Siirry suoraan sisältöön

Kemianteollisuuden prosessitLaajuus (5 op)

Tunnus: TE00BN28

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä

Sisältö

Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.

Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteiset palvelut

Toimipiste

Lemminkäisenkatu

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 80

Koulutus
  • Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
  • Eija Kulju
  • Liisa Lehtinen
  • Kari Haajanen
Ryhmät
  • PBIOKES23A
    PBIOKES23A
  • PBIOKES23B
    PBIOKES23B
  • PBIOKES23
    Bio- ja kemiantekniikan koulutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä

Sisältö

Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.

Oppimateriaalit

Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).

Opetusmenetelmät

Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 8.2.2024. Uusintatentit 26.3.2024 ja 23.4.2024.
Bio-osion tentti xx.x.2023.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen
Kurssi sisältää kestävän kehityksen teoriaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.

Sisällön jaksotus

Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.

Liisa Lehtinen, viikot 3-7 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.

Eija Kulju viikot 9-14 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.

Kari Haajanen viikot 14-18 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.
Kurssin arviointi perustuu tehtävien raportointiin ja kokeisiin.
Kurssi painottaa työelämätaitoja, joten aktiivinen osallistuminen, itseohjautuva työskentely ja aikataulujen noudattaminen arvioidaan.
Raportoinnin arviointi perustuu kemiantekniikan arviointikriteeristöön.

Hylätty (0)

Kaikkia tehtäviä ei ole palautettu.
Jokin tehtävä ei ole palautettuna sellaisella tasolla, että siitä voitaisiin antaa arvosana 1.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Kaikki dokumentaatio palautettu ja esitetty. Jotkin tehtävät saattavat olla palautettu myöhässä.
Raportointi on kirjoitettu tasolle, jossa lukija voi yleisellä tasolla ymmärtää tehdyn työn, mutta se sisältää virheitä tai puutteita..
Tiimi työskentelee tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta tarvitsee paljon tukea.
Raportoinnista ei löydy relevanttia teoriaa.
Opiskelija pystyy suorittamaan vaaditut tehtävät.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Kaikki dokumentaatio palautettu ja esitetty. Jotkin tehtävät saattavat olla palautettu myöhässä.
Raportointi on kirjoitettu selkeästi ja pääosin virheettömästi ja se sisältää pääosin laajuuden vaatiman keskeisen tiedon.
Tiimi työskentelee tavoitteidensa saavuttamiseksi tuen avulla.
Raportoinnissa esitetään ja sisällytetään jonkin verran teoriaa.
Opiskelija pystyy perustamaan tiimin tehtävät teoriaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelijalla on erinomainen asenne uusien asioiden oppimiseen.
Kaikki dokumentaatio palautettu ja esitetty aikataulun mukaisesti.
Raportointi on virheetöntä ja selkeää.
Tiimi työskentelee itsenäisesti tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Raportoinnissa esitetään ja sisällytetään relevanttia teoriaa.
Opiskelija pystyy löytämään ja soveltamaan relevanttia teoriaa tehtävissä.

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 14.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 30.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 50

Koulutus
  • Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
  • Eija Kulju
  • Liisa Lehtinen
  • Kari Haajanen
Ryhmät
  • PBIOKES22A
    PBIOKES22A
  • PBIOKES22B
    PBIOKES22B
  • PBIOKES22
    Bio- ja kemiantekniikan koulutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä

Sisältö

Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.

Oppimateriaalit

Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).

Opetusmenetelmät

Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 8.2.2024. Uusintatentit 26.3.2024 ja 23.4.2024.
Bio-osion tentti xx.x.2023.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.

Sisällön jaksotus

Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.

Liisa Lehtinen, viikot 2-6 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.

Eija Kulju viikot 9-14 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.

Kari Haajanen viikot 14-17 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.

Ilmoittautumisaika

10.12.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.06.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
  • Eija Kulju
  • Liisa Lehtinen
  • Kari Haajanen
Ryhmät
  • PBIOKES21
    Bio- ja kemiantekniikan koulutus
  • PBIOKES21B
    PBIOKES21B
  • PBIOKES21A
    PBIOKES21A

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä

Sisältö

Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.

