Valitse oppimissuunnitelma opintojen aloitusvuoden ja osaamispolun mukaan.
Elli Vuorinen
Lähiopetus
Richard Williams: The animator's survival kit: [a manual of methods, principles and formulas for classical, computer, games, stop motion and internet animators] sekä siihen liittyvä DVD boksi.
Opintojakson aikana opiskellaan piirrosanimoinnin perussäännöt ja tehdään ohjattuna sekä itsenäisesti animoinnin perusharjoituksia (esineet, eläimet, ihmiset) käyttäen kynää, paperia ja valopöytää.
Jakson aikana opiskellaan 2D-animaatio-ohjelma Toonboom
Arviointia tapahtuu palautteena jo kurssin aikana. Arviointi kohdistuu animoituun liikkeeseen ja miten animoinnin perusperiaatteita on osattu käyttää ja soveltaa harjoitteissa. Kaikki harjoitukset on tehtävä arviointia varten.
Suomi
01.12.2023 - 31.03.2024
02.07.2023 - 31.10.2023
10 - 12
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Kontaktiopetusta ja itsenäisiä harjoitteita. Kontaktiopetuksen aikana opettaja tarkastaa animointiharjoitukset sekä antaa palautteen ja korjausehdotukset.
Opiskelija tunnistaa animaation ilmaisuun liittyvän rytmin, liikkeen ja ajoituksen merkityksen ja hän osaa nimetä animoinnin perusperiaatteet.
Opiskelija osaa soveltaa piirrosanimoinnin perusperiaatteita ihmis- eläin- ja elottomien hahmojen liikkeisiin ja hyödyntää animaation ilmaisukieltä. Hän osaa käyttää digitaalista Toonboom -animaatio-ohjelmaa.
Opintojakso toteutuu 1.12.2023-30.3.2024 välisenä aikana.
Opintojaksolle otetaan 10-12 opiskelijaa, ensisijaisesti animaation opiskelijoita ja sen jälkeen kuvataiteen koulutuksen muilta suutautumisaloilta ja sitten yleisesti AMK:n opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdollisista muutoksista tullaan ilmoittamaan toteutuksen kuvauksessa sekä ilmoittautuneille sähköpostitse.
Opiskelija ei suorita annettuja harjoituksia
Opiskelija toteuttaa annetut harjoitustehtävät. Hän ei ota vastaan palautetta eikä tee ehdotettuja korjauksia.
Opiskelija tekee annetut harjoitustehtävät. Hän on paneutunut tehtävien suorittamiseen, osaa ottaa vastaan palautetta ja tekee korjaukset tarvittaessa. Hän ymmärtää animoinnin periaatteet.
Opiskelija tekee annetut harjoitustehtävät. Hän on paneutunut tehtävien suorittamiseen, osaa ottaa vastaan palautetta ja tekee korjaukset tarvittaessa. Hän ymmärtää animoinnin periaatteet ja osaa soveltaa niitä itsenäisesti. Hän tunnistaa rytmin ja ajoituksen merkityksen animoinnissa
Hertta Kiiski
Ismo Luukkonen
Hertta Kiiski, opettaja
Lähiopetus
Suomi
23.10.2023 - 29.02.2024
11.09.2023 - 30.11.2023
10 - 40
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
23.10.2022-12.2.2023
Kurssi ajoittuu oman taiteellisen työskentelyn jakson ajalle alkaen ma 23.10. jatkuen helmikuulle 2024 saakka. Kokoonnumme maanantai-aamuisin klo 9-12 Kuvateatterissa. Marraskuun lopulla on tauko lähiluennoista. Tämän vuoden viimeinen tapaamiskerta on 18.12. Opinnot suoritetaan osallistumalla lähiopetukseen, ohjaukseen, taiteilijaesittelyihin, luennoille, vierailuille ja tekemällä harjoitustehtävät ja harjoitustekstit (esimerkiksi oma statement ja näyttelyteksti).
Opintojaksossa käsitellään taiteen tutkimukseen liittyviä kysymyksiä ja opetellaan analysoimaan taiteellisia prosesseja. Kurssilla keskustellaan, luetaan ja kirjoitetaan. Kurssi se toteutetaan taiteilijalähtöisesti lähellä jokaisen omaa työskentelyä. Keskustelemme aluksi opiskelijoiden omista lähtökohdista, toiveista ja tarpeista analyysitaitojen suhteen ja lähdemme sitten syvemmälle aiheeseen.
Monimuoto-opiskelijoiden on mahdollista sovittaessa suorittaa kurssi myös korvaavalla esseellä ja muilla tehtävillä, jos et pääse osallistumaan lähiopetukseen (hybridi-opetusta ei järjestetä).
Maanantaisin klo 9-12.
Kuvateatterissa.
syksyllä
23.10.
30.10.
6.11.
13.11.
20.11. Ei luentoa
27.11. Ei luentoa
4.12.
11.12.
18.12.
ja keväällä
15.1.
22.1.
29.1.
5.2.
12.2.
Elli Vuorinen
Opettajana toimii animaation lehtori Elli Vuorinen.
Lähiopetus
Suomi
06.09.2023 - 20.10.2023
02.07.2023 - 06.09.2023
8 - 12
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Opintojaksolla työskennellään yksin ja pienryhmässä. Opintojakso perustuu jatkuvaan oppimisen ryhmämuotoiseen reflektointiin ja yhdessä jakamiseen.
Opintojakson osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- ymmärtää keskeisimpiä ohjaajan ammattiroolin ulottuvuuksia animaatioelokuvan työprosessissa
- selittää animaation ohjaamisen prosessien eroavaisuuksia
- tulkita käsikirjoitusta ja kuvakäsikirjoitusta ohjaajan näkökulmasta
- toimia animaation tekijätiimin johtajana
- tiedostaa ohjaajan position vallan ja vastuun näkökulmasta
- selittää tuotannon kulun ideoinnista valmiiseen teokseen
- tutustuu ohjaussuunnittelun lähtökohtiin
- arvioida omia valmiuksiaan suhteessa toteutettaviin projekteihin
- tarkastella tehtävää eri toimijoiden kannalta
Opintojakson sisältö
Opintojaksolla tutustutaan animaatio-ohjaajantyön eri ulottuvuuksiin tekstianalyysin, ohjausharjoitteiden sekä ryhmäkeskustelujen kautta.
Opiskelija osaa purkaa animaation käsikirjoituksen ohjaajan näkökulmasta, ymmärtää elokuvan dramaturgiset perusulottuvuudet ja osaa käyttää tätä tietoa kriittisesti ja soveltavasti ohjaustyöskentelyssään. Opiskelija ymmärtää ohjaustyöskentelyn prosessiluonteen tekstistä kohti ohjauksellista tulkintaa. Opiskelija syventää ohjauksellisia vuorovaikutustaitojaan. Opintojaksolla työskennellään yksin ja ryhmässä. Opintojakso perustuu jatkuvaan oppimisen ryhmämuotoiseen reflektointiin ja yhdessä jakamiseen.
Opintojakson aikana kehitetään myös opiskelijoiden omia animaatiotuotantoja eheämmäksi. Toteutus on suunnattu ensisijaisesti PKANIS22-ryhmälle. Muutama ylimääräinen paikka täytetään ensisijaisesti animaation opiskelijoiden joukosta, ja sen jälkeen harkinnan varaisesti muilta suuntautumisaloilta. Ilmoittautuneella tulisi olla esituotantovaiheessa oleva animaatioprojekti, jota hyödyntää osassa harjoitustehtävissä.
Elli Vuorinen
Lähiopetus
Suomi
06.10.2023 - 31.12.2023
02.07.2023 - 20.09.2023
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Opintojakso perustuu pääasiassa käytännönläheiseen tekemällä oppimiseen, henkilökohtaiseen työskentelyyn, luentoihin, ohjaukseen sekä keskustelevaan vuorovaikutukseen.
Kurssin tavoitteet
Animaation perusteet -opintojaksolla opiskelijat perehtyvät animaation historiallisia taustoja valottaen animaatiokerronnan perusrakenteisiin ja terminologiaan, liikkeellä ilmaisuun sekä tutustutaan teknis-ilmaisulliseen perusvälineistöön.
Sen lisäksi tutustutaan animoidun liikkeen perusteisiin ja liikkeellä kertomiseen sekä animaation kuvausohjelmiin. Toteutuksessa ovat keskiössä harjoitustehtävät. Opettajana toimii Anni Oja.
Kurssiin sisältyy myös luentoja, joissa tutustutaan animaation traditioon, uudempiin nykysuuntauksiin ja ammattikentän monipuoliseen tarjontaan, kotimaassa ja kansainvälisesti.
Opetuksen tavoitteena on tukea opiskelijan omien vahvuuksien ja taiteellisen näkemyksen mukaista kehitystä. Pyrkimyksenä teorian siirtäminen käytäntöön harjoituksien avulla. Tutkimuksellista ajattelua harjoitellaan elokuva-analyysi tehtävän avulla.
Tarkoituksena on perehdyttää opiskelija animoidun liikkeen perusteisiin ja animaatioilmaisuun. Miten illuusio liikkeestä saadaan aikaan ja mitä/miten sillä voidaan kertoa? Sen lisäksi rohkaista heitä kokeilemaan animaation tekoa erilaisilla materiaaleilla ja tekniikoilla.
Kurssin sisältö
Koulutus perustuu pääasiassa käytännönläheiseen tekemällä oppimiseen, henkilökohtaiseen työskentelyyn, luentoihin, ohjaukseen sekä keskustelevaan vuorovaikutukseen.
Opintojakso koostuu lähiopetuspäivistä, luento-osuudesta, kirjoitustehtävästä sekä pienryhmäharjoitustyöstä. Lähiopetusjakson (24.10.-2.11.2023) aikana tehdään animointiharjoituksia esineanimaation keinoin. Opiskelijoita kehotetaan tuomaan kurssille mukaan pienehköjä esineitä animoitaviksi, kuten nappeja, ruuveja, klemmareita, korkkeja, tms.
Osana AV-ilmaisu elokuvassa -kurssikokonaisuutta toteutetaan suuntautumisaloittain eritellyin reunaehdoin audiovisuaalinen pienryhmäharjoitus. Animaatioharjoitusten pohjalta on tarkoitus saada eväitä alkaen viikolla 45-46 toteutettavaan 1-minuuttiseen harjoitukseen. 1-minuuttinen harjoitus toteutetaan ryhmätyönä. Jokainen ryhmä kehittää idean ja käsikirjoituksen annetun teeman pohjalta. Ryhmätyö toteutetaan esine-, vaha-, hiekka- tai pala-animaationa ja kuvataan isossa studiossa Lemminkäisenkadun kampuksella.
