Siirry suoraan sisältöön

Yritystoiminnan käynnistäminen (10 op)

Toteutuksen tunnus: 3011668-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.07.2023 - 15.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2023 - 15.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liiketalouden koulutus
Opettajat
Marita Nummi-Wikström
Kaisa Aaltonen
Kari Juhala
Ryhmät
PLIITS22BA
PLIITS22BA
Opintojakso
3011668
Toteutukselle 3011668-3008 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

Opiskelu BisnesAkatemiassa tapahtuu nelivedon periaatteella (oppimissopimus, bisnes, treenit & lukupiirit)
Bisnes: Opiskelija omaksuu yrittäjän roolin innovatiivisessa liiketoimintaympäristössä. Opiskelija toimii aktiivisesti osuuskunnan liiketoiminnassa valmentajan ja tiimin kanssa sovituin periaattein.
Opiskelijat perustavat yhdessä osuuskunnan ja käynnistävät sen liiketoiminnan.
Tiimi perehtyy liiketoiminnan suunnitteluun, osuuskuntalakiin ja sidosryhmiin sekä muihin osk-perustamiseen tai haltuunottoon vaadittaviin dokumentteihin. Tiimi asettaa itselleen liikevaihtotavoitteen ja sopii tehtävät, joiden avulla kukin tiimissä toimii tavoitteen suuntaisesti. Opiskelija verkostoituu mm. muiden tiimiopiskelijoiden, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa.
Opiskelija osallistuu yhteisesti sovittaviin kokouksiin, keskusteluihin ja muihin aktiviteetteihin. Opiskelijan tulee aktiivisesti työskennellä liiketoiminnassa ja projekteissa ja edistää osuuskunnan tavoitteita. Opiskelija huolehtii omalta osaltaan positiivisen tiimihengen luomisesta ja säilymisestä.
Oppimissopimus: Opiskelija laatii oppimissopimuksen ja käy valmentajan kanssa kehityskeskusteluja. Oppimissopimuksen tulee sisältää tiimin tavoitteita. Tiimi tukee jäsentensä tavoitteita.
Opiskelija laatii lukuohjelman tukemaan omaa ammatillista kehittymistään ja lukee sovitut kirjat ja muut materiaalit sekä osallistuu lukupiireihin ja jakaa tiimille hankkimaansa tietoa. Opiskelija lukee ja reflektoi portfolioonsa vähintään 2 kirjaa tai vastaavaa materiaalia. Lisäksi opiskelija kirjoittaa yhden esseen (lähdeviitteineen), jossa hän hyödyntää syksyn aikana lukemiaan aineistoja. Esseen pituus noin kaksi sivua.
Treenit & lukupiirit: Opiskelija osallistuu treeneihin/lukupiireihin kahdesti viikossa. Treenit/lukupiiri ovat aktiivista tiedonrakentamista, jossa jokainen tuottaa lisäarvoa omalla panoksellaan.
Lukupiiriin opiskelija valmistautuu lukemalla sovitun kirjan tai muun materiaalin. Opiskelijat ovat vastuussa 2 kertaa viikossa pidettävien treenien valmistelusta ja vetämisestä. Treenit voidaan järjestää myös BA:n ulkopuolella ja vierailijoita voidaan pyytää tiimin ulkopuolelta. Poissaolo korvataan osallistumalla toisen tiimin treeneihin

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tunnistaa tiimissä ja yksilöinä vahvuuksia ja kehittämisen haasteita ja hyödyntää resursseja liiketoiminnassa
- osaa toimia tuottavasti eri rooleissa yrityksessä
- tuntee ja osaa hoitaa yrityksen liiketoiminnan käytännön asiat
- osaa toimia yrityksen liiketoimintaympäristössä (lakien ja käytäntöjen) vaatimusten mukaan
- hankkii yritykselle kontakteja ja verkostoituu.
Yrityksen brändin luominen.

Sisältö

Yrittäjän roolin omaksuminen ja innovatiivinen liiketoiminta
Osuuskuntalakiin ja sidosryhmiin perehtyminen ja muihin ok-perustamiseen tai haltuunottoon vaadittaviin dokumentteihin perehtyminen
Osuuskuntatoiminnan käynnistäminen ja pyörittäminen
Henkilökohtaisen oppimisportfolion tekeminen ja ohjauskeskustelut valmentajan kanssa
Ohjattu pienryhmätyöskentely.

Oppimateriaalit

Yrityksen perustamiseen ja liiketoiminnan käynnistämiseen liittyvät materiaalit
Johannes Partanen: Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan Parhaat kirjat
Hallitustyön materiaalit
Opiskelijat etsivät aktiivisesti toteutuksessa tarvittavaa tietoa

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan BisnesAkatemian tiimioppimisympäristössä. BisnesAkatemiassa käytetään nelivetomallia, johon kuuluvat treenit, liiketoiminta, lukeminen sekä oppimissopimus.
Treeniaiheet syntyvät osuuskunnan liiketoiminnan tarpeista ja ajankohtaisista aiheista. Treeniaiheita keksitään luovasti ja innovatiivisesti. Lisäksi, vinkkejä treeniaiheisin voi kysyä valmentajilta, apuvalmentajilta ja toiselta tiimiltä.
Yritystoiminnan käynnistämisessä opiskelija tutustuu yrityspalveluihin (mm. Potkuri ja SparkUp), kokouskäytäntöihin, yrityksen perustamistyökaluihin ja aloittavan yrittäjän oppaisiin, viestinnän työkaluihin ja tiimityön työkaluihin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opiskelija osoittaa oppimistaan koko opintojakson ajan osuuskunnassaan ja BisnesAkatemiassa.

Kansainvälisyys

Tietoa rakennetaan tiimioppimisympäristössä jossa harjoitetaan yrittäjyyttä. BisnesAkatemiassa opitaan osuuskunnan toiminnan kautta monipuolisesti yrittäjyteen liittyviä taitoja. Tietoa hankitaan monipuolisesti kirjoista ja muista lähteistä.
Reflektointia ja monipuolista palautetta käytetään toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Kaikkien opiskelijoiden on osallistuttava aktiivisesti liiketoimintaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tarkoitettu BisnesAkatemian osuuskunnissa työskenteleville opiskelijoille.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yritystoiminta ja oppisen työkalut nelivetomallin mukaan. Kokonaistyömäärä viidelle opintopisteelle on noin 135 tuntia: työtunteja on tultava vähintään 100 tuntia (aktiiviset työtunnit, treenit, lukupiirit, raportointi portfolion muodossa), tämän lisäksi tiedonhankintaa 35h. Opiskelijan työmäärä perustuu tiedonhankintaan, aktiivisiin työtunteihin, viikoittaisiin treeneihin ja luettuihin kirjoihin/materiaaleihin. Osallistuminen treeneihin on pakollista. Jos jostakin syystä opiskelija ei pääse oman tiimin treeneihin, poissaolo korvataan osallistumalla jonkun rinnakkaisryhmän treeneihin. Opiskelija kirjaa työtuntinsa tuntikirjanpitoon. Opintopisteet muodostuvat tehdyn tuntimäärän ja saavutettujen tuotosten perusteella. Tehdyt tuotokset esitetään portfoliossa.

Siirry alkuun