Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapeutti (AMK), päivätoteutus, S24: PFYSIS24A

Tunnus: PFYSIS24

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Fysioterapeutti (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Fysioterapeutin(AMK) opinnot pohjautuvat ammattikorkeakouluja ja ammatinharjoittamista koskevaan lainsäädäntöön, Eurooppalaiseen tutkintojen ja osaamisen viitekehykseen (European Qualifications Framework = EQF, Kansalliseen tutkintojen viitekehykseen (National Qualifications Framework = NQF, www.minedu.fi/OPM) ja Turun ammattikorkeakoulun tutkintosääntöön ja strategiaan. Lisäksi on hyödynnetty Suomen Fysioterapeutit ry:n yhteistyössä eri ammattikorkeakoulujen kanssa laatimia fysioterapian ydinosaamiskuvauksia, joiden laadinnassa on sovellettu niin kansallisia kuin kansainvälisiä tutkimuksia ja fysioterapeutin työn kuvauksia.

Valmistuttuasi fysioterapeutiksi osaat toimia asiantuntijana terveys-, sosiaali-, liikunta- ja kuntoutusjärjestelmissä. Voit toimia esim. terveyskeskuksessa, sairaalassa, kuntoutuslaitoksessa fysioterapeuttina tai perustaa oman fysioterapia-alan yrityksen. Opintojesi aikana opit hahmottamaan ammatillisen tehtäväalueesi, sen laajuuden ja rajapinnat. Lisäksi omaksut valmiudet arvioida ja kehittää omaa oppimistasi ja osaamistasi.

Työsi tavoitteena on tukea asiakasta ylläpitämään ja edistämään liikkumis- ja toimintakykyään sekä hyvinvointiaan ja terveyttään ottaen huomioon kulloinkin vallitsevat ympäristöolosuhteet ja yhteiskunnallinen tilanne. Fysioterapiaprosessin mukaisesti osaat tutkia asiakkaasi asiakaslähtöisesti ja luotettavasti sekä tehdä oikeita johtopäätöksiä tutkimistuloksistasi. Osaat suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaa yhteistyössä asiakkaan, hänen läheistensä ja muiden toimijoiden kanssa.

Opintojesi aikana omaksut taidot kohdata erilaisia ihmisiä sekä ohjata ja harjoittaa heidän liikkumistaan yksilöllisesti ja tilannekohtaisesti. Toimintasi perustuu hallitsemaasi laaja-alaiseen fysioterapiatietoon, minkä ytimenä on fysioterapiatiede ja -tutkimus. Toimintasi perustuu näyttöön perustuviin menettelytapoihin (EBP), joissa paras mahdollinen saatavissa oleva tieto yhdistyy käytännön kokemukseen.

Fysioterapeuttina omaat myös valmiuksia kehittää fysioterapiaa, mikä edellyttää kykyä tarkastella ja arvioida fysioterapiaa kriittisesti sekä soveltaa tutkittua tietoa toimintaan. Osaat ottaa toiminnassasi huomioon myös kansalliset ja kansainväliset haasteet. Lisäksi koulutuksessa omaksut taitoja johtaa ammatillisia ryhmiä ja projekteja. Koulutuksen myötä opit kiinnittämään huomiota myös kestävän kehityksen periaatteiden toteutumiseen sosiaali- ja terveysalalla.

