Siirry suoraan sisältöön

Kätilö, avoin amk, erillishaku,Turku, K24: AVOKATIK24

Tunnus: AVOKATIK24

Tutkinto:
Ei tutkintoon johtava koulutus

Tutkintonimike:
Ei tutkintoon johtava koulutus

Laajuus:
30 op

Kesto:
0.5 vuotta (30 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2024

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Kätilö- erikoispolkuopinnoissa aloitat opintosi avoimessa AMK:ssa, jonka jälkeen voit hakea jatkamaan opintoja tutkinto-opiskelijana. Erikoispolkuopintojen ensimmäisellä lukukaudella, keväällä 2024, opiskelet avoimen AMK:n opintoina teoriaopinnot ja niihin liittyvät koulussa toteutuvat simulaatiot (yht. 30 op). Tämän jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi. Teoriapintojen jälkeen opinnot jatkuvat kätilötyön kliinisessä harjoittelussa 2013/55/EU direktiivien mukaisissa harjoitteluympäristöissä (60 op). Nämä opinnot toteutuvat alkaen elokuusta 2024 ja jatkuvat koulutuksen päättymiseen asti keväällä 2025.


Maksullisuus
Opiskelusta peritään lukukausimaksu. Lukukausimaksu maksetaan e-lomakkeella, johon saat linkin opiskelijasähköpostiisi opintojen alettua. Sähköposti lähetetään osoitteesta avoinamk@turkuamk.fi.

Edeltävät opinnot
Hakukelpoisuusvaatimuksena Sairaanhoitaja (AMK), Kätilö (AMK) tai Ensihoitaja (AMK) tutkinto.

Osaamistavoitteet

Kätilökoulutuksen osaamistavoitteet perustuvat Euroopan unionin yhteisesti määriteltyihin direktiiveihin, kansallisiin lakeihin ja kansallisesti sovittuihin osaamisalueisiin.

Kansallisesti määritellyt kätilökoulutuksen osaamisalueet ovat
• Kätilön ammatillinen/ professionaalinen toiminta
• Asiakkuus kätilötyössä
• Kätilö seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäjänä
• Johtaminen ja kehittäminen kätilötyössä

Kätilö (AMK) on seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen sekä naistentautien hoitotyön asiantuntija. Kätilö ohjaa ja hoitaa naista ja koko perhettä elämänkulun eri kehitysvaiheissa ja terveydentilan muutos- ja häiriötilanteissa. Kätilö toimii asiantuntijana perhesuunnittelussa, raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen naisen, terveen vastasyntyneen ja perheen kätilötyössä sekä naistentautien hoitotyössä. Kätilö toimii sekä itsenäisesti että moniammatillisen työryhmän jäsenenä. Kätilö työskentelee perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa julkisella ja yksityissektorilla tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Kätilön ammatissa toimiminen edellyttää vahvaa eettistä, kriittistä ja ammatillista ajattelun ja päätöksenteon taitoa. Kätilön asiantuntijuuteen sisältyy kyky kehittää ja uudistaa toimintaa tutkimustietoon perustuen sekä valmiudet näyttöön perustuvaan kätilötyöhön, yrittäjyyteen, kansainvälisiin tehtäviin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja elinikäiseen oppimiseen.

Tutkinnon suoritettuaan opiskelija voi hakea ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Ammattinimike on kätilö (AMK).

Pedagogiset toimintatavat

Oppimismenetelminä käytetään monipuolisesti verkko- ja lähioppimisympäristöjä, oppimistehtäviä, pari- ja ryhmätöitä, työpajoja ja simulaatioita. Opintoihin kuuluu myös itsenäistä opiskelua ja opiskelijana sinun on varauduttava siihen, että puolessatoista vuodessa suoritettavat kätilötyön opinnot edellyttävät tiivistä sitoutumista opiskeluun. Lähiopetus toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun ICT-City kampuksella sekä Medisiina D:ssä Turussa. Ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutuu Majakkasairaalassa ja myös laajemmin Varhan alueella. Sairaalaharjoittelu on pääsääntöisesti kolmivuorotyötä.

Arviointi

Arviointi on oppimista ohjaavaa ja kehittävää ja se kohdistuu sekä oppimisprosessiin että oppimistulokseen. Tutkinnon suorittaminen edellyttää kätilökoulutuksen spesifisten osaamistavoitteiden, ja niistä johdettujen arviointikriteereiden mukaista osaamista. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu yleisellä tasolla oppimissuunnitelmassa ja tarkemmin opintojakson toteutussuunnitelmassa. Arvioinnissa hyödynnetään erilaisia menetelmiä. Opintojaksojen arvosana ilmoitetaan arvosanalla 0-5 tai sanallisena arviona hyväksytty/ hylätty. Harjoittelun hyväksytty suoritus edellyttää tavoitteiden saavuttamisen lisäksi oppimissuunnitelman opintopisteiden laajuista osallistumista. Tämän lisäksi opiskelija saa suullista tai kirjallista palautetta, jonka avulla hän oppii tuntemaan omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteita.

Jatkuva arviointi tukee opiskelijaa tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Opettajan ja itsearvioinnin ohella arvioijana ovat työelämässä toimivat ohjaajat ja muut yhteistyökumppanit. Henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS) toteutumista seurataan ja sitä päivitetään opintojen edetessä opettajatuutorin kanssa käytävissä kehityskeskusteluissa. Opiskelijan vastuulla on opintojen eteneminen ja tarvittaessa ohjauksen hakeminen.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 Kevät 2024 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

30
TH00CA95 Kätilötyön ammatillinen osaaminen 2 1.3 1.3 0.7 0.7
TH00BY28 Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen 3 2 2 1 1
TH00BY29 Naisen hoito- ja kätilötyö 5 3.3 3.3 1.7 1.7
TH00BY30 Raskauden aikainen kätilötyö 5 3.3 3.3 1.7 1.7
TH00BY31 Synnytyksen aikainen kätilötyö 7 4.7 4.7 2.3 2.3
TH00BY32 Synnytyksen jälkeinen kätilötyö ja vastasyntyneen hoitotyö 5 3.3 3.3 1.7 1.7
7031608 Kätilötyön syventävät simulaatiot 3 2 2 1 1
Yhteensä 30 19.9 19.9 10.1 10.1 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Kätilötyön ammatillinen osaaminen
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen
Naisen hoito- ja kätilötyö
Raskauden aikainen kätilötyö
Synnytyksen aikainen kätilötyö
Synnytyksen jälkeinen kätilötyö ja vastasyntyneen hoitotyö
Kätilötyön syventävät simulaatiot
Harjoittelu

Ei liitettyjä opintojaksoja

Opinnäytetyö

Ei liitettyjä opintojaksoja

Perusopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat