesti 15 op.

Osaamispolut
Opiskelija voi suunnata omaa osaamistaan vapaasti valittavien opintojen, työharjoittelun ja opinnäytetyön avulla.

Erikoisalat ja pätevyydet
Ei sovellettavissa.

Palautejärjestelmä
Koulutuksessa noudatetaan Turun ammattikorkeakoulun palautemenettelyjä. Keskeisiä palautekanavia ovat opiskelijabarometri, palautepäivät ja opintojaksokohtainen palaute. Näiden lisäksi palautetta saadaan suoralla kommunikaatiolla opiskelijoiden kanssa.
Koko koulutuksen yhteinen palautepäivä järjestetään keväisin. Palautepäivään ryhmät tuovat asioita, jotka he haluavat nostaa henkilökunnan tietoisuuteen. Palautepäivään pyydetään edustajat kaikista opiskelijaryhmistä ja henkilökunnasta. Palautepäivän muistiot ovat nähtävissä Messissä. Lisäksi KT-päällikkö käy syyskaudella keskustelemassa opiskelijaryhmissä palautteen perusteella tehdyistä toimenpiteistä. Näin opiskelijat saavat palautetta aiemmin itse antamastaan palautteesta ja kuulevat palautteen perusteella tehdyistä toimenpiteistä.
Opintojaksokohtaisia palautteita kerätään yhteisesti tai opettaja voi organisoida oman palautekyselyn. Palautteet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon seuraavaa toteutusta suunniteltaessa. Opintojaksokohtaiset palautteet käydään läpi myös opettajan kehityskeskustelussa.

Uramahdollisuudet
Kyseessä on kemiantekniikan alalla toteutettava uudenlainen koulutus. Valmistuvan insinöörin työ voi olla esimerkiksi prosessilaitteiden asiantuntijatehtävä bio-, elintarvike- ja kemianteollisuudessa tai terveysteknologian laitteistoja valmistavassa tai myyvässä yrityksessä. Työnantajia voivat olla lääke- ja diagnostiikkateollisuus, elintarviketeollisuus tai esimerkiksi eri alojen laitetoimittajat. Koulutuksessa saamiasi valmiuksia ja osaamista voit soveltaa myös muille aloille, joissa tarvitaan mittausteknistä osaamista, esimerkiksi ympäristömittaukset.

Jatko-opintomahdollisuudet
Insinööri voi jatkaa opintojaan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon, teknisten korkeakoulujen/yliopistojen diplomi-insinöörikoulutukseen tai yliopiston maisterikoulutukseen.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen osaamistavoitteet ovat yhdistelmä innovaatiokompetenssien mukaisia tavoitteita ja substanssitavoitteita.

Yksilöosaamisen innovaatiokompetenssit
• kykenee itsenäiseen ajatteluun ja päätöksentekoon
• osaa toimia tavoitteellisesti ja sinnikkäästi
• kykenee luovaan ongelmaratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
• osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan

Yhteisöosaamisen innovaatiokompetenssit
• osaa toimia yhteistyökykyisesti monialaisessa tiimissä ja työyhteisössä
• osaa toimia oma-aloitteisesti ja vastuullisesti yhteisön tavoitteiden mukaisesti
• osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen ja yhdistäen erialojen tietoja ja menetelmiä
• osaa toimia eettisten ja yhteiskuntavastuullisten periaatteiden mukaisesti
• osaa toimia työelämän vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa

Verkosto-osaamisen innovaatiokompetenssit
• osaa luoda ja ylläpitää työelämäyhteyksiä
• osaa toimia verkostoissa
• kykenee moniammatilliseen ja -kulttuuriseen yhteistyöhön
• kykenee kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen

Koulutusvastuun kompetenssit

Projektiosaaminen
• osaa käyttää projektinhallinnan tietoteknisiä työkaluja
• osaa työskennellä projektiluonteisesti aikataulun mukaan

Tieto- ja viestintätekniikan perusosaaminen
• osaa tulkita ohjelmakoodia ja hyödyntää ohjelmointia ongelmanratkaisussa
• tuntee sähkö-, automaatiotekniikan ja elektroniikan perusteet
• ymmärtää tietoverkkojen toimintaa ja tietoturvan merkityksen

Prosessiosaaminen
• tuntee kemianteollisuuden prosessien perusteet
• ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina

