Kemianteollisuuden prosessitLaajuus (5 op)
Tunnus: TE00BN28
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä
Sisältö
Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.
Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 31.12.2024
Ajoitus
13.01.2025 - 30.04.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteiset palvelut
Toimipiste
Lemminkäisenkatu
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 80
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
- Liisa Lehtinen
- Kari Haajanen
Ryhmät
-
PBIOKES23APBIOKES23A
-
PBIOKES23BPBIOKES23B
-
PBIOKES23Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä
Sisältö
Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.
Oppimateriaalit
Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).
Opetusmenetelmät
Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 8.2.2024. Uusintatentit 26.3.2024 ja 23.4.2024.
Bio-osion tentti xx.x.2023.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen
Kurssi sisältää kestävän kehityksen teoriaa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.
Liisa Lehtinen, viikot 3-7 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.
Eija Kulju viikot 9-14 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.
Kari Haajanen viikot 14-18 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.
Kurssin arviointi perustuu tehtävien raportointiin ja kokeisiin.
Kurssi painottaa työelämätaitoja, joten aktiivinen osallistuminen, itseohjautuva työskentely ja aikataulujen noudattaminen arvioidaan.
Raportoinnin arviointi perustuu kemiantekniikan arviointikriteeristöön.
Hylätty (0)
Kaikkia tehtäviä ei ole palautettu.
Jokin tehtävä ei ole palautettuna sellaisella tasolla, että siitä voitaisiin antaa arvosana 1.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Kaikki dokumentaatio palautettu ja esitetty. Jotkin tehtävät saattavat olla palautettu myöhässä.
Raportointi on kirjoitettu tasolle, jossa lukija voi yleisellä tasolla ymmärtää tehdyn työn, mutta se sisältää virheitä tai puutteita..
Tiimi työskentelee tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta tarvitsee paljon tukea.
Raportoinnista ei löydy relevanttia teoriaa.
Opiskelija pystyy suorittamaan vaaditut tehtävät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Kaikki dokumentaatio palautettu ja esitetty. Jotkin tehtävät saattavat olla palautettu myöhässä.
Raportointi on kirjoitettu selkeästi ja pääosin virheettömästi ja se sisältää pääosin laajuuden vaatiman keskeisen tiedon.
Tiimi työskentelee tavoitteidensa saavuttamiseksi tuen avulla.
Raportoinnissa esitetään ja sisällytetään jonkin verran teoriaa.
Opiskelija pystyy perustamaan tiimin tehtävät teoriaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelijalla on erinomainen asenne uusien asioiden oppimiseen.
Kaikki dokumentaatio palautettu ja esitetty aikataulun mukaisesti.
Raportointi on virheetöntä ja selkeää.
Tiimi työskentelee itsenäisesti tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Raportoinnissa esitetään ja sisällytetään relevanttia teoriaa.
Opiskelija pystyy löytämään ja soveltamaan relevanttia teoriaa tehtävissä.
Ilmoittautumisaika
01.12.2023 - 14.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 30.04.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
- Liisa Lehtinen
- Kari Haajanen
Ryhmät
-
PBIOKES22APBIOKES22A
-
PBIOKES22BPBIOKES22B
-
PBIOKES22Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä
Sisältö
Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.
Oppimateriaalit
Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).
Opetusmenetelmät
Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 8.2.2024. Uusintatentit 26.3.2024 ja 23.4.2024.
Bio-osion tentti xx.x.2023.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.
Liisa Lehtinen, viikot 2-6 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.
Eija Kulju viikot 9-14 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.
Kari Haajanen viikot 14-17 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
10.12.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 30.06.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
- Liisa Lehtinen
- Kari Haajanen
Ryhmät
-
PBIOKES21Bio- ja kemiantekniikan koulutus
-
PBIOKES21BPBIOKES21B
-
PBIOKES21APBIOKES21A
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä
Sisältö
Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.
Oppimateriaalit
Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).
Opetusmenetelmät
Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 9.2.2023. Uusintatentit sovitaan yhdessä.
Bio-osion tentti xx.x.2023.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.
Liisa Lehtinen, viikot 2-6 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.
Eija Kulju viikot 9-14 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.
Kari Haajanen viikot 14-17 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.
Ilmoittautumisaika
02.12.2021 - 15.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 29.04.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
- Liisa Lehtinen
- Kari Haajanen
Ryhmät
-
PBIOKES20Bio- ja kemiantekniikan koulutus
-
PBIOKES20BPBIOKES20B
-
PBIOKES20APBIOKES20A
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä
Sisältö
Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.
Oppimateriaalit
Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).
Opetusmenetelmät
Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 17.2.2022. Uusintatentit 14.3.2022, 11.4.2022 ja 9.5.2022.
Bio-osion tentti 28.4.2022, uusinnat järjestetään tarpeen mukaan kesä/syksy.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Toteutus keväällä 2022 alkaa verkkototeutuksena, loppuosa päätetään myöhemmin.
Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.
Liisa Lehtinen, viikot 2-7 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.
Eija Kulju viikot 9-12 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.
Kari Haajanen viikot 13-17 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.