Opintojaksolle otetaan 10-14 opiskelijaa, ensisijaisesti animaation opiskelijoita ja sen jälkeen kuvataiteen koulutuksen muilta suutautumisaloilta ja sitten yleisesti AMK:n opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdollisista muutoksista tullaan ilmoittamaan toteutuksen kuvauksessa sekä ilmoittautuneille sähköpostitse.
Otto-Ville Väätäinen
Karoliina Paatos
Lähiopetus
Luennot, tapaamiset, kuvaaja esittelyt, jokaisen oma taiteellinen työskentely
Opintojakson arviointi opintojakson päätyttyä.
Tämän lisäksi opintojaksolla käydään taiteelliseen työhön ja siihen liittyvään praktiikkaan kohdentuvaa arviointikeskustelua: Opintojakson lopussa ja keskivaiheilla pidetään ryhmäpalautepäivä ja opiskelijan työtä arvioidaan aina, kun siihen luonnollinen tilanne muotoutuu sekä opettajan ja opiskelijan että opiskelijatovereiden kesken.
Suomi
24.10.2023 - 20.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Hei kaikki!
Olen Karoliina Paatos, dokumentaristi, kuvajournalisti, valokuvataiteilija ja valokuvakirja-tyyppi. Olen tulossa vetämään teille dokumentaarisen työskentelyn kurssia, josta teette myös painotuotteen. Viimeisen kymmenen vuoden ajan olen kuvannut Yhdysvalloissa useita toisiinsa linkittyviä pitkiä dokumentaarisia projekteja, joista olen työstänyt näyttelyitä, elokuvia sekä useita valokuva- ja taiteilijakirjoja. Dokumentaariset projektit muotoutuvat usein kirjoiksi ja kirjan teko taas tukee dokumentaarista tekoprosessia. Jos haluatte tutustua töihini etukäteen, niistä osa on nähtävissä nettisivuillani www.karoliinapaatos.com. On hienoa päästä seuraamaan ja työstämään yhdessä teidän syksyn projekteja. Nähdään siis lokakuussa!
t: Karoliina
Tehtävät tekemättä.
Osa tehtävistä tekemättä ja opetukseen osallistuminen puutteellista.
Tehtävät tehty ja opiskelija on osallistunut aktiivisesti opetukseen.
Tehtävät tehty kiitettävästi ja opiskelija on osallistunut aktiivisesti opetukseen sekä osoittanut oma-aloitteisuutta tiedon ja taidon haussa ja kehittämisessä.
Heli Söderlund-Laihinen
Etäopetus
Englanti
25.08.2023 - 11.12.2023
05.08.2023 - 15.09.2023
10 - 40
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Paikasta riippumaton
3 op
H-5
Ismo Luukkonen
Okko Pöyliö
Lähiopetus
Suomi
24.10.2023 - 21.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
0 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Havaintoon perustuvassa työskentelyssä tutkitaan muodon rakenteita ja suhteita, tila- ja valovaikutelmia, pintarakenteita ja materiaalintuntua. Croquispiirtämisellä kehitetään havainto- ja keskittymiskykyä.
Opintojakson osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- havainnollistaa kaksiulotteisella pinnalla kolmiulotteista muotoa ja avaruudellista tilaa.
- arvioida kuvan visuaalista dynamiikkaa
- Arvioida ja kehittää omaa työskentelyään
- hahmottaa ihmisen anatomiaa ja mittasuhteita
Opintojakson sisältö:
Opiskelija tutkii muodon ja tilan esittämistä piirtämisen keinoilla.
Työskentely on visuaalista havainnointia, ensisijaisesti alastonmallin piirtämistä
Opiskelijamäärä (min - max)
4 - 10
Ajoitus
Perjantaisin 13.00-16.00 (Myös aamupäivät 9.00-12.00 erikseen sovittuna)
27.10.2023 – 15.12.2023
Eero Merimaa
Erika Adamsson
Rosa Pisilä, Kaija Kontulainen
TUAS vastuuopettaja: Erika Adamsson
Lähiopetus
Opettajan ilmoittama materiaali
Lähiopetus; tehtäväperusteiset sisältökeskustelut ja ohjatut harjoitustyöt, luennot, ryhmäkeskustelut ja portfoliotyöskentely
Oppimistehtävä muodostaa arvioinnin perustan, jonka yhteydessä kiinnitetään huomiota työn tarkoituksenmukaiseen mitoitukseen, työprosessin hallintaan sekä taiteelliseen ilmaisuun. Kaikki kurssin aikana annetut tehtävät tulee suorittaa ja ne vaikuttavat arviointiin. Kurssin päätteeksi järjestetään kaikille yhteinen arviointikeskustelu. Arviointikeskustelussa korostuvat itsearviointi, vertais- ja opettaja-arviointi.
Suomi
01.09.2023 - 31.12.2023
02.08.2023 - 31.08.2023
10 - 15
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Opiskelija työskentelee reflektoiden ja keskustellen ateljeekierrolla ja katselmuksissa. Ateljeekierto on kuvataiteen pedagoginen toimintatapa, jossa opettaja kiertää opiskelijoiden työpisteellä ja antaa kehittämisehdotuksia opiskelijan taiteelliseen työskentelyyn.
Opiskelija tekee harjoitustyöt sekä osallistuu luentotilaisuuksiin ja osoittaa jakson aikana hallitsevansa ammattimaisen työskentelyn kuvataiteilijan työturvallisuus huomioiden. Kurssin päätteeksi opiskelija kokoaa töistään portfolion.
Opintojaksossa keskitytään klassisen piirtämisen perusteisiin ja tutkitaan havaintoa piirustuksen keinoin. Opiskelijat työskentelevät elävän mallin ja erilaisten havaintomateriaalien avulla. Käytännön harjoitustöiden lisäksi keskitytään perspektiivi- ja sommitteluoppiin sekä havaitsemisen teorioihin. Jakson lopuksi kootaan piirustusportfolio.
Opintojakso toteutetaan yhteistyössä Turun taideakatemian kuvataiteen koulutuksen (AMK) kanssa ja opintoihin kuuluu tutustumismatka Turun taideakatemiaan.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja työskentelymetodeja ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle
Edellisten lisäksi opiskelija
• osoittaa hallitsevansa valitsemiensa materiaalien, työskentelymetodien ja sisältöjen kriittisen limittymisen nykytaiteen diskursseihin
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Elli Vuorinen
Sivutoimisena tuntiopettajana toimii Antti Kemppainen
Vastuuopettajana Elli Vuorinen
Lähiopetus
Suomi
02.10.2023 - 03.11.2023
02.07.2023 - 15.09.2023
8 - 13
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettaan opiskelija osaa :
• suunnitella toimivia hahmoja tuotannon tarpeisiin
• perustiedot piirustuksen tekniikoista ja ilmaisutavoista
• suunnitella taustoja, sijoittaa niihin toiminnan ja hahmot
• selittää hahmosuunnittelun periaatteita ja osaa soveltaa niitä
• tunnistaa eri graafisia tyylejä ja tekniikoita
• hahmottaa animaation visuaalisen suunnittelun historiaa tekniikoiden ja ilmaisukeinojen
näkökulmasta.
• tunnistaa värien käytön, viivan, valon ja varjon merkityksiä tunnelman luomisessa
• tehdä uskaliaita mutta perusteltuja graafisia ratkaisuja tarinan ja tuotannon tukemiseksi
• kehittää omaa ilmaisuaan opintojen myötä
Sisältö
• ideat, luonnostelu, referenssien tutkiminen, konseptitaide
• liioittelun merkitys, yksinkertaistaminen, katsojaryhmät, siluetit
• hahmo-ja taustasuunnitelmat omaan harjoitustuotantoon
• löytää tuotannolliset ja taiteelliset ratkaisut omaan harjoitustuotantoon
• käsikirjoituksen purku hahmo- ja taustasuunnittelijan kannalta
Havaintoon perustuvassa työskentelyssä tutkitaan muodon rakenteita ja suhteita, tila- ja valovaikutelmia, pintarakenteita ja materiaalintuntua. Opintojakson aikana kehitetään persoonallista ilmaisua, itsenäistä
työskentelyä sekä palautteen vastaanottamista ja antamista.
Opintojakso järjestetään ensisijaisesti PKANIS22-ryhmälle. Sen jälkeen ilmoittautuneet hyväksytään animaation opiskelijoista ilmoittautumisjärjestyksessä, ja sitten muiden suuntautumisalojen opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä.
Aikataulu:
VKO 40
ma 2.10.2023 11-17 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
ti 3.10.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
ke 4.10.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
to 5.10.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
pe 6.10.2023
VKO 43
ma 23.10.2023 11-17 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
ti 24.10.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
ke 25.10.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
VKO 44
ke 1.11.2023 11-17 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
to 2.11.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu
pe 3.11.2023 9-16 Konsepti, hahmo- ja taustasuunnittelu, PALAUTE
Opetus tapahtuu animaation Kone-luokassa, KONE LEM_B207 Lempparilla.
Opintojaksolle otetaan 10-13 opiskelijaa, ensisijaisesti animaation opiskelijoita ja sen jälkeen kuvataiteen koulutuksen muilta suutautumisaloilta ja sitten yleisesti AMK:n opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdollisista muutoksista tullaan ilmoittamaan toteutuksen kuvauksessa sekä ilmoittautuneille sähköpostitse.
Henna-Riikka Halonen
Lähiopetus
Suomi
04.09.2023 - 31.05.2024
05.08.2023 - 30.09.2023
10 - 25
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Eero Merimaa
Eero Merimaa
Lähiopetus
Krauss, Rosalind. Kuvanveiston laajentunut kenttä.
Seppä, Anita. Kuvien tulkinta. 2012. Gaudeamus.
Oppimistehtävä muodostaa arvioinnin perustan, jonka yhteydessä kiinnitetään huomiota työn tarkoituksenmukaiseen mitoitukseen, työprosessin hallintaan sekä taiteelliseen ilmaisuun. Kaikki kurssin aikana annetut tehtävät tulee suorittaa ja ne vaikuttavat arviointiin. Kurssin päätteeksi järjestetään joko kaikille yhteinen tai vaihtoehtoisesti opiskelijan ja opettajan välinen henkilökohtainen arviointikeskustelu. Arviointikeskustelussa korostuvat itsearviointi, vertais- ja opettaja-arviointi.
