Siirry suoraan sisältöön

Animaatio: PKANIS21

Tunnus: PKANIS21

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Kuvataiteilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2021

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Kuvataiteen animaation koulutus antaa opiskelijalle työmarkkinoilla tarvittavat vankat perustaidot ja tiedot animaatioilmaisusta ja -tekniikoista ja myös edellytykset ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen, projektinhallintaan ja yrittäjyyteen. Animaatioalan työnkuvat ovat laajat ja erityiset. Animaation metodit ja teknologia tarjoavat lukuisia toteutus- ja sovellusmahdollisuuksia, joista opiskelija voi valita sopivimman ilmaisutavan. Koulutuksessa korostetaan ammatillisen toiminnan ja työelämävalmiuksien kehittämistä opintojen alusta asti.

Kuvataiteen animaation erikoistumisalan opiskelu on käytännönläheistä, esimerkiksi alan tekniikoihin ja elokuvakerrontaan perehtymistä, taiteellisia projekteja, ammattialan käytänteiden harjoittelua. Ammattia vastaavissa oppimistehtävissä kehitetään omaa ilmaisua ja opitaan erilaisia animaatioalan toimintatapoja.

Käytännön työskentelyn rinnalla harjoitetaan katsomista ja kriittistä ajattelua teoriaopinnoissa. Opettajien kanssa käytävissä palautekeskusteluissa ja ryhmän yhteisissä kritiikki- ja seminaaritilaisuuksissa opiskelija analysoi ja arvioi oppimistaan ja työskentelynsä kehittymistä.

Kuvataiteen animaation erikoistumisalan opetussuunnitelma on joustava ja mahdollistaa erilaiset oppimispolut. Esimerkiksi ammattiaineiden valikoimasta voi yhdessä tutoropettajan kanssa rakentaa omia tavoitteita tukevan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Tutkintoon on myös mahdollista valita sisältöjä muiden koulutusalojen ja oppilaitosten opetustarjonnasta tai kansainvälisistä vaihto-opinnoista.

Koulutuksen rakenne ja sisältö
Animaation opiskelussa yhdistyy Kuvataiteen ja Media-alan koulutus. Laaja koulutustarjonta mahdollistaa tutkintoon sijoitettavien opintojen henkilökohtaiset valinnat. Opinnot jakautuvat ydinosaamiseen ja laajentavaan osaamiseen. Molemmat sisältävät temaattisia osaamiskokonaisuuksia, jotka koostuvat yhdestä tai useammasta opintojaksosta. Näiden avulla opiskelijalla on monipuolinen valinnanmahdollisuus rakentaa oma osaamispolkunsa tulevaan ammattiin. Opiskelija voi valita monialaisen tutkinnon, jossa on usean eri osaamisalueen tai koulutusalan opintoja. Hänellä on myös mahdollisuus keskittyä yhteen osaamisalueeseen ja syventää sitä useilla eri opintojaksoilla. Näillä valinnoilla opiskelija syventää erityistä osaamistaan työmarkkinoilla.

Jokaisen opiskelijan tulee suorittaa vuosittain 60 opintopistettä yhteisestä tarjonnasta. Tutoropettaja auttaa opiskelijaa laatimaan vuosittaisen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS). Toisen opiskeluvuoden jälkeen opiskelijan oma rooli opintojen rytmittämisessä ja valinnoissa korostuu.

Ydinosaamista syntyy seuraavissa opintokokonaisuuksissa
• Kuvataiteen ja Media-alan perusopinnot
• Kuvataiteen ammattiopinnot

Laajentavaa osaamista syntyy seuraavissa opintokokonaisuuksissa
• Kuvataiteen ja Media-alan syventävät ammattiopinnot
• Harjoittelu
• Opinnäytetyö
• Vapaasti valittavat opinnot
• Projektiopinnot

Opinnot perustuvat osittain käytännön oppimisympäristöissä työskentelyyn. Ryhmässä toimiminen ja projektien toteuttaminen ovat olennainen osa koulutusta. Valmistuakseen ammattiin opiskelija kehittää innovaatiokompetenssejaan. Opiskelun aikana korostuvat kriittinen ajattelu, aloitekyky, luovuus, tiimityö ja verkostoituminen. Koulutuksessa huomioidaan muuttuvan työelämän tarpeet ja kestävä kehitys.

Opintojen aikana opiskelijalla on mahdollisuus tehdä yhteistyötä kuvataiteen ja media-alan opiskelijoiden lisäksi koko Taideakatemian ja muiden Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Opintojen vahva kytkös työelämään mm. projektien ja harjoittelun yhteydessä luo hyvät mahdollisuudet ajantasaiseen ja työelämän tarpeisiin vastaavaan koulutukseen sekä mahdollisuudet ammattikentälle verkostoitumiseen opintojen aikana.
Opinnoissa menestyminen edellyttää opiskelijalta yleissivistystä, oma-aloitteisuutta, ideointikykyä, luovuutta, vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja, analyyttisyyttä, vastuunottokykyä ja muutosvalmiutta.

Kuvataiteen perusopintoihin kuuluvat Taiteen historia ja filosofia sekä työpajat. Media-alan yhteisistä opinnoista animaation opintoihin kuuluvat kieliopinnot, ilmaisu ja analyysi sekä media-alan työskentely-ympäristöt. Syventävät ammattiopinnot mahdollistavat opiskelijan erikoistumisen haluamalleen osaamispolulle. Laajentaakseen osaamistaan opiskelija voi valita opintoja kuvataiteen ja media-alan syventävien ammattiopintojen tarjonnasta tai muiden koulutusalojen opetustarjonnasta.

Harjoittelun aikana opiskelija perehtyy oman ammattialansa tehtäviin todellisessa työympäristössä. Työharjoittelujaksoja on usein useita, ja ne jakautuvat ajallisesti toiselle, kolmannelle ja neljännelle opintovuodelle. Projektiopinnoissa opiskelija soveltaa taitojaan käytännön työelämäprojekteissa, tutkimus- ja kehityshankkeissa ja omissa taiteellisissa tuotannoissa.

Vapaasti valittavia opintoja opiskelija voi ottaa ammattikorkeakoulun opintotarjonnasta tai muiden oppilaitosten tarjonnasta, projekteista tai työelämästä. Opiskelija voi myös osoittaa aikaisemmin hankkimaansa osaamista tai opiskelun aikana ammattikentällä tapahtuvaa oppimista ja suorittaa opintoja näiden avulla.

Osaamistavoitteet

Kuvataiteen koulutuksen animaation erikoistumisalan tavoitteena on, että valmistuttuaan opiskelija osaa toimia ammatillisesti kuvataiteen ja animaatioalan kentällä ja esittää julkisesti työnsä tuloksia. Valmistunut opiskelija tuntee alan ilmiöitä ja historiaa sekä tunnistaa taiteen eri suuntausten ja ilmiöiden välisiä suhteita. Hän kykenee tarkastelemaan omaa taiteellista toimintaansa suhteessa taiteen traditioon ja tuntee kuvataiteen kentän ja animaatioalan toimintatapoja alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Opinnoissa kehitetään taitoa havainnoida ja tulkita ympäristöä ja ajan ilmiöitä sekä muuttaa niitä erilaisiksi sisällöiksi ja taideteoiksi. Valmistuneella opiskelijalla on valmiudet käyttää erilaisia animaation tekniikoita ja välineitä tarkoituksenmukaisella tavalla sekä kehittää teknistä, ilmaisullista ja teoreettista osaamistaan. Samalla hän tunnistaa oman osaamisensa sekä moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet.

Animaation opinnoissa kehitetään alan työtehtävissä ja taiteellisessa toiminnassa tarvittavia teknisiä perustaitoja ja siten antaa valmiudet ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen sekä yrittäjyyteen. Animaation erikoistumisalalla syvennytään animaatioon omana taiteenlajinaan ja ilmaisumuotonaan. Opiskelu sisältää 2D/3D- sekä stop motion -tekniikoita, tarinankerrontaa, visuaalista suunnittelua, digitaalisten työkalujen käyttöä, editointia ja äänityöskentelyä.

Kuvataiteen opinnoissa kannustetaan tekemään itsenäisiä taiteellisia valintoja sekä kehitetään valmiuksia arvioida ja analysoida omaa ja toisten taiteellista toimintaa. Valmistunut opiskelija ymmärtää kuvataiteilijan tai muun luovan alan ammatin harjoittamisen ja kehittämisen mahdollisuudet muuttuvassa yhteiskunnassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan ja viestiä siitä erilaisissa yhteyksissä.

