Siirry suoraan sisältöön

Hoitotyön erityisosaaminen 1 (7 op)

Toteutuksen tunnus: TH00CK78-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 30.03.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Opintopistemäärä

7 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus

Opettaja

  • Isa Öhberg
  • Minna Kummunsalo

Ryhmät

  • MSHTK23A
    Sairaanhoitajakoulutus, Turku, monimuoto, K23A

Tavoitteet

HOITOTYÖN ERITYISOSAAMINEN 1 7 OP ERI1

Tavoitteet

Opiskelija
· syventää tietojaan ja taitojaan potilaan hoidon tarpeen määrittelyssä, suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
· hallitsee potilaan ja hänen läheistensä tukemisen ja ohjauksen.
· harjaantuu tekemään hoitotyön asiantuntijuutta edellyttäviä päätöksiä yhdessä potilaan ja muiden ammattiryhmien kanssa sekä kykenee tukemaan potilaan voimavaroja tämän terveyden edistämiseksi.
· on sisäistänyt hoitotyön etiikan sekä arvoperustan ja perustaa toimintansa ajantasaiseen tietoon.
· syventää lääkehoito-osaamistaan hoitotyön eri alueilla (lääkehoitopassi).
· hallitsee kliinisen hoitotyön erityispiirteitä ja siihen liittyvää kirjaamista.
· harjaantuu mahdollisuuksien mukaan akuuttihoidon, äitiyshuollon, lasten, nuorten ja perheen hoitotyön, pitkäaikaissairaanhoidon, sisätauti- ja kirurgisen hoitotyön, mielenterveys- ja psykiatrisen hoitotyön, vammaisten hoitotyön, ikääntyneen hoitotyön, avoterveydenhuollon, palliatiivisen hoitotyön ja saattohoidon kliinisen hoitotyön erityispiirteisiin

Sisältö

Sisältö:
· Potilaan hoidon tarpeen arviointi, hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi
· Potilaan lääkehoito
· Hoitoon liittyvät eettiset haasteet
· Potilasohjaus ja kirjaaminen

Oppimateriaalit

Perehdy Turku AMK Sairaanhoidon Harjoitteluohjeeseen, minkä löydät Messistä ja ITSistä.

Opetusmenetelmät

Ohjattu harjoittelu ja oppimistehtävän tekeminen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jokainen tunti tehdään takaisin harkkapaikkaan. Opiskelija huolehtii myös, että osallistuu harjoittelun perehdystunnille, päivittää Jobiilin CV:nsä ja osallistuu palautetunnille harjoittelun jälkeen. Mikäli jokin näistä jää osallistumatta esim. sairastumisen takia, opiskelija tekee tunnit takaisin harjoittelupaikassa.

OSA-AHOTOINTI:
Opiskelija voi hakea osittaista ahotointia lähihoitajan tutkinnolla tai muulla sotealan tutkinnolla ja sen jälkeisellä riittävällä kokopäivätyöllä opintojakson tavoitteita vastaavassa työpaikassa, joka soveltuu ko. opintojakson harjoittelupaikaksi. Opiskelija voi hakea ahotoinnin kautta sisätauti-kirurgisen potilaan hoitotyö 1 SIKI1, sisätauti-kirurgisen potilaan hoitotyö 2 SIKI 2, mielenterveys- ja päihdepotilaan hoitotyö MIHA ja/tai perusterveydenhuollon/avoterveydenhuollon AVOHA harjoittelun lyhentämistä työtodistuksella sekä oman osaamisen arvioinnilla suhteessa jakson tavoitteisiin ja sisältöön. Sillä voi lyhentää harjoittelujakson 5 viikosta (7-8 op) 4 viikkoon (7-8 op) eli 40 tuntia harjoittelua. Opiskelija sopii etukäteen tuutor-opettajan kanssa tämän suoritustavan mahdollisuudesta. Opiskelija toimittaa itsereflektoinnin opettajalle hyvissä ajoin ennen harjoittelua, missä hän peilää omaa osaamistann verrattuna harjoittelun yleisiin tavoitteisiin. Opiskelija laatii harjoitteluprosessin mukaisesti tavoitteet, osallistuu väliarviointiin ja loppuarviointiin sekä tekee kliinisen oppimistehtävän kuten ohjatuissa harjoitteluissa sekä neljän viikon tunnit Sun Harkka sovellukseen. Opintojakson osittaisessa hyväksiluvussa päätöksen tekee opintojakson opettaja.

HARJOITTELUJAKSOJEN VAIHTOEHTOINEN SUORITUSTAPA TYÖSUHTEESSA
Työsuhteen tulee vastata harjoittelujakson tavoitteita, sisältöjä ja laajuutta sekä työpaikan pitää soveltua ko. opintojakson harjoittelupaikaksi. Työsuhteen tulee olla kokopäiväinen ja sen tulee kestää yhtäjaksoisesti vähintään viisi kalenteriviikkoa = 8/7op tai seitsemän kalenteriviikkoa = 10 op. Opiskelija laatii harjoitteluprosessin mukaisesti tavoitteet, osallistuu väliarviointiin ja loppuarviointiin sekä tekee kliinisen oppimistehtävän kuten ohjatuissa harjoitteluissa. Opiskelija merkitsee viiden viikon työsuhteessa tehdyt tunnit Sun Harkka sovellukseen. Harjoittelujakson vaihtoehtoinen suorittaminen työsuhteessa on aina kestoltaan viisi kalenteriviikkoa ja osittaista ahotointia EI voi tehdä. Opiskelija sopii etukäteen tuutor-opettajan kanssa tämän suoritustavan mahdollisuudesta.
Harjoittelusta ei laadita erillistä harjoittelusopimusta, vaan opiskelijalla on työsopimus, jota hän noudattaa ja lisäksi hänellä tulee olla työpaikalla nimetty ohjaaja. Ammattikorkeakoulu nimeää ohjaavan opettajan harjoittelujaksolle. Suorituksen tarkistaa ja hyväksyy tuutor-opettaja.