Fysioterapeuttikoulutuksessa opinnot rakentuvat työelämän odotuksille ja osaamistarpeille. Oppimissuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty työelämän edustajia.
Fysioterapian osaamisalueita on seitsemän. Tutkimis- ja arviointiosaamisessa (1) opiskelet erilaisia, eri-ikäisille ja eri kuntoisille soveltuvia liikkeen, liikkumisen ja toimintakyvyn sekä niiden edellytysten esim. lihasvoiman ja tasapainon tutkimisen keinoja. Terapiaosaamisen (2) opinnoissa omaksut keinoja vaikuttaa asiakkaasi toimintakykyyn ja sen osa-alueisiin esim. nivelen liikkuvuuteen, voimaan ja liikkeen hallintaan sekä miten niitä sovelletaan asiakaskohtaisesti. Fysioterapian ohjaus- ja neuvontaosaamisessa (3) korostuu asiakkaan tasavertainen, resurssit huomioiva ja motivaatiota tukeva työote. Opinnoissa harjoittelet yksilö- ja ryhmäohjausta, jossa käytät mm. suullista ja erityisesti käsillä tapahtuvaa ohjausta. Ohjausympäristönä voi olla niin perinteinen terapiatila kuin digitaalinen ympäristö.
Teknologia- (4), esteettömyys- ja saavutettavuusosaamisen (5) opinnoissa perehdyt mm. erilaisiin apuvälineisiin, ergonomisiin ratkaisuihin sekä esteettömän ympäristön arviointiin ja suunnitteluun. Yhteiskuntaosaamisessa (6) sinulle hahmottuu erilaiset sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kuntoutusjärjestelmien rakenteet ja toimintamallit sekä mitä yhteiskunta edellyttää toiminnaltasi. Eettinen osaaminen (7) luo perustan toiminnallesi.
Fysioterapian osaamisalueet yhdistyvät fysioterapiaprosessissa, missä toimimista harjoittelet ensin tapauskuvauksiin perustuen sekä teoriassa että käytännössä opiskelijakollegoidesi kanssa. Osaamisen kehittyessä pääset työelämän harjoitteluissa soveltamaan osaamistasi yhä haastavampiin asiakastilanteisiin sekä yksilö- että ryhmämuotoisiin.

Fysioterapeutin opintojen kokonaislaajuus on 210 opintopistettä, minkä suorittaminen edellyttää noin 3,5 vuoden päätoimista opiskelua. Oppimissuunnitelma mahdollistaa opintojen suorittamisen nopeamminkin oppimisvalmiuksistasi ja aikaisemmasta osaamisestasi riippuen. Fysioterapian opinnot on jaettu kahteen laajempaan kokonaisuuteen: ydinosaaminen ja laajentava osaaminen.
Ydinosaamisen tiedot ja taidot opiskelet ensimmäisten lukuvuosien aikana. Perehdyt fysioterapiatieteen tietoperustaan ja tutkimukseen perustuvaan parhaaseen mahdolliseen fysioterapiakäytäntöön fysioterapiaprosessin eri vaiheissa. Lisäksi ydinosaamisen opinnot sisältävät tutkintoon vaadittavat asetuksen (352/2003 8§) mukaiset kieli- ja viestintäopinnot. Ydinosaamisen opinnot koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista ja harjoittelusta, joiden sisältöjä yhdistetään toisiinsa erilaisin opetuksellisin ratkaisuin. Näin sinulle muodostuu oppimisen ja fysioterapeuttina toimimisen kannalta mielekkäitä kokonaisuuksia.

Harjoittelussa sovellat teoriaa käytäntöön perustelemalla toimintaasi teoriatiedon kautta. Harjoittelu tapahtuu ensin opettajien ohjauksessa pienryhmätyöskentelynä sekä myöhemmin osaamisen karttuessa erilaisissa todellisissa asiakastilanteissa oppimisympäristöissämme ja erityisesti työelämässä. Harjoittelupaikkoina toimivat mm. terveyskeskukset, kuntoutusvuodeosastot, sairaalat, yksityiset kuntoutuslaitokset ja palveluntuottajat sekä kolmannen sektorin toimijat.

Ydinosaamisen opinnot muodostavat kumulatiivisen kokonaisuuden. Ensimmäisenä vuotena perehdyt ihmisen rakenteeseen ja toimintaan, fysioterapian menetelmiin tutkia ja vaikuttaa ihmisen terveyteen, kun ihmisen toimintakykyyn ja terveyteen liittyvät riskit ovat vähäiset. Toisena opintovuotenasi syvennät osaamistasi asiakkaisiin, joilla on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä pysyviä riskitekijöitä ja rajoitteita. Omaksut valmiuksia toimia ikääntyneiden, työikäisten, nuorten ja lasten kanssa huomioiden heidän resurssinsa, tavoitteensa ja toimintaympäristönsä. Asiakkaasi tavoitteena voi olla esim. kotona arjessa selviytyminen tai fyysisen huippusuorituksen tekeminen.
Laajentavan osaamisen opinnot sijoittuvat pääsääntöisesti opintojen viimeiselle 1,5 vuodelle. Näissä opinnoissa laajennat ja syvennät aikaisempaa fysioterapian osaamistasi opinnäytetyön ja tutkimus- ja kehittämisopintojen, vapaasti valittavien opintojen sekä valinnaisten harjoitteluiden kautta. Valinnaisessa harjoittelussa voit perehtyä itseäsi kiinnostaviin fysioterapian osaamisalueisiin, esim. psykofyysiseen fysioterapiaan, lasten fysioterapiaan tai urheilufysioterapiaan.

Ydinosaamisen ja laajentavan osaamisen opinnot on ryhmitelty moduuleihin, oppimiskokonaisuuksiin, joiden laajuudet vaihtelevat. Moduulit puolestaan koostuvat opintojaksoista. Oppimissuunnitelman sisältöihin ja rakenteeseen voit tarkemmin perehtyä Peppi- järjestelmässä.

Osaamistavoitteet

Valmistuttuasi fysioterapeutiksi osaat toimia asiantuntijana terveys-, sosiaali-, liikunta- ja kuntoutusjärjestelmissä. Voit toimia esim. terveyskeskuksessa, sairaalassa, kuntoutuslaitoksessa fysioterapeuttina tai perustaa oman fysioterapia-alan yrityksen. Opintojesi aikana opit hahmottamaan ammatillisen tehtäväalueesi, sen laajuuden ja rajapinnat. Lisäksi omaksut valmiudet arvioida ja kehittää omaa oppimistasi ja osaamistasi.

Työsi tavoitteena on tukea asiakasta ylläpitämään ja edistämään liikkumis- ja toimintakykyään sekä hyvinvointiaan ja terveyttään ottaen huomioon kulloinkin vallitsevat ympäristöolosuhteet ja yhteiskunnallinen tilanne. Fysioterapiaprosessin mukaisesti osaat tutkia asiakkaasi asiakaslähtöisesti ja luotettavasti sekä tehdä oikeita johtopäätöksiä tutkimistuloksistasi. Osaat suunnitella ja toteuttaa fysioterapiaa sekä arvioida sen tuloksellisuutta yhteistyössä asiakkaan, hänen läheistensä ja muiden toimijoiden kanssa.

Opintojesi aikana omaksut taidot kohdata erilaisia ihmisiä sekä ohjata ja harjoittaa heidän liikkumistaan yksilöllisesti ja tilannekohtaisesti. Toimintasi perustuu hallitsemaasi laaja-alaiseen fysioterapiatietoon, minkä ytimenä on fysioterapiatiede ja -tutkimus. Toimintasi perustuu tutkittuun näyttöön perustuviin menettelytapoihin (Evidence-Based Practice, EBP) sekä kliiniseen kokemustietoon.

Fysioterapeuttina omaat myös valmiuksia kehittää fysioterapiaa, mikä edellyttää kykyä arvioida fysioterapiaa kriittisesti sekä soveltaa tutkittua tietoa toimintaan. Osaat ottaa toiminnassasi huomioon myös kansalliset ja kansainväliset haasteet. Lisäksi koulutuksessa omaksut taitoja johtaa ammatillisia ryhmiä ja projekteja. Osaat lisäksi toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti opintojaksokohtaisesti soveltuvin osin huomioiden ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden, sekä niiden tuottaman pääoman.

Pedagogiset toimintatavat

Turun ammattikorkeakoulun pedagogisena linjauksena on innovaatiopedagogiikka. Innovaatiopedagogiikassa oppiminen rakentuu sosiaalikonstruktiiviselle ajattelulle, missä oppija rakentaa uutta tietoa aikaisempaa osaamistaan ja tiimityöskentelyä hyödyntäen. Pedagogiikan tavoitteena on tukea opiskelijaa kehittämään omaan tapaansa oppia ja ajatella, jotta hän omaksuisi työelämää kehittävät ja uudistavat toimintatavat. Oppimisen keskiössä on mm. työelämälähtöisyys, moniammatillisuus ja –alaisuus, opintojen yhdistäminen tutkimus- ja kehittämistoimintaan, yrittäjyys ja kansainvälisyys.

Innovaatiopedagogiikan mukainen toiminta edellyttää sinulta kykyä arvioida omaa osaamistasi realistisesti. Fysioterapeuttikoulutuksessa innovaatiopedagogiikka toteutuu monella tavalla: tapauskuvaustyöskentelynä, asiakastyöskentelynä, paneelikeskusteluina, erilaisia pelejä hyödyntäen, mentorointimallilla (pidemmällä opinnoissa olevat opiskelijat tukevat aloittavien opiskelijoiden itsenäistä opiskelua), videotyöskentelynä jne.

Asiakastyöhön perehdyt ensin simulaatiotilanteissa erilaisten asiakaskuvausten kautta ja osaamisesi kehittyessä työskentelet erilaisten asiakkaiden kanssa projekteissa ja erilaisissa työyhteisöissä. Aidot asiakastilanteet ovat välttämättömyys asiantuntijuuteen kasvullesi. Projektit voivat olla osa moniammatillista ja –alaista tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Opiskelu moniammatillisesti tukee sinua hahmottamaan osaamistasi ja fysioterapeutin rooliasi. Projektissa toimiminen valmentaa sinua myös yrittäjyyteen. Opit ottamaan vastuuta omasta toiminnastasi, kehittämään sitä tavoitteisesti ja suunnitelmallisesti. Opit suunnittelemaan ja markkinoimaan palvelutuotteita ja -prosesseja sekä lisäksi arvioimaan niihin liittyviä riskitekijöitä.

Opiskelu fysioterapeuttikoulutuksessa edellyttää itseohjautuvuutta. Lähiopetuksessa korostuu teoreettisen tiedon soveltaminen käytäntöön. Tämä edellyttää sinulta etukäteen perehtymistä ja valmistautumista oppimateriaaleihin. Erilaiset kirjalliset tehtävät opettavat sinua jäsentämään fysioterapiakokonaisuutta ja harjaantumaan fysioterapian dokumentoinnissa. Itsenäinen opiskelu ei kohdennu pelkästään teoreettiseen opiskeluun vaan myös fysioterapeutin työssä tarvittaviin taitoihin. Pienryhmissä harjoittelet mm. käsin tapahtuvaa asiakkaan liikkumisen ohjaamista tai lihasvoiman mittaamista. Tiimityyppisessä pienryhmätyöskentelyssä opit ammatin ydinsisältöjen lisäksi työelämässä tarvittavia taitoja esim. ryhmätyöskentelytaitoja ja luovaa ajattelua.

Opintojesi aikana opettajat ohjaavat oppimistasi ja ottavat ohjauksessa huomioon aikaisemman osaamisesi. Opinto-ohjaaja toimii tutoropettajan työparina ja häneltä saat neuvoja esim. opiskeluaikaan, opintososiaalisiin etuihin liittyvissä kysymyksissä.
Fysioterapeuttikoulutuksessa oppiminen tapahtuu erilaisissa oppimisympäristöissä moninaisia pedagogisia ratkaisuja hyödyntäen, mikä edistää taitoasi ajatella kriittisesti ja luovasti sekä kykyäsi toimia työryhmissä fysioterapeutin roolissa.

Arviointi

Fysioterapeuttikoulutuksessa arvioinnin tärkeimpänä tavoitteena on oppimisesi ohjaaminen ja tukeminen sekä ammatillisen kasvusi edistäminen. Arvioinnissa ohjataan sinua omaksumaan työtapoja ja oppimismenetelmiä, joita voit hyödyntää toimiessasi fysioterapeutin asiantuntijatehtävissä. Fysioterapian valtakunnallinen ydinosaamisen kuvaus on arvioinnin lähtökohta. Kuvauksessa määritetään mitä osaamista edellytetään valmiilta fysioterapeutilta.

Arvioinnissa saat palautetta osaamisestasi ja edistymisestäsi suhteessa osaamisen tavoitteisiin. Arvioitavia suoritteita ovat mm. suulliset ja kirjalliset kokeet, oppimistehtävien multimediaesitykset, raportit, oppimispäiväkirjat ja käytännön simulaatiokokeet. Arviointiasteikko on hylätty tai hyväksytty, usein asteikolla 1, alin hyväksytty arvosana ja 5, ylin maksimi arvosana. Suorituksestasi saat joko suullisen tai kirjallisen palauteen. Opettajan arvioinnin ja työyhteisöissä tapahtuvan harjoittelun ohjaajan arvioinnin lisäksi opiskelijan itsearviointi ja opiskelijatoverin suorittama vertaisarviointi ovat tärkeä osa arviointia.

Opintojaksojen arviointikriteerit on kirjattu opintojakson kuvauksiin ja niiden laadinnassa on hyödynnetty Turun ammattikorkeakoulun yleisiä arviointiohjeita. Arviointikriteereissä kuvataan erikseen ammattitieto ja tiedon hankinta, ammattitaito sekä itsearviointi ja vastuun ottaminen oppimisesta. Lisäksi arviointikriteerien tasokuvauksissa on otettu huomioon opiskelijan osaamisen vaiheet (ydinosaaminen ja laajentava osaaminen).

