Siirry suoraan sisältöön

Finanssialalla toimiminen ja kansantalous (4 op)

Toteutuksen tunnus: KH00CS21-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.08.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 19.12.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Myyntityön koulutus

Opettaja

  • Leena Hämölä-Glorioso
  • Antti Koivuniemi

Ryhmät

  • LEMMODLIPAFinanssialanToimintaymparistoPMYYNS18
    LiPa Finanssialan toimintaympäristö PMYYNS18
  • PMYYFS23
    Finanssipalvelut 2023

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kuvailla finanssialan toimintaympäristöä
- kertoa finanssialan työtehtävistä
- arvioida omia uratoiveitaan ja kehittymistarpeitaan finanssialalla
- kansantalous ja maailmantalous

Sisältö

- intro finanssialaan
- finanssialan työtehtävät ja työympäristö
- kansantalouden keskeiset käsitteet
- muiden opiskelijoiden harjoittelukokemuksista oppiminen
- ammatti-identiteetin rakentamisen aloittaminen

Oppimateriaalit

Ohjeistetaan tarkemmin jakson alussa.

Kurssin tärkein materiaali on luennoitsijan Itslearning-alustalle toimittama luentomateriaali jokaiselta luentokerralta. Luentomateriaalia täytentää luennoilla opetuksen perusteella tehtävät muokkaukset ja lisäykset opintomateriaaliin. Lisäksi kurssin tavoitteen suorittamiseksi edellytetään osallistumista vierailijan luennolle sekä ryhmätyötehtävän suorittamista,

Opintomateriaalia tuetaan erilaisten uutisten, harjoitusten ja käytännönläheisten, todellisten esimerkkien ja case-harjoitusten avulla. Materiaaleissa on paljon erilaatuista aineistoa videoista ja elokuvista tutkimuksiin ja kirjoihin - nämä osaltaan tukevat oppimista ja muodostavat moniulotteisemman kuvan opeteltavasta aiheesta.

Lisäksi soveltuvin osin (kurssilla aiheesta tarkemmin) seuraava kirjat:
POHJOLA, Matti; PEKKARINEN, Jukka; SUTELA, Pekka. Taloustiede. 2006.

Huom! Kirjan sisältö on hyvin sama edellisten tekijöiden tuottamien kirjojen "Kansantaloustiede", "Johdatus kansantaloustieteeseen" jne. kanssa, joten voit hyvin hyödyntää näitä kirjoja.
Englanniksi

Opetusmenetelmät

Oppiminen tapahtuu sovelletun ongelmalähtöisen oppimisen avulla, jossa teoreettinen osa sovelletaan käytäntöön erilaisten uutisten, toimeksiantojen, harjoitusten ja case -aineistojen avulla. Johtuen opetettavan aiheen luonteesta, kurssi on kuitenkin verrattain luentotyyppinen.

Kurssilla merkittävä osa opetuksesta tapahtuu kuitenkin keskustellen, jonka lisäksi kurssilla on muutama puheenvuoro/esiityjä finanssialalta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Tarkemmat ohjeet molempien jakson osien osalta kerrotaan ensimmäisellä luentokerralla & verkossa oppmisalustalla (Itslearning).

Kurssilla käsiteltävät aihepiirit rakentuvat hyvin vahvasti aikaisemmin opittujen asioiden ja teorioiden päälle, eikä kurssin suorittaminen ilman aktiivista osallistumista luennoille ole mahdollista suorittaa. Läsnäolo luennoilla on pakollista.

Kurssin keskeinen sisältö opitaan luennoilla, jota tukevat ensimmäisellä kerralla määrätty kirjallisuus ja muu materiaali. Kurssilla suoritetaan lisäksi suppeahko ryhmätyö sekä saadaan vieralija pankkimaailmasta.

Sisällön jaksotus

Opintojakso jakaantuu kahteen erilliseen osioon, joiden tarkemmat suoritusvaatimukset ja toimintaohjeet kumpikin opettaja kertoo ensimmäisellä luentokerralla / verkossa.

Kurssilla tutustutaan finanssialan toimintaympäristöön sekä alan työtehtäviin. Tavoitteena on oman ammatti-identiteetin rakentamisen aloittaminen, opiskelutaitojen arviointi ja kehittäminen, ajankäytön suunnittelu sekä ammattikorkeakoulun oppimiskulttuurin sisäistäminen. Tarkoituksena on edelleen kehittää opiskelijan omia opiskelutaitoja, joita tarvitaan opinnoissa menestymisessä. Työelämän edellytysten mukaisten ryhmätyötaitojen harjoittelu ja oppiminen sekä rakentava työskentelykulttuuri ryhmässä sekä vastuunkantaminen oman työpanoksen osalta.

Kurssin toinen osa-alue toimii johdatuksena työskentelyyn finanssialalla. Tässä osiossa perehdytään kansantaloustieteen perusteisiin sekä sen sovellutuksiin modernissa rahoituksessa ja pankkialalla. Kansantalouden keskeiten käsitteiden, kuten inflaation ja korkojenmuodostuksen perusteiden hallinta. Käsitteiden soveltaminen sekä talousuutisten luonteva seuranta. Mahdollisuudet sekä tulevaisuus finanssialalla sekä historiassa tapahtuneet muutokset alalla.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Kaikki kurssiin ja sen toteutukseen sekä aikataulutuksen viestintä keskitetään kurssin alettua kurssin ITSLearning-alustalle.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ensimmäisen osan arviointi toteutetaan arviointina hyväksytty/hylätty. Toiselta, kansantaloustieteeseen perehtyvältä jaksolta annetaan numeroarvostelu.

Muu oheislukemisto, kirja ja muu aineisto tukee kurssilla opittua ja käsiteltyä materiaalia. Kirja soveltuvilta osin - ei tarvetta koko teoksen hallitsemiseen.

Kansantaloustieteeseen kohdistuvan osion osalta arvionti perustuu suoraan tenttiarvosanaan.

Hylätty (0)

Opiskelijalla vakavia puutteita tietämyksessä, tekemisessä ja tuotoksissa.

Tentin suoritus alle 50% pistemäärästä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelijalla on on vaikeuksia ymmärtää ja kuvailla pankkitoiminnan perusteita ja sen osa-alueita.

Tentin suoritus 50-65% kokonaispistemäärästä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on osallistunut hyvin luennoilla käytävään keskusteluun ja kyennyt rakentamaan kurssilla käsiteltäviä aiheita oman aikaisemman tietotaitonsa sekä kurssilla aikaisemmin opittujen kokonaisuuksien päälle.

Aihepiirien käsittely on kypsää, rakentavaa ja kriittistä.

Tentin kokonaispistemäärä 65-85% kokonaispistemäärästä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelijan ajattelu on itsenäistä ja laaja-alaista. Opiskelija kykenee ymmärtämään laajasti kansantalouden käsitteistöä sekä hahmottamaan mikro- ja makrotalouden ilmiöiden syy-seuraus -suhteita sekä analysoimaan edellisiin liittyviä muutoksia.

Tentin kokonaispistemäärä yli 85% kokonaispistemäärästä.