Improvisaatio ja kompositio 1 (3 op)
Toteutuksen tunnus: 2011362-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
27.08.2019 - 31.10.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
04.09.2019 - 16.12.2019
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Taideakatemia
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 8 - 8
- Koulutus
- Esittävän taiteen koulutus, Tanssinopettaja
- Opettajat
- Heidi Alppirinne
- Opintojakso
- 2011362
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Sisällön jaksotus
Improvisaation ja komposition opintokokonaisuuden ensimmäinen osa toteutetaan opintojen ensimmäisenä syyslukukautena. Kontaktitunnit annetun työohjelman mukaan.
Jakso koostuu erilaisista fyysisistä improvisaatio- ja kompositioharjoitteista, joita tehdään yksin, pareittain, pienryhmissä ja/tai koko ryhmän kanssa.
Tavoitteet
Opintokokonaisuus rakentaa opiskelijan taiteellista kyvykkyyttä kohti tanssialan ammattilaisuutta yhdessä muiden tanssin ammattiopintojen kanssa.
Opiskelija osaa rakentaa ja toteuttaa sujuvasti liikkeellisiä ratkaisuja niin soolo- kuin ryhmätilanteisiin kontaktissa ympäristöönsä ja toisiin liikkujiin.
Opiskelija osaa suunnitella, luoda ja muokata liikemateriaalia ja kehittää liikefraaseja. Opiskelijan liikkeen kehittelyä ja muuntelua leimaa helppous ja sujuvuus.
Opiskelija osaa analysoida tuottamaansa ja näkemäänsä liikemateriaalia ja keskustella siitä rakentavasti.
Opiskelija osaa toimia tarkoituksenmukaisesti ryhmätilanteissa.
Opiskelija osaa arvioida omaa työskentelyään ja etenemistään liikeilmaisullisissa taidoissa.
Sisältö
Improvisaation ja komposition käytännön harjoitukset, harjoitustyöt, demot ja itsenäiset oppimistehtävät.
Opetus toteutetaan ryhmäopetuksena.
Opintokokonaisuus etenee läpi opintojen kuudessa osassa: improvisaatio ja kompositio 1 – 6.
Opintokokonaisuus kytkeytyy koreografiseen harjoitteluun.
Oppimateriaalit
Jyrkkä, H. (toim.). 2005. Tanssintekijät - 35 näkökulmaa koreografin työhön. Helsinki: STTL & Teatterikorkeakoulu
Opetusmenetelmät
Lähioppiminen, fyysiset liiketehtävät, kirjallisuus, kirjoittaminen, vertaispalaute, keskustelut.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Lähiopetus, liiketehtävät, käännetty luokkahuone, kirjallisuus, vertaispalaute, keskustelut. Opetus pohjautuu ajatukseen opiskelijasta luovana ja aktiivisena liikkeen tuottajana ja muokkaajana.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Liikkeelliset oppimistehtävät annetaan lähiopetustunneilla.
Opiskelijan työn mitoitus:
81h opiskelijan työtä, josta kontaktiopetusta on 27 x 90min. Loput työajasta on varattu jaksolla annettujen tehtävien tekemiseen, 3. vuosikurssin ryhmäkoreografiaprosessin välinäyttöön, esityksiin ja purkukeskusteluun osallistumiseen sekä oman työn reflektointiin.
------------
Kirjallinen tehtävä:
Lue teoksesta Jyrkkä, H. (toim.) 2005. Tanssintekijät – 35 näkökulmaa koreografin työhön. Helsinki: STTL & Teatterikorkeakoulu sivut: 8-20, 91-110, 137-146, 167-181, 213-221 ja 233-242.
Kirjoita pohtiva essee, jossa käsittelet jokaisen lukualueeseen kuuluvan koreografin näkemyksiä työstään. Pohdi ja kirjoita, miten voit kiinnittää omat ajatuksesi tanssista ja tanssin tekemisestä kirjoittajan kirjoittamaan tai miksi et voi. Avaa myös sitä, mitä ajatuksia koreografin kirjoittama herätti sinussa.
Työn laajuus 6-8 tekstisivua + lähdeluettelo. Kirjoita jokaisesta koreografista n. yhden sivun verran. Käytä lukemaasi lähteenä ja merkitse lähdeviitteet tekstiin. Otsikoi työsi ja käytä väliotsikoita.
Palauta työsi Optimaan PTANSS19 työtilan Improvisaatio ja kompositio 1 –kansion palautuslaatikkoon viimeistään 1.12.2019. Valmistaudu keskustelmaan lukualueesta ja kirjoittamastasi 13.12. kontaktitunnilla.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus:
Aktiivinen osallistuminen opetukseen, motivoituneisuus ja tavoitteellisuus opiskelussa, tehtävien ja esiintymisten hyväksytty suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen ryhmäkeskusteluihin ja palautteeseen.
Hylätty:
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoja. Poissaoloja lähiopetuksesta enemmän kuin 20%. Opiskelija osallistuu puutteellisesti tuntitilanteeseen ja ryhmän vuorovaikutustilanteisiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen opetukseen, motivoituneisuus ja tavoitteellisuus opiskelussa, tehtävien ja esiintymisten hyväksytty suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen ryhmäkeskusteluihin ja palautteeseen.
Hylätty (0)
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoja. Poissaoloja lähiopetuksesta enemmän kuin 20%. Opiskelija osallistuu puutteellisesti tuntitilanteeseen ja ryhmän vuorovaikutustilanteisiin.
Lisätiedot
Palaute on luonteva osa kontaktitunteja. Opiskelijoita kannustetaan palautteen antamiseen opintojakson aikana ja sen päätyttyä. Erillinen palautekeskustelu opintojakson toteutumisesta ryhmän ja vastuuopettajan kesken viimeisellä kontaktitunnilla.