Suomi
24.10.2023 - 21.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Oppimismenetelmissä korostuvat tehtäväperusteisuus, projektioppiminen ja lähiopetus. Opiskelija määrittelee kurssin alussa ohjaavan opettajan kanssa työskentelylleen päämäärän, jota lähestytään henkilökohtaisen työskentelyn, ryhmä- ja yksilötapaamisten sekä itsereflektion kautta.
Aikataulu tarkentuu! Yhteiset tapaamiset sijoittuvat pääsääntöisesti tiistaille ja torstaille.
Millä tavoilla kuvanveistossa ilmaistaan? Vastaus: kaikilla mahdollisilla tavoilla! Kuvanveiston laajentunut kenttä (Krauss) on sulauttanut kehoonsa valtavan joukon erilaisia ilmaisun tapoja aina videotaiteesta performanssiin. Esimerkiksi tilallisuus, ruumiillisuus ja materiaalisuus, tai toisaalta niiden vastakohdat, ovat nykytaiteen kannalta olennaisia käsitteitä jotka muokkaavat teoksen sisällöllistä kehitystä. Veistoksen, kuten kaikkien muidenkin taideobjektien, paikka on samassa fyysisessä todellisuudessa tekijänsä ja yleisönsä kanssa. Fyysisen ja materiaalisen ulottuvuuden lisäksi teoksen tekeytymiseen vaikuttaa myös taiteilijan valitsema ”kirjoitus- ja lukusuunta”. Mitä sisällöllistä mahdollisuutta tekijä haluaa työssään korostaa?
Kurssin aikana opiskelija valitsee itseään kiinnostavan nykykuvanveistoon liittyvän käsitteen ja valmistaa teoksen tai teoskokonaisuuden sen innoittamana. Samalla hän tutustuu syvällisemmin valitsemiensa käsitteiden teoriaan ja esittelee löydöksensä ryhmälle ”käsitetaideseminaarissa”.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle
Edellisten lisäksi opiskelija
• osoittaa hallitsevansa valitsemiensa materiaalien, työskentelymetodien ja sisältöjen kriittisen limittymisen nykytaiteen diskursseihin
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Markus Hatakka
Lähiopetus
Ei erillistä oppimateriaalia.
Kunkin hakijan itsenäinen opiskelu ja suoritus.
Kuvataiteen koulutuksen syksyn 2023 hakukohteen Kuvataiteilija (AMK) valokuva, monimuoto ennakko- ja valintakoetehtäväkohtaisesti määrittelemät arviointiperusteet.
Suomi
01.09.2023 - 31.12.2023
01.09.2023 - 30.11.2023
0 - 100
Kuvataide
Kuvataiteen koulutus
Hyväksytty/Hylätty
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Kuvataiteen koulutuksen syksyn 2023 hakukohteen Kuvataiteilija (AMK) valokuva, monimuoto määrittelemä ennakko- ja valintakoetehtävien aikataulu. Ei uusimismahdollisuutta.
Oman osaamisen osoittaminen, itsenäisesti suoritettavat tehtävät.
Kuvataiteen koulutuksen syksyn 2023 hakukohteen Kuvataiteilija (AMK) valokuva, monimuoto määrittelemä ennakko- ja valintakoetehtävien sisältö.
Kuvataiteen koulutuksen syksyn 2023 hakukohteen
- Kuvataiteilija (AMK), valokuva, monimuoto
määrittelemät ennakko- ja valintakoetehtävien sisältö ja aikataulu. Lisätietoja sisällöstä ja aikataulusta http://www.opintopolku.fi ja https://www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/hakeminen/opiskelijavalinta/
Opintojakson suoritus on hyväksytty, mikäli hakija saa hakukohteen valintakokeesta vähintään 50 pistettä.
Opintojakson suoritus on hylätty, mikäli hakija saa hakukohteen valintakokeesta vähemmän kuin 50 pistettä.
Otto-Ville Väätäinen
Elli Vuorinen
Okko Pöyliö
Laura Miettinen
Laura Miettinen
Anni Oja
Okko Pöyliö
Elli Vuorinen
Otto-Ville Väätäinen
Lähiopetus
Läsnäolo, hyväksytysti tehdyt harjoitustehtävät, osallistuminen oppimistilanteisiin, itsearviointi.
Suomi
28.08.2023 - 31.12.2023
29.07.2023 - 08.09.2023
10 - 40
Oppimistavoitteet
Opiskelija osaa
• käyttää erilaisia taiteen tekemisen menetelmiä, työvälineitä ja materiaaleja ammattimaisesti, vastuullisesti, työturvallisesti ja ekologisesti.
• arvioida eri taiteenalojen ilmaisullisia mahdollisuuksia oman taiteellisen työskentelyn kehittämisessä.
• hahmottaa paikallista taidekenttää.
• kehittää ja arvioida rakentavasti taiteellisen työskentelyn prosessiaan.
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
Hyväksytty/Hylätty
Ryhmätyöskentely ohjauksessa ja itsenäisesti, kesekustelut, ekskursiot, luennot, reflektointi, vuorovaikutus.
Kurssin aikana tutustutaan erilaisiin taiteellisen työskentelyn tapoihin. Jakson aikana kokeillaan ja etsitään oman taiteellisen työskentelyn ja -ajattelun kulmakiviä eri menetelmin, perinteitä ja turvallisia työtapoja kunnioittaen.
Aikataulu tarkemmin: ks. Lukkarikone PKUVAS23
Okko Pöyliö
Lähiopetus
Suomi
27.10.2023 - 31.12.2023
24.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kurssin kontaktiopetus muodostuu opintopiiristä, jossa opiskelijoiden omat teokset ja projektit toimivat joka viikkoisten katselmusten lähtökohtana. Tutustumme yhdessä tekniikoihin, eri tekemisen tapoihin ja pohdimme työskentelyn lähtökohtia ja tavoitteita. Lähestymme taiteellista työskentelyä ja projektien kehittämistä kokonaisvaltaisesti, huomioiden oman ilmaisun, teemojen ja materiaalisteknisten toteutusten lisäksi myös laajasti kuvataiteilijan ammatilliset käytännöt ja osaamisalueet.
Tapaamisten ohjelma muodostuu opiskelijoiden omien kiinnostuksen kohteiden ja tavoitteiden myötä. Teoskatselmusten ja keskusteluiden lisäksi vaihtoehtoisia opiskelumuotoja voivat olla esim. tapaamisten yhteydessä järjestettävät lukupiirit ja taiteilijaesittelyt.
Kurssille osallistuminen edellyttää omaehtoista ja itsenäistä työskentelyä. Kurssi on suunnattu 2-4-vuoden opiskelijoille.
Kontaktiopetus perjantaisin klo 13.00-17.00
Opintojakson osaamistavoitteet
Kehittää omaa persoonallista ilmaisuaan työskentelyn, katselmusten ja keskusteluiden myötä.
Materiaalien, tekniikoiden ja ilmaisutapojen hallinta.
Käyttää työvälineitä ja materiaaleja ammattimaisesti ja ekologisesti.
Vahvistaa opiskelijan ammatillista toimijuutta, itsenäistä työskentelyä sekä palautteen antamista ja vastaanottoa.
Aikatauluttaa työskentelyään sekä järjestää työskentelytilansa järkevästi ja asianmukaisesti.
Hahmottaa taiteellinen työskentelynsä suhteessa taidehistoriaan sekä nykytaiteen kenttään ja sen toimintamalleihin.
Opiskelijamäärä (min - max)
4 - 10
Aikataulu
Perjantaisin 13.00-17.00
27.10.2023 – 15.12.2023
Erika Adamsson
Erika Adamsson, maalauksen vastaava opettaja
Lähiopetus
Veikko Kiljunen: Taidemaalarin materiaalioppi sekä opettajan ilmoittamat kirjalliset lähteet.
Lähiopetus; tekniikkademonstraatiot, tehtäväperusteiset sisältökeskustelut ja ohjatut harjoitustyöt, kotitehtävät, luennot sekä ryhmäkeskustelut.
Kurssin lopussa käydään yhteinen arviointikeskustelu, jossa osallistujat osoittavat sekä sanallisesti että harjoitustöin perehtyneisyytensä aiheeseen.
Suomi
21.11.2023 - 20.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Opiskelija saa opintojaksolla perusmateriaalit, kuten maalauksen pohjamateriaaleja sekä yhteiskäytössä olevia maalinesteitä ja öljyvärejä. Opiskelijan on kuitenkin varauduttava hankkimaan itse siveltimensä, palettiveitsen, paperilautasia paleteiksi, muovihansikkaita, mäntysuopaa siveltimien pesuun sekä liimaa ja gessoa pohjustukseen.
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Opiskelija työskentelee taiteilijaopettajan kanssa, reflektoiden ja keskustellen ateljeekierrolla ja katselmuksissa. Ateljeekierto on kuvataiteen pedagoginen toimintatapa, jossa opettaja kiertää maalaussalissa ja ohjauskeskustelu tapahtuu opiskelijan työpisteellä.
Maalauksen ilmaisukeinot I
21.11-20.12. 2023
luokka: Iso maalaussali
Opintojakson sisällöt vastaavat, mutta aikataulu tarkentuu ja lähetetään osallistujille myös sähköpostitse ennen kurssin alkua. Luennot kuten edellisellä jaksolla: keskiviikkoisin 12-13:30.
Tiistai-aamuisin opiskelijat esittävät luokalle kotitehtävän, paitsi ensimmäisellä viikolla. To-aamuisin lyhyt yhteinen läpikäynti töistä/katselmus
Maalauksen ilmaisukeinot I –kurssi painottuu maalausilmaisun sisältöihin ja muotoihin, kuten maalausjälkeen ja –eleeseen, figuratiivisuuden ja non-figuratiivisen käsitteeseen, kerronnallisuuteen, maalauksen tilallisuuteen ja maalausinstallaatioon käsitteinä. Maalauspohjina edellisellä kurssilla valmistuneet kangaspohjat.
Kurssin tehtävänanto annetaan jo edeltävällä kurssilla mietittäväksi.