Fysioterapeuttikoulutuksen toimintaa kehitetään keräämällä opiskelijapalautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä lukuvuosittain. Turun ammattikorkeakoulussa toteutetaan vuosittain opiskelijatyytyväisyyskysely (opiskelijabarometri). Opintojen päättyessä vastaat ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekyselyyn (AVOP).

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 2026-2027 2027-2028 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 Syksy 2027 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027 1. / 2027 2. / 2027
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

153
PFYSIS24-1001
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot

(Valitaan kaikki)

4
TH00BY07 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1 2 2 1.5 0.5 0.8 0.8 0.2 0.2 0.2
TH00BY08 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.2 0.2 0.2
TH00BY09 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 3 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.2 0.2 0.2
PFYSIS24-1002
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

6
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1.5 1.5
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1 1 1
PFYSIS24-1003
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PFYSIS24-1004
Fysioterapiaosaamista tukevat opinnot

(Valitaan kaikki)

6
TH00CL17 Ensiapu ja aseptiikka 1 1 1 0.5 0.5
TH00BD89 Ravitsemus fysioterapian tukena 3 3 3 1 1 1
TH00BD88 Lääkehoito fysioterapian tukena 2 2 2 1 1
PFYSIS24-1005
Fysioterapia sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä

(Valitaan kaikki)

9
TH00CL18 Introduction to Physiotherapy 1 1 1 0.5 0.5
TH00CL19 Fysioterapian perusteet 3 3 3 1.5 1.5
TH00BT83 Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TH00BT86 Kuntoutus – kohti asiakaslähtöistä toimintakyvyn edistämistä ja ylläpitoa 3 3 3 1 1 1
PFYSIS24-1006
Ihmisen rakenne, toiminta ja oppiminen

(Valitaan kaikki)

13
TH00CL16 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 4 4 4 2 2
TH00CL20 Fysiologia ja biomekaniikka fysioterapian tukena 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00CL21 Motorinen oppiminen ja motorinen kehitys eri ikäkausina 4 4 4 2 2
PFYSIS24-1007
Fysioterapeuttisen tutkimisen, kliinisen päättelyn ja ohjaamisen perusteet

(Valitaan kaikki)

15
TH00CL22 Haastattelu- ja vuorovaikutustaidot fysioterapiassa 2 2 2 1 1
TH00CL23 Liikkumisen ja toimintakyvyn havainnointi ja analysointi 4 4 4 1.3 1.3 1.3
TH00CL24 Manuaalinen tutkiminen ja pehmytkudoskäsittelyn perusteet 3 3 3 1.5 1.5
TH00CL25 Liikkeen arvioinnin ja mittaamisen perusteet fysioterapiassa 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TH00CL34 Liikkumisen ja toimintakyvyn ohjaaminen ja harjoittaminen 4 4 4 2 2
PFYSIS24-1008
Terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä tukeva ja edistävä fysioterapia

(Valitaan kaikki)

11
TH00BU27 Terveyskunnon arviointi ja mittaaminen sekä terveyskuntoa ja toimintakykyä tukeva fysioterapia eri ikäkausina 5 5 5 2.5 2.5
TH00BU28 Terveyskunnon arvioinnin ja mittaamisen asiakastyö 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TH00CL32 Patient handling in safe and rehabilitating way, theoretical part 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TH00CL33 Patient handling in safe and rehabilitating way, practical part 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PFYSIS24-1009
Asiakkaan vitaalitoimintoja tukeva fysioterapia

(Valitaan kaikki)

5
TH00BE00 Asiakkaan hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintoja tukeva fysioterapia 4 4 4 2 2
TH00BE01 Sisätaudit 1 1 1 0.3 0.3 0.3
PFYSIS24-1010
Asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä tukeva fysioterapia

(Valitaan kaikki)

