Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia (4 cr)
Code: 7031484-3002
General information
- Enrollment
- 04.08.2018 - 09.09.2018
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 03.09.2018 - 31.12.2018
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 4 cr
- Local portion
- 4 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Health and Well-being
- Campus
- Kupittaa Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 1 - 30
- Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
- Teachers
- Isa Öhberg
- Outi Pynnönen-Polari
- Tiina Pelander
- Course
- 7031484
Evaluation scale
Hyväksytty/Hylätty
Content scheduling
IMMI
• keskeisen käsitteistö
• vastustuskyky ja immunisaatio
• infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
• käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
• tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
RAVITSEMUS
Objective
Foundations of Human Immunity and Nutrition, Microbiology 4 CR IMRA
Objectives
- Students will know the meaning of immunity and the defence system.
- Students will be familiar with the knowledge base of vaccination.
- Students will know the meaning of care-related infection and the management of infection risk.
- Students will know the significance of aseptic techniques.
- Students will be familiar with nutrients and will understand the nutritional needs of and the importance of nutrients to people.
- Students will be able to assess the nutritional needs of people.
- Students will know how to apply the Finnish nutrition recommendations in the prevention and treatment of national diseases
Content
Contents
Basics of Human Immunity and Microbiology, 2 cr IMMI
- Key terminology
- Immunity and immunisation
- Management of infection risks and hygiene recommendations
- Hand hygiene, use of protective devices, safe care environment
- The most common care-related infections and the microbes causing them
Basics of Nutrition 2 crRAV1
- Nutritional needs and the roles of nutrients in the human organism
- Evaluation of the nutritional status of customers and the importance of evaluation
- The use of diets compliant with the Finnish nutrition requirements in health promotion and the prevention of national diseases
- Health challenges of different age groups
Materials
SKHOLE-verkkoympäristö. https://www.skhole.fi: Mikrobiologia ja Immunologia
Teaching methods
• lähi- ja verkko-opetus, ryhmätyöskentelyä, etukäteistehtävät, Skhole-tentti
Exam schedules
Mahdolliset poissaolot korvataan toisen luokan kanssa.
Pedagogic approaches and sustainable development
• yhteisopettajuus, tiimioppiminen, luokkaharjoittelua, työpajatyöskentelyä
Student workload
2op = 54t, josta 1t info, 4t luokkaharjoittelua ja 3t posterien esitys. 46t itsenäistä työskentelyä (SKHOLE-verkkokurssi + tentti, työpajat).
Evaluation methods and criteria
Skhole-tentti (hyv/hyl), luokkaharjoittelu (läsnäolo, etukäteistehtävän tekeminen hyväksytysti ennen tunnille tuloa ja aktiivinen osallistuminen), posteri (hyv/hyl).