1.viikon teema: jälki
ti 21.11. klo 9 pajalle: "Mallan" maalineste/liuotinvapaa maalineste (demo) oma pullo mukana. Opettaja jakaa maalinesteen.
luento: Maalausele
2.viikon teema:Figuratiivisuus ja non-figuratiivisuus
ti 28.11. klo 9 kotitehtävä: esittele luokalle maalari, jonka maalausele, jälki puhuttelee sinua tällä hetkellä. Miksi se on sinusta kiinnostava? Mitä voisit oppia siitä omaan työskentelyysi?Tutki siveltimenjälkeä, suuntaa ja rakennetta. vrt. ed. viikon luennon aihe.
ke 29.11.luento: Figuratiivisuus ja non-figuratiivisuus maalauksessa
to 30.11.klo 9 katselmus
3. viikon teema: kerronnallinen maalaus
ti 5.12 klo 9 luento:kerronnallinen maalaus
ke 6.12. . itsenäisyyspäivä. Vapaa
to 7.12. katselmus
4.viikon teema: Maalaus tilassa ja tilana
ti 12.12. kotitehtävä: esittele luokalle maalari, jonka tematiikka, maailmankuva tai aihe kiinnostaa sinua tällä hetkellä ja perustele ajatuksiasi. Vrt. edellisen viikon luennon aihe
ke 13.12.luento: Maalaus tilassa
to 14.12. työskentelyä
5.viikko:
Loppukatselmus tällä viikolla myöhemmin ilmoitettavana aikana
Kurssilla tarjotaan vain aivan perustaso maalinesteitä, öljyvärejä ym. materiaaleja. Näitä kaikkia kannattaa harkita hankittavaksi itse esim. maalinesteitä (Liquin), jos kiinnostus jatkuu öljymaalaukseen ja materiaalikäyttö on runsasta.
21.11.-20.12.2023 Iso maalaussali, Taideakatemia.
Maalauksen ilmaisukeinot on jatkoa Öljyliukoiset menetelmät –opintojaksolle, eikä sitä voi valita yksistään. Opinnoissa syvennetään öljymaalaustekniikoita, kehitetään maalausilmaisua ja syvennytään maalauksen traditioon ja nykymaalaustaiteen sisältöihin.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa. Poissaoloja lähiopetuksesta enemmän kuin 80%.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
-osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle.
-osaa kuvaesityksessään analysoida valitsemansa taiteilijan työtä ja verrata sitä omaan taiteelliseen prosessiinsa.
Edellisten lisäksi opiskelija
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Erika Adamsson
Erika Adamsson, maalauksen vastaava opettaja
Lähiopetus
Veikko Kiljunen: Taidemaalarin materiaalioppi sekä opettajan ilmoittamat kirjalliset lähteet.
Lähiopetus; tekniikkademonstraatiot, tehtäväperusteiset sisältökeskustelut ja ohjatut harjoitustyöt, luennot sekä ryhmäkeskustelut
Viikottain käydään yhteinen tai henkilökohtainen arviointikeskustelu, jossa osallistujat osoittavat sekä sanallisesti että harjoitustöin perehtyneisyytensä aiheeseen.
Suomi
24.10.2023 - 16.11.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Opiskelija saa opintojaksolla perusmateriaalit, kuten maalauksen pohjamateriaaleja sekä yhteiskäytössä olevia maalinesteitä ja öljyvärejä. Opiskelijan on kuitenkin varauduttava hankkimaan itse siveltimensä, palettiveitsen, paperilautasia paleteiksi, muovihansikkaita, mäntysuopaa siveltimien pesuun sekä mahdollisesti gessoa pohjustukseen.
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Opiskelija työskentelee reflektoiden ja keskustellen ateljeekierrolla ja katselmuksissa. Ateljeekierto on kuvataiteen pedagoginen toimintatapa, jossa opettaja kiertää opiskelijoiden työpisteellä ja antaa kehittämisehdotuksia opiskelijan maalaustyöskentelyyn.
Kurssi on öljyvärin eri tekniikoiden tutustumisjakso, jossa osaamista syvennetään kurssia saumattomasti seuraavalla Maalauksen ilmaisukeinot I-jaksolla.
Opiskelija tekee harjoitustyöt öljyväritekniikan eri menetelmillä sekä osallistuu viikoittaisiin luentotilaisuuksiin ja opettajan demonstraatioihin ja osoittaa jakson aikana hallitsevansa ammattimaisen työskentelyn taidemaalarin työturvallisuus huomioiden.
Öljyliukoisten menetelmien perusteet, materiaalituntemus sekä maalausilmaisu; 24.10.-16.11.2023
luokka: Iso maalaussali
Opetus koostuu materiaaliopin demoista, luennoista ja ateljeekierroista sekä katselmuksista.
tiistaiaamuisin: Maalausryhmän töiden edistyminen. Lyhyt yhteinen läpikäynti/katselmus
luennot: keskiviikkoisin klo 12- 13:30 Isossa maalaussalissa
Opettaja läsnä ti-to. Opiskelijan työaika ti-pe 9-16
Ohjelma on alustava ja tarkempi aikataulu päivitetään lähemmin. Ao. ohjelmasta näet kuitenkin työviikkojen teemat ja luentojen aiheet. Myös materiaalihankintalista lähetetään opiskelijoille lähempänä sähköpostitse yhdessä tarkan aikataulun kanssa. Yhteydenotot ja kyselyt kurssin sisällöstä: erika.adammson@turkuamk.fi
Huom! Maalauksen öljyliukoiset menetelmät -opintojaksoa ei voi valita yksistään, vaan on ilmoittauduttava myös sitä suoraan seuraavalle Maalauksen ilmaisukeinot I-opintojaksolle (21.11.-20.12.2022)
Huom2! Opiskelijalla on oltava valmiudet ja osaaminen maalauspohjan rimojen tekemiseen ja oikeudet pajalla (Jari Uusitalo) työskentelyyn mm. laitteiden kanssa. Ts.pohjustusopetuksessa ei keskitytä kehikon rakentamiseen, vaan opiskelijan on osattava se edellytyksenä kurssille osallitumiselle. Mahdolliset kyselyt tästä etukäteen opettajalle (Erika Adamsson). Maalauksen perusteet -opintojakso tai vastaavat tiedot edellytetään.
1.viikon teema: liitupohjustus ja alusmaalaus temperalla sekä öljymaalauksen työsuojelu
ti 24.10. Aloitusluento klo 9-11. Iso maalaussali. Kurssiesittely, tehtävänannot. Öljyväri ilmaisumuotona.
ti-pe liitupohjustuksen opetus pajalla+tempera+työsuojelu (opettajan demot)
2.viikon teema: Maalinesteet öljymaalauksessa ja Hauserin maalinesteen valmistus
luento: Kerros-, kerta- ja jatkettu kertamaalaus
3.viikon teema: öljyvärin väri-ilmaisu ja väriaineet
4.viikko: Liquin maalinesteenä. Eri pohjamateriaalit (pleksi, mdf, alumiini) öljymaalauksessa
Huom! Aloitan demot ja luennot ilmoitettuna kellonaikana. Ei siis myöhästymisiä, jos haluaa oppia ja jos haluaa saada kurssin suoritetuksi! Oppimisen ja arvioinnin edellytyksenä on opiskelijan osallistuminen kaikkiin materiaalioppidemoihin ja luentoihin.
Muistakaa hankkia ajoissa: vähintään 3 x OPM (oma pullo) eri maalinesteitä varten. Lisäksi: omat paletit (valkoiset paperilautaset), palettiveitsi, siveltimet, pohjustussivellin ja mahd. gesso, ellette tee kaikkea pohjustusta pajalla liitupohjusteena tai puoliöljynä. Kurssilla tarjotaan vain aivan perustaso maalinesteitä, öljyvärejä ym. materiaaleja. Näitä kaikkia kannattaa harkita hankittavaksi itse esim. maalinesteitä (Liquin), jos kiinnostus jatkuu öljymaalaukseen ja materiaalikäyttö on runsasta. Pohjustamme kurssilla sekä kangas-että mdf-pohjia, joita opiskelijat saavat tietyn määrän.
Kangaspohja /-pohjat käytetään seuraavan kurssin töihin (Maalauksen ilmaisukeinot I), joka jatkuu saumattomasti tämän kurssin jälkeen.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa. Poissaoloja lähiopetuksesta enemmän kuin 80%.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• osoittaa tuntevansa öljymaalauksen perusteet
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
Edellisten lisäksi opiskelija
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Elli Vuorinen
Lähiopetus
Suomi
11.09.2023 - 08.11.2023
08.06.2023 - 08.09.2023
6 - 18
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Opintojaksolla työskennellään itsenäisesti ja ryhmässä. Kurssitehtäviin ja itsenäiseen opiskeluun on hyvä varata aikaa lähiopetuspäivien lisäksi.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• hallitsee After Effects -ohjelman perusteet liikegrafiikan ja digitaalisen animaation toteuttamisessa
• infografiikan ja kineettisen typografian perusteet
• tunnistaa liikegrafiikan mahdollisuudet liikkuvan kuvan tuotannon viestinnällisissä tarkoituksissa
• ymmärtää liikegrafiikan luonteen tiedonvälitystä taustoittavana ja tukevana visuaalisen viestinnän muotona
• ymmärtää liikegrafiikan taito välittää informaatiota ja tunnelmaa animaatiollisin ja abstraktein keinoin
• soveltaa opittua harjoitustehtävissä ja projekteissa
Opintojaksolla tehdään harjoitustehtäviä liikegrafiikan ja animoinnin parissa.Toteutus on suunnattu ensisijaisesti PKANIS21-ryhmälle. Loput ylimääräiset paikat täytetään ensisijaisesti animaation opiskelijoiden joukosta, ja sen jälkeen harkinnan varaisesti muilta suuntautumisaloilta.
Opintojaksoon osallistuvalla tulisi olla hallussa Adobe After Effects -ohjelman alkeet.
Lähiopetuspäivät, luokat ja kellonajat:
11.9.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
12.9.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
13.9.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
14.9.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
15.9.2023 13.00 - 17.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
27.10.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä) PALAUTEPÄIVÄ!
Etäopetuspäivät (mahdollisuus työskennellä luokassa)
22.9.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
29.9.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
6.10.2023 09.00 - 16.00 LIN_H212 (28 henkilöä)
Opintojaksolle otetaan 6-18 opiskelijaa, ensisijaisesti animaation opiskelijoita ja sen jälkeen kuvataiteen koulutuksen muilta suutautumisaloilta ja sitten yleisesti AMK:n opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdollisista muutoksista tullaan ilmoittamaan toteutuksen kuvauksessa sekä ilmoittautuneille sähköpostitse.
