Suomen kieli ja työelämäviestintä (5 op)
Toteutuksen tunnus: KH00CZ65-3010
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.06.2025 - 18.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
18.09.2025 - 12.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Turun ammattikorkeakoulu
- Toimipiste
- Kupittaan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Liiketalouden koulutus
- Opettajat
- Anne Antero
- Virtuaalihenkilö JOTY
- Opintojakso
- KH00CZ65
Arviointiasteikko
H-5
Sisällön jaksotus
Opintojakso on ammatillisen viestinnän kurssi (ei kielioppikurssi), ja se on tarkoitettu äidinkieleltään suomenkielisille tai muuten C2-kielitaitotason omaaville opiskelijoille. Kurssi ei ole S2-kurssi. Jakso on suunnattu vain monimuodon tradenomiopiskelijoille.
Kurssi järjestetään syyslukukaudella 2025 lukujärjestyksen mukaisesti. Huom! Muutokset ITS-työtilassa (materiaalit), aikatauluissa ja tilavarauksissa ovat mahdollisia myös kurssin aikana.
Opintojakso toteutetaan monimuoto-opetuksena, ja lähitunneille osallistuminen on välttämätöntä oppimisen, tiedonkulun ja ryhmätyöskentelyn onnistumisen kannalta. Voit olla pois enintään yhdestä lähituntitapaamisesta, ja jos se osuus juuri aloitustuntiin, ilmoita siitä opettajalle sähköpostitse.
Opiskelijan ilmoittautuminen opintojaksolle poistetaan aloitustunnin jälkeen, jos opiskelija ei ole osallistunut aloitustunnille tai ei ole muutakaan näyttöä aikomuksesta suorittaa opintojakso.
Ohje: Opiskelijan ei tule luovuttaa opettajalle mitään henkilökohtaisia tai arkaluontoisia tietoja (esim. terveystiedot) kurssin yhteydessä.
Opintojaksolla harjoitellaan asiatyylisen ja saavutettavuusvaatimusten mukaisen tekstin tuottamista, lähdemerkintätekniikkaa, yhteiskirjoittamista, kielenhuollon apuvälineiden käyttöä sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja.
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen osaat
* toimia opiskelun ja työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
* ymmärtää asiantuntijan tekstitaidot ja kirjoittaa asiatyylisiä tekstejä tieteellisen kirjoittamisen perusteiden ja kielenkäyttösuositusten mukaisesti
* hakea ja arvioida tietoa kriittisesti ja käyttää sitä tavoitteellisesti
* suullisen asiantuntijaviestinnän hyvät käytännöt ja soveltaa niitä tilanteen mukaisesti
* esiintyä asiantuntevasti, tavoitteellisesti sekä tilanteen mukaisesti kohderyhmien edellyttämällä tavalla
* hyödyntää kieli- ja viestintätaitojasi ajattelun ja asiantuntijuuden jatkuvaan kehittämiseen
* arvioida ja kehittää viestintäosaamistasi saamasi palautteen pohjalta
Sisältö
* Asiantuntijan tekstitaidot sekä opiskelu- ja työelämätekstien laadinta
* Tieteellisen kirjoittamisen perusteet
* Lähteiden eettinen ja kriittinen käyttö ja merkintätavat
* Ammatillinen, vuorovaikutteinen viestintä ja tavoitteellinen ryhmätyöskentely
* Esiintymistaidot, tiedon jakaminen, vaikuttaminen sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen
Oppimateriaalit
Oppimateriaalina ovat kurssin tuntimateriaali, ITSissä oleva oppimateriaali, videoluennot, lehtiartikkelit, raporttipohjan käyttöohjeet sekä opiskelijoiden itse valitsema lähdekirjallisuus ja opiskelijoiden tekeillä olevat ja valmiit oppimistehtävät. Opintojaksolla hyödynnetään lisäksi Turun amk:n kirjaston tiedonhakijan opasta ja Turun AMK:n lähdemerkintäohjeistusta. Tutkimusraportin kirjoituspohja on opintojaksoraporttipohja (ei opinnäytetyöraporttipohja tai itse tehty kirjoituspohja). Kirjoituspohjan käyttöohjeita on kirjoituspohjan käyttöohjeessa (Messin ont-sivut).
Opetusmenetelmät
Tutkiva oppiminen, tekemällä oppiminen, uuden sisällön yhdistäminen jo opittuun tietoon, prosessikirjoittaminen, itsenäinen työskentely, pienryhmätyöskentely, itse- ja vertaisarviointi, lukeminen ja luetun vieminen käytäntöön.
