Tiimijohtaminen ja -viestintä (15 op)
Toteutuksen tunnus: KH00BG82-3007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 31.01.2025
Ajoitus
01.01.2025 - 19.12.2025
Opintopistemäärä
5 - 15
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Opettaja
- Päivi Killström
- Janne Granfors
Ryhmät
-
PLIITS23BAPLIITS23BA
Tavoitteet
Opiskelija osaa kehittää tiimiyritykselle toimivan organisaation yhdessä muiden kanssa ja johtaa yritystä tavoitteellisesti yrityksen vision suuntaan. Opiskelija ymmärtää itsensä johtamisen merkityksen ja sen edellytykset. Opiskelija osaa soveltaa käytännön johtamistilanteisiin sopivia johtamisteorioita.
Sisältö
- tiimin tavoitteellinen johtaminen kohti yhteistä visiota
- omien vahvuuksien ja haasteiden tunnistaminen johtajana, oman johtajuuden kehittäminen
- johtamisteoriat ja niiden soveltaminen tiimissä
Oppimateriaalit
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/58091/Ketola_Laiho.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://pellervo.fi/wp-content/uploads/2013/11/kaverijohtamisen-visuaalinen-innostuskirj.pdf
Lisäksi opiskelijat voivat hakea itsenäisesti lukumateriaalia opintojakson aikana, lähteeksi voi hakea esimerkiksi Johannes Partanen ”1000 Maailman Parasta kirjaa”.
https://tiimiakatemia.com/wp-content/uploads/2017/06/Tiimiyrittäjän-ja-tiimivalmentajan-parhaat-kirjat-valintaopas-2019-20.pdf
Opetusmenetelmät
Opiskelija harjoittaa tuloshakuista liiketoimintaa tiimissä. Opiskelija organisoi ja kehittää yhteisesti sovittavia kokouksia, keskusteluita ja muita aktiviteetteja. Opiskelija soveltaa teoriaa käytäntöön tietoisesti ja tavoitteellisesti sekä niin, että pystyy todentamaan oppimansa ja tekemänsä portfoliossaan. Opiskelijan tulee aktiivisesti työskennellä liiketoiminnassa ja projekteissa ja edistää osuuskunnan tavoitteita. Hän laatii lukuohjelman tukemaan omaa ammatillista kehittymistään. Opiskelija lukee sovitut kirjat ja muut materiaalit. Opiskelija etsii aktiivisesti tarvitsemaansa tietoa. Opiskelija lukee ja reflektoi vähintään yhden kirjan tai vastaavaa materiaalia (artikkelit, TED Talkit, ym.) per 5 OP. Reflektio laaditaan omaan portfolioon.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Opintojakso toteutetaan BisnesAkatemian tiimioppimisympäristössä. BisnesAkatemiassa käytetään nelivetomallia, johon kuuluvat treenit, projektit, lukeminen sekä oppimissopimus. Opiskelija oppii tiimissä ja työelämälähtöisten tehtävien avulla työyhteisön toimintatapoja ja käsitteitä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tarkoitettu BisnesAkatemian osuuskunnissa työskenteleville opiskelijoille.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyömäärä viidelle opintopisteelle on noin 135 tuntia: työtunteja on tultava vähintään 100 tuntia (aktiiviset työtunnit, treenit, lukupiirit, raportointi portfolion muodossa), tämän lisäksi tiedonhankintaa 35h. Opiskelijan työmäärä perustuu tiedonhankintaan, aktiivisiin työtunteihin, viikoittaisiin treeneihin ja luettuihin kirjoihin/materiaaleihin. Osallistuminen treeneihin on pakollista. Jos jostain syystä opiskelija ei pääse oman tiimin treeneihin, poissaolo korvataan osallistumalla jonkun rinnakkaisryhmän treeneihin. Opiskelija pitää kirjaa työtuntinsa tuntikirjanpitoon. Opintopisteet muodostuvat tehdyn tuntimäärän ja saavutettujen tuotosten perusteella.
Sisällön jaksotus
Tavoitteet:
- tunnistaa toimivan tiimin dynamiikkaa ja kehitysvaiheita
- osaa omalla toiminnallaan vaikuttaa sellaisen syntymiseen
- osaa soveltaa viestintää eri tilanteissa ja eri kehitysvaiheissa
- toimii tuloshakuisesti tiimissä
Treeniaiheet syntyvät osuuskunnan liiketoiminnan tarpeista ja ajankohtaisista aiheista. Treeniaiheitä keksitään luovasti ja innovatiivisesti. Lisäksi, vinkkejä treeniaiheisin voi kysyä valmentajilta, apuvalmentajilta ja toiselta tiimiltä.
Mahdolliset treeniaiheet:
•Toimiva tiimi
•Tiimin kehitysvaiheet
•Kaverijohtaminen
•Toimiva viestintä tiimin sisällä ja tiimin johtamisessa
Viestintäkanava ja lisätietoja
Tarkoitettu BisnesAkatemiassa toimiville opiskelijoille.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelija saa palautetta toiminnastaan asiakkailta, vertaisiltaan sekä valmentajalta. Hän tekee myös jatkuvaa itsearviointia ja reflektointia toiminnastaan. Arviointi kohdistuu opiskelijan toimintaan tiimissä ja projekteissa. Opiskelija laatii portfolion toiminnastaan ja tuotoksistaan. Portfolio pitää sisällään hänen tuntikirjanpitonsa, kirjareflektionsa sekä tuotoksia toiminnasta (dokumentteja, raportteja, kuvia, linkkejä, videoita, ym.). Opiskelija vakuuttaa portfoliollaan ja raportillaan osaamisensa ja oppimisensa.
Hylätty (0)
Opintojakson tavoitteet eivät täyty.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija hoitaa viestinnän ja tiimijohtamisen tehtäviä muiden apuun tukeutuen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija on aloitteellinen ja hyödyntää oman ryhmänsä osaamista ja sen tarjoamia mahdollisuuksia toimiessaan viestinnän ja tiimijohtamisen tehtävissä. Tekeminen on ollut aktiivista ja tuloksiin johtavaa. Opiskelija luo positiivisen ilmapiirin työyhteisöönsä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hyödyntää eri ryhmien osaamista. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti erilaisia ratkaisumalleja sekä osaa toimia tilanteeseen sopivalla tavalla. Opiskelija on vastaanottanut palautetta rakentavasti ja hyödyntänyt palautetta. Työskentely on ollut dialogista ja kaikkien osaamista kehittävää. Työskentely on ollut esimerkillistä ja tavoitteellista. Opiskelija luo positiivisen ilmapiirin työyhteisöönsä sekä auttaa ja kannustaa muita. Opiskelija saavuttaa hyviä tuloksia.