Laatuosaaminen
• tuntee alaan liittyviä laatujärjestelmiä
• tuntee alan regulatiivisen sääntelyn liiketoiminnalle asettamia vaatimuksia

Soveltava luonnontieteellinen osaaminen
• omaa alan vaatimat matematiikan, fysiikan ja kemian valmiudet
• osaa soveltaa näitä tietoja ja taitoja käytäntöön

Liiketoimintaosaaminen
• ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet
• pyrkii markkinalähtöiseen, kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan

Instrumentoinnin ja diagnostiikan osaaminen
• osaa kuvata lääke- ja elintarvikediagnostiikan ja sensorien toiminnan, tuntee alan tyypillisiä laitteita ja sensoreissa käytettäviä materiaaleja
• tuntee prosessiautomaatiota, säätötekniikkaa ja kunnossapitoa, laitediagnostiikkaa
• tuntee elektronisen laitteen arkkitehtuuria ja toimintaperiaatteita
• osaa suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisen laitteen hyödyntäen mikro-ohjainta sekä siihen liitettyjä näyttöjä, antureita, moottoreita ja kytkimiä
• tuntee sosiaali- ja terveysalan eri toimijat ja palvelujärjestelmää sekä ymmärtää
• tuntee alan tärkeimpiä tietoteknisiä standardeja ja arkkitehtuuriratkaisuja

Pedagogiset toimintatavat

Opiskelu on monimuoto-opiskelua, joka toteutetaan lähi- ja etäjaksoina sekä verkko-opintoina. Etäjaksojen aikana ohjaus tapahtuu verkossa ja opiskelijoita kannustetaan yhteisölliseen toimintaan verkkopedagogisin keinoin sekä modernin teknologian avulla. Lähijaksoilla syvennetään etäjaksojen aikana saavutettua osaamista ja tehdään laboratoriotöitä koulun laboratorioissa. Monimuoto-opiskelu vaatii kykyä itsenäiseen opiskeluun. Käytännön työskentelyä tehdään intensiiviviikojen lisäksi työharjoittelujaksoilla. Jos opiskelija on töissä koulutusalaa vastaavassa työpaikassa, hän voi suorittaa opintojaan myös opinnollistamalla.

Koulutuksen pedagoginen rakenne noudattaa insinöörikoulutukseen suunniteltua CDIO-viitekehystä ja innovaatiopedagogiikkaa. Opiskelijat tekevät koulutuksen aikana suunnittele-testaa projekteja. Näin opiskelija oppii etsimään tietoa ja soveltamaan sitä käytäntöön.

Opinnot on mitoitettu neljälle vuodelle. Hyvällä suunnittelulla opiskelijan on kuitenkin mahdollista suorittaa opinnot myös lyhemmässä ajassa. Tässä auttavat esimerkiksi kesäopinnot, joita voi valita kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteisestä tarjonnasta. Siellä on tarjolla myös koulutuksen omia opintoja. Myös työn opinnollistaminen on hyvä keino opintojen nopeuttamiseen.

Arviointi

Opintoja arvioidaan monipuolisesti. Arviointi voi olla monen opettajan yhteistyötä, sillä opintoja toteutetaan yhteisopettajuutena. Pääsääntöisesti opintojaksojen arvosana annetaan asteikolla 1-5. Jotkin opintojaksot, kuten korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot sekä harjoittelu arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.
Opintojaksojen arvioinnissa arvioinnin lähtökohtana ovat opintojakson osaamistavoitteet ja osaamisen kehittyminen. Arvioinnin tavat vaihtelevat opintojaksojen toteutustavan mukaan. Tässä joitakin esimerkkejä:
- Opiskelijat keräävät pisteitä oppimistavoitteiden mukaan tehtyjen tehtävien ja kokeiden perusteella. Saavutettu pistemäärä tuottaa arvosanan. Arviointitaulukko esitetään opiskelijoille opintojakson alkaessa, joten opiskelija voi asettaa omat osaamistavoitteensa jo opintojakson alussa.
- Arvioidaan toimeksiantojen raportteja. Arvioinnin kriteerit annetaan ennen työn aloittamista.
- Opiskelijat saavat henkilökohtaista ohjausta ja palautetta työstään esim. laboratoriotöitä tehdessään.
- Projektien arvioinnissa käytetään apuna innovaatiokompetensseja, itsearviointia ja vertaisarviointia. Vertaisarviointina tehtävien väliarviointien ansiosta opiskelijoilla on mahdollisuus parantaa suoritustaan jo projektin aikana.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy 2020 Kevät 2021 Syksy 2021 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 1. / 2020 2. / 2020 3. / 2021 4. / 2021 5. / 2021 1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