Harjoittelujakson hyväksiluku osaamisen näytöllä sairaanhoitajan työtehtävissä
Opiskelija voi saada hyväksiluetuksi harjoitteluita tekemällä kokopäivätyötä yhtäjaksoisesti palkallisena sairaanhoitajan tehtävissä, mikäli työtehtävät täyttävät kyseisten harjoittelujaksojen tavoitteet ja sisällöt sekä työpaikka soveltuu ko. opintojakson harjoittelupaikaksi. Työsuhteen tulee täyttää Valtioneuvoston asetuksen (N:o 104/14.2.2008) terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta pykälien 3d§ ja 3f§ määräykset (kts tämän ohjeen lopussa). Opiskelija tekee sairaanhoitaja nimikkeellä töitä eli hänellä on min 140op täynnä. Harjoitteluiden hyväksilukemisessa pitää huomioida EU direktiivien vaatimusten täyttyminen.
Opiskelija tekee hyväksilukuanomuksen (”korvaavuus”) Pepin sähköisen asioinnin kautta (hakemuksessa laajuus merkitään opintopisteinä). Neljä kalenteriviikkoa vastaa 5 op ja viisi kalenteriviikkoa vastaa 7/8 op. Suosituksena on, että työkokemus on yhtäjaksoinen. Hakemuksen liitteenä tulee olla asianmukaiset todistukset (esim. työtodistuksen/palvelutodistuksen kopio, josta ilmenee työsuhteen kesto ja kuvaus työtehtävästä), sekä perustelut hyväksilukemiselle. Hakemus kohdennetaan ahotoinneista vastaavalle koulutusvastaavalle, Tiina Pelander.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Katso Turun AMK:n harjoittelun arviointikriteereistä tarkemmat kriteerit hyväksytylle ja hylätylle harjoittelulle
Lisäksi:
- Tunnit suunniteltu ajoissa etukäteen, tasaisesti koko hatjoittelujakson viikoille.
- Tavoitteet sopivat opintojaksoon ja ovat laajuudeltaan riittävät ja ne on palautettu/korjattu sovittuun määräaikaan mennessä
- Väliarviointi pidetty sovittuun määräaikaan mennessä
- Loppuarviointi pidetty sovittuun määräaikaan mennessä
- Tuntimäärä täyttyy ja opiskelija osallistuu info-tunnille, päivittää CV:n ja osallistuu palautetunnille ja ohjaajan arvioin mukaan kurssi on hyväksytty. Lopullisen arvioinnin tekee opettaja Turun AMK:n harjoitteluarviointikriteeristön perusteella.


Hylätty:
- Tavoitteita ei ole tehty määräaikaan mennessä /tavoitekeskustelu puuttuu
- Väliarviointia ei ole pidetty määräaikaan mennessä
- Loppuarviointia ei ole pidetty määräaikaan mennessä
- Tunteja ja/tai osallistumisia puuttuu tai niihin ei ole tehty suunnitelmaa hyvissä ajoin
- Opiskelija tekee ylipitkiä päiviä tai liikaa tunteja viikossa kerryttääkseen omia vapaapäiviä jakson aikana toiseen kohtaan
- Ohjaajan arvio jaksosta on hylätty tai opettaja arvioi jakson hylätyksi arviointikriteereiden perusteella

Tarkemmat kriteerit hyväksytylle/hylätylle suoritukselle löytyy Turun AMK:n "Ohjatun harjoittelun arviointikriteereistä"

Sisällön jaksotus

Ajoitus opiskelijakohtainen

Viestintäkanava ja lisätietoja

Sähköposti ja SUNHarkka

Perusharjoittelujen Hoitotyön perusteet (PEHA), Sisätauti-kirurgisen potilaanhoitotyön (SIKI1, SIKI2), ja Mielenterveys- ja päihdepotilaan hoitotyö
(MIHA) tulee olla tehtynä ennen syventäviä harjoitteluja Hoitotyön erityisosaaminen 1 (ERI1), Hoitotyön erityisosaaminen 2 (ERI2), Hoitotyön erityisosaaminen 3 (ERI3) ja Hoitotyön erityisosaaminen 4 (ERI4).

Nestehoidon laskukoe tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen Hoitotyön erityisosaaminen 1, 2, 3 ja 4 (ERI1, ERI2, ERI3, ERI4) harjoitteluja

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu Turun AMK:n ohjatun harjoittelun arviointikriteeristöön.
Arviointiprosessi etenee opiskelijavetoisesti: opiskelijan itsearviointi- ohjaajan arviointi -opettajan arviointi.

Esitietovaatimukset

Lääkehoidon perusteet opintojakson lääkelaskenta. Nestehoidon laskukoe tulee olla suoritettuna ennen Hoitotyön erityisosaaminen 1, 2, 3 ja 4 (ERi1, ERI2, ERI3, ja ERI4) harjoitteluja.