Valmistunut kuvataiteilija tunnistaa yhteiskunnallisen näkökulman työssään ja osaa soveltaa osaamistaan erilaisissa projekteissa sekä tehdä yhteistyötä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän ottaa kuvataiteilijana vastuun ympäristöstään eettisesti, esteettisesti ja osaa tarkastella ympäröivää yhteiskuntaa taiteen menetelmin.

Pedagogiset toimintatavat

Kuvataiteen opetuksessa sovelletaan innovaatiopedagogiikkaa. Painopiste on käytännönläheisessä ja itseohjautuvassa toiminnassa, jossa harjoitetaan taiteilijan käytännön taitoja ja ajattelua. Opintojen aikana tarjotaan mahdollisuuksia monialaisiin työryhmiin sekä kuvataiteen ja media-alan sisällä, että muiden alojen kanssa verkostoituen.

Animaation ammatti- ja projektiopinnot on kytketty av-tuotantotalo Karuselliin, joka on elokuva-alan toimintakäytäntöjä simuloiva oppimisympäristö. Tutkimus- ja kehittämistyöhön liittyvät hankkeet ja projektit ovat oleellinen osa opintoja. Näissä opiskelija verkostoituu niin työelämän kuin suomalaisten ja kansainvälisten korkeakoulujen edustajien kanssa.

Kotimaisten hankkeiden ohella on tarjolla myös kansainvälisten yhteistyötahojen kanssa toteutettavia hankkeita. Lisäksi kansainvälisiä kontakteja voi solmia KUNO-verkoston työpajoissa, pidemmässä opiskelijavaihdossa tai kansainvälisessä harjoittelussa. Myös työelämästä tulevat toimeksiannot kuuluvat oleellisena osana animaation suuntautumisalan koulutukseen.

Turun ammattikorkeakoulun opinnot tukevat luovan alan yrittäjyyttä ja rohkaisevat opiskelijoita sen aloittamiseen. Opiskelijan on mahdollista suorittaa myös muiden ammattikorkeakoulun alojen opintoja ja pidentää lukukauttaan kesäopintotarjonnalla.

Neljäntenä vuonna toteutettavaan opinnäytetyöhön kuuluu taiteellista työskentelyä reflektoiva tai taustoittava tutkimuksellinen osuus sekä itsenäinen taiteellinen työ. Opinnäyteseminaareissa opiskelija esittelee taiteellista työskentelyään, sen lähtökohtia, toteutusta ja tuloksia.

Arviointi

Opetuksen ja oppimisen arviointi on jatkuva ja kokonaisvaltainen prosessi. Oppimista ja opetuksen laatua arvioidaan palautekeskustelujen, harjoitustehtävien, esseiden, raporttien, analyysien ja tenttien avulla. Palautekeskusteluissa toteutuu myös ryhmässä tapahtuva vertaisarviointi. Käytössä on verkko-oppimisympäristössä toimiva palautejärjestelmä, jolla kerätään palautetta etenkin yhteisten opintojen toteutuksesta. Arvioinnissa voidaan käyttää myös oppilaitoksen ulkopuolisia asiantuntijoita.

Kerran vuodessa järjestetään palautepäivä, jossa käsitellään koulutus- ja tutkimuspäällikön johdolla opiskelijaryhmien koostama palautemateriaali. Palautepäiväkeskusteluun osallistuvat myös opettajat ja kt-päällikkö. Palautepäivässä käsitellyistä ja esiin nousseista kysymyksistä koostetaan toimenpidesuunnitelma.

Opintojaksoarviointi tapahtuu pääsääntöisesti asteikolla 1–5 / hylätty, osa opintosuorituksista arvioidaan asteikolla hyväksytty–hylätty. Hyväksytty–hylätty -asteikkoa käytettäessä toteutussuunnitelmassa määritetään, mitä arvosanatasoa hyväksytty suoritus vastaa.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Syksy 2021 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 130)

130
MEDIA-ALAN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

45
KU00BT02 Opintoihin orientoituminen 1 1 1 0.5 0.5
Kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1 1 1
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1.5 1.5
Työskentely-ympäristö

(Valitaan kaikki)

20
KU00BT42 Lainsäädäntö ja etiikka media-alalla 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT41 Media-alan toimintaympäristö 5 5 5 2.5 2.5
2081309 Projektin suunnittelu 5 5 5 1.7 1.7 1.7
2081305 Media-alan yrittäjyys 5 5 5 2.5 2.5
Ilmaisu ja analyysi

