Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia (4 op)
Toteutuksen tunnus: 7031484-3013
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.12.2018 - 15.02.2019
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 14.01.2019 - 28.02.2019
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Terveys ja hyvinvointi
- Toimipiste
- Kupittaan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 15 - 30
- Opettajat
- Johanna Kurtti
- Heli Aarnio
- Opintojakso
- 7031484
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Ravitsemuksen perusteet 2 op:
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri ikäisen väestön terveyshaasteet
Tavoitteet
Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia 4 OP IMRA
Tavoitteet
- tietää mitä immuniteetillä ja puolustusjärjestelmällä tarkoitetaan
- tietää rokottamisen tietoperustan
- tietää mitä hoitoon liittyvällä infektiolla ja infektioriskien hallinnalla tarkoitetaan
- tietää aseptisen työskentelyn merkityksen
- tietää ravintoaineet, ihmisen ravintoaineiden tarpeen ja merkityksen
- osaa arvioida ihmisen ravitsemustarpeita
- osaa soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
Sisältö
Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologian perusteet 2 op IMMI
- keskeisen käsitteistö
- vastustuskyky ja immunisaatio
- infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
- käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
- tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
Ravitsemuksen perusteet 2opRAV1
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri-ikäisen väestön terveyshaasteet
Oppimateriaalit
Ravitsemuksen perusteet:
Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki 2014. (www.vrn.fi)
Tarkempi oppimateriaali annetaan ensimmäisellä lähiopetustunnilla.
Opetusmenetelmät
Ravitsemuksen perusteet: Toteutetaan keskustelevana lähiopetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä. Opiskelija analysoi oman ruokapäiväkirjansa ja antaa itselle tulosten perusteella terveellisiin ravitsemustottumuksiin ohjaavan palautteen Optimaan. Optima-tentti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ravitsemuksen perusteet 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista lähitunteja 12, ryhmätyöskentely 3 t ja opiskelijan itsenäistä opiskelua 39 tuntia (sis.ruokapäiväkirjatehtävän, tenttiin valmistautumisen ja Optima-tentin 1 t).
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ravitsemuksen perusteet: Numeerinen arviointi T1 – K5