Skip to main content

Food processing (10 cr)

Code: TE00BR58-3002

General information


Enrollment
01.12.2020 - 15.01.2021
Registration for the implementation has ended.
Timing
13.01.2021 - 30.04.2021
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
10 cr
Local portion
10 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Yhteiset palvelut
Campus
Kupittaa Campus
Teaching languages
Finnish
English
Degree programmes
Degree Programme in Biotechnology and Chemical Engineering
Teachers
Eija Kulju
Course
TE00BR58
No reservations found for realization TE00BR58-3002!

Evaluation scale

H-5

Content scheduling

Content:
Food Industry; milk products, cereal products, meat products, plant- and berry products, special diets and -products, animal food
Food Technology; Temperature independent processes (chopping, mixing, separation, irradiation, high pressure, minimal processing), Heat treatment processes (pastorization, sterilization, evaporation and distilling, drying, extrution, cooking, frying), Energy removal from products (cooling, freezing, freeze-drying), Post-processing (coating and packaging).
Laboratorywork and research:

Objective

The participants are able to:
- name the main food processes
- use and recognize the main unit processes used in food industry
- evaluate food production and food chain in accordance of sustainable development
- evaluate the factors influencing food shelf life
- evaluate the effect of different process steps on food quality
- describe milk as a raw material and describe milk special features, how to utilize different components of milk and the production of different milk products
- describe different grains and recognize their special features, how to utilize different components of grain and evaluate the key quality factors influencing the final products and describe different manufacturing processes and used equipments
- recognize meat as a raw material, the factors influencing on meat quality and apply the key manufacturing processes

Content

- The key unit processes in food industry
- The key manufacturing processes in food industry
- Novel food products
- Packaging materials and packaging technology

Materials

Materials in Its learning and in Teams.

Teaching methods

Task based learning
Research
Literature study
Web based material

Pedagogic approaches and sustainable development

International studies
Team learning
Based on working-life needs

Completion alternatives

No alternative methods of excecution.

Student workload

Opiskelijat oppivat laboratoriotöiden sekä ryhmätehtävien avulla käyttämään elintarviketekniikan perusmenetelmiä sekä prosesseja.
Ryhmätehtävien avulla syvennetään elintarviketuotannon osaamista sekä koko ruokaketjun merkitystä kiertotalouden ja kestävän kehityksen kannalta.

Failed (0)

Opiskelija ei ole esittänyt hyväksytysti annettuja tehtäviä/osioita.

Assessment criteria, satisfactory (1-2)

Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.

Assessment criteria, good (3-4)

Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee ruokateknologiaan, elintarviketekniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa

Further information

The course will be held in English.
Prerequisites: 2 years in chemical engineering studies or similar know-how, such as 2 years work in laboratory environment or in technical field.

Go back to top of page