Asta Kihlman
Ismo Luukkonen
Asta Kihlman, opettaja
Lähiopetus
Arvioinnissa huomioidaan läsnäolo kurssilla, tekstivalikoimiin tutustuminen, harjoitustyöt sekä osallistuminen ryhmätyöskentelyyn. Lisäksi kurssin viimeisellä kerralla järjestetään tentti.
Suomi
11.09.2023 - 18.12.2023
12.08.2023 - 25.09.2023
10 - 40
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Opintojaksolla käsitellään nykytaiteen medioita, taiteen sisällöllisiä kysymyksiä, taiteilijan muuttuvia rooleja, taiteen arvo- ja valtakysymyksiä sekä taiteen instituutioita.
Kontaktiopetus maanantaisin klo 13-16
Kuvateatterissa H115.
Zoom-yhteys monimuoto-opiskelijoille:
https://turkuamk.zoom.us/j/67954653331
11.9. Kurssin aloitus
18.9. Nykytaiteen historia
25.9. Moderni / Postmoderni
2.10. Katse, keho, affekti
9.10. Etnisyys, intersektionaalisuus
16.10. Syysloma
23.10. Sukupuoli
30.10. Ryhmätyöt (Ryhmä I)
6.11. Yhteiskuntakritiikki
13.11. Ekologia, antroposeeni
20.11. Itsenäinen näyttelyvierailu
27.11. Posthumanismi, uusmaterialismi, teknologia
4.12. Ryhmätyöt (Ryhmä II)
11.12. Tentti
Eero Merimaa
Juha Welling
TUAS-vastuuopettaja: Eero Merimaa
Lähiopetus
Suomi
01.09.2023 - 31.12.2023
02.08.2023 - 31.08.2023
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Otto-Ville Väätäinen
Eero Merimaa
Paasikivi opisto vastuuopettaja: Ulla Kudjoi
TUAS vastuuopettaja: Otto-Ville Väätäinen
Kurssi on avoimen AMK:n kurssi. Pääasiallinen ohjausvastuu on Paasikivi-Opistolla, Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelman henkilökunta osallistuu kurssin suunnitteluun, yhteiseen aloitukseen ja loppupalautteeseen. Kurssi toteutuu yhteistyössä Omakuva & kuvataide -kurssin kanssa.
Lähiopetus
Arvioinnin kohteena on opiskelijan oma kehitys ja työskentelymetodien kehittäminen, ei taiteellinen lopputulos.
Suomi
01.09.2023 - 31.12.2023
02.08.2023 - 31.08.2023
5 - 15
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Luento-opetus, itsenäinen työskentely, pienryhmätyöskentely, ohjauskeskustelut, oppimispäiväkirja
Kurssilla tutustutaan omakuvaan valokuvailmaisun keinoin. Omakuvan avulla voi harjoittaa itsetutkiskelua, kokeilla erilaisia rooleja ja peilata omaa suhdetta ympäröivään todellisuuteen.
Kurssin tehtävät tarjoavat uusia näkökulmia omakuvan teemaan ja niiden avulla opiskelija voi testata itselleen uusia työskentelymetodeja. Itsenäisen taiteellisen työskentelyn ohella kurssilaiset saavat ohjausta ja säännöllistä palautetta ryhmäkeskustelujen sekä opettajien palautteen kautta.
Kurssilla syntyneistä teoksista rakennetaan yhteisnäyttely.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa.
Opiskelija
• soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti ryhmän työskentelyyn
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle
Otto-Ville Väätäinen
Ismo Luukkonen
Otto-Ville Väätäinen
Jesper Dolgov
Lähiopetus
Vk43
Luennot, kameroiden tutkiminen, testien tekeminen, tehtäviä ja niiden katselua
Vk43 kameratekniikan osalta hyväksytty/hylätty
Osallistuminen opetukseen ja tehtävien tekeminen
Suomi
24.10.2023 - 21.12.2023
24.09.2023 - 23.10.2023
8 - 12
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kaksi osainen toteutus:
vk43 kameratekniikka (Otto-Ville Väätäinen)
vk44-vk51 pimiötyötä (Jesper Dolgov)
OHJELMA:
Kameratekniikaan perehdytys: aukko, aika, ISO-luku, valotus, valotusmittari, valon mittaus, vallitseva valo, erilaiset kamerat, filmi
HUOM: Aamuissa ja iltpäivissä varattu aikaa kuvaamiselle: kokeiluja ja testejä.
Vk43
TI klo 11-14 kameratekniikan perusteet
KE klo 11-14 kameratekniikan perusteet
TO klo 11-14 kameratekniikan perusteet
Vk44 - Vk51
Ilmoitetaan heti, kun valmistuu.
Eero Merimaa
Eero Merimaa
Jari Uusitalo
Lähiopetus
Salonen, Pohjola, Priha. Kuvataiteilijan työsuojeluopas. Jyväskylä: Taide 1994. – soveltuvin osin
Siukonen, Jyrki. Vasara ja hiljaisuus – Lyhyt johdatus työkalujen historiaan. Helsinki: Kuvataideakatemia 2011.
Wohlleben, Peter. Puiden salattu elämä. Gummerus 2016.
www.puuproffa.fi
Oppimismenetelmissä korostuvat tehtäväperusteisuus, projektioppiminen ja lähiopetus. Opiskelija määrittelee kurssin alussa ohjaavan opettajan kanssa työskentelylleen päämäärän, jota lähestytään henkilökohtaisen työskentelyn, ryhmä- ja yksilötapaamisten sekä itsereflektion kautta.
Oppimistehtävä muodostaa arvioinnin perustan, jonka yhteydessä kiinnitetään huomiota työn tarkoituksenmukaiseen mitoitukseen, työprosessin hallintaan sekä taiteelliseen ilmaisuun. Kaikki kurssin aikana annetut tehtävät tulee suorittaa ja ne vaikuttavat arviointiin. Kurssin päätteeksi järjestetään joko kaikille yhteinen tai vaihtoehtoisesti opiskelijan ja opettajan välinen henkilökohtainen arviointikeskustelu. Arviointikeskustelussa korostuvat itsearviointi, vertais- ja opettaja-arviointi.
Suomi
24.10.2023 - 21.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Aikataulu tarkentuu!
Yhteiset tapaamiset sijoittuvat pääsääntöisesti tiistaille ja torstaille.
Jari Uusitalo ohjaa keskiviikkoisin puurakentamiseen keskittyvää osatoteutusta klo 9:30-16.
Puu kuvanveiston materiaalina, on nimensä mukaisesti materiaalilähtöinen kurssi. Puu materiaalina ympäröi meitä rakennusten, huonekalujen, tarve-esineiden ja joskus myös taide-esineiden muodossa. Ikean lastulevykaapit ovat puuta samoin kuin kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi nostetut barokkikaapit. Puut kasvavat metsissä, joskus myös asfaltin läpi jalkakäytävän aurinkoisella puolella ja niistä putoaa maahan oksia ja lehtiä. Puilla on elämänkaari ja tutkimustiedon mukaan ne kykenevät myös keskinäiseen viestintään (ks. Puiden salattu elämä). Opiskelija pohtii kriittisesti materiaalin suhdetta työsuunnitelmaansa ja valitsemiinsa työskentelytapoihin. Miten materiaalin luonne paljastuu opiskelijan työssä ja miten se yhdistyy nykytaiteen kentällä käytäviin keskusteluihin. Opiskelija valmistaa annetun rajauksen puitteissa oman itsenäisen teoksen tai materiaalin ominaisuuksia tutkivan prosessin.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja työskentelymetodeja ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle
Edellisten lisäksi opiskelija
• osoittaa hallitsevansa valitsemiensa materiaalien, työskentelymetodien ja sisältöjen kriittisen limittymisen nykytaiteen diskursseihin
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Suvi Lehtinen
Elli Vuorinen
Lähiopetus
Englanti
19.09.2023 - 30.11.2023
27.08.2023 - 19.09.2023
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
H-5
Aikataulu, tarkemmat sisällöt kerrotaan paikan päällä.
19.9. Luento 1, klo 9-12
26.9. Luento 2, klo 9-12
26.9. Luento 2, klo 9-12
3.10. Luento 3, klo 9-12
24.10. Luento 4, klo 9-12
31.10. Luento 5, klo 9-12
7.11. Luento 6, , klo 9-12
14.11. Luento 7, klo 9-12
21.11. RIPUSTUS, klo 9-16
28.11. PALAUTETILAISUUS, klo 9-12
Eero Merimaa
Eero Merimaa, vastuuopettaja
Vierailevat luennoitsijat: Nina Kokkinen, Elina Suoyrjö, Lotta Petronella
Lähiopetus
Kurssilla työskennellään pienryhmissä. Pienryhmät määrittelevät työskentelynsä intensiteetin - ryhmän jäsenet voivat toimia melko etäällä toisistaan tai muodosta hyvinkin tiiviin yhteisön. Pohditaan hetkellisen kollektiivin mahdollisuuksia. Kollektiivi voi toimia tuotannollisena rakenteena tai ideoita kommentoivana vertaisryhmänä.
Kutrssin aikana tuotetusta materiaalista toimitetaan Taide NYT –julkaisu. Zine-tyyppinen pienlehti, missä jokaisella ryhmällä on oma “lukunsa”. Teosdokumentaatio julkaistaan myös Seinä-galleriassa torstaina 5.10. Pienryhmät “pitchaavat projektinsa.
Numeerisessa arvioinnissa kiinnitetään huomiota prosessiosaamiseen ja ryhmätyöskentelyyn. Taideteosten laadullinen arviointi palautekeskustelun yhteydessä.
Suomi
12.09.2023 - 06.10.2023
08.09.2023 - 15.09.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Luennot, pienryhmätyöskentely, ryhmätapaamiset, vertaispalaute
Pienryhmät toteuttavat luentojen ja keskustelujen pohjalta taiteellisia projekteja.
TAIDE NYT
Okkultturisia hahmotelmia
Kurssilla tarkastellaan nykytaiteen esoteerisia kytköksiä. Eläinten ja mineraalien kanssa käytävät keskustelut, salaseurat, tarot-luennat, meditaatio ja noituminen saattavat kuulostaa sekulaarissa yhteiskunnassa elävälle etäiseltä fantasialta. Kuitenkin edellä mainitut, esoterian perinteistä ammentavat käytänteet, esiintyvät varsin usein nykytaiteen kentällä. Mistä oikein on kyse? Taiteen merkitykseen on aina kuulunut pyrkimys kohti jotain. Kohti jumalaa, kauneutta, taidetta itseään... ajattelun laajentuminen on taiteen syvintä olemusta. Nykytaiteen kentällä vahvasti läsnä oleva uusmaterialistinen näkökulma korostaa materian toimijuutta. Tämän mukaan materia ei ole passiivista ainesta, mistä taiteilija muovaa taidollaan objektin, vaan sillä on oma luonteensa ja historiansa, joiden äärelle pääseminen vaatii dialogisen suhteen muodostamista. Materia on myös toimijoiden välistä vuorovaikutusta, hetkiä ajassa, paikkoja, luontoa, syvää läsnäoloa. Arkikielen ylittämiseksi tarvitaan poeettisia keinoja. Hahmottelemme niitä.