195
MKEMIS20-1001
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot

(Valitaan kaikki)

19
1002354 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1 1 1 1 0.5 0.5
1002355 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2 1 1 1 0.3 0.3 0.3
TE00BO32 Projektinhallinta 5 5 5 2.5 2.5
TE00BS44 Työvälineohjelmistot 1 3 3 3 1.5 1.5
TE00BS45 Työvälineohjelmistot 2 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TE00BT77 Yrittäjyys ja kestävä liiketoiminta 5 5 5 2.5 2.5
TE00BT78 Turvallisuus työssä 2 2 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3
MKEMIS20-1002
Kemia

(Valitaan kaikki)

13
TE00BO29 Kemia 5 5 5 2.5 2.5
TE00BO40 Kemian laboratoriotyöt 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3 3 3 1.5 1.5
MKEMIS20-1003
Matematiikka

(Valitaan kaikki)

15
5021200 Insinöörimatematiikan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5051212 Calculus 5 5 5 2.5 2.5
TE00BT90 Statistical Data Analysis and Experiment Design 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MKEMIS20-1004
Fysiikka

(Valitaan kaikki)

10
5021211 Insinöörifysiikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5021212 Fysikaaliset mittaukset  5 5 5 2.5 2.5
MKEMIS20-1005
Mittaus- ja kemiantekniikka

(Valitaan kaikki)

10
TE00BO30 Johdatus mittaus- ja kemiantekniikkaan 5 5 5 2.5 2.5
TE00BO36 Kemiantekniikan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MKEMIS20-1006
Tieto- ja viestintätekniikka

(Valitaan kaikki)

10
5051111 Ohjelmoinnin perusteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00BO31 Tietoturva ja tietosuoja 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MKEMIS20-1007
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

13
5021214 Työyhteisöviestintä 2 2 2 0.7 0.7 0.7
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
5021182 Working English 2 2 2 1 1
5021135 English Professional Skills 3 3 3 1.5 1.5
TE00BT79 Tiedonhaku ja raportointi 3
MKEMIS20-1008
Diagnostiikan menetelmät ja laitteet

(Valitaan kaikki)

20
TE00BS59 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BO33 Laitteiden huolto ja kunnossapito 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BO35 Diagnostiikan mittaukset ja analysointi 5 5 5 2.5 2.5
TE00BU40 Kemian analyysimenetelmät 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MKEMIS20-1009
Instrumentointi

(Valitaan kaikki)

25
5021209 Mittaus- ja säätötekniikka 5 5 5 2.5 2.5
5021164 Sähkö- ja automaatiotekniikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BO34 Sensor Technology 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5021210 Instrumentoinnin suunnittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
MKEMIS20-1010
Elektroniikka

(Valitaan kaikki)

20
TE00BW97 Elektroniikan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5251004 Elektroniikan mittaukset 5 5 5 2.5 2.5
5251005 Elektroniikan työpaja 10 10 10 5 5
MKEMIS20-1011
Terveysteknologia

(Valitaan kaikki)

10
5251002 Terveysteknologian toimiala 5 5 5 2.5 2.5
5251003 Lääkinnällisen laitteen tuotekehitys 5 5 5 2.5 2.5
MKEMIS20-1012
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
TE00BL93 Perusharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BN11 Alakohtainen harjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BN12 Ammattiharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
MKEMIS20-1013
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 10 10 10 10 5 5 10 5 5 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 5 5
5021128 Yritystoiminta 5 5 5 2.5 2.5
TE00BV70 Johdatus matematiikkaan ja fysiikkaan 5 5 5 2.5 2.5
MKEMIS20-1014
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
5021151 Opinnäytetyö, toteutus 10 10 5 5 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7
5021152 Opinnäytetyö, raportointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Yhteensä 240 69 57 61 30 30 39 25 32 23 38 20 10 15 15 13.1 13.1 13.1 12.5 12.5 10.8 10.8 10.8 11.5 11.5 12.7 12.7 12.7 10 10 3.37 3.37 3.37

