Food ingredients and raw materials (5 op)
Toteutuksen tunnus: TE00BV66-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.06.2024 - 06.09.2024
Ajoitus
02.09.2024 - 31.12.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kemiantekniikka
Toimipiste
Lemminkäisenkatu
Opetuskielet
- Englanti
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
Ryhmät
-
PBIOKES22ElintarvikePBIOKES22Elintarvike
-
PBIOKES22Bio- ja kemiantekniikan koulutus
- 03.09.2024 08:00 - 10:00, Food module I Introduction - Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 06.09.2024 10:00 - 12:00, LabIntro - Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 10.09.2024 09:00 - 15:00, Labday 1 Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 13.09.2024 12:00 - 14:00, Theory 1 Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 17.09.2024 12:00 - 18:00, Labday 2 Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 24.09.2024 10:00 - 16:00, Labday 3 Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 27.09.2024 10:15 - 14:30, Webinar on Sensory sciences - Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 01.10.2024 10:00 - 16:00, Labday 4 Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 04.10.2024 12:00 - 14:00, Vierailuluento siirretty 1.11. Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 08.10.2024 09:00 - 15:00, Labday 5 Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 22.10.2024 09:00 - 15:00, Rästi labday Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 29.10.2024 12:00 - 14:00, Theory Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 05.11.2024 10:00 - 12:00, Theory Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 18.11.2024 12:00 - 14:00, EXAM Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
- 04.12.2024 12:00 - 13:30, Uusintatentti/ Re-Exam Food ingredients and raw materials TE00BV66-3004
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvata ihmisen ravitsemuksen periaatteet sekä osaa kuvata ravintoaineiden kemiallisia rakenteita, ominaisuuksia ja reaktiota. Opiskelija osaa määritellä raaka-aineiden ja tuotteiden kemiallisen koostumuksen merkityksen laadun ja turvallisuuden kannalta sekä osaa tunnistaa raaka-aineiden tuotannon merkityksen elintarvikkeen hiilijalanjälkeen soveltaen kestävän kehityksen periaatteita.
Sisältö
Elintarvikkeiden pääravintoaineet, kivennäisaineet ja hivenaineet sekä vitamiinit
- Elintarvikkeen ravintosisältö ja sen analysointi
- Elintarvikeparanteet; lisäaineet, aromit sekä entsyymit ja niiden käyttö
Oppimateriaalit
Kurssi toteutetaan englanniksi. Opiskelijat hakevat itse materiaalia. Tunnilla jaettu materiaali. Oppimateriaalia löytyy Its Learning -kurssialustalta.
Opetusmenetelmät
Opintojakso sisältää lähiopetusta ja laboratoriossa tehtäviä harjoitustöitä. Opintojaksolla tehdään myös ryhmätehtäviä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti kurssin lopuksi.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Kansaisvälisyys, työelämälähtöisyys, tiimioppiminen, digioppiminen
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaista suoritustapaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetus: teoriaopetus 2op sekä laboratoriotyöt 3op. Laboratoriotyöt tehdään parityöskentelynä ja ovat pakollisia. Jokaisesta laboratoriotyöstä palautetaan raportti, joka pitää olla palautettuna ja hyväksyttynä ennen seuraavan opintojakson alkua. Ennen jokaista laboratoriotyötä tehdään työhön liittyvät ennakkotehtävät, jotka pitää olla palautettuna palautuskansioon, jotta saa aloittaa laboratoriotyön. Opintojakson lopulla on tentti, johon kuuluvat sekä teoriaopetus että laboratoriotyöt.
Sisällön jaksotus
Opiskelija osaa kuvata elintarvikkeiden pääraaka-aineet ja niiden koostumuksen.
Opiskelija osaa määritellä elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia reaktioita ja merkitystä.
Opiskelija tuntee niille tyypilliset kemialliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa ja elintarvikkeiden säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille.
Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia.
Opiskelija osaa nimetä yleisimmät elintarvikkeissa käytetyt elintarvikeparanteet sekä ymmärtää niiden merkityksen sekä osaa soveltaa niitä käytännön elintarvikkeiden valmistukseen.
Ajoitus syys-lokakuu 2024
Viestintäkanava ja lisätietoja
Ei valinnaista suoritustapaa.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Laboratoriotyön raportit 20%
Teoriatehtävät 30%
Lopputentti 50%
Hylätty (0)
Opiskelija ei ole suorittanut hyväksytysti annettuja tehtäviä/osioita.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.