AIKATAULU - päivityksiä kahden viimeisen viikon osalta vielä luvassa
Ti 12.9. klo 9:30-16
Aloitusluennot
HUOM! PAIKKANA KUVATEATTERI!!!
9:30-11 Nina Kokkinen - okkulttuuri käsitteenä, esoteerisia yhteyksiä kultakauden taiteilijoiden ja nykytaiteen välillä
12-13:30 Elina Suoyrjö - Witching hour - kuraattorin näkökulma
14:15- 16 Lotta Petronella - Rituaali taideteoksena
Ke 13.9.
Pienryhmät itsenäisesti, ryhmien muodostaminen, luentojen reflektointi, kysymysten hahmottelua
To 14.9.
Eeron luento, Yhteinen tapaaminen, pienryhmät esittelevät omia näkökulmiaan, yhteistä keskustelua
Pe 15.9.
Pienryhmätyöskentelyä
Ti 19.9.
Ryhmät esittelevät alustavat ideansa
Ke 20.9.
Pienryhmätyöskentelyä
To 21.9.
Pienryhmien tapaamiset Eeron kanssa
19:30-21, Tuonpuolikabinetti, Ravintola Koulu - Arkeologinen näkökulma taikaesineisiin, 5€
https://www.facebook.com/events/s/sammakkoarkkuja-ja-kaarmeen-ka/1455058488622215/
Pe 22.9.
Pienryhmätyöskentelyä
Ti 26.9.
Ke 27.9.
Pienryhmätyöskentelyä
To 28.9.
Pe 29.9.
Pienryhmätyöskentelyä
Ti 3.10.
Ke 4.10.
Pienryhmätyöskentelyä
To 5.10.
Kurssipalaute, Seinä-gallerian avajaiset
Pe 6.10.
Lepopäivä
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa. Opiskelija ei ole osallistunut ryhmänsä työskentelyyn. Ei osallistu luentoihin tai yhteisiin tapaamisiin.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja työskentelymetodeja ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
• osallistuu luentoihin ja tapaamisiin vain vähän.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• osaa hahmottaa oman aktiivisen roolinsa pienryhmätyöskentelyssä
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle
• osallistuu luentoihin ja tapaamisiin kiitettävästi
Edellisten lisäksi opiskelija
• osoittaa hallitsevansa valitsemiensa materiaalien, työskentelymetodien ja sisältöjen kriittisen limittymisen nykytaiteen diskursseihin
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
• osallistuu kaikkiin yhteisiin tapaamisiin
Laura Miettinen
Lähiopetus
oppilas työskentelee tavoitteellisesti, reflektoiden ja keskustellen erilaisissa katselmuksissa ja ekskursioissa
Kurssin lopussa käydään yhteinen arviointikeskustelu, jossa osallistujat osoittavat sekä sanallisesti että harjoitustöin perehtyneisyytensä aiheeseen.
Arvioinnissa painottuu läsnäolo opetustilanteissa, oma työskentelyprosessi ja sen tavoitteet sekä työskentelyn ammatillinen hallinta.
Suomi
21.11.2023 - 19.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
3 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
oppilas työskentelee itsenäisesti ja osoittaa neljän viikon aikana hallitsevansa ammattimaisen työskentelyn ja itselleen asettamansa tavoitteet
tavoitteellinen työskentely neljän viikon ajan, presentaatio työskentelystä.
Opiskelija syventää osaamistaan valitsemassaan grafiikan menetelmässä, jonka perusteet hallitsee.
Jaksolla järjestetään minityöpajoja kokeilevasti erilaisista taidegrafiikan sovelluksista.
Opiskelija tutkii valitsemansa grafiikan ilmaisukeinon tekijöitä ja ilmiöitä haluamallaan tavalla ja esittelee sen ryhmälle.
Viikkotapaamiset aina tiistaisin klo 10 koko ryhmän kanssa, orientaatio viikon työskentelyyn ja keskustelua taidegrafiikasta.
Opiskelija osallistuu loppukatselmukseen, joka järjestetään 19.12. klo 9.30-12.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoja. Poissaoloja lähiopetuksesta enemmän kuin 80%.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• osoittaa tuntevansa menetelmän perusteet ja käsitteet
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osoittaa hallitsevansa menetelmän ammatillisen työskentelyprosessin
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Laura Miettinen
Laura Miettinen
Lähiopetus
Syväpaino, metalligrafiikan uudet ja perinteiset menetelmät. Tuula Lehtinen. Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun julkaisu. 2010.
opettaja jakaa myös opetusmonisteet
Lähiopetus; menetelmädemonstraatiot, tehtäväperusteiset sisältökeskustelut ja ohjatut harjoitustyöt, luennot sekä ryhmäkeskustelut
Kurssin lopussa käydään yhteinen arviointikeskustelu, jossa osallistujat osoittavat sekä sanallisesti että harjoitustöin perehtyneisyytensä aiheeseen.
Arvioinnissa painottuu läsnäolo opetustilanteissa, oma työskentelyprosessi ja sen tavoitteet sekä työskentelyn ammatillinen hallinta.
Suomi
24.10.2023 - 16.11.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
3 - 10
oppilas hankkii menetelmään soveltuvat syväpainopaperit, tulostuskalvot sekä henkilökohtaisesti tarvittavat suojaimet ja työvaatteet (esiliina, kumihanskat kehitysvaiheeseen ja toiset vedostamiseen, suojalasit, pölymaskit).
Hahnemühle syväpainopaperi 300g, saatavilla Turussa Itäisenkadun kehystämön myymälässä.
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
opiskelijat työskentelevät ohjaavan opettajan kanssa, reflektoiden ja keskustellen erilaisissa katselmuksissa ja ekskursioissa
oppilas tekee harjoitustyöt menetelmillä ja osoittaa neljän viikon aikana hallitsevansa ammattimaisen työskentelyn perusteet ja valmiudet itsenäiseen työskentelyyn.
Photopolymeeri-menetelmän perusteet ja materiaalituntemus; sekä carborundum-menetelmän perusteet 24.10. - 16.11.2023
Aloitus tiistaina 25.10. klo 10
Ensimmäinen viikko keskittyy photopolymeeriin, toisella viikolla käydään läpi carborundumin menetelmälliset perusteet. Molempien tekeminen jatkuu loput kaksi viikkoa opiskelijan oman painotuksen ja valinnan mukaan kurssin loppuun asti, joko yhdistellen tai vain toiseen keskittyen.
Kurssin aikana yhteinen, keskusteleva viikon työskentelyaloitustapaaminen joka tiistai klo 10. Teemat tapaamisessa vaihtelevat kurssin tapahtumien mukaan, mutta keskittyvät taidegrafiikkaan ja sen menetelmiin, taiteen sisältöihin ja kiinnostaviin taiteilijoihin.
Opettaja läsnä pääsääntöisesti TI - TO välillä, jolloin tapahtuu opetus, työskentelydemonstraatiot ja ohjaus laitteisiin, työaineisiin ja työtapoihin.
Keskiviikkoaamupäivä 9-11 on pääsääntöisesti itsenäistä työskentelyä opettajan ollessa opettajainkokouksessa.
Opiskelijat työskentelevät perjantaihin asti. Itsenäinen työskentely iltaisin ja viikonloppuisin edellyttää opetukseen osallistumista ja työskentelyä hyväksytyllä tavalla.
Lopetus ja yhteinen keskustelu torstaina 16.11. iltapäivällä.
Kurssin aikana käydään läpi kaksi menetelmää ja tehdään niillä harjoitustyöt. Opiskelija voi valita toisen menetelmän pääasiallisen perehtymisen kohteeksi tai yhdistää työskentelyssään molempia.
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoja. Poissaoloja lähiopetuksesta enemmän kuin 80%.
Opiskelija
• osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä
• osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa
• osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet
• osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan
• osoittaa tuntevansa menetelmän perusteet ja käsitteet
• työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan
• osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle.
Edellisten lisäksi opiskelija
• osoittaa hallitsevansa menetelmän ammatillisen työskentelyprosessin
• osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita
• osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja
Henna-Riikka Halonen
Ismo Luukkonen
Lähiopetus
Suomi
04.09.2023 - 31.05.2024
05.08.2023 - 30.09.2023
10 - 25
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Hertta Kiiski
Ismo Luukkonen
Hertta Kiiski, opettaja
Lähiopetus
Suomi
23.10.2023 - 22.03.2024
11.09.2023 - 30.11.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kolmannen vuoden kuvataiteen opintoihin liittyy taiteellisen työskentelyn jakso, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen osuudesta. Osuuksia voi sovitusti korvata ammattiopinnoilla (toisen vuosikurssin ohjelnmasta).
Taiteellisen työskentelyn jakso alkaa 23.10. ja jatkuu maaliskuulle 2024.
Ensimmäinen tapaaminen ma 23.10. klo 13
Aikataulu ohjauksen osalta tarkentuu jakson edetessä. Pääsääntöisesti tapaamme tiistaisin (paitsi 21.11. ja 28.11.), mutta tarvittaessa myös muina päivinä. Tulemme tapaamaan koko ryhmän, pienryhmien sekä henkilökohtaisten tapaamisten merkeissä. Analyysitaidot-kurssi ja taiteellisen työskentelyn jakso nivoutuvat toisiinsa. Tammikuusta maaliskuulle ohjelmassa ovat Hiostamo-näyttelyt. Päätämme kurssin alussa alustavan ryhmäjaon ja aikataulutuksen.
Hertta Kiiski
Ismo Luukkonen
Hertta Kiiski, opettaja
Lähiopetus
Suomi
23.10.2023 - 22.03.2024
11.09.2023 - 30.11.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kolmannen vuoden kuvataiteen opintoihin liittyy taiteellisen työskentelyn jakso, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen osuudesta. Osuuksia voi sovitusti korvata ammattiopinnoilla (toisen vuosikurssin ohjelnmasta).
