Yleissairaudet ja suun terveys (10 op)
Toteutuksen tunnus: 7051066-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.12.2022 - 12.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 25
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Johanna Kurtti
- Jaana Manneros
- Riikka Hellman
Ryhmät
-
PSUUNS21Suuhygienisti (AMK), S21
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
- Ravitsemus 1 op
- Verkkokurssi (Its) 1 op
-EA-rastipäivä
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 21
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille
-Seminaari vko 21
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa
Sisällön jaksotus
Ajoitus vko 2 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
- Ravitsemus tammi-helmikuussa 2023
- Verkkokurssi suun terveyteen ja ravitsemukseen liittyen itsenäisesti (Its) keväällä 2023 viikot 10-13.
-EA-rastipäivä
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille
-Seminaari
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentti
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Verkkokurssi: hyväksytty/hylätty
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista