Siirry suoraan sisältöön

Maalauksen ilmaisukeinot I (5 op)

Toteutuksen tunnus: 2021111-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.09.2024 - 14.11.2024

Ajoitus

19.11.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Toimipiste

Linnankadun taidekampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

4 - 10

Koulutus

  • Kuvataiteen koulutus

Opettaja

  • Kati Immonen

Ryhmät

  • PKUVAS23
    Kuvataiteen koulutus S23

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- syventää nykymaalaustaiteen tuntemustaan
- sijoittaa oman ilmaisunsa nykymaalaustaiteen kentälle
- pohtia ilmaisullisia valintojaan esteettisesti ja eettisesti
- seurata aktiivisesti ja analysoida alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen maalaustaiteen ilmiöitä ja hankkia tietoa itsenäisesti sellaisista maalaustaiteen ilmiöistä ja taiteilijoista, jotka tukevat oppilaan pohdintaa omasta ilmaisustaan.

Sisältö

Opintojaksossa tutustutaan nykymaalaustaiteen sisältöihin ja ilmaisukeinoihin. Mitä ja miten maalauksella voi ilmaista tämän hetken yhteiskunnassa? Ja millä materiaaleilla nykymaalari työskentelee ekologisesti? Opinnoissa pohditaan taidemaalarin sanoman ilmaisumahdollisuuksia ja toisaalta maalauksen katsojan ja kokijan tulkintaa. Opinnot voivat sisältää vierailuja nykymaalareiden työhuoneissa ja taiteilijaluentoja maalausprosesseista. Opiskelija toteuttaa maalaustehtävän lisäksi kuvallisen esityksen valitsemastaan nykymaalarista opettajan ohjeiden ja lähdemateriaalin avulla.

Oppimateriaalit

-

Opetusmenetelmät

Luonnot ja ryhmätapaamiset, yhdessä työskentely, itsenäinen maalaustyöskentely, ateljeekierto eli opettajan antama henkilökohtainen palaute. Opintojakso päättyy loppukatselmukseen opiskelijoiden näyttelyssä Taideakatemian Seinä-galleriassa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Tavoitellaan turvallisen ja kannustavan tilan luomista kaikille maalausluokissa työskenteleville. Huomioidaan kestävät toimintatavat ja ympäristökuormituksen minimoiminen maalaustyöskentelyssä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksojen tarkemmat tehtävänannot kerrotaan myöhemmin. Työskentely on dialogia omien maalausideoiden ja palautteen välillä. Palautetta antavat sekä opettaja että opiskelijakollegat. Opettaja paikalla ti-to, opiskelijan työaika ti-pe 9-16.

Sisällön jaksotus

Opiskelijan välttämätön materiaalilista opintojakson ALUSSA:
4 pientä (noin 1-2 dl) lasipurkkia/lasipulloa.
isompi lasipurkki siveltimien säilytykseen + rypsiöljyä
mäntysuopa
paletti tai muu alusta maalien sekoitusta varten (esim lasilevy tai kertakäyttölautasia),
öljyvärin pohjustukseen valmis-Gesso (muoviliimainen pohjustusaine)
palettiveitset
siveltimet
(+ isompi pohjustussivellin)
hengityssuojain (tavallinen kasvomaski riittää)
työvaatteet

Lisäksi tuo mukanasi maalausluokkaan: Tarpeen mukaan maalauspohja/pohjia ja oman maalauskäsialan mukaan tarvittaessa suojakäsineet. Koulu tarjoaa pienen määrän öljyvärejä, maalausnesteitä ja opintojakson harjoitusten maalauspohjat. Valmis-gesson jokainen ostaa halutessaan itse mutta koulu tarjoaa opintojaksolla opeteltavien pohjustusten materiaalit, temperaemulsiot ja väripigmentit. HUOM. Syksyn 2024 maalauskursseilla ei opiskella rimakehikon rakennusta eikä kankaan pingotusta – oletuksena on näiden hallinta ennen opintojakson alkua. Jos et osaa tehdä rimakehikkoa, voit maalata levylle tai mahdollisuuksien mukaan opetella kehikon teon Pajalla ennen maalausopintojen alkua.
Opintojaksojen tarkemmat tehtävänannot kerrotaan myöhemmin. Työskentely on dialogia omien maalausideoiden ja palautteen välillä. Palautetta antavat sekä opettaja että opiskelijakollegat. Opettaja paikalla ti-to, opiskelijan työaika ti-pe 9-16.
Aikataulumuutokset mahdollisia, niistä tiedotetaan heti kun mahdollista.


