Siirry suoraan sisältöön

Kulttuurihyvinvoinnin perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: KU00CL35-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.01.2024 - 25.05.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 100

Koulutus

  • Ammattikorkeakoulun yhteiset vapaasti valittavat opinnot

Opettaja

  • Anna-Mari Rosenlöf

Ajoitusryhmät

  • Avoimen AMK:n kiintiöpaikat. Ilmoittaudu ilman tätä pienryhmää. (Koko: 50. Avoin AMK: 50.)

Pienryhmät

  • Avoimen AMK:n kiintiöpaikat. Ilmoittaudu ilman tätä pienryhmää.

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• ymmärtää taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteyksiä ja monitieteistä tutkimusperustaa
• tunnistaa taiteen ja kulttuurin merkityksiä ja vaikutuksia hyvinvoinnille
• tunnistaa kulttuurihyvinvoinnin mahdollisuuksia ja toteuttamistapoja osana eri ammattialoja ja työtehtäviä.

Sisältö

Opintojaksolla perehdytään kulttuurihyvinvoinnin perusteisiin kuten alan historiaan ja kehitykseen sekä keskeisiin käsitteisiin ja monitieteiseen tutkimukseen.
Opintojen aikana tutustutaan kulttuurihyvinvointiin monitahoisena ilmiönä ja näkökulmana sekä kulttuurin merkitykseen osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Verkkokurssilla avataan mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen sisältöjen ja menetelmien soveltamiseen saavutettavasti eri ammattialoilla osana muuttuvaa palvelujärjestelmää.

Opintojakso sisältää jonkin verran englanninkielistä aineistoa.

Oppimateriaalit

Opintojakso ja sen aineistot ovat vapaasti tutustuttavissa Digicampus-oppimisalustalla.

Opetusmenetelmät

Opintojakson oppimisympäristössä oleviin aineistoihin perehtyminen ja verkkotehtävien itsenäinen suorittaminen. Opintojakso suoritetaan itselle sopivina aikoina verkossa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tehtävien hyväksytty suorittaminen oppimisalustan ohjeiden mukaisesti. Kun olet suorittanut tehtävät, palauta ne arvioitavaksi oppimisalustalla mainittujen palautusaikojen ja ohjeiden mukaisesti täyttämällä oppimisalustalta löytyvä ilmoituslomake.

Opintojakson tehtävät arvoidaan parin kuukauden välein pitempää kesätaukoa lukuunottamatta.
Kun ilmoittaudut kurssille kevätlukukaudella 2024, voit suorittaa kurssin tekemällä tehtävät ja lähettämällä ilmoituslomakkeen 31.5. mennessä. Jos et ehdi suorittaa kurssia 31.5. mennessä, sinun tulee ilmoitautua uudelleen kevätlukukauden kurssille.

Huomaa, että kurssin viimeinen tehtävä on monivalintatehtävä, jonka voit uusia vasta viikon kuluttua ensimmäisen yrityksen jälkeen, mikäli et läpäise tehtävää. Jätä siis riittävästi aikaa toukokuussa tehtävän mahdolliselle uusimiselle 31.5. mennessä.

Arvosteluaikataulu toistuu vuosittain samana:
Suoritukset valmiina ja ilmoituslomake lähetetty 31.1. / tulokset 21.2. mennessä
Suoritukset valmiina ja ilmoituslomake lähetetty 31.3. / tulokset 21.4. mennessä
Suoritukset valmiina ja ilmoituslomake lähetetty 31.5. / tulokset 21.6. mennessä

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksolla perehdytään kulttuurihyvinvoinnin perusteisiin kuten alan historiaan ja kehitykseen sekä keskeisiin käsitteisiin ja monitieteiseen tutkimukseen.

Opintojen aikana tutustutaan kulttuurihyvinvointiin monitahoisena ilmiönä ja näkökulmana sekä kulttuurin merkitykseen osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Opintojaksolla avataan mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen sisältöjen ja menetelmien soveltamiseen saavutettavasti eri ammattialoilla osana muuttuvaa palvelujärjestelmää.

