Kuvanveiston valumenetelmät (5 op)
Toteutuksen tunnus: 2021103-3006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.03.2023 - 02.04.2023
Ajoitus
02.05.2023 - 26.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Taideakatemia
Toimipiste
Linnankadun taidekampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Kuvataiteen koulutus
Opettaja
- Eero Merimaa
Ryhmät
-
PKUVAS22Kuvataiteen koulutus S22
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- valita työskentelyynsä ja materiaaleihinsa sopivat muottitekniikat ja valumenetelmät
- hyödyntää erilaisia valumenetelmiä omassa ilmaisussaan
- hahmottaa valumenetelmien historiaa ja nykykäytäntöjä tekniikoiden ja ilmaisukeinojen näkökulmasta
- toimia työsuojelulliset ja ympäristölliset näkökulmat huomioiden
Sisältö
Opiskelija tutustuu erilaisiin valumenetelmiin ja -materiaaleihin, niiden historiaan ja nykykäytäntöihin sekä työsuojelun näkökulmiin teoriassa ja käytännössä.
Opinnot suoritetaan toteutussuunnitelman mukaisesti työpajatyöskentelynä. Harjoitustehtävien kautta opiskelija oppii hyödyntämään erilaisia valumenetelmiä osana ilmaisuaan. Opiskelija osallistuu aktiivisesti ohjaukseen ja palautekeskusteluun.
Opetusmenetelmät
Oppimismenetelmissä korostuvat tehtäväperusteisuus, projektioppiminen ja lähiopetus. Opiskelija määrittelee kurssin alussa opettajan kanssa työskentelylleen päämäärän, jota lähestytään henkilökohtaisen työskentelyn, ryhmä- ja yksilötapaamisten sekä itsereflektion kautta.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Sovittavissa erikseen
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1. silikoni- tai kappalemuotin valmistaminen
2. Alginaattimuotin valmistaminen
3. Kipsi- tai betonivalu
4. Itsenäinen työ, jossa valumenetelmät ovat keskeisessä roolissa
Annetut tehtävät tulee suorittaa kurssin aikataulun puitteissa.
Kurssilla työskennellään tehtävien parissa päiväaikaan noin klo 9 - 16 välisenä aikana, jolloin opettajan kanssa on mahdollista keskustella työn etenemisestä. Tämän lisäksi joka tiistai ryhmätapaaminen, torstaisin työpistetapaamisia ja yhteisiä tehtäväkatselmuksia joihin tulee osallistua.
Sisällön jaksotus
Materiaalin valaminen muottiin on laajalti käytetty tekniikka tieteen, taiteen ja teollisuuden aloilla. Arkeologit ja kriminologit täyttävät löytämiään onteloita kipsillä ja saavat valujen kautta tietoa menneistä tapahtumista tai kenkien pohjakuvioinneista. Taiteilijat valmistavat muotteja tekemistään teoksista jotta ne voidaan valaa arvokkaampiin tai kestävämpiin materiaaleihin. Teollisuuden käyttämien koneiden osia valetaan teräksestä ja titaanista. Valaminen mahdollistaa mallikappaleen monistamisen. Rakentamisen ja muovailun ohella valamista voidaan pitää yhtenä kuvanveiston perustekniikoista. Kurssin aikana tutustutaan erilaisiin valumateriaaleihin vahoista betoniin sekä erilaisiin muotinvalmistusmenetelmiin. Valutekniikkaa tarkastellaan ja pohditaan suhteessa nykytaiteen ilmiöihin. Kurssi pohjustaa myös pronssivalutekniikkaa avaavaa Metalli kuvanveiston materiaalina -kurssia.
Aikataulu julkaistaan myöhemmin
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävä muodostaa arvioinnin perustan, jonka yhteydessä kiinnitetään huomiota työn tarkoituksenmukaiseen mitoitukseen, työprosessin hallintaan sekä taiteelliseen ilmaisuun. Kaikki kurssin aikana annetut tehtävät tulee suorittaa ja ne vaikuttavat arviointiin.
Hylätty (0)
Hylätty (0)
Tehtävät ovat jääneet tekemättä tai eivät vastaa tehtävänantoa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
tyydyttävä (1-2)
Opiskelija? • osaa soveltaa annettuja ohjeita omaan työskentelyynsä? • osaa käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä ja -välineitä ja soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa? • osallistuu dialogisesti yhteisön vuorovaikutustilanteisiin.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
hyvä (3-4)
Edellisten lisäksi opiskelija? • osaa suunnitella omaa työskentelyään ja tunnistaa työskentelyprosessinsa vaiheet? • osaa arvioida ja mitoittaa opiskelun/työn valmistamisen vaatiman ajan? • osoittaa tuntevansa valutekniikoihin liittyvän tietoperustan? • työskentelee ja toimii eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti? • kykenee kehittämään ja syventämään persoonallista ilmaisuaan? • osaa sijoittaa työskentelynsä laajempiin yhteyksiin ja nykytaiteen kentälle
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelija? • osoittaa hallitsevansa valitsemiensa materiaalien, työskentelymetodien ja sisältöjen kriittisen limittymisen nykytaiteen diskursseihin? • osaa analysoida ja kehittää työskentelyprosessinsa vaiheita? • osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja