Siirry suoraan sisältöön

Plastinen muovailu ja valutekniikat (10 op)

Toteutuksen tunnus: KU00CW17-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.03.2025 - 30.04.2025

Ajoitus

01.04.2025 - 30.05.2025

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Toimipiste

Linnankadun taidekampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

5 - 10

Koulutus

  • Kuvataiteen koulutus

Opettaja

  • Eero Merimaa

Ryhmät

  • PKUVAS24
    Kuvataiteen koulutus S24

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- hyödyntää muovailua ja valutekniikoita omassa ilmaisussaan
- pohtia ja verrata eri muottitekniikoiden sopivuutta omissa prosesseissaan
-tunnistaa ja huomioida muovailun ja valumenetelmien työsuojelulliset ja ympäristölliset näkökohdat
- hyödyntää muovailun ja valutekniikoiden osaamistaan käytännössä
- hahmottaa havaintoon pohjautuvan muovailun historiaa tekniikoiden ja ilmaisukeinojen näkökulmista
- huomioida eri muotti- ja valumateriaalien ominaisuuksia ja niiden mahdollisuuksia kuvanveistotaiteessa
- pohtia ilmaisullisia valintojaan esteettisesti ja eettisesti
-kehittää omien taiteellisten sisältöjen kannalta olennaista kolmiulotteista ilmaisua
- syventää nykykuvanveiston tuntemustaan

Sisältö

Opiskelija perehtyy plastiseen muovailuun ja muotinvalmistukseen sekä erilaisiin valumateriaaleihin, kuten kipsiin, betoniin ja vahoihin. Opintojakson aikana opiskelija toteuttaa erilaisia pienempiä harjoitustehtäviä sekä laajemman itsenäisen taiteellisen teoksen. Itsenäisen työn sisältö limittyy opintojakson teknisiin tavoitteisiin ja syventää opiskelijan oman taiteellisen ilmaisun kehittymistä ja ymmärrystä valumenetelmien ja havaintoon pohjautuvan muovailun mahdollisuuksista nykykuvanveistossa. Opiskelija osallistuu aktiivisesti materiaalioppia, plastista muovailua ja valutekniikkaa käsitteleviin keskusteluihin, ohjaukseen ja palautekeskusteluun sekä suorittaa hyväksytysti harjoitustyöt.

Opetusmenetelmät

Itsenäinen taiteellinen työskentely
Luennot
Työpajatyöskentely
Vertaisoppiminen

Sisällön jaksotus

Kurssin aikana lähestytään kahta oleellista kuvanveiston kysymystä - muodon antamista ja kappaleen monistamista. Klassisessa taidekoulutuksessa tämä on perinteisesti tarkoittanut visuaaliseen havaintoon pohjautuvan veistoksen muovailua savesta ja savimallista tehtyyn muottiin valamista. Teknisen prosessin taustalla on ollut tarve muuttaa hauras ja muotonsa menettävä savi kestävämpään materiaaliin, yleensä kipsiin.

Kurssilla lähestymme teemaa nykytaiteen näkökulmasta. Klassisen taiteen materiaaliset hierarkiat ovat osittain vieläkin todellisia, mutta kestävyys tai materiaalin arvokkuus (esim. pronssi) eivät ohjaa taiteellista prosessia. Eivät myöskään visuaalisen representaation ja samankaltaisuuden vaateet. Millä tavoin muotoilu on riippuvainen erilaisista havaintoprosesseista? Miten esimerkiksi tuntoaistiin tai sanalliseen kuvailuun pohjautuva havainto tuottaa erilaisia muotoja kuin näköaistiin pohjautuva muovailu? Miten materiaalit vaikuttavat teoksen sisältöön? Suklaasta valettu teos on sisällöltään täysin erilainen kuin saman muotoinen betoniin valettu kappale.

Kurssin ohjaus- ja teoriapäivät sijoittuvat pääsääntöisesti tiistaille ja torstaille. Varaudu olemaan silloin paikalla klo10-16 - tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin. Keskiviikot ja perjantait aikataulutat itse. On tehtäväsi huolehtia, että työprosessit etenevät yhteisesti sovitussa aikataulussa. Varaa taiteelliseen työskentelyyn ainakin 20h viikossa.

Arviointiasteikko

H-5