Maalauksen ilmaisukeinot I: 19.11.-18.12.2024, 5 op. Opettaja: kuvataiteilija, taidemaalari Henri Tuominen (KuM)

Syvennetään maalauksen teknistä ilmaisuvalikoimaa, pohditaan nykymaalauksen lähtökohtia ja kysymyksenasetteluja. Toteutetaan isompi valmis öljyväri- tai temperamaalaus/ maalaussarja. Opintojakson päätteeksi ryhmän yhteisnäyttely Taideakatemian Seinä -galleriassa 18.12.2024- 29.1.2025.

Aikataulumuutokset mahdollisia, niistä tiedotetaan heti kun mahdollista.
viikko 1

ti 19.11. klo 9. Luento, esittäytyminen ja vapaaehtoinen tehtävä kurssille.
ke 20.11.
to 21.11.

viikko 2
ti 26.11.
ke 27.11.
to 28.11. Työhuonevisiitti Nuppulantie 26. Tavataan Isossa maalaussalissa klo 9 ja lähdetään yhdessä.

viikko 3
ti 3.12.
ke 4.12.
to 5.12. Galleriavisiitti Turun keskustassa.

viikko 4
ti 10.12. klo 9. Seinä-näyttelyn suunnittelu.
ke 11.12.
to 12.12.

viikko 5
ti 17.12 . klo 9. Näyttelyn ripustus Seinä-galleriaan.
ke 18.12. Loppukatselmus

Viestintäkanava ja lisätietoja

kati.immonen@turkuamk.fi, 041-5477686

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioinnin (1-5) kohteena tehtävien toteutus, läsnäolo opetuksessa, omaan työskentelyyn sitoutuminen ja siinä kehittyminen, kollegiaalinen vastuunotto: opiskelijakollegoiden töiden dialoginen kommentointi, kannustavan ja turvallisen työtilan luominen. Läsnäolovelvollisuus luennoilla ja yhteisesti aikataulutetussa opetuksessa 80 %. Tämän ylittävät poissaolot korvataan lisätehtävillä.

Hylätty (0)

Tehtävät tekemättä, opiskelija ei ole osallistunut opetukseen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija paikalla satunnaisesti, tehtäviä tekemättä, omaehtoinen maalaustyöskentely vähäistä. Samalla opintojaksolla opiskelevien maalauksiin perehtyminen ja niiden kommentointi vähäistä.
Opiskelija osaa työskennellä työturvallisuuden huomioonottaen ja muut tilassa työskentelevät huomioiden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija paikalla säännöllisesti, tehtävät pääosin suoritettu, omaehtoinen maalaustyöskentely aloitettu. Samalla opintojaksolla opiskelevien maalauksiin perehtyminen ja niiden kommentointi aloitettu. Opiskelija osaa työskennellä työturvallisuuden huomioonottaen ja muut tilassa työskentelevät huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija paikalla säännöllisesti, tehtävät suoritettu, omaehtoinen maalaustyöskentely hyvässä vauhdissa. Opiskelija testaa ja kokeilee uutta ja soveltaa oppimaansa omaan työskentelyynsä. Samalla opintojaksolla opiskelevien maalauksiin perehtyminen ja niiden kommentointi vilkasta. Opiskelija osaa työskennellä työturvallisuuden huomioonottaen ja muut tilassa työskentelevät huomioiden.