Opintojakso sopii erityisesti taide-, kulttuuri- ja kasvatusalalla työskenteleville sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä. Opintojakso tarjoaa perustietopaketin kulttuurihyvinvoinnista myös muille kiinnostuneille ja lisätietoa kaipaaville, kuten päättäjille sekä erilaisissa suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä toimiville henkilöille.

Opintojakso on tehty yhteistyössä Kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallisen yhteyspisteen Taikusydämen, Turun AMK:n Taideakatemian, Turun yliopiston Sote-akatemian ja Kulttuurikampus Turun kanssa.

Opintojakso sisältää jonkin verran englanninkielistä aineistoa. Opintojakso toteutetaan itsenäisesti suoritettavana verkko-opintojaksona Digicampuksen oppimisympäristössä: https://digicampus.fi/login/index.php. Opintojakso suoritetaan itselle sopivina aikoina opinto-oikeuden voimassaoloaikana.

Opintojakso toteutetaan monitieteisenä MOOC (Massive Open Online Course)-verkkokurssina ja sen aineistot ovat vapaasti tutustuttavissa Digicampus-oppimisalustalla. Jos haluat saada kurssin suorittamisesta opintopisteitä, ilmoittaudu kurssille Turun ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n kautta. Löydät oppimisalustalta tarkemmat ohjeet ilmoittautumista koskien. Turun ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijat ja polkuopiskelijat ilmoittautuvat opintojaksolle Pepissä.

Opintojaksolle voi ilmoittautua 1.12.2024 - 14.5.2024. Kun ilmoittaudut opintojaksolle Turun ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n kautta, sinulle muodostuu Turun AMK:n käyttäjätunnus. Saat ohjeet tunnuksen aktivointiin, kun ilmoittautumisesi on hyväksytty. Saat sähköpostitse tiedotteen liittyen opintojakson suorittamiseen ja alustalle kirjautumiseen, kun ilmoittautuminen on hyväksytty.

HUOM! Tiedotteet lähetetään kaksi kertaa kuukaudessa (jokaisen kuukauden ensimmäisellä kokonaisella viikolla sekä kolmannella viikolla) joten sähköpostin saapuminen voi kestää jonkin aikaa riippuen ilmoittautumisajastasi.

Voit kirjautua oppimisalustalle Turun AMK:n käyttäjätunnuksella osoitteessa: https://digicampus.fi/login/index.php. Valitse täältä kohta korkeakoulujen käyttäjät: Kirjaudu HAKA-tunnuksilla. Kurssin tehtäviä pääset suorittamaan vasta, kun olet saanut sähköpostitse tarkemmat ohjeet, mutta voit jo tutustua kurssialueen materiaaleihin.

Opintojakso koostuu seuraavista osioista:
1. Kulttuurihyvinvoinnin historia ja keskeiset käsitteet
2. Kulttuurin ja taiteen merkitykset ja vaikutukset hyvinvoinnille
3. Toimintamallit ja hyvät käytännöt
4. Kulttuurihyvinvointi rakenteissa ja politiikoissa
5. Soveltaminen eri ammattialoilla

Jokaisessa osiossa on itsenäisesti oman aikataulun mukaan suoritettavia tehtäviä, jotka tulee suorittaa hyväksytysti kurssisuorituksen saamiseksi.

Lisätietoja:
Anna-Mari Rosenlöf
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi

Sisällön jaksotus

Opintojakso tarjoaa perustietoa kulttuurihyvinvointialasta, sen kehityksestä ja monitieteisestä tutkimuksesta. Opintojaksolla tutustutaan kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleihin ja hyviin käytäntöihin. Opintojakso antaa tietoa ja ideoita kulttuurihyvinvoinnin mahdollisuuksista eri ammattialoilla sekä tutustuttaa alan työtapoihin ja taidelähtöisiin menetelmiin.

Opintojakso sopii erityisesti taide-, kulttuuri-, sosiaali-, kasvatus- ja terveysalojen opiskelijoille, jotka haluavat kehittää osaamistaan taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Lisätietoja:
Anna-Mari Rosenlöf
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Ei edeltävyysehtoja.