Osan tehtävistä voi tehdä vain lähitunneilla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssilla on Oikeakielisyys ja lähdemerkinnät -tentti, joka on itsenäisesti tehtävissä koko kurssin ajan. Tenttiin valmistaudutaan työtilassa olevan materiaalin (2 harjoitustehtävää) ja oppituntien avulla. Tentti on osa tehtäväkokonaisuutta, ja sen voi tehdä vain kerran. Tenttiä ei voi uusia tai tehdä määräajan jälkeen.
Tentissä ei ole hyväksymisen alarajaa, vaan tentistä saadut pisteet kerryttävät kokonaispistemäärää.
Dialogitentti koostuu kirjallisesta tiivistelmästä ja suullisesta dialogista tunnilla. Suullisen osuuden voi tehdä vain osallistumalla tunnille.
Kansainvälisyys
Kestävä tulevaisuus edellyttää viestintätaitoisia työntekijöitä, jotka osaavat vaikuttaa ja toimia vastuullisesti monenlaisissa organisaatioissa. Viestinnän opintojakso tukee tätä tavoitetta. Opintojaksolla opiskelijat oppivat ilmaisemaan näkemyksiään luotettaviin lähteisiin perustuen sekä kirjallisesti että suullisesti. Opiskelijat harjoittelevat esittämään näkemyksiään rakentavasti, kuuntelemaan muita ja viemään osaltaan eteenpäin muutoksia, jotka tukevat kestävän kehityksen tavoitteita. Lisäksi näitä geneerisiä taitoja painotetaan opintojakson toteutuksessa ja menetelmissä, millä vahvistetaan opiskelijoiden kykyä toimia tiimeissä ja yksilöinä vastuullisina viestijöinä.
Opintojaksolla käytetään digitaalista opiskelumateriaalia ja sähköistä oppimisympäristöä videoiden ja tekstien palauttamiseen sekä materiaalin jakamiseen. Lähitunneilla tarvitaan tietokonetta.
Ilmoittautuminen kurssille tarkoittaa sitoutumista kurssin aikatauluihin, kurssin pelisääntöjen noudattamista ja aktiivista ja vastuullista työskentelyä pienryhmän kanssa. Varmistathan, että kurssille osallistuminen on realistista, koska kurssilla ei ole mahdollisuutta yksilöllisiin aikatauluihin. Työt tehdään määräaikoina, niin kuin työelämässä. Jos et ole ehtinyt osallistua pienryhmän työskentelyyn tai palauttaa tehtäviäsi määräpäivinä, ilmoittaudu seuraavaan vastaavaan toteutukseen ja varaa toteutuksen tarvittava työaika.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksolla ei ole valinnaisia suoritustapoja. Opintojaksoa ei voi suorittaa täysin itsenäisesti tai osallistumatta pienryhmätyöskentelyyn.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssin tehtäviä ovat
1. Pientehtävät, ryhmä- ja yksilötehtäviä
2. Dialogitentti, ryhmätehtävä
3. Tutkimusraportti, ryhmätehtävä
4. Vuorovaikutusseminaari, ryhmäkeskustelutehtävä
5. Oikeakielisyys ja lähdemerkinnät -tentti, yksilötehtävä
6. Kolmen pointin puhe, yksilötehtävä, joka käsitellään pienryhmissä
Kokonaistyömäärä on noin 135 tuntia, joka koostuu lähitunneista, harjoitustehtävistä, pientehtävistä, itsenäisestä työskentelystä ja pienryhmätyöskentelystä.
Esitietovaatimukset
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää C-taitotason tai äidinkielen tasoista suomen kielen taitoa.
Lisätiedot
Kurssilla viestitään oppitunneilla ja ITSissä. Kurssia koskevaan viestintään ei käytetä sähköpostia. Hyvän viestintätavan mukaisesti jokaisen vastuulla on, että kurssia koskevat tiedot (ja kysymykset ja vastaukset) ovat kaikille osallistujille nähtävillä samaan aikaan.
48 TUNNIN VIESTINTÄSÄÄNTÖ. Kurssia koskeviin viesteihin tulee vastata 48 tunnin kuluessa (koskee opiskelijoita ja opettajaa). Jos opiskelija ei vastaa esimerkiksi pienryhmäläistensä viesteihin 48 tunnin kuluessa, ryhmäläiset pyytävät opettajaa ottamaan yhteyttä opiskelijaan. Jos opiskelija ei vastaa opettajan viestiin 24 tunnin kuluessa, hänet poistetaan pienryhmästä ja kurssi päättyy siihen. 48 tuntia käsittää vain arkipäivät, ei viikonloppuja tai opettajan työvapaata.