Taiteellisen työskentelyn jakso alkaa 23.10. ja jatkuu maaliskuulle 2024.
Ensimmäinen tapaaminen ma 23.10. klo 13
Aikataulu ohjauksen osalta tarkentuu jakson edetessä. Pääsääntöisesti tapaamme tiistaisin (paitsi 21.11. ja 28.11.), mutta tarvittaessa myös muina päivinä. Tulemme tapaamaan koko ryhmän, pienryhmien sekä henkilökohtaisten tapaamisten merkeissä. Analyysitaidot-kurssi ja taiteellisen työskentelyn jakso nivoutuvat toisiinsa. Tammikuusta maaliskuulle ohjelmassa ovat Hiostamo-näyttelyt. Päätämme kurssin alussa alustavan ryhmäjaon ja aikataulutuksen.
Hertta Kiiski
Ismo Luukkonen
Hertta Kiiski, opettaja
Lähiopetus
Suomi
23.10.2023 - 22.03.2024
11.09.2023 - 31.12.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kolmannen vuoden kuvataiteen opintoihin liittyy taiteellisen työskentelyn jakso, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen osuudesta. Osuuksia voi sovitusti korvata ammattiopinnoilla (toisen vuosikurssin ohjelnmasta).
Taiteellisen työskentelyn jakso alkaa 23.10. ja jatkuu maaliskuulle 2024.
Ensimmäinen tapaaminen ma 23.10. klo 13
Aikataulu ohjauksen osalta tarkentuu jakson edetessä. Pääsääntöisesti tapaamme tiistaisin (paitsi 21.11. ja 28.11.), mutta tarvittaessa myös muina päivinä. Tulemme tapaamaan koko ryhmän, pienryhmien sekä henkilökohtaisten tapaamisten merkeissä. Analyysitaidot-kurssi ja taiteellisen työskentelyn jakso nivoutuvat toisiinsa. Tammikuusta maaliskuulle ohjelmassa ovat Hiostamo-näyttelyt. Päätämme kurssin alussa alustavan ryhmäjaon ja aikataulutuksen.
Hertta Kiiski
Ismo Luukkonen
Hertta Kiiski, opettaja
Lähiopetus
Suomi
23.10.2023 - 22.03.2024
11.09.2023 - 31.12.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kolmannen vuoden kuvataiteen opintoihin liittyy taiteellisen työskentelyn jakso, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen osuudesta. Osuuksia voi sovitusti korvata ammattiopinnoilla (toisen vuosikurssin ohjelnmasta).
Taiteellisen työskentelyn jakso alkaa 23.10. ja jatkuu maaliskuulle 2024.
Ensimmäinen tapaaminen ma 23.10. klo 13
Aikataulu ohjauksen osalta tarkentuu jakson edetessä. Pääsääntöisesti tapaamme tiistaisin (paitsi 21.11. ja 28.11.), mutta tarvittaessa myös muina päivinä. Tulemme tapaamaan koko ryhmän, pienryhmien sekä henkilökohtaisten tapaamisten merkeissä. Analyysitaidot-kurssi ja taiteellisen työskentelyn jakso nivoutuvat toisiinsa. Tammikuusta maaliskuulle ohjelmassa ovat Hiostamo-näyttelyt. Päätämme kurssin alussa alustavan ryhmäjaon ja aikataulutuksen.
Ulla Seppälä-Kaven
Ismo Luukkonen
Taidehistoria syksy 2023 Ulla Seppälä-Kaven
Taiteen filosofia kevät 2024
20% Lähiopetus, 80% Etäopetus
Honour-Fleming: Taiteen historia tai muut alan julkaisut, artikkelit,
Oppimisalustassa julkaistu materiaali.
Taidehistoria: luennot, yksilö- ja ryhmätyöt
Taidehistoria
- essee: informatiivisuus, monipuolinen lähteiden käyttö, perehtyminen aiheeseen
- tentti: kuvatunnistus sekä 2 esseekysymystä
- itse- ja vertaisarviointi
Suomi
02.10.2023 - 27.05.2024
02.09.2023 - 01.10.2023
10 - 42
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
3 op
4 op
H-5
Taidehistoria: essee 20 sivua + kuvat, museo- tai galleriakäynti ja siitä tehtävä raportti.
Tentti tai essee
Taidehistoria: itseoppiminen, itsereflektointi, vertaisarviointi
Taidehistoria:
1. Ryhmätyö:PP-esitys 15-20min. (työskentely 2-3 opisk. / ryhmä) valitusta aiheesta
- esitykset kontaktitunneilla
2. a.Tentti tai
b. essee
- omavalintainen aihe
- vähintään 4-5 sivua tekstiä + kuvat (kuvat ovat pakollisia ja tukevat tekstiä), fontti 12, riviväli 1,5, vähintään 4 eri lähdettä, joista oltava 2 kirjaa
- johdanto - käsittelyosa - yhteenveto (omia mielipiteitä mukaan) - lähdeluettelo
- tekstissä ja kuvien kohdalla oltava lähdeviitteet
Kurssi koostuu kahdesta osasta: Kuvataiteen historia sekä taiteen filosofia.
- - -
Taiteen historia / Opettaja: Ulla Seppälä-Kavén
Maanantaisin 2.10.-11.12.2023 klo 9-12
Luennot etänä Zoomissa:
Ryhmätehtävä ja essee tai tentti
11.12.2023 tentti Taideakatemian tiloissa
- - -
Johdanto, esihistoria, Egypti, Mesopotamia
Aigeia, Kreikka, Rooma, Bysantti
Keskiaika, renessanssi
Renessanssi, barokki
1700- ja 1800-luvut
1800-luvulta eteenpäin
1900-luvulta eteenpäin
Opiskelijoiden esitykset
Tentti / essee
- - -
Taidefilosofia:
Kevätlukukaudella, aika ja paikka tarkentuvat
Opettaja:
Kurssilla valotetaan länsimaista, erityisesti toisen maailmansodan jälkeistä eurooppalaista taideteoriaa filosofisten ja käsitteellisten kysymysten ja esimerkkien kautta, asettaen ne osaksi laajempaa historiallista ja poliittista aikajatkumoa. Mitä on taide tai miten taide on? Onko taide luonteeltaan ajattelua, milloin taide on toiminnallista ja poliittista? Missä määrin käsityksemme taiteesta määrittyy ympäröivän yhteiskunnan aatteiden ja arvojen kanssa?
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija saa yleiskäsitystä länsimaisen 1900-luvun taidefilosofian aikajanasta ja ymmärtää taiteen kysymyksen asettelua osana muuta yhteiskuntaa valittujen ajattelijoiden kautta.
Kurssilla pyritään mys herättelemään opiskelijan kriittistä ajattelua länsimaisen taidefilosofiaan mm. riitasointujen ja länsimaista hegemoniaa heilauttavien feminististen ja dekolonialististen ajattelijoiden kautta.
Toiveena on, että kurssin jälkeen opiskelija kiinnostuu valitsemastaan kysymyksestä ja jatkaa työskentelyä oman kiinnostuksensa mukaan.
Kurssi koostuu luennoista, tunneilla tehtävistä ryhmätehtävistä sekä yksilöesseestä.
Läsnäolo 80%
Ei osallistumista kontaktitunneille, ei suorituksia.
Taidehistoria:
Tuntee osittain aihealueeseen liittyviä keskeisimpiä aikakausia, taiteilijoita ja heidän töitään,
osallistuu osalle kontaktitunteja, suorittaa tehtävät osittain annettujen ohjeiden mukaan sekä palauttaa tehtävät palautusajan jälkeen, tenttisuoritus osoittaa aihealueeseen liittyvää tuntemusta, mutta ei hallitse kokonaisuuksia
Taidehistoria:
Hallitsee osittain aihealueeseen liittyviä kokonaisuuksia, hyvä tiedonhankinta.
Osallistuu kontaktitunneille, suorittaa tehtävät ohjeiden mukaan sekä palauttaa tehtävät ajoissa, tenttisuoritus osoittaa aihealueen osittaista hallitsemista
Taidehistoria:
Hallitsee kokonaisuuksia, erinomainen tiedonhankinta ja erilaisten osa-alueiden yhdistely, omien mielipiteiden esittäminen.
Osallistuu aktiivisesti kontaktitunneille, suorittaa tehtävät täysin ohjeiden mukaan käyttäen monipuolisesti lähteitä ja osaa esittää näkemyksiään sekä palauttaa tehtävät ajoissa, tenttisuoritus osoittaa aihealueen hallitsemista
Nina Suonpää
Ismo Luukkonen
Nina Rantala, p. 0503042924, nina.suonpaa@turkuamk.fi
Lähiopetus
Suomi
12.09.2023 - 06.10.2023
13.08.2023 - 18.09.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Kun ollaan etänä Zoom-linkki:
https://turkuamk.zoom.us/j/5221302298
Aloitetaan tiistaina 12.9. tasan klo 9 Zoomissa! Lähetän s-postia ennakkotehtävästä lähempänä vko 36.
Ti 12.9. Zoomissa
Klo 9–12 I luento
Klo 13–15 Tehtävä 1 käydään läpi. Jokainen jakaa omalta koneeltaan tai lähetä mulle 11.9. klo 12 mennessä kuva tai linkki. Tehtävän 2 anto.
Ke 13.9. Kuvataiteen projektitila
Klo 9–12 II luento
Klo 13–15 Luento jatkuu ja tehtävän 2 itsenäistä tekoa.
To 14.9. Tehtävän 2 itsenäistä tekoa taideakatemialla
Pe 15.9. Tavataan Taideakatemian ulko-ovella klo 10:30.
