Kulttuurihyvinvointiosaajan ammatillinen elämäkertaprosessi (5 op)
Toteutuksen tunnus: MS00CY29-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
15.01.2025 - 31.05.2026
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi / Master School
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 32
Koulutus
- Kulttuurialan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi
- Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi
Opettaja
- Pirita Juppi
- Marjo Harju
Vastuuopettaja
Pirita Juppi
Ryhmät
-
YKUHSK25Kulttuurihyvinvointi, sosiaali- ja terveysala
-
YKUHKK25Kulttuurialan YAMK, Kulttuurihyvinvointi
Tavoitteet
Opintojakson suoritettaan opiskelija osaa
• tunnistaa omaa ammatillista toimintaansa ohjaavat arvot sekä niiden yhteyden kulttuurihyvinvointialan arvopohjaan ja ihmiskuvaan
• analysoida omia vahvuuksiaan, kehittämistarpeitaan ja toimintamahdollisuuksiaan kehittyvällä kulttuurihyvinvointialalla sekä kehittää osaamistaan tavoitteellisesti
• asettaa ammatillisia tavoitteita sekä analysoida niiden saavuttamisen tiellä olevia esteitä ja niiden saavuttamiseksi käytettävissä olevia resursseja
• tarkastella tietoisesti ja kokemuksellisesti omaa taide- ja kulttuurisuhdettaan ja sen hyvinvointivaikutuksia
• luoda ja ylläpitää monialaisia ja -ammatillisia kumppanuuksia ja verkostoja
• soveltaa erilaisia luovia ja toiminnallisia menetelmiä itsetuntemuksen lisäämiseen ja oman kehittyvän kulttuurihyvinvointiosaajan identiteetin reflektointiin
Sisältö
• Oma uratarina: ammatillinen polku kulttuurihyvinvointiopintojen äärelle
• Kulttuurihyvinvointiosaajan ammatillisen/osaajaidentiteetin muotoutuminen
• Omaelämäkerralliset, tarinalliset, keholliset ja visuaaliset menetelmät itsetuntemuksen, ammatillisen kasvun ja hyvinvoinnin tukena
• Omat vahvuudet ja kehittämiskohteet
• Omaa ammatillista toimintaa ohjaavat arvot
• Omat ammatilliset unelmat ja tavoitteet
• Omat voimavarat ja resilienssi
• Oma kulttuuri- ja taidesuhde ja sen merkitys kulttuurihyvinvointiosaajan identiteetissä
• Moniammatillisuuden, verkostojen ja yhteistoiminnan merkitys kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijan työssä
Oppimateriaalit
Ohjeistetaan itslearning-kurssialustalla.
Opetusmenetelmät
Ammatillinen elämäkertaprosessi etenee tehtäväperustaisesti: se on strukturoitu, osatehtävistä koostuva jatkumo, jonka edetessä opiskelija päiväkirjaa eli dokumentoi ja reflektoi ammatillisen identiteetin ja osaamisen kehittymisen prosessiaan läpi opintojen.
Työskentely käynnistetään heti opintojen alussa, jolloin kukin laatii digitarinan tiestään kulttuurihyvinvoinnin opintoihin / omasta ammatti-identiteetistään opintojen alkuhetkellä. Huomio kohdistetaan valintoihin, käännekohtiin ja oivalluksiin.
Jokaisen lähiopetusjakson yhteydessä on ammatillisen elämäkertaprosessin pysäkki, jolloin työskennellään ohjatusti ja jaetaan ryhmän kesken ajatuksia, kokemuksia ja päiväkirjatessa syntyneitä oivalluksia pohdittavana olleesta teemasta. Työskentelyssä hyödynnetään erilaisia toiminnallisia, taidelähtöisiä ja kehollisia työskentelyn tapoja.
Opintojen läpi jatkuva prosessi päättyy omaa ammatillista kehittymistä päiväkirjan ja muun opintojen aikaisen dokumentaation kautta analysoivaan loppureflektioon.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Prosessi kytkeytyy lähipäivien yhteiseen työskentelyyn, mutta pääpaino on opiskelijan omassa prosessoinnissa. Opintojakson kuluessa vahvistuvia kompetensseja ovat mm. reflektio-osaaminen, luovuusosaaminen, vuorovaikutusosaaminen, eettinen osaaminen, itsetuntemus sekä itsensä kehittämisen osaaminen. Kaiken ytimessä on kokonaisvaltainen hyvinvointinäkemys ja kokemuksellinen kulttuurihyvinvointiosaaminen.
Kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen kytkeytyvät kysymykset nousevat pohdittaviksi käsiteltäessä esimerkiksi omia arvoja ja niiden merkitystä omassa työssä ja ammatti-identiteetissä sekä taiteen ja kulttuurin merkitystä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ennakkotehtävänä ennen ensimmäistä lähiopetusjaksoa opiskelija etsii ja valikoi omaan ammatilliseen polkuunsa liittyviä valokuvia ja pohtii tietään kulttuurihyvinvoinnin opintoihin.
Opiskelija laatii ensimmäisinä opintojen alussa ohjatussa digitairnatyöpajassa digitarinan polustaan kulttuurihyvinvoinnin YAMK-koulutukseen.
Ensimmäisinä lähipäivinä käynnistetään myös päiväkirjaaminen, jota opiskelija tekee säännöllisesti opintojen edetessä, kuukausittain ohjeistettavien teemojen pohjalta.
Kunkin lähiopetusjakson alussa ammatillisen elämäkertaprosessin ”pysäkillä” jaetaan prosessin etenemiseen sisältyviä asioita ja tutkitaan yhdessä oman oppimistiimin ja koko opiskelijaryhmän kanssa kulloistakin teemaa.
Lukukausien lopussa kesäkuussa ja joulukuussa koostetaan siihenastista prosessia, työstetään näkemystä kulttuurihyvinvointialan osaaja/ammatti-identiteetistä sekä suunnataan tulevaisuuden työelämään.
Päiväkirjatyöskentely jatkuu valmistumiseen asti. Opintojen loppuvaiheessa opiskelija kirjoittaa loppureflektiokoosteen päiväkirjansa ja muun ammatillisen elämäkertaprosessin dokumentaation pohjalta.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien osatehtävien tekemistä hyväksytysti.
Sisällön jaksotus
- Taidelähtöiset omaelämäkerralliset menetelmät
- Oma ammatillinen polku kulttuurihyvinvoinnin opintojen äärelle
- Oman sote- tai taidealan ammatti-identiteetin erityispiirteet ja muotoutumassa oleva kulttuurihyvinvoinnin ammattilaisuus
- Omat ammatilliset osaamiset, vahvuudet ja muut resurssit
- Omat ammatilliset tavoitteet ja tie niitä kohti
- Arvot oman ammatti-identiteetin pohjana
- Oma taide- ja kulttuurisuhde ja oma kulttuurihyvinvointikokemus
- Ammatti-identiteetin diskursiivinen ja narratiivinen muotoutuminen
- Verkostojen ja monialaisen yhteistoiminnan merkitys kulttuurihyvinvoinnin kentässä
- Oma ammatillinen tulevaisuuskuva kulttuurihyvinvoinnin kentällä
Ammatillisessa elämäkertaprosessissa opiskelija työstää ohjatusti erilaisia taidelähtöisiä ja tarinallisia menetelmiä soveltaen omaa uratarinaansa ja ammatillista identiteettiään. Tarkasteltavana ovat kysymykset siitä, millaiseksi oma ammatillisen osaajan ja kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijan identiteetti on muotoutumassa
Viestintäkanava ja lisätietoja
Ensimmäisellä lähiopetusjaksolla tarvitaan oma kannettava tietokone sekä kuulokkeet ja mikrofoni (headset) digitarinatyöskentelyä varten.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ammatillisen elämäkertaprosessin työskentely on luonteeltaan reflektiivistä ja itsereflektiivistä; siinä pohditaan ja arvioidaan omaa ammatillista osaamista ja ammatti-identiteettiä sekä ammattialaan liittyviä keskeisiä teemoja. Näitä kriittisiä pohdintoja jaetaan ammatillisen elämäkertaprosessin "pysäkeillä"eli yhteisissä reflektiokeskusteluissa ja muissa pienryhmäaktiviteeteissa. Arviointi kohdistuu ammatillisen elämäkertaprosessin eri osatehtäviin: digitarinaan, osallistumiseen lähipäivien reflektioihin osallistumiseen sekä prosessin päätteeksi työstettävään loppureflektioon.
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota erityisesti keskusteluissa, muissa pienryhmäaktiviteeteissa ja tuotetuissa teksteissä näkyviin tulevaan opiskelijan reflektio- ja itsereflektiokykyyn: kykyyn tarkastella tietoisesti ja analyyttisesti ammatillisia ilmiöitä sekä omaa ajattelua ja toimintaa.