Siirry suoraan sisältöön

Pankkitoiminta (5 op)

Toteutuksen tunnus: 3100041-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Myyntityön koulutus

Opettaja

  • Antti Koivuniemi

Ryhmät

  • PMYYFS23
    Finanssipalvelut 2023
  • LEMMODLIPAPankkiJaVakuutustoimintaPMYYNS18
    LiPa Pankki- ja vakuutustoiminta PMYYNS18

Tavoitteet

Opiskelijalle syntyy kokonaisvaltainen käsitys pankkitoiminnasta liiketoimintana. Hän tutustuu pankkien toimintaympäristöön ja sen muutoksiin. Hän tuntee pankkien tarjoamat palvelut, toimintatavat ja kilpailukeinot. Opintojaksolla korostuvat kannattavan pankkitoiminnan edellytykset sekä asiakaspalvelutyö. 

Sisältö

Pankkien toimintaympäristöPankit ja rahoituksen välitysMaksujärjestelmät ja –välineetOmaisuudenhoitopalvelutPankin talous ja kannattavuusPankin henkilöstöjohtaminenPankin markkinointi ja kilpailukeinotPankkimarkkinat 

Oppimateriaalit

Kurssin tärkein materiaali on luennoitsijan Itslearning-alustalle toimittama luentomateriaali jokaiselta luentokerralta. Luentomateriaalia täytentää luennoilla opetuksen perusteella tehtävät muokkaukset ja lisäykset opintomateriaaliin.

Opintomateriaalia tuetaan erilaisten uutisten, harjoitusten ja käytännönläheisten, todellisten esimerkkien ja case-harjoitusten avulla. Materiaaleissa on paljon erilaatuista aineistoa videoista ja elokuvista tutkimuksiin ja kirjoihin - nämä osaltaan tukevat oppimista ja muodostavat moniulotteisemman kuvan opeteltavasta aiheesta.

Kaikki aineisto toimitetaan kurssin Itslearning-alustalle.

Opetusmenetelmät

Oppiminen tapahtuu sovelletun ongelmalähtöisen oppimisen avulla, jossa teoreettinen osa
sovelletaan käytäntöön erilaisten uutisten, toimeksiantojen, harjoitusten ja case -aineistojen avulla. Johtuen opetettavan aiheen luonteesta, kurssi on kuitenkin verrattain luentotyyppinen. Kurssilla merkittävä osa opetuksesta tapahtuu kuitenkin keskustellen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ilmoitetaan kurssin alussa erikseen, uusintamahdollisuuden tutkintosäädöksen mukaisesti.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssilla käsiteltävät aihepiirit rakentuvat hyvin vahvasti aikaisemmin opittujen asioiden ja teorioiden päälle, eikä kurssin suorittaminen ilman aktiivista osallistumista luennoille ole mahdollista suorittaa. Läsnäoloa luennoilla edellytetään.

Kurssin keskeinen sisältö opitaan luennoilla, jota tukevat pankkivierailu ja luentojen perusteella tehtävät harjoitustehtävät.

Sisällön jaksotus

Kurssin tavoitteena on raottaa opiskelijalle ovea rahoitusmaailman ja pankkitoiminnan syövereihin. Tutustumme pankkien toimintanympäristöön, osin historiaan ja toisaalta tulevaisuuden muutoksiin ja trendeihin.

Kurssin keskeisin sisältö muodostuu kuitenkin käytännönläheisistä esimerkeistä ja toimintatavoista, miten käytännön työtä pankeissa tehdään. Kurssi muodostaa perustason (tavoitteena jopa ylittää se), jota työnantajat odottavat ja olettavat harjoitteluun pyrkivältä tai rahoituselämästä työpaikkaa hakevalta kokelaalta. Vaikka opiskelija ei pankkialalle hakeutuisikaan, tällä kurssilla saavutettavat taidot ovat elintärkeitä kaikille, jotka tulette olemaan rahan, rahoituksen, lainojen ja säästämisen kanssa tekemisissä tulevaisuudessa - joko oman asuntolainan tiimoilta tai tulevaisuuden huippuosaajana pankkimaailmassa. Kurssin suoritusta edellytetään lähtökohtaisesti APV -tentin suorittamiseen suuntaavan kurssin sekä Kiinteistönvälitysalan juridiikka ja välittäjän työ -kurssin edeltävyysehtona.

