Siirry suoraan sisältöön

Sensory Analysis (2 op)

Toteutuksen tunnus: TE00BX90-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.06.2022 - 28.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 16.12.2022

Opintopistemäärä

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Koulutus

  • Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutus

Opettaja

  • Eija Kulju

Ryhmät

  • PBIOKES20
    Bio- ja kemiantekniikan koulutus
  • PBIOKES20elintarvike
    PBIOKES20elintarvike

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää ihmisen aistijärjestelmän toimintaa sekä aistien merkityksen ruoan aistittavan laadun arvioinnissa. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä eri ruoan ominaisuuksia, joilla on merkitystä ruoan aistittavaan laatuun. Opiskelija osaa järjestää perusmakutestin sekä erilaisia aistinvaraisia testauksia. Hän oppii eri aistinvaraisten testien hyödyntämistä tuotekehityksessä sekä laaduntarkkailussa. Opiskelija osaa nimetä erilaisia aistinvaraisia testejä.

Sisältö

- ihmisen aistijärjestelmä sekä aistien toiminta
- perusmakutestin järjestäminen
- aistinvaraiset arviointimenetelmät
- aistinvaraisten testien järjestäminen

Oppimateriaalit

Aistinvaraisen arvioinnin ja aistinvaraisten menetelmien oppimateriaali löytyy yliopiston Moodle-sivustolta sekä aistinvaraisten testien osalta Its kurssilta.

Kirja: Sensory Evaluation of Food Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann ISBN: 978-1-4419-6488-5 (opintojen tukena voi käyttää)

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan teoriaopetuksena sekä laboratoriotöinä. Aistinvaraisten testien järjestämisen osuus tehdään pareittain ja opiskelija raportoi ohjeiden mukaisesti. Kokonaisuudesta opiskelija tekee oppimispäiväkirjan, joka muodostaa kurssin kokonaisarvosanan.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Kv-opinnot, käytännön laboratoriotyöt, yhteisopettajuus, oppimispäiväkirja

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Valinnainen suoritustapa pitää sopia erikseen Eija Kuljun kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Aistinvarainen arviointi sekä aistinvaraiset menetelmät 1.5 op: lähiopetus teoriaopetuksena Jaksosta opiskelija laatii oppimispäiväkirjan, joka on pakollinen ja arvioidaan. Teorialuennot: 12x2h luentoja sekä henkilökohtainen oppimispäiväkirja yhteensä 82,5h

Elintarvikehygienia 2op: lähiopetus laboratoriotyöt, joihin liittyvät esitehtävät ovat pakolliset. Laboratoriotöissä määritetään pintojen hygieniaa, ilmanlaatua eri menetelmin sekä tuotteen mikrobiologista laatua. Laboratoriotyöt tehdään parityönä, joista pari laatii raportin. Osuudesta suoritetaan tentti.

Sisällön jaksotus

Opintojakso toteutetaan kahdessa osassa: 1.5 op aistinvaraisen arvioinnin sekä aistinvaraisten menetelmien teoriaosuus, joka suoritetaan yhteistoteutuksena Turun yliopiston elintarvikekemian kanssa ja opetuksesta vastaa Turun yliopiston dosentti Oskar Laaksonen. Aistinvaraisten testien järjestämisen laboratorio-osuus 0.5 op toteutetaan Turun AMK:lla ja sen toteutuksesta vastaa elintarviketekniikan lehtori Eija Kulju.

Opintojaksolla käydään läpi erilaisia analyyttisiä sekä hedonistisia aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä, kuten diskriminaatio testit, kuvaileva analyysi sekä hyväksyttävyys testit. Käsitellään erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat aistinvaraisten testien järjestämiseen. Oleellinen osa opintojaksoa on opiskelijoiden järjestämien aistivaraiset testit, tulosten analysointi niiden pohjalta sekä kokonaisuuden raportointi.

Ajoitus:
aistinvarainen arviointi ja aistinvaraiset menetelmät 10.9.-9.2022 Turun yliopiston Medisiina
aistinvaraisten testien järjestäminen 7.9.-17.9.2022 Turun AMK

Arviointiasteikko

H-5