Skip to main content

Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia (4 cr)

Code: 7031484-3002

General information


Enrollment
04.08.2018 - 09.09.2018
Registration for the implementation has ended.
Timing
03.09.2018 - 31.12.2018
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
4 cr
Local portion
4 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Health and Well-being
Campus
Kupittaa Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
1 - 30
Degree programmes
Degree Programme in Nursing
Teachers
Isa Öhberg
Outi Pynnönen-Polari
Tiina Pelander
Course
7031484
No reservations found for realization 7031484-3002!

Evaluation scale

Hyväksytty/Hylätty

Content scheduling

IMMI
• keskeisen käsitteistö
• vastustuskyky ja immunisaatio
• infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
• käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
• tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
RAVITSEMUS

Objective

Foundations of Human Immunity and Nutrition, Microbiology 4 CR IMRA
Objectives
- Students will know the meaning of immunity and the defence system.
- Students will be familiar with the knowledge base of vaccination.
- Students will know the meaning of care-related infection and the management of infection risk.
- Students will know the significance of aseptic techniques.
- Students will be familiar with nutrients and will understand the nutritional needs of and the importance of nutrients to people.
- Students will be able to assess the nutritional needs of people.
- Students will know how to apply the Finnish nutrition recommendations in the prevention and treatment of national diseases

Content

Contents
Basics of Human Immunity and Microbiology, 2 cr IMMI
- Key terminology
- Immunity and immunisation
- Management of infection risks and hygiene recommendations
- Hand hygiene, use of protective devices, safe care environment
- The most common care-related infections and the microbes causing them
Basics of Nutrition 2 crRAV1
- Nutritional needs and the roles of nutrients in the human organism
- Evaluation of the nutritional status of customers and the importance of evaluation
- The use of diets compliant with the Finnish nutrition requirements in health promotion and the prevention of national diseases
- Health challenges of different age groups

Materials

SKHOLE-verkkoympäristö. https://www.skhole.fi: Mikrobiologia ja Immunologia

Teaching methods

• lähi- ja verkko-opetus, ryhmätyöskentelyä, etukäteistehtävät, Skhole-tentti

Exam schedules

Mahdolliset poissaolot korvataan toisen luokan kanssa.

Pedagogic approaches and sustainable development

• yhteisopettajuus, tiimioppiminen, luokkaharjoittelua, työpajatyöskentelyä

Student workload

2op = 54t, josta 1t info, 4t luokkaharjoittelua ja 3t posterien esitys. 46t itsenäistä työskentelyä (SKHOLE-verkkokurssi + tentti, työpajat).

Evaluation methods and criteria

Skhole-tentti (hyv/hyl), luokkaharjoittelu (läsnäolo, etukäteistehtävän tekeminen hyväksytysti ennen tunnille tuloa ja aktiivinen osallistuminen), posteri (hyv/hyl).

Go back to top of page