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Harjoittelu
Perusharjoittelu
Alakohtainen harjoittelu
Ammattiharjoittelu
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, raportointi
Perusopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2
Projektinhallinta
Työvälineohjelmistot 1
Työvälineohjelmistot 2
Yrittäjyys ja kestävä liiketoiminta
Turvallisuus työssä
Kemia
Kemian laboratoriotyöt
Johdatus kemiaan
Insinöörimatematiikan perusteet
Calculus
Statistical Data Analysis and Experiment Design
Insinöörifysiikka
Fysikaaliset mittaukset 
Johdatus mittaus- ja kemiantekniikkaan
Kemiantekniikan perusteet
Ohjelmoinnin perusteet
Tietoturva ja tietosuoja
Työyhteisöviestintä
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Working English
English Professional Skills
Tiedonhaku ja raportointi
Laadunhallinnan ja standardien perusteet
Laitteiden huolto ja kunnossapito
Diagnostiikan mittaukset ja analysointi
Kemian analyysimenetelmät
Mittaus- ja säätötekniikka
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Sensor Technology
Instrumentoinnin suunnittelu
Elektroniikan perusteet
Elektroniikan mittaukset
Elektroniikan työpaja
Terveysteknologian toimiala
Lääkinnällisen laitteen tuotekehitys
Yritystoiminta
Johdatus matematiikkaan ja fysiikkaan

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

195
MKEMIS20-1001
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot

(Valitaan kaikki)

19
1002354 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1 1
1002355 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2 1
TE00BO32 Projektinhallinta 5
TE00BS44 Työvälineohjelmistot 1 3
TE00BS45 Työvälineohjelmistot 2 2
TE00BT77 Yrittäjyys ja kestävä liiketoiminta 5
TE00BT78 Turvallisuus työssä 2
MKEMIS20-1002
Kemia

(Valitaan kaikki)

13
TE00BO29 Kemia 5
TE00BO40 Kemian laboratoriotyöt 5
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3
MKEMIS20-1003
Matematiikka

(Valitaan kaikki)

15
5021200 Insinöörimatematiikan perusteet 5
5051212 Calculus 5
TE00BT90 Statistical Data Analysis and Experiment Design 5
MKEMIS20-1004
Fysiikka

(Valitaan kaikki)

10
5021211 Insinöörifysiikka 5
5021212 Fysikaaliset mittaukset  5
MKEMIS20-1005
Mittaus- ja kemiantekniikka

(Valitaan kaikki)

10
TE00BO30 Johdatus mittaus- ja kemiantekniikkaan 5
TE00BO36 Kemiantekniikan perusteet 5
MKEMIS20-1006
Tieto- ja viestintätekniikka

(Valitaan kaikki)

10
5051111 Ohjelmoinnin perusteet 5
TE00BO31 Tietoturva ja tietosuoja 5
MKEMIS20-1007
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

13
5021214 Työyhteisöviestintä 2
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
5021182 Working English 2
5021135 English Professional Skills 3
TE00BT79 Tiedonhaku ja raportointi 3
MKEMIS20-1008
Diagnostiikan menetelmät ja laitteet

(Valitaan kaikki)

20
TE00BS59 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 5
TE00BO33 Laitteiden huolto ja kunnossapito 5
TE00BO35 Diagnostiikan mittaukset ja analysointi 5
TE00BU40 Kemian analyysimenetelmät 5
MKEMIS20-1009
Instrumentointi

(Valitaan kaikki)

25
5021209 Mittaus- ja säätötekniikka 5
5021164 Sähkö- ja automaatiotekniikka 5
TE00BO34 Sensor Technology 5
5021210 Instrumentoinnin suunnittelu 10
MKEMIS20-1010
Elektroniikka

(Valitaan kaikki)

20
TE00BW97 Elektroniikan perusteet 5
5251004 Elektroniikan mittaukset 5
5251005 Elektroniikan työpaja 10
MKEMIS20-1011
Terveysteknologia

(Valitaan kaikki)

10
5251002 Terveysteknologian toimiala 5
5251003 Lääkinnällisen laitteen tuotekehitys 5
MKEMIS20-1012
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
TE00BL93 Perusharjoittelu 10
TE00BN11 Alakohtainen harjoittelu 10
TE00BN12 Ammattiharjoittelu 10
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
MKEMIS20-1013
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
5021128 Yritystoiminta 5
TE00BV70 Johdatus matematiikkaan ja fysiikkaan 5
MKEMIS20-1014
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
5021151 Opinnäytetyö, toteutus 10
5021152 Opinnäytetyö, raportointi 5