16
TH00BE02 Kipuasiakkaan tutkiminen ja kipuun vaikuttaminen 4 4 4 2 2
TH00BE03 Ortopedia 1 1 1 0.3 0.3 0.3
TH00CL26 Asiakkaan lantion ja alaraajan toimintakyvyn tutkiminen ja fysioterapian perusteet 4 4 4 2 2
TH00CL27 Asiakkaan rinta- ja lannerangan alueen toimintakyvyn tutkiminen ja fysioterapian perusteet 3 3 3 1.5 1.5
TH00CL28 Asiakkaan niska-hartiaseudun ja yläraajan toimintakyvyn tutkiminen sekä fysioterapian perusteet 4 4 4 1.3 1.3 1.3
PFYSIS24-1011
Neurologisen asiakkaan toimintakykyä tukeva fysioterapia eri ikäkausina

(Valitaan kaikki)

8
TH00BE07 Neurologia 1 1 1 0.3 0.3 0.3
TH00CJ61 Neurologisen asiakkaan fysioterapian perusteet eri ikäkausina 7 7 7 2.3 2.3 2.3
PFYSIS24-1012
Fysioterapian erityispiirteitä eri ikäkausina

(Valitaan kaikki)

9
TH00CL29 Lapsen ja nuoren fysioterapia 3 3 3 1 1 1
TH00CJ57 Hyvinvointi ja toimintakyky työssä ja arjessa 3 3 3 1 1 1
TH00BE13 Ikääntyvän asiakkaan fysioterapian erityspiirteet 2 2 2 1 1
TH00BE12 Geriatria 1 1 1 0.3 0.3 0.3
PFYSIS24-1013
Psykofyysinen fysioterapia

(Valitaan kaikki)

6
TH00CL30 Ihminen psykofyysisenä kokonaisuutena 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TH00BE10 Psykiatria 1 1 1 0.5 0.5
TH00BE11 Psykofyysinen lähestymistapa eri ikäisten asiakkaiden toimintakyvyn tukena 3 3 3 1.5 1.5
PFYSIS24-1014
Fysioterapian perusharjoittelut ja yrittäjyys

(Valitaan kaikki)

42
TH00CJ63 Fysioterapian ja projektitoiminnan perusteiden soveltaminen asiakasprojekteissa 4 1 3 1 3 0.3 0.3 0.3 1.5 1.5
TH00BE15 Terveysliikunta ja liikuntaneuvonta 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00BE16 Rakennetun ympäristön esteettömyys ja apuvälineet asiakkaan aktiivisuuden tukena 5 5 5 2.5 2.5
TH00BE17 Asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä tukeva fysioterapiaharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TH00BE18 Neurologisen asiakkaan toimintakykyä tukeva fysioterapiaharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TH00BE19 Soveltava liikunta 5 5 5 2.5 2.5
TH00CL31 Fysioterapeuttina projektissa 3 3 3 1.5 1.5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

57
PFYSIS24-1015
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15 2 3 10 2 3 10 0.7 0.7 0.7 1 1 1 5 5
PFYSIS24-1016
Valinnainen harjoittelu

(Valitaan kaikki)

18
TH00CL42 Fysioterapian valinnainen harjoittelu 1 9 9 9 4.5 4.5
TH00CL43 Fysioterapian valinnainen harjoittelu 2 9 9 9 4.5 4.5
PFYSIS24-1017
Fysioterapian kehittäminen

(Valitaan kaikki)

9
TH00BY06 Fysioterapiatiede, laatu ja johtaminen 4 4 4 1.3 1.3 1.3
TH00BO20 Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen 5 5 5 2.5 2.5
PFYSIS24-1018
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
TH00BE24 Fysioterapian opinnäytetyön ideointi ja suunnittelu 5 1 4 1 4 0.3 0.3 0.3 2 2
TH00BE25 Fysioterapian opinnäytetyön toteuttaminen ja dokumentointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00BE26 Fysioterapian opinnäytetyön julkistaminen ja kypsyysnäyte 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Yhteensä 210 63 59 55 18 27.5 35.5 26.5 32.5 26.5 28.5 18 13.8 13.8 11.9 11.9 11.9 13.3 13.3 10.8 10.8 10.8 13.3 13.3 9.47 9.47 9.47 9 9