Klo 10:30–15:30 Tehtävän 2 katselmus
Ti 19.9. Kuvataiteen projektitila
Klo 9–12 III luento
Klo 13–15 Tehtävien 3 ja 4 anto ja tekoa
Ke 20.– to 21.9. Itsenäistä työskentelyä: teht. 3 ja 4
Pe 22.9. Itsenäistä työskentelyä: Näyttelyihin ja tiloihin tutustuminen
Ti 26.9. Kuvataiteen projektitila
Klo 9.15–12 IV luento
Klo 13–15 luento jatkuu ja näyttelyiden läpikäyntiä
Ke 27.9. Kuvataiteen projektitila
Klo 9.15–12 V luento
Klo 13–15 Luento jatkuu ja näyttelyiden läpikäyntiä
To 28.9. Itsenäistä työskentelyä: teht. 3 ja 4
Pe 29.9. Tavataan Taideakatemian ulko-ovella klo 10:30
Tehtävän 3 katselmus klo 10:30–12, 13–16
Ti 3.10. Tehtävän 4 tekoa klo 9–15 Deadline klo 15
Ke 4.10. Kuvataiteen projektitila
Klo 9.15–12:30 VI luento, iltapäivä: perehdy kurssitoverisi 4. tehtävään
To 5.10. Kuvataiteen projektitila
Klo 9–12, 13–16:30 (Jokainen opponoi ja esittelee toisen teoksen)
Pe 6.10. Kuvataiteen projektitila
Klo 10–12 4. tehtävän katselmus jatkuu
Klo 13–16 Rästipäivä-katselmus
Luento I: Yleistä kurssista, opettajan esittäytyminen ja oppilaisiin tutustuminen
Luento II: Tilan kokeminen; eurooppalainen ja japanilainen tilakäsitys
Luento III: Tilan kokeminen; manner-eurooppalainen ajatus tilasta ja avautuminen moninaisuuteen
Luento IV: Taiteen katsojasta tilassa olevaksi, osallistuvaksi kokijaksi
Luento V: Ajan luonne
Luento VI: Nykytaide ja tila
Tehtävät:
1: Lempiteos
2: Ele tilaan, käytä tilan elementtiä
3: Viritä koko tila
4: Oma teos ja sen dokumentaatio.
Tehtävät annetaan tarkemmin luennoilla.
Ismo Luukkonen
Laura Miettinen
Jaana Kivivuori
Lähiopetus
Suomi
04.09.2023 - 21.12.2023
05.08.2023 - 30.09.2023
5 - 12
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Tutkimuksellinen opinnäytetyö
Missä mennään -tapaaminen ti 5.9. klo 13:00–15:00. Zoom.
Jaana Kivivuoren yhteiset ohjaustapaamiset. Opinnäytetyötekstien raakaversioita tuodaan ryhmään kommentoitavaksi.
to 14.9.2023 ja ti 27.9. klo 9–11. Zoom.
1. version palautus 1.10. oma ohjaaja
2. version palautus 29.10. Jaana Kivivuori ja oma ohjaaja
Valmiin opinnäytetyön palautus 16.11.2023
Henna-Riikka Halonen
Ismo Luukkonen
Lähiopetus
Suomi
04.09.2023 - 31.05.2024
05.08.2023 - 30.09.2023
10 - 25
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Henna-Riikka Halonen
Tanja Vienonen
Ismo Luukkonen
Jaana Kivivuori
Ismo Luukkonen
Henna-Riikka Halonen
Jaana Kivivuori (kirjoitustyöpaja)
Tanja Vienonen (Tiedonhankinnan verkkokurssi, Kirjasto- ja tietopalvelut)
80% Lähiopetus, 20% Etäopetus
Suomi
04.09.2023 - 31.10.2023
05.08.2023 - 25.09.2023
10 - 30
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
1 op
Hyväksytty/Hylätty
Alustava aikataulu:
Maanantaisin ja tiistaisin
ma 11.9. 9:00–12:00 * Kuvateatteri H115
Aloitus, aikataulut, suunnitelman ohjeistus, opponoijat, aiemmin tehdyt opparit (Ismo, Henna-Riikka).
Tiedonhankinnan aloitusinfo (11:30–12:00 Tanja Vienonen).
ti 12.9. 9:00–12:00 * Kuvateatteri H115
Taiteellinen tutkimus ja tutkimuksellisuus taiteessa sekä yhteys taiteelliseen opinnäytetyöhön.
Työpäiväkirjan käyttö taiteessa. Menetelmäpankki. (Henna-Riikka).
ma 18.9. 9:00–12:00 * H319 & H330
Kirjoitustyöpaja (Jaana).
ti 19.9. 9:00–12:00 * Kuvateatteri H115
Aiempien oppareiden esittelyjä. Viitekäytäntö, mallipohja, arviointiperusteet, Messin materiaalit ja ohjeistukset (Ismo).
ma 25.9. 9:00–12:00 * H319 & H330
Kirjoitustyöpaja (Jaana).
ma 25.9. 13:00–14:00 * VERKKO
Tiedonhankinnan ohjaus (Tanja Vienonen).
ti 26.9. 9:00–12:00 * Kuvateatteri H115
Aiempien oppareiden esittelyjä (Ismo).
ma 2.10. 9:00–12:00 * H319 & H330
Kirjoitustyöpaja (Jaana).
to 5.10. 9:00 –15:00 * H319 & H330
Tutkimuksellisen opinnäytetyön suunnitelman esittely, opinnäytetyösopimus (Ismo).
Ismo Luukkonen
Ismo Luukkonen
ismo.luukkonen@turkuamk.fi
60% Lähiopetus, 40% Etäopetus
Oheiskirjallisuus:
Ang, Tom 2015. Valokuvan historia. Docendo.
Saraste, Leena 2010. Valokuva, muisto - viesti - taide. Musta taide.
Frizot, Michel (toim.) 1998. A New History of Photography. Könemann.
Videolinkkejä ja muuta lisämateriaalia ItsLearningissa.
Luennot, kirjalliset ja kuvalliset tehtävät. Läsnäolo 100%, poissaoloista erikseen sovittava korvaava suoritus. Noin 60 tuntia.
Kuvalliset ja kirjalliset tehtävät sekä lisämateriaalit. Noin 75 tuntia.
Läsnäolo ehto hyväksytylle suoritukselle.
Arvosana määriytyy kuvallisten ja kirjallisten tehtävien perusteella.
Suomi
01.09.2023 - 15.12.2023
29.07.2023 - 30.09.2023
5 - 20
6 paikkaa avoimen AMK:n opiskelijoille.
Kuvataide
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
2 op
H-5
Kurssi perustuu luentosarjaan. Lisäksi itsenäisesti tutustuttava oheiskirjallisuus ja lisämateriaalit. Luentojen teemoista on kuvallisia tai kirjallisia tehtäviä. Kuvalliset tehtävät käydään läpi keskustellen. Kirjallisista tehtävistä saa lyhyen kirjallisen palautteen.
Luennot. Läsnäolo 100%, poissaoloista erikseen sovittava korvaava suoritus.
Tehtävien kuvaukset ja palautukset sekä lisämateriaalit oppimisympäristö ItsLearningissa.
Luentosarja ja kirjalliset tai kuvalliset tehtävät.
Paikka: luennot Kuvateatterissa H115 paitsi 8.9./15.9./6.10. Veneluokka H217 ja 10.11. Valokuvastudio
Luennot myös etäyhteydellä: https://turkuamk.zoom.us/j/61471561695
Alustava aikataulu:
pe 1.9. 10-14 Valokuvan esihistoriaa, Daguerrotypia ja kalotypia
pe 8.9. 10-14 Kuparilaatasta kuivalevyyn
pe 15.9. 10-15 Maisema- ja matkavalokuvaus 1800-l, Tieteen ja vallan kuvia
pe 22.9. 10-15 Viktoriaanisen ajan valokuvataide ja piktorialismi, Piktorialismi Amerikassa
pe 29.9. 10-14 Modernismi
pe 6.10. 10-14 Surrealismi
pe 13.10. ei luentoa
pe 20.10. ei luentoa
pe 27.10. 10-15 tehtävän katselmus, Dokumentaarinen valokuvaus
pe 3.11. 10-14 Hetki, katukuvaus ja aika valokuvassa
pe 10.11. 10-15 Muoto- ja muotikuvaa, Lavastettu kuva
pr 17.11. 10-15 Maisemavalokuva 1900-l
pe 24.11. 10-15 Suomalainen valokuvataide
pe 1.12. ei luentoa
pe 8.12. 10-15 Japanilainen valokuvaus, tehtävän katselmus
pe 15.12. 10-15 Valokuvakirja
Korvaamattomia poissaoloja.
Tehtäviä palauttamatta.
Opiskelija on osallistunut vuorovaikutustilanteisiin ja suorittanut tehtävät hyväksytysti.
Opiskelija on osoittanut omaksuneensa pääpiirteittäin kurssilla käsitellyt asiat ja osaa soveltaa niitä omassa työskentelyssään.
Opiskelija osaa reflektoida oppimaansa suhteessa aiempaan osaamiseensa ja on osoittanut työskentelyssään persoonallista näkemystä sekä kykyä perustella ratkaisujaan.
Otto-Ville Väätäinen
Otto-Ville Väätäinen
Lähiopetus
Luennot, keskustelut, kokeilut, oma taiteellinen työskentely
Opintojakson arviointi opintojakson päätyttyä.
Tämän lisäksi opintojaksolla käydään taiteelliseen työhön ja siihen liittyvään praktiikkaan kohdentuvaa arviointikeskustelua: Opintojakson lopussa ja keskivaiheilla pidetään ryhmäpalautepäivä ja opiskelijan työtä arvioidaan aina, kun siihen luonnollinen tilanne muotoutuu sekä opettajan ja opiskelijan että opiskelijatovereiden kesken.
Suomi
21.11.2023 - 20.12.2023
08.09.2023 - 23.10.2023
4 - 10
Taideakatemia
Kuvataiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
H-5
Toteutus on sidottu yhteen Dokumentaarisen työskentelyn kanssa niin, että dokumentaarisen työskentelyn kuvausprojektista jokainen toteuttaa itsenäisen valokuvateoksen: kirjan, vihkon, Zinen, jotain paperilla olevaa, jonka tekemisessä on käytetty hyödyksi Adoben InDesign ohjelmaa tai vastaavaa taitto-ohjelmaa. Toteutuksessa opiskelijat saavat päätehtävän lisäksi luonnoksen kaltaisia ja teknisiä tehtäviä ohjelmistojen haltuun ottamiseksi. Pääpaino on kuitenkin jokaisen omassa taiteellisessa työskentelyssä dokumentaarisen projektin parissa. Opintojaksolla käydään läpi kirjansidonnan pääoeriaatteet sekä tehdään erilaisia kuvankäsittelyyn liittyviä tehtäviä.
Tehtävät tekemättä.
Osa tehtävistä tekemättä ja opetukseen osallistuminen puutteellista.
Tehtävät tehty ja opiskelija on osallistunut aktiivisesti opetukseen.
Tehtävät tehty kiitettävästi ja opiskelija on osallistunut aktiivisesti opetukseen sekä osoittanut oma-aloitteisuutta tiedon ja taidon haussa ja kehittämisessä.
Koulutukseen ei ole liitetty toteutuksia.