(Valitaan kaikki)

15
2001053 Kirjallinen ilmaisu 5 5 5 2.5 2.5
2001052 Valokuvaus ja kuvankäsittely 5 5 5 2.5 2.5
2081339 Audiovisuaalinen ilmaisu 5 5 5 2.5 2.5
KUVATAITEEN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

10
2021098 Taiteen historia ja filosofia 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ04 Kuvataiteen työpajat 5 1 1 2 1 1 1 1 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.5 0.5
ANIMAATION AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Animaation yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

20
KU00BZ05 Animaation perusteet 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT46 2D-piirrosanimaation perusteet 10 10 10 3.3 3.3 3.3
KU00BT48 Kohtausharjoitus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Animaation valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

25
KU00BT49 Animaatioilmaisu, ideointi ja käsikirjoitus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ06 Animaation ohjaus ja tuotannon hallinta 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT51 Storyboard ja leikkaus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ07 Konsepti-, hahmo- ja taustasuunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT52 Animaation äänisuunnittelu ja äänen toteutus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ08 Animaation jälkikäsittely ja kompositointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ09 Motion designin perusteet 5 5 5 2.5 2.5
PKANIS21-1001
HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 10 10 10 10 10 10 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 5 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 110)

110
PKANIS21-1002
ANIMAATION SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT JA PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PKANIS21-1003
SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40 20 5 10 10 5 5 5 3.3 3.3 3.3 2.5 2.5
KU00CX35 Hahmoanimaatio 5
PKANIS21-1004
PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40 15 10 10 5 5 5 5 5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7
PKANIS21-1005
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 5 10 15 5 5 5 10 5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 5 5 1.7 1.7 1.7
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
2021164 Tutkiva ja kehittävä kuvataiteilija 5 5 5 1.7 1.7 1.7
2021167 Tutkimuksellinen opinnäytetyö 10 10 10 3.3 3.3 3.3
2021166 Taiteellinen opinnäytetyö 15 15 15 5 5 5
Yhteensä 240 68 34 12 26 27 41 23 11 6 6 1 25 13.5 13.5 13.8 13.8 13.8 11.5 11.5 3.7 3.7 3.7 3 3 2 2 2 0.5 0.5 8.3 8.3 8.3

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 130)

130
MEDIA-ALAN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

45
KU00BT02 Opintoihin orientoituminen 1
Kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
1001004 English Professional Skills, B2 3
Työskentely-ympäristö

(Valitaan kaikki)

20
KU00BT42 Lainsäädäntö ja etiikka media-alalla 5
KU00BT41 Media-alan toimintaympäristö 5
2081309 Projektin suunnittelu 5
2081305 Media-alan yrittäjyys 5
Ilmaisu ja analyysi

(Valitaan kaikki)

15
2001053 Kirjallinen ilmaisu 5
2001052 Valokuvaus ja kuvankäsittely 5
2081339 Audiovisuaalinen ilmaisu 5
KUVATAITEEN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

10
2021098 Taiteen historia ja filosofia 5
KU00BZ04 Kuvataiteen työpajat 5
ANIMAATION AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Animaation yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

20
KU00BZ05 Animaation perusteet 5
KU00BT46 2D-piirrosanimaation perusteet 10
KU00BT48 Kohtausharjoitus 5
Animaation valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

25
KU00BT49 Animaatioilmaisu, ideointi ja käsikirjoitus 5
KU00BZ06 Animaation ohjaus ja tuotannon hallinta 5
KU00BT51 Storyboard ja leikkaus 5
KU00BZ07 Konsepti-, hahmo- ja taustasuunnittelu 5
KU00BT52 Animaation äänisuunnittelu ja äänen toteutus 5
KU00BZ08 Animaation jälkikäsittely ja kompositointi 5
KU00BZ09 Motion designin perusteet 5
PKANIS21-1001
HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 110)

110
PKANIS21-1002
ANIMAATION SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT JA PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PKANIS21-1003
SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
KU00CX35 Hahmoanimaatio 5
PKANIS21-1004
PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
PKANIS21-1005
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
2021164 Tutkiva ja kehittävä kuvataiteilija 5
2021167 Tutkimuksellinen opinnäytetyö 10
2021166 Taiteellinen opinnäytetyö 15