Karkea aikataulutus/aihepiiri on seuraava:

- Johdanto, pankkitoiminta osana yhteiskuntaa
- Pankit Suomessa, ansaintamallit ja sen muuttuminen
- Toiminta pankkialalla, roolit ja toimintaympäristö, pankkisalaisuus
- Asiakkaan tunteminen, tunnistaminen ja rahanpesu
- Päivittäisasioinnin juridiikkaa 1
- Päivittäisasioinin juridiikkaa 2
- Maksujenvälitys, verkkopankit ja rahaliikenne
- Säästäminen ja sijoittaminen
- Laina-asiakkaan maksukyvyn määrittely, luottokelpoisuuden arviointi
- Asunto-osakeyhtiöt
- Kiinteistöt
- Vakuudet 1 (takaus ja käteispantti)
- Vakuudet 2 (panttaus)
- Lainaaminen ja luottoprosessi 1
- Lainaaminen ja luottoprosessi 2
- Maksujärjestelyt ja perintä
- Myynti keskeisenä osana pankkityötä
- Pankkitoiminnan tulevaisuus meillä ja maailmalla

Osana kurssia tullaan vierailemaan Sijoitus - Invest 2025 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa (omakustanteinen, vapaaehtoinen) sekä samalla reissulla jossain rahastoyhtiössä tai treasuryssä. Otamme osaa Finanssiala ry:n vastuullisuusteemaiseen hackathlon -tapahtumaan Ruoholahdessa. Kurssilla saattaa olla vieraileva luennoitsija alueella toimivasta pankista, lisäksi vierailemme Turun keskustassa jossain pankkikonttorissa.

Huomioitava on, että kurssi voidaan suorittaa vain läsnäoloa vaativalla luento-opetuksena - ei Teams-mahdollisuutta. Kurssin toteutukseen saattaa tulla muutoksia tehtävänantojen tai työelämälähtöisen oppimisen osalta; näistä tiedotetaan tarkemmin kurssin aikana.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Kurssiin liittyvä aineisto ja viestintä on suunnattu kokonaisuudessaan kurssin ITSLearning-sivustolle, jossa vastuuopettaja viestii mahdollisista aikataulumuutoksista tms.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin läpäiseminen edellyttää aktiivista osallistumista luennoille ja jokaisen opiskelijan edellytetään aktiivisesti osallistuvan opetukseen.

Vaikka kurssin aineisto on mittava, kurssin pystyy läpäisemään hyvin arvosanoin osallistumalla aktiivisesti luennoille ja kertaamalla materiaalin itsenäisesti.

Opiskelijan kurssiarviointi perustuu tenttisuorituksen arvosanaan.

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole osallistunut aktiivisesti läsnäolotunneille ja ryhmän työskentelyyn (harjoitustehtävä/ryhmätyö tekemättä). Opiskelijalla vakavia puutteita tietämyksessä, tekemisessä ja tuotoksissa.

Tentin suoritus alle 50% pistemäärästä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on osallistunut heikosti luennoille. Vastaavasti ryhmätyössä osallistuminen on ollut heikkoa tai puutteellista. Opiskelijallon on vaikeuksia ymmärtää ja kuvailla pankkitoiminnan perusteita ja sen osa-alueita.

Tentin suoritus 50-65% kokonaispistemäärästä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on osallistunut hyvin luennoilla käytävään keskusteluun ja kyennyt rakentamaan kurssilla käsiteltäviä aiheita oman aikaisemman tietotaitonsa sekä kurssilla aikaisemmin opittujen kokonaisuuksien päälle.

Ryhmätyössä opiskelija on aktiivisesti osallistunut ryhmän työskentelyyn ja esitykseen. Aihepiirien käsittely on kypsää, rakentavaa ja kriittistä.

Tentin kokonaispistemäärä 65-85% kokonaispistemäärästä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelijan ajattelu on itsenäistä ja laaja-alaista. Opiskelija kykenee ymmärtämään laajasti pankkitoiminnan eri osa-alueiden kytkeytymisen toisiinsa sekä analysoimaan asiakkuuksia kannattavuuden näkökulmasta. Luennoille osallistuminen on ollut kiitettävällä tasolla ja opiskelija on kyennyt ryhmätyössä muokkaamaan ryhmänsä tuotosta erinomaiseen suuntaan sekä yhteistyössä muiden kanssa tuomaan aitoa lisäarvoa esitykseen.

Tentin kokonaispistemäärä yli 85% kokonaispistemäärästä.