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia
Fysiologia ja biomekaniikka fysioterapian tukena
Motorinen oppiminen ja motorinen kehitys eri ikäkausina
Haastattelu- ja vuorovaikutustaidot fysioterapiassa
Liikkumisen ja toimintakyvyn havainnointi ja analysointi
Manuaalinen tutkiminen ja pehmytkudoskäsittelyn perusteet
Liikkeen arvioinnin ja mittaamisen perusteet fysioterapiassa
Liikkumisen ja toimintakyvyn ohjaaminen ja harjoittaminen
Terveyskunnon arviointi ja mittaaminen sekä terveyskuntoa ja toimintakykyä tukeva fysioterapia eri ikäkausina
Terveyskunnon arvioinnin ja mittaamisen asiakastyö
Patient handling in safe and rehabilitating way, theoretical part
Patient handling in safe and rehabilitating way, practical part
Asiakkaan hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintoja tukeva fysioterapia
Sisätaudit
Kipuasiakkaan tutkiminen ja kipuun vaikuttaminen
Ortopedia
Asiakkaan lantion ja alaraajan toimintakyvyn tutkiminen ja fysioterapian perusteet
Asiakkaan rinta- ja lannerangan alueen toimintakyvyn tutkiminen ja fysioterapian perusteet
Asiakkaan niska-hartiaseudun ja yläraajan toimintakyvyn tutkiminen sekä fysioterapian perusteet
Neurologia
Neurologisen asiakkaan fysioterapian perusteet eri ikäkausina
Lapsen ja nuoren fysioterapia
Hyvinvointi ja toimintakyky työssä ja arjessa
Ikääntyvän asiakkaan fysioterapian erityspiirteet
Geriatria
Ihminen psykofyysisenä kokonaisuutena
Psykiatria
Psykofyysinen lähestymistapa eri ikäisten asiakkaiden toimintakyvyn tukena
Fysioterapiatiede, laatu ja johtaminen
Harjoittelu
Fysioterapian ja projektitoiminnan perusteiden soveltaminen asiakasprojekteissa
Terveysliikunta ja liikuntaneuvonta
Rakennetun ympäristön esteettömyys ja apuvälineet asiakkaan aktiivisuuden tukena
Asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä tukeva fysioterapiaharjoittelu
Neurologisen asiakkaan toimintakykyä tukeva fysioterapiaharjoittelu
Soveltava liikunta
Fysioterapeuttina projektissa
Fysioterapian valinnainen harjoittelu 1
Fysioterapian valinnainen harjoittelu 2
Opinnäytetyö
Fysioterapian opinnäytetyön ideointi ja suunnittelu
Fysioterapian opinnäytetyön toteuttaminen ja dokumentointi
Fysioterapian opinnäytetyön julkistaminen ja kypsyysnäyte
Perusopinnot
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 3
Suomen kieli ja viestintä
English Professional Skills, B2
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Ensiapu ja aseptiikka
Ravitsemus fysioterapian tukena
Lääkehoito fysioterapian tukena
Introduction to Physiotherapy
Fysioterapian perusteet
Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut
Kuntoutus – kohti asiakaslähtöistä toimintakyvyn edistämistä ja ylläpitoa
Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen
Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

153
PFYSIS24-1001
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot

(Valitaan kaikki)

4
TH00BY07 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1 2
TH00BY08 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2 1
TH00BY09 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 3 1
PFYSIS24-1002
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

6
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
1001004 English Professional Skills, B2 3
PFYSIS24-1003
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
PFYSIS24-1004
Fysioterapiaosaamista tukevat opinnot

(Valitaan kaikki)

6
TH00CL17 Ensiapu ja aseptiikka 1
TH00BD89 Ravitsemus fysioterapian tukena 3
TH00BD88 Lääkehoito fysioterapian tukena 2
PFYSIS24-1005
Fysioterapia sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä

(Valitaan kaikki)

9
TH00CL18 Introduction to Physiotherapy 1
TH00CL19 Fysioterapian perusteet 3
TH00BT83 Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut 2
TH00BT86 Kuntoutus – kohti asiakaslähtöistä toimintakyvyn edistämistä ja ylläpitoa 3
PFYSIS24-1006
Ihmisen rakenne, toiminta ja oppiminen

(Valitaan kaikki)

13
TH00CL16 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 4
TH00CL20 Fysiologia ja biomekaniikka fysioterapian tukena 5
TH00CL21 Motorinen oppiminen ja motorinen kehitys eri ikäkausina 4
PFYSIS24-1007
Fysioterapeuttisen tutkimisen, kliinisen päättelyn ja ohjaamisen perusteet

(Valitaan kaikki)

