Asiantuntijana terveysalan toimintaympäristössä 2 (5 op)
Toteutuksen tunnus: 7073131-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
10.12.2022 - 08.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Bioanalyytikkokoulutus
Opettaja
- Heidi Kalve
- Krista Salo-Tuominen
- Seija Kirkko-Jaakkola
- Mari Hiekko
- Anniina Friman
Ryhmät
-
PBIOS20BBioanalyytikko (AMK), S20B
-
PBIOS20ABioanalyytikko (AMK), S20A
Tavoitteet
Opiskelija tietää valitsemansa erikoisalan monipuolisen kokonaisuuden.
Sisältö
Oman osaamisen esittäminen viestinnän eri keinoin.
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan erikoisalakohtaisesti verkko-oppimisympäristössä.
Opetusmenetelmät
Erikoisalakohtaiset vaihtoehtoiset toteutustavat kuvataan verkko-oppimisympäristössä. Toteutus voi sisältää myös erikoisalakohtaisia pakollisia osia.
Opiskelija esittää osaamisensa puheviestinnän ja/tai kirjallisen viestinnän eri keinoin.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Pedagogiset toimintatavat pohjautuvat innovaatiopedagogiikan kulmakiviin. Toteutuksella tuetaan opiskelijan aktiivista osallisuutta tiedonrakentajana ja ongelmanratkaisijana. Opiskelija kehittää opintojaksolla vuorovaikutus, ryhmätyöskentely ja ohjaustaitojaan sekä tiedon hankkimisen ja soveltamisen taitojaan. Opettajan tehtävänä on valmentaa opiskelijoita työelämän tarpeita vastaavan osaamisen saavuttamisessa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakson korvaaminen aikaisemmilla korkeakouluopinnoilla:
Opiskelijan tulee lähettää tuutoropettajalle kirjallinen kuvaus hyväksiluvun perusteista, jossa tulee vastata vähintään seuraaviin kysymyksiin:
- Miten aikaisemmissa korkeakouluopinnoissa suoritetut opinnot vastaavat opintojakson tavoitteita ja sisältöjä?
- Miten aikaisemmissa korkeakouluopinnoissa suoritetut opinnot laajentavat bioanalytiikan ammattiopinnoissa saavutettua osaamista?
- Miten mahdollinen hyväksiluku vaikuttaa opiskelijan uratavoitteeseen ja työllistymiseen?
Tuutoropettaja tuo hyväksiluvun käsiteltäväksi koulutuksen kokoukseen. Mikäli hyväksilukua puolletaan kokouksen päätöksellä, opiskelija tekee eAHOT-hakemuksen Peppiin.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä opintojaksolla on 135 tuntia ja se koostuu yksilöllisesti suunnitelluista oppimistehtävistä.
Opiskelija palauttaa kirjallisen suunnitelman toteutuksesta verkko-oppimisympäristöön. Toteutuksen voi aloittaa, kun opettaja on hyväksynyt suunnitelman.
Kirjalliset tehtävät kirjoitetaan aina Turun AMK:n kirjallisten töiden ohjeistuksen mukaisesti (lähdemerkintöineen) ellei muuta ohjetta anneta.
Tehtävien mitoituksessa noudatetaan seuraavia pääperiaatteita:
- kirjallisuuskatsaus (sis. lähdemateriaalin etsimisen ja lukemisen): 4 sivua tekstiä = 1 op
- oppimispäiväkirja tms. kirjoitelma, joka ei perustu kirjallisiin lähteisiin: 120 sanaa = 1 h työaikaa (27 h = 1 op)
- suomenkielisen ammattitekstin lukeminen (esim. tentti, oppimispäiväkirja): 100 sivua = 15 h työaikaa (27 h = 1 op)
- vieraskielisen ammattitekstin lukeminen (esim. tentti, oppimispäiväkirja): 100 sivua = 30 h työaikaa (27 h = 1 op)
- ohjaaminen laboraatioissa: ohjaustunnit kirjataan työvuorotaulukkoon 27 h = 1 op. Mikäli laboraatioon liittyy valmistelutyötä tms. lasketaan nämä tunnit erikseen.
Muiden tehtävien mitoitus arvioidaan tapauskohtaisesti. Opiskelija vastaa oman ajankäyttönsä seurannasta ja sen osoittamisesta ohjaavalle opettajalle.
Sisällön jaksotus
Asiantuntijana terveysalan toimintaympäristössä 1 ja 2 opintojaksojen aikana opiskelija kehittää terveydenhuollon moniammatillisessa toimintaympäristössä tarvittavaa asiantuntijaosaamistaan.
Toteutus suunnitellaan yksilöllisesti opiskelijan henkilökohtaisia kiinnostuksen kohteita ja uratavoitteita tukien. Asiantuntijana terveysalan toimintaympäristössä 1 ja 2 opintojaksoilla opiskelija laajentaa osaamistaan tavallisimmin yhdellä tai kahdella laboratoriotyön erikoisalalla ja kehittää ko. erikoisalan sisällöllisen osaamisen lisäksi yhtä tai useampaa seuraavista osaamisalueista:
- opetus- ja ohjaus
- yrittäjyys ja liiketoiminta
- tieteellinen tieto laboratoriotyön tukena
- tieteellinen tutkimustyö
- laboratorion laatutyö ja johtaminen
- kestävä kehitys
Opiskelija suorittaa Laajentava erikoisalan osaaminen -harjoittelujakson erikoisalalta/sisältöalueelta, jolla hän on suorittanut vähintään 5 op Asiantuntijana terveysalan toimintaympäristössä -opintoja.
Viestintäkanava ja lisätietoja
Asiantuntijana terveysalan toimintaympäristössä 1 ja 2 opintojakson suorituksen voi aloittaa pääsääntöisesti sitten, kun lukukausille 1.-4. ajoitetut opintojaksot (teoriaopinnot, laboraatioharjoitukset, Näytteenotto ja asiakaspalvelu -harjoittelujakso) on suoritettu hyväksytysti.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Toteutuksen oppimistehtävät arvioidaan numeerisesti aina, kun tehtävä on luonteeltaan sellainen, että numeerinen arviointi on mahdollista tehdä.
Arvioinnin kohteena on sisällön ajankohtaisuus, asiantuntijuus, uuden tiedon käyttö, tekstin johdonmukaisuus ja luettavuus, kotimaisten ja vieraskielisten lähteiden laatu ja määrä. Tehtäväkohtaiset arvioinnin perusteet on saatavilla verkko-oppimisympäristöstä tai erikoisalasta vastaavalta opettajalta.
Opintojakson arvosana muodostuu toteutuksen osien arvosanojen painottamattomasta keskiarvosta ellei ohjaavan opettajan kanssa muuta sovita.