Siirry suoraan sisältöön

Palliatiivinen hoitotyö (2 op)

Toteutuksen tunnus: TH00BV98-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

01.01.2025 - 16.02.2025

Opintopistemäärä

2 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Ensihoitajakoulutus

Opettaja

  • Mervi Rasilainen

Ryhmät

  • PENHOK23
    Ensihoitaja (AMK), päiväkoulutus, K23

Tavoitteet

Tavoitteet
• Tunnistaa oman suhtautumisensa parantumattomaan sairauteen ja kuolemaan
• Osaa selittää palliatiivisen hoidon ja saattohoidon keskeiset käsitteet ja niiden väliset suhteet ja soveltaa tietoa työssään
• Osaa suunnitella, toteuttaa, arvioida ja dokumentoida palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan oireiden ja kivun hoitoa sekä ohjata potilasta ja hänen läheisiään yksilölliset tarpeet huomioiden
• Tuntee kipulääkityksen periaatteet ja antomuodot sekä osaa hyödyntää lääkkeettömiä kivunhoidon menetelmiä
• Osaa kohdata, tukea ja ohjata kokonaisvaltaisesti potilaiden ja heidän läheistensä yksilöllisiä tarpeita ja osaa hyödyntää läsnäoloa auttamismenetelmänä
• Osaa hoitaa kunnioittavasti saattohoidon ja kuoleman jälkeisen hoidon ottaen läheiset huomioon

Sisältö

Sisältö
• Palliatiivisen hoidon perusteet, hoitolinjaukset ja –rajaukset, ennakoiva hoitosuunnitelma
• Kipu ja oirehoito palliatiivisessa hoidossa: total pain, kipumittarit, kipulääkkeet, lääkkeetön hoito, hengenahdistus, suun oireet, ummetus, väsymys, ahdistuneisuus
• Potilaan ja läheisten kokonaisvaltainen tukeminen: perhekeskeisyys, psyykkinen tuki, eksistentiaalinen tuki, suru ja toivo
• Vuorovaikutus ja kohtaaminen: potilaan ja läheisten kohtaaminen, aktiivinen vuorovaikutus ja kommunikaatio
• Saattohoito: kuoleman lähestymisen tunnistaminen, potilaan ja omaisten huomioiminen kuoleman lähestyessä, kuolevan potilaan hoitotyö ja oirehoito, kuoleman jälkeinen hoitotyö
• Moniammatillinen tiimityö ja itsereflektio

Oppimateriaalit

- Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Saatavilla: https://www.kaypahoito.fi/hoi50063#K1

- Saarto, T. & Lehto, J. 2019. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestäminen Suomessa – kolmiportainen malli. Saatavilla: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/314503/duo14834.pdf?sequence=1

- Lehto, J., Marjamäki, E. & Saarto, T. 2019. Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma. Saatavilla: https://www.duodecimlehti.fi/duo14788

- Videoluento, seminaariesitykset, tunneilla käydyt asiat

Opetusmenetelmät

Lähi- ja verkko-opetusta, tehtäviä, seminaariesitys, pienryhmätyöskentelyä, ITS-tentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

ITS-tentti
Uusintakoe on ITSissä ja ajankohta sovitaan opettajan kanssa erikseen.
Opintojakso on suoritettava kokonaisuudessaan puolen vuoden sisällä laskettuna opintojakson päättymispäivästä. (Ammattikorkeakoulun tutkintosääntö)

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Simulaatiopedagogiikka: oppiminen tapahtuu autenttista tilannetta simuloivassa oppimisen ympäristössä, jossa opiskelija saa turvallisen kokemuksen oppimisen tilanteesta.

Verkkopedagogiikka: digitaalisten välineiden hyödyntäminen pedagogiikan tukena siten, että opiskelija pääsee vaikuttaviin oppimiskokemuksiin ja tuloksiin mielekkäällä tavalla.

Osallistava pedagogiikka: tarkoituksena antaa mahdollisuus ja välineitä esimerkiksi muutosalttiuden kehittämiseen, kuten haastavat vuorovaikutus- ja yhteistyötilanteet rajataan keskustelun ja oppimisen kohteeksi. Yhteistyötaitoja harjoitellaan osallistujien erilaisuutta hyödyntävissä ryhmissä. Moniäänistä dialogia käynnistetään verkkokeskusteluilla.

Kestävän kehityksen pedagogiikassa: oppilaita rohkaistaan kriittiseen ajatteluun, luovaan ongelmanratkaisuun ja yhteistoimintaan, jotta he voivat kehittää valmiuksiaan vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei vaihtoehtoista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssin toteutus ja tehtävät, kaikki ovat pakollisia:

Kuuntele aloitusluento

Ilmoittaudu seminaariryhmään viimeistään info-tunnin jälkeisenä päivänä ja tehkää pienryhmässänne säännöt ja aikataulutus työskentelyllenne.