15
TH00CL22 Haastattelu- ja vuorovaikutustaidot fysioterapiassa 2
TH00CL23 Liikkumisen ja toimintakyvyn havainnointi ja analysointi 4
TH00CL24 Manuaalinen tutkiminen ja pehmytkudoskäsittelyn perusteet 3
TH00CL25 Liikkeen arvioinnin ja mittaamisen perusteet fysioterapiassa 2
TH00CL34 Liikkumisen ja toimintakyvyn ohjaaminen ja harjoittaminen 4
PFYSIS24-1008
Terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä tukeva ja edistävä fysioterapia

(Valitaan kaikki)

11
TH00BU27 Terveyskunnon arviointi ja mittaaminen sekä terveyskuntoa ja toimintakykyä tukeva fysioterapia eri ikäkausina 5
TH00BU28 Terveyskunnon arvioinnin ja mittaamisen asiakastyö 2
TH00CL32 Patient handling in safe and rehabilitating way, theoretical part 2
TH00CL33 Patient handling in safe and rehabilitating way, practical part 2
PFYSIS24-1009
Asiakkaan vitaalitoimintoja tukeva fysioterapia

(Valitaan kaikki)

5
TH00BE00 Asiakkaan hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintoja tukeva fysioterapia 4
TH00BE01 Sisätaudit 1
PFYSIS24-1010
Asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä tukeva fysioterapia

(Valitaan kaikki)

16
TH00BE02 Kipuasiakkaan tutkiminen ja kipuun vaikuttaminen 4
TH00BE03 Ortopedia 1
TH00CL26 Asiakkaan lantion ja alaraajan toimintakyvyn tutkiminen ja fysioterapian perusteet 4
TH00CL27 Asiakkaan rinta- ja lannerangan alueen toimintakyvyn tutkiminen ja fysioterapian perusteet 3
TH00CL28 Asiakkaan niska-hartiaseudun ja yläraajan toimintakyvyn tutkiminen sekä fysioterapian perusteet 4
PFYSIS24-1011
Neurologisen asiakkaan toimintakykyä tukeva fysioterapia eri ikäkausina

(Valitaan kaikki)

8
TH00BE07 Neurologia 1
TH00CJ61 Neurologisen asiakkaan fysioterapian perusteet eri ikäkausina 7
PFYSIS24-1012
Fysioterapian erityispiirteitä eri ikäkausina

(Valitaan kaikki)

9
TH00CL29 Lapsen ja nuoren fysioterapia 3
TH00CJ57 Hyvinvointi ja toimintakyky työssä ja arjessa 3
TH00BE13 Ikääntyvän asiakkaan fysioterapian erityspiirteet 2
TH00BE12 Geriatria 1
PFYSIS24-1013
Psykofyysinen fysioterapia

(Valitaan kaikki)

6
TH00CL30 Ihminen psykofyysisenä kokonaisuutena 2
TH00BE10 Psykiatria 1
TH00BE11 Psykofyysinen lähestymistapa eri ikäisten asiakkaiden toimintakyvyn tukena 3
PFYSIS24-1014
Fysioterapian perusharjoittelut ja yrittäjyys

(Valitaan kaikki)

42
TH00CJ63 Fysioterapian ja projektitoiminnan perusteiden soveltaminen asiakasprojekteissa 4
TH00BE15 Terveysliikunta ja liikuntaneuvonta 5
TH00BE16 Rakennetun ympäristön esteettömyys ja apuvälineet asiakkaan aktiivisuuden tukena 5
TH00BE17 Asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä tukeva fysioterapiaharjoittelu 10
TH00BE18 Neurologisen asiakkaan toimintakykyä tukeva fysioterapiaharjoittelu 10
TH00BE19 Soveltava liikunta 5
TH00CL31 Fysioterapeuttina projektissa 3
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

57
PFYSIS24-1015
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
PFYSIS24-1016
Valinnainen harjoittelu

(Valitaan kaikki)

18
TH00CL42 Fysioterapian valinnainen harjoittelu 1 9
TH00CL43 Fysioterapian valinnainen harjoittelu 2 9
PFYSIS24-1017
Fysioterapian kehittäminen

(Valitaan kaikki)

9
TH00BY06 Fysioterapiatiede, laatu ja johtaminen 4
TH00BO20 Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen 5
PFYSIS24-1018
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
TH00BE24 Fysioterapian opinnäytetyön ideointi ja suunnittelu 5
TH00BE25 Fysioterapian opinnäytetyön toteuttaminen ja dokumentointi 5
TH00BE26 Fysioterapian opinnäytetyön julkistaminen ja kypsyysnäyte 5