Siirry suoraan sisältöön

Suomen kieli ja viestintä (3 op)

Toteutuksen tunnus: 1000BH89-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.12.2023 - 11.01.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
11.01.2024 - 15.04.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
85 - 95
Koulutus
Energia- ja ympäristötekniikan koulutus
Opettajat
Anne Antero
Ryhmät
PEYTES23A
PEYTES23A
PEYTES23B
PEYTES23B
Opintojakso
1000BH89

Toteutuksella on 3 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 4 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ma 08.04.2024 klo 14:15 - 15:45
(1 t 30 min)
Suomen kieli ja viestintä 1000BH89-3007
EDU_2001 Elias muunto byod
Ke 10.04.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Suomen kieli ja viestintä 1000BH89-3007
EDU_2001 Elias muunto byod
Ma 15.04.2024 klo 14:15 - 15:45
(1 t 30 min)
Suomen kieli ja viestintä 1000BH89-3007
Verkkotunti
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

Opintojakso on ammatillisen viestinnän kurssi (ei kielioppikurssi), ja se on tarkoitettu äidinkieleltään suomenkielisille tai muuten C2-kielitaitotason omaaville opiskelijoille. Kurssi ei ole S2-kurssi. Jakso on suunnattu vain energia- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelijoille.

Kurssi järjestetään 11.1. ja 15.4. välisenä aikana kevätlukukaudella 2024. Osallistuminen kurssin aloitustunnille ja tunnilla aloitettavaan ryhmätyöskentelyyn on välttämätöntä. Kurssi toteutetaan hybridi-opetuksena niin, että A- ja B-ryhmillä on sekä yhteisiä verkkotunteja (Zoom) että erillisiä lähitunteja.
Muutokset ITS-työtilassa (materiaalit) ja aikataulussa ovat mahdollisia myös kurssin aikana.

Koska opintojaksolla kiinnitetään erityistä huomiota vuorovaikutus- ja viestintätaitoihin, kurssin aikainen viestintä ja vuorovaikutus otetaan huomioon osana sisältöä. Opintojaksolla harjoitellaan asiatyylisen ja saavutettavuusvaatimusten mukaisen tekstin tuottamista yhteiskirjoittamisen menetelmin, kielenhuollon apuvälineiden käyttöä, tietolähteiden käyttöä ja lähteiden luotettavuuden arviointia, ryhmätyötaitoja, palautteen antamista ja hyödyntämistä, esiintymistaitoja ja keskustelutaitoja.

Tavoitteet

Suomen kielen ja viestinnän opinnoissa perehdyt asiantuntija- ja työyhteisöviestintään. Opintojaksolla harjoittelet työelämässä tarvittavia viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.
Opintojakson jälkeen osaat
• toimia oman alasi viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
• kehittää omia viestinnällisiä valmiuksiasi
• ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja ammattialan käytännöt.

Sisältö

oman alan ammattitekstien analyysi, tulkinta ja kirjoittaminen
• asiatyylin tunnuspiirteet
• työelämän puheviestintätilanteet
• omien viestintätaitojen arviointi
• palautteen anto ja vastaanotto.

Oppimateriaalit

Oppimateriaalina ovat kurssin kirjallinen materiaali, videoluennot, lehtiartikkelit, raporttipohjan käyttöohjeet sekä opiskelijoiden itse valitsema lähdekirjallisuus, tuntimateriaalit ja opiskelijoiden tekeillä olevat ja valmiit oppimistehtävät. Opintojaksolla hyödynnetään lisäksi Turun amk:n kirjaston tiedonhakijan opasta.

Opetusmenetelmät

Tutkiva oppiminen, tekemällä oppiminen, uuden sisällön yhdistäminen jo opittuun tietoon, keskustelu, prosessikirjoittaminen, ryhmätyöskentely, itse- ja vertaisarviointi, reflektointi, lukeminen ja luetun vieminen käytäntöön.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla on Oikeakielisyys ja lähdemerkinnät -tentti, joka on tehtävissä ITSissä koko kurssin ajan. Tenttiin valmistaudutaan työtilassa olevan materiaalin avulla. Tentti on osa tehtäväkokonaisuutta, ja sitä ei voi uusia tai tehdä määräajan päätyttyä. Tentissä ei ole hyväksymisen alarajaa, vaan tentistä saadut pisteet kerryttävät kokonaispistemäärää.

Kansainvälisyys

Opintojakson aikana kiinnitetään erityistä huomiota vastuullisten ja eettisten viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen ja vahvistamiseen ja oikein toimimisen työkulttuuriin.

Ilmoittautumalla kurssille sitoudut kurssin aikatauluihin, noudattamaan kurssin pelisääntöjä sekä työskentelemään ryhmäsi kanssa aktiivisesti ja vastuullisesti. Varmistathan, että kurssille osallistuminen on realistista, koska kurssilla ei ole mahdollisuutta yksilöllisiin aikatauluihin.

Oppitunneille osallistuminen on välttämätöntä oppimisen, tiedonkulun ja ryhmätyöskentelyn onnistumisen kannalta. Ensimmäisellä tunnilla muodostetaan kurssin ryhmät ja aloitetaan ryhmätyöskentely. Ryhmätyöskentelyn avulla voidaan jakaa tietoa, taitoa ja kokemuksia, mikä lisää resurssien kestävää käyttöä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli toteat, että sinulla on kurssin oppimistavoitteisiin sopivaa aiemmin hankittua osaamista, voit suorittaa kurssin ahot-menettelyllä. Suorituksen edellytyksenä on työkokemus tms. kurssin osaamisalueelta. Ahot-suoritus edellyttää ilmoittautumista kurssille, jonka jälkeen saat oikeuden ITS-työtilaan ja ahot-portfolion laatimisohjeet.
Ahot-portfolion laatiminen on täysin itsenäistä työskentelyä, joten siihen ei ole saatavilla ohjausta. Ahot-portfolio tulee toimittaa opettajalle viikko kurssin alkamisen jälkeen, jotta voi tarvittaessa osallistua kurssille kurssin aikataulujen mukaisesti.

Jos olet suorittanut vastaavan sisältöisen ja laajuisen kurssin aiemmissa korkeakouluopinnoissasi, voit hakea kurssista hyväksilukua tekemällä hakemuksen koulutusohjelman kt-vastaavalle. Kun saat tiedon hyväksiluvusta, peruutathan ilmoittautumisen kurssille.

Lisätiedot

Kurssilla viestitään ensisijaisesti tunneilla ja toissijaisesti ITSissä. Kurssia koskevaan viestintään ei käytetä sähköpostia. Hyvän viestintätavan mukaisesti jokaisen vastuulla on, että kurssia koskevat tiedot ovat kaikille osallistujille nähtävillä samaan aikaan.

Siirry alkuun