Siirry suoraan sisältöön

Levytyö- ja liitostekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5031384-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.06.2024 - 02.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kone- ja meritekniikka sekä muotoilu

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

5 - 30

Koulutus

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Merja Peltokoski

Vastuuopettaja

Merja Peltokoski

Ryhmät

  • KMMMODValmistustekniikka
    KMM Valmistustekniikka

Tavoitteet

Opinnot suoritettuaan opiskelija osaa
- levytöiden peruskäsitteet ja terminologian
- opiskelija osaa ratkaista levytyötekniikkaan liittyviä ongelmia
- tunnistaa levytyötekniikan menetelmät ja koneet
- ymmärtää levytyötekniikan taloudellisen merkityksen tuotannossa ja hahmottaa sovellusesimerkkien kautta yleisimmät tuotantoprosessit
- suunnitella levytyötuotannon tarvitsemat toimenpiteet, sekä materiaaleihin ja valmistukseen liittyvät kustannus- ja laatutekijät.

Sisältö

Levytyötekniikkaan liittyvät aihealueet
- peruskäsitteet
- mekaaniset leikkausmenetelmät
- mekaaniset liittämismenetelmät
- materiaalit
- muovausmenetelmät
- laadun hallinta
- keskeisimmät suunnitteluseikat (DFM(A))

Oppimateriaalit

Luentokalvot, jotka opiskelija saa ItsLearningistä.

Opetusmenetelmät

Kurssiin sisältyy olennaisena osana: luennot, harjoitukset, luentotestit (vapaaehtoiset), valmiin ohutlevykappaleen purku ja lopputyö. Lopputyö, sekä valmiin ohutlevytuotteen purkuraportti suoritetaan 2-3 opiskelijan ryhmissä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Koko kurssin tentti järjestetään viimeisellä luentokerralla.
Seuraavat tentit järjestetään keskiviikkoisin kello 16:00 alkaen viikoilla 50, 3 ja 7. Tenttiin ilmoittautuminen viikkoa ennen tentin ajankohtaa itsissä olevan ilmoittautumistyökalun avulla. Opiskelijoilla on oikeus kerran yrittää korottaa hyväksyttyä arvosanaa (korkein arvosana jää voimaan) ja kaksi kertaa hylättyä arvosanaa.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Kursilla pyritään yhdistämään työelämälähtöisyys: luennoilla otetaan esiin esimerkkejä työelämästä ja siitä miten levytyötekniikkan eri sovelluksia sovelletaan työelämässä ja mitkä ovat mahdollisia kulmakiviä, sekä yleisimpiä ongelmakohtia. Opiskelijoita myös valmennetaan suunnittelutehtäviin, antamalla perusvalmiudet/teoriat levytyöosien suunnittelutöihin.
Jotta uudistuva opettajuus ja uudistuva opiskelukyky toteutuisivat, opiskelijalta edellytetään aktiivista ja osallistuvaa otetta ja vastuunottoa omista opinnoistaan. Opettaja toimii kurssin aikana mentorina ja ohjaa opiskelijaa kohti oikeita ratkaisuja ja ahaa-ilmiöitä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka tuntimääräisesti jakautuu seuraavasti:
- Luennot 28 h (sisältäen tentin)
- Harjoitukset 22 h
- Lopputyö 61 h
- Mahdollinen yritysvierailu 4 h
- Valmiin ohutlevytuotteen purkaminen ja raportointi 20 h

Sisällön jaksotus

Levytyötekniikkaan liittyvät aihealueet
- peruskäsitteet
- mekaaniset leikkausmenetelmät
- mekaaniset liittämismenetelmät
- materiaalit
- muovausmenetelmät
- laadun hallinta
- keskeisimmät suunnitteluseikat (DFM(A))

Viestintäkanava ja lisätietoja

Kurssilla käytetään Siemens NX -ohjelmistoja, joten ohjelmiston perustuntemus on eduksi.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arvosana muodostuu seuraavasti:
- Tentti 50%
- Purettavan ohutlevytuotteen raportointi 25 %
- Lopputyö 25 %
Jokainen osa-alue tulee olla suoritettuna hyväksytysti, jotta loppuarvosanan saaminen on mahdollista. Lisäksi opiskelijan tulee osallistua mahdolliselle kursiolle.

Opiskelijalla on mahdollista “ansaita” tenttiarvosanaan +1 tekemällä viikoittaisia luentotestejä ItsLearningissä. Yksittäisestä luentotestistä tulee saada 80 %:a oikein, jotta testi on hyväksytty. Kaikista luentotesteistä (yhteensä 10 kappaletta) tulee hyväksytysti suorittaa niin ikään 80 %:a, jotta +1 lisäarvosana on mahdollista. Opiskelijan on kuitenkin osallistuttava tenttiin. Jos hän saa tentistä hylätyn arvosanan ja on suorittanut luentotestit hyväksytyksi tulee lopulliseksi arvosanaksi 1.

Hylätty (0)

Jos opiskelija ei ole suorittanut määräaikaan mennessä annettuja tehtäviä ja/tai palautetut tehtävät eivät vastaa tehtävänantoa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tunnistaa keskeisimmät käsitteet ja lainalaisuudet, jotka liittyvät levytyötekniikoihin. Ohjattuna opiskelija osaa myös soveltaa oppimiaan tietojaan yksinkertaisiin kohteisiin. Opiskelija on vain jonkin verran motivoitunut, ottaa vastuun omasta suoriutumisestaan, osaa toimia ryhmässä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tuntee hyvin käsitteet ja lainalaisuudet, jotka liittyvät levytyötekniikoihin. Opiskelija osaa itsenäisesti liittyviä niitä haasteellisiin tilanteisiin. Opiskelija on selvästi motivoitunut, ottaa vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta, sekä osaa rakentavasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tietää ja ymmärtää laaja-alaisesti levytyötekniikkaan liittyviä käsitteitä ja lainalaisuuksia, ja osaa soveltaa niitä myös vaativiin kohteisiin. Opiskelija huomioi perustellusti oikeat menetelmät ja eri ratkaisuvaihtoehdot ja osaa muodostaa niistä suurempia kokonaisuuksia. Opiskelija on erittäin motivoitunut, ottaa sitoutuneesti vastuuta omasta ja ryhmän suoriutumisesta sekä osaa hyödyntää palautetta systemaattisesti ammatillisen kasvun välineenä.