Sensory Analysis (2 op)
Toteutuksen tunnus: TE00BX90-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.06.2022 - 28.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 16.12.2022
Opintopistemäärä
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
- Englanti
Koulutus
- Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
Ryhmät
-
PBIOKES20Bio- ja kemiantekniikan koulutus
-
PBIOKES20elintarvikePBIOKES20elintarvike
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää ihmisen aistijärjestelmän toimintaa sekä aistien merkityksen ruoan aistittavan laadun arvioinnissa. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä eri ruoan ominaisuuksia, joilla on merkitystä ruoan aistittavaan laatuun. Opiskelija osaa järjestää perusmakutestin sekä erilaisia aistinvaraisia testauksia. Hän oppii eri aistinvaraisten testien hyödyntämistä tuotekehityksessä sekä laaduntarkkailussa. Opiskelija osaa nimetä erilaisia aistinvaraisia testejä.
Sisältö
- ihmisen aistijärjestelmä sekä aistien toiminta
- perusmakutestin järjestäminen
- aistinvaraiset arviointimenetelmät
- aistinvaraisten testien järjestäminen
Oppimateriaalit
Aistinvaraisen arvioinnin ja aistinvaraisten menetelmien oppimateriaali löytyy yliopiston Moodle-sivustolta sekä aistinvaraisten testien osalta Its kurssilta.
Kirja: Sensory Evaluation of Food Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann ISBN: 978-1-4419-6488-5 (opintojen tukena voi käyttää)
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan teoriaopetuksena sekä laboratoriotöinä. Aistinvaraisten testien järjestämisen osuus tehdään pareittain ja opiskelija raportoi ohjeiden mukaisesti. Kokonaisuudesta opiskelija tekee oppimispäiväkirjan, joka muodostaa kurssin kokonaisarvosanan.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Kv-opinnot, käytännön laboratoriotyöt, yhteisopettajuus, oppimispäiväkirja
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnainen suoritustapa pitää sopia erikseen Eija Kuljun kanssa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Aistinvarainen arviointi sekä aistinvaraiset menetelmät 1.5 op: lähiopetus teoriaopetuksena Jaksosta opiskelija laatii oppimispäiväkirjan, joka on pakollinen ja arvioidaan. Teorialuennot: 12x2h luentoja sekä henkilökohtainen oppimispäiväkirja yhteensä 82,5h
Elintarvikehygienia 2op: lähiopetus laboratoriotyöt, joihin liittyvät esitehtävät ovat pakolliset. Laboratoriotöissä määritetään pintojen hygieniaa, ilmanlaatua eri menetelmin sekä tuotteen mikrobiologista laatua. Laboratoriotyöt tehdään parityönä, joista pari laatii raportin. Osuudesta suoritetaan tentti.
Sisällön jaksotus
Opintojakso toteutetaan kahdessa osassa: 1.5 op aistinvaraisen arvioinnin sekä aistinvaraisten menetelmien teoriaosuus, joka suoritetaan yhteistoteutuksena Turun yliopiston elintarvikekemian kanssa ja opetuksesta vastaa Turun yliopiston dosentti Oskar Laaksonen. Aistinvaraisten testien järjestämisen laboratorio-osuus 0.5 op toteutetaan Turun AMK:lla ja sen toteutuksesta vastaa elintarviketekniikan lehtori Eija Kulju.
Opintojaksolla käydään läpi erilaisia analyyttisiä sekä hedonistisia aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä, kuten diskriminaatio testit, kuvaileva analyysi sekä hyväksyttävyys testit. Käsitellään erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat aistinvaraisten testien järjestämiseen. Oleellinen osa opintojaksoa on opiskelijoiden järjestämien aistivaraiset testit, tulosten analysointi niiden pohjalta sekä kokonaisuuden raportointi.
Ajoitus:
aistinvarainen arviointi ja aistinvaraiset menetelmät 10.9.-9.2022 Turun yliopiston Medisiina
aistinvaraisten testien järjestäminen 7.9.-17.9.2022 Turun AMK
Arviointiasteikko
H-5