Havaintoon perustuva kuvanveisto (5 op)
Toteutuksen tunnus: 2021102-3007
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.03.2024 - 01.04.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
26.03.2024 - 19.04.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Taideakatemia
- Toimipiste
- Linnankadun taidekampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 5 - 10
- Koulutus
- Kuvataiteen koulutus
- Opettajat
- Eero Merimaa
- Opintojakso
- 2021102
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Tarkempi aikataulu täydentyy
Akateemisen taidekoulutuksen perustana on satojen vuosien ajan toiminut näköhavaintoon perustuva ja kopioimisen kautta tapahtuva harjoittelu. Eräänä arvioinnin mittana taidekappaleiden kelpoisuudesta on ollut taiteilijan kyvykkyys vangita luonnon muodot valitsemaansa materiaaliin. Nykytaiteen keskusteluissa näköisyyden kuvaamisen taito ei välttämättä ole kovinkaan olennaisessa roolissa (vaikka näin voi myöskin olla) vaan painopiste on muunlaisissa kysymyksissä. Havainto itsessään esiintyy kiinnostavana ja aina tärkeänä aiheena, emmekä voi olla esittämättä kysymystä muidenkin aistien, kuin pelkästään näköaistin merkityksestä kuvataiteen prosesseissa. Kurssin aikana käsittelemme näköhavaintoon perustuvaa klassista mallityöskentelyä, mutta samanaikaisesti työstämme laajemmin myös muihin aisteihin nojaavia prosesseja.
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- luoda muotoa kolmiulotteisin keinoin
- hyödyntää mallimuovailun ja mittakaavatyöskentelyn perusperiaatteita
- jäsentää kolmiulotteista ajatteluaan
- ilmaista havaintoaan kuvanveiston menetelmin
- kehittää materiaali- ja tekniikkatuntemustaan
Sisältö
Opiskelija perehtyy havaintoon perustuvan kuvanveiston historiaan sekä havaintoon kolmiulotteisen ilmaisun lähtökohtana. Mitä havainto tarkoittaa ja miten eri tavoin havainnoimaansa voi ilmaista kuvanveiston keinoin? Mitä voi havaita kolmiulotteisessa teoksessa?
Opinnot suoritetaan työpajatyöskentelynä käyttäen erilaisia havaintomateriaaleja, esimerkiksi alastonmallia, toteutussuunnitelman mukaisesti. Opiskelija osallistuu aktiivisesti ohjaukseen ja palautekeskusteluun.
Opetusmenetelmät
Oppimismenetelmissä korostuvat tehtäväperusteisuus, projektioppiminen ja lähiopetus. Opiskelija määrittelee kurssin alussa ohjaavan opettajan kanssa työskentelylleen päämäärän, jota lähestytään henkilökohtaisen työskentelyn, ryhmä- ja yksilötapaamisten sekä itsereflektion kautta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Havaintoon perustuva kuvanveisto: Tehtävät tarkentuvat, ohessa viime vuoden projektit
- 6-10 mallitutkielmaa. Vapaa lähestymistapa. Kehitä omaa käsialaasi. Näköaistimukseen perustuvaa työskentelyä. Kuvaa jokainen tutkielmasi (pari kuvaa/ duuni) ja säästä pari onnistunutta valuprosessia varten.
- Pako Alcatrazista tai/ ja Osan suurennus.
Pako Alcatrazista. Vuonna 1962 John, Frank ja Clarence pakenivat Alcatrazin vankilasta. Vangit huijasivat vankilan yö-vartioita tekemällä itsestään nukkuvat omakuvaveistokset selliensä sänkyihin. Huikea yhdennäköisyys mahdollisti heille aikaa toimittaa pakotemppunsa. Materiaaleina heillä oli kipsiä, tomua, hiuksia, ehkä meikkivoidetta tai ihon väristä maalia. Työ tehtiin salaa. Tee nukkuva omakuva Alcatrazin tyyliin (salaa). Lisätietoa täällä: https://www.fbi.gov/history/famous-cases/alcatraz-escape
Osan suurennos. Tehtävässä valitset pienen kappaleen - oman pikkusormesi, käytetyn korvatulpan, pöydänkulmalle jääneen kasvomaskin, ym – ja suurennat kappaleen 10-100 kertaiseksi. Tekniikkana voi käyttää saven muotoilua tai styroxia ja kipsiä yhdistelevää rakennustekniikkaa (direct plaster buil up) tai eri materiaaleja sekoittavaa kollaasityöskentelyä.