Perehdy Info-sivun materiaaleihin ja aloita verkkokeskustelu videoista. Verkkokeskustelu päättyy 2 vrk ennen tenttiä.

Seminaari-esitykset pidetään etänä 4h.

Tee saattohoidon verkkokurssi ja lääkelaskut kurssin aikana, kuitenkin viimeistään 2 vrk ennen kurssin päättymistä.

Pienryhmätyöskentelyä koululla 3h: puheeksi ottamisen harjoituksia (yhdistetty mahdollisesti toisen toteutusryhmän kanssa. Ei etukäteistehtävää)

Sisällön jaksotus

Verkkokeskustelu videoista
Lääkelaskuja
Seminaariesitykset
Saattohoidon verkkokurssi
PAHO tentti
Simulaatio kohtaamisesta

Viestintäkanava ja lisätietoja

Sisätautipotilaan tai kirurgisen potilaan hoitotyön opinnot on pitänyt suorittaa hyväksytyksi ennen opintojaksoa, samoin kliininen harjoittelu.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Palliatiivisen hoidon seminaari (0 – K5)

Seminaarin opponointi (hylätty / hyväksytty). Opponointi tulee palauttaa esityksen jälkeen samalla viikolla. Arviointikriteerit jaetaan kaikille opiskelijoille opintojakson alussa.

Saattohoidon verkkokurssi hylätty / hyväksytty

Lääkelaskut 100% oikein (hyl / hyv)

Pienryhmätyöskentely (hyl / hyv). Arviointikriteerit jaetaan kaikille opiskelijoille opintojakson alussa.

ITS-tentti (70%=1)

Opintojakson ajoitus Peppi/Lukujärjestys

Hylätty (0)

Palliatiivisen hoidon seminaari Hylätty: Ei osallistumista tai suoritettu työ ei täytä hyväksyttävän suorituksen minimikriteerejä.

Saattohoidon verkkokurssi Hylätty: Opiskelija ei ole suorittanut verkkokurssin vaadittavia tehtäviä tai osoita riittävää ymmärrystä saattohoidosta. Tehtävät ovat puutteellisia tai liian pinnallisia.

ITS-tentti (70%=1) Hylätty: Alle 70 % oikeita vastauksia tentissä, mikä osoittaa puutteita tentin aihealueen hallinnassa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Palliatiivisen hoidon seminaari T1: Perustason suoritus – opiskelija osoittaa alkeellista ymmärrystä palliatiivisesta hoidosta ja siihen liittyvistä käsitteistä, mutta käsittelee aihetta kapeasti tai epätarkasti.
Palliatiivisen hoidon seminaari T2: Kohtuullinen suoritus – opiskelijalla on perustiedot palliatiivisen hoidon keskeisistä periaatteista ja hän osaa soveltaa niitä osittain oikein, mutta esitys tai analyysi on pinnallinen.

ITS-tentti (70%=1) Hyväksytty: Vähintään 70 % oikein – opiskelija hallitsee perusasiat ITS-tentin sisältöalueelta ja osoittaa riittävää tietämystä jatko-opiskelua tai käytännön työtä varten.

Saattohoidon verkkokurssi Hyväksytty: Opiskelija on suorittanut kaikki kurssin vaatimukset ja osoittaa perustiedot saattohoidon keskeisistä käsitteistä ja hoitoperiaatteista. Opiskelija kykenee kuvaamaan saattohoidon vaiheet ja roolinsa hoidon toteuttamisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Palliatiivisen hoidon seminaari H3: Hyvä suoritus – opiskelija osoittaa laajempaa ymmärrystä ja kykyä soveltaa palliatiivisen hoidon periaatteita ja pystyy analysoimaan aiheen eri näkökulmia tyydyttävällä tasolla.
Palliatiivisen hoidon seminaari H4: Erittäin hyvä suoritus – opiskelija esittää syvällistä tietoa ja analyysia palliatiivisesta hoidosta ja osoittaa osaamista soveltaa tietoa monipuolisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Palliatiivisen hoidon seminaari K5: Erinomainen suoritus – opiskelijalla on laaja ja syvällinen käsitys palliatiivisesta hoidosta, ja hän osaa soveltaa ja analysoida tietoa itsenäisesti ja innovatiivisesti. Opiskelija osoittaa erinomaista kykyä käyttää teoreettista ja käytännön tietoa kriittisesti.