Oppimateriaalit

Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).

Opetusmenetelmät

Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 9.2.2023. Uusintatentit sovitaan yhdessä.
Bio-osion tentti xx.x.2023.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.

Sisällön jaksotus

Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.

Liisa Lehtinen, viikot 2-6 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.

Eija Kulju viikot 9-14 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.

Kari Haajanen viikot 14-17 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.

Ilmoittautumisaika

02.12.2021 - 15.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 29.04.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
  • Eija Kulju
  • Liisa Lehtinen
  • Kari Haajanen
Ryhmät
  • PBIOKES20
    Bio- ja kemiantekniikan koulutus
  • PBIOKES20B
    PBIOKES20B
  • PBIOKES20A
    PBIOKES20A

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kertoa kestävän kehityksen periaatteista ja mittareista
- kuvata kiertotalouden mahdollisuuksia hiilineutraaliuden tavoittelussa
- kertoa erilaisista materiaaleista, niiden kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista sekä valmistustekniikoista
- kertoa elintarviketekniikan perusraaka-aineista ja prosesseista
- kertoa bioprosessien yksikköoperaatioista ja -prosesseista sekä bioprosessien erityispiirteistä

Sisältö

Opintojaksolla opiskelijat perehtyvät kemianteollisuuden materiaaleihin ja prosesseihin.
- Kestävän kehityksen ja kiertotalouden perusteet, hiilineutraaliuden tavoittelu
- Syventyminen prosessitekniikan eri aloihin (bio-, materiaali- ja elintarviketekniikka)
- Johdanto materiaalien ominaisuuksiin ja niiden valmistustekniikoihin
- Johdanto elintarviketekniikan perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin
- Johdanto bioprosesseihin ja niiden erityispiirteisiin.

Oppimateriaalit

Materiaali Itslearning -alustalla ja tunnilla jaettu sekä itse haettu materiaali (verkosta, kirjastosta ym. lähteet).

Opetusmenetelmät

Tutkimus
Kirjallisuustutkimus
Verkkomateriaali

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Materiaalitekniikan ja kiertotalouden osuus tentitään 17.2.2022. Uusintatentit 14.3.2022, 11.4.2022 ja 9.5.2022.
Bio-osion tentti 28.4.2022, uusinnat järjestetään tarpeen mukaan kesä/syksy.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Toteutus keväällä 2022 alkaa verkkototeutuksena, loppuosa päätetään myöhemmin.

Itsenäinen opiskelu
Tiimioppiminen
Tehtäväperustainen oppiminen

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos sinulla on tarvetta valinnaiseen suoritustapaan, keskustele osiosta vastaavan opettajan kanssa. Opintojakso soveltuu opinnollistettavaksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson kokonaislaajuus on 5 op, mikä vastaa noin 133 h:n työmäärää.

Sisällön jaksotus

Opintojakson sisältönä on johdatukset kiertotalouteen sekä kemiantekniikan eri suuntautumisvaihtoehtoihin, eli materiaali-, elintarvike ja biotekniikkaan.

Liisa Lehtinen, viikot 2-7 (2 op)
Kiertotalouden osiossa käydään läpi kiertotalouden ja kestävän kehityksen käsitteitä sekä tutustutaan erilaisiin kiertotalouden liiketoimintamalleihin käytännön esimerkkien avulla.
Materiaalitekniikan osiossa tutustutaan eri materiaalien valmistus- ja kierrätystekniikoihin sekä materiaalien kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.

Eija Kulju viikot 9-12 (1,5 op)
Elintarviketekniikan osiossa tutustutaan elintarviketeollisuuden perusraaka-aineisiin sekä elintarvikeprosesseihin.

Kari Haajanen viikot 13-17 (1,5 op)
Biotekniikan osiossa tutustutaan bioprosessien yksikköoperaatioihin ja -prosesseihin sekä bioprosessien erityispiirteisiin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kukin osio (materiaalitekniikka ja kiertotalous, elintarviketekniikka ja biotekniikka arvioidaan erikseen. Lopullinen arvosana on näiden osioiden painotettu keskiarvo. Jotta opintojakson saa hyväksytysti läpi, on kukin osio suoritettava hyväksytysti.