Siirry suoraan sisältöön

Tanssinopettaja syksy 21: PTANSS21

Tunnus: PTANSS21

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tanssinopettaja (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2021

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoite
Tanssinopettajakoulutuksen tavoitteena on valmistaa tanssialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia opettajia ja taiteilijoita. Valmistuneilla on monipuoliset tanssialan tiedot ja taidot sekä kyky soveltaa osaamistaan. Valmistuneet kykenevät edistämään ja kehittämään tanssialaa.

Tanssinopettajakoulutus antaa opiskelijalle valmiuden oman taiteenalansa asiantuntijatehtäviin. Valmistuttuaan opiskelija pystyy työllistämään itseään monipuolisesti tanssialan ammateissa opettajana ja esiintyjänä sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan esityksellisiä ja kasvatuksellisia kokonaisuuksia. Hän pystyy työllistymään myös yrittäjänä.

Rakenne
Opinnot jakautuvat ydinosaamiseen ja laajentavaan osaamiseen. Opinnot etenevät ryhmäopetuksena vuosikursseittain intensiivisen työohjelman mukaan. Opintojen alussa saavutetaan perustiedot ja -taidot, joita syventäen edetään kohti opintojen loppuvaiheen itsenäisempää työskentelyä.

1. YDINOSAAMISEN OPINNOT sisältävät mm. liikkeen tuottamisen opintoja, analyyttisiä ammattiopintoja, pedagogisia opintoja ja harjoittelua.
• Liikkeen tuottamisen opinnoissa opiskellaan balettia, jazztanssia, nykytanssia sekä improvisatorista ja koreografista työskentelyä, jotka johtavat esitysproduktioihin.
• Analyyttisissä ammattiopinnoissa opiskellaan tanssin historiaa, kinesiologiaa, liike- ja teosanalyysiä sekä musiikkia.
• Pedagogisissa opinnoissa perehdytään taidetanssin eri osa-alueiden opettamiseen sekä yleispedagogiikkaan.
• Harjoittelu koostuu ohjatusta taidetanssin opetusharjoittelusta, koreografisesta harjoittelusta ja tanssinopettajan työn harjoittelusta. Taidetanssin opetusharjoittelut ja tanssinopettajan työn harjoittelu kytkeytyvät taidetanssin osa-alueiden opettamisen ja yleispedagogiikan opintoihin. Harjoittelujaksot ja työelämää käsittelevät opintojaksot tutustuttavat opiskelijat tuleviin työtehtäviinsä ja kannustavat heitä työelämän kehittämiseen ja uudistamiseen. Koreografiseen harjoitteluun kuuluvat esitysproduktiot linkittyvät liikkeen tuottamisen opintoihin ja analyyttisiin ammattiopintoihin. Esitysten rakentaminen, esittäminen, vastaanottaminen ja analysointi antavat tanssinopettajaopiskelijalle valmiuden persoonallisen ilmaisun kehittämiseen alansa perinteen tuntijana ja uudistajana.

2. LAAJENTAVAN OSAAMISEN opintoihin kuuluvat mm. kieliopinnot, työelämä- ja yrittäjyystietous, vapaasti valittavat opinnot ja opinnäytetyö.
• Kieliopinnoissa opiskellaan suomen, ruotsin ja englannin kieltä. Opinnot tukevat ydinosaamisen opintoja ja laajentavat viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.
• Työelämä- ja yrittäjyystietouden opinnoissa opiskelija tutustuu mm. sopimusoikeuteen ja hankkii perustiedot yrittäjänä toimimisesta.
• Vapaasti valittavissa opinnoissa opiskelija voi valita haluamiaan sisältöjä tukemaan omaa ammatillista kehittymistään. Opiskelija voi esim. toimia tanssijana tai näyttämötekniikkaryhmän jäsenenä erilaisissa produktioissa. Opiskelija voi valita opintoja AMK:n vapaasti valittavista opinnoista tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta.
• Opinnäytetyö on pääosin opintojen viimeiseen vuoteen sijoittuva projekti, jossa opiskelija syventää ja täydentää ammatillisia valmiuksiaan ennen työelämään sijoittumistaan.

Sisältö
Tanssinopettajakoulutuksen pääsisältö koostuu länsimaisen taidetanssin tietojen ja taitojen sekä pedagogiikan opiskelusta. Opinnot sisältävät länsimaisen taidetanssin tekniikoiden fyysistä harjoittelua, improvisatorista ja koreografista työskentelyä, tanssikinesiologian, liike- ja teosanalyysin, musiikin ja tanssihistorian opiskelua. Lisäksi tutkintoon kuuluu korkeakoulu- ja työelämätaitojen opintoja sekä kieli- ja yrittäjyysopintoja. Pedagogisissa opinnoissa ja niihin liittyvässä harjoittelussa perehdytään taidetanssin eri osa-alueiden opettamiseen ja ne kytkeytyvät yleispedagogisiin opintoihin. Koreografisissa harjoitteluissa opitaan esityksen tekoa. Koreografinen harjoittelu kytkeytyy improvisaation ja komposition opintoihin. Osa opinnoista toteutetaan projektimuotoisina esim. tutkimus- ja kehittämishankkeina sekä taiteellisina projekteina. Taideakatemian monitaiteinen ympäristö antaa opiskelijoille ainutlaatuiset mahdollisuudet osallistua erilaisiin yhteisproduktioihin. Opintojen edetessä opiskelijalla on enemmän mahdollisuuksia valita ja painottaa opintojensa sisältöä haluamallaan tavalla ja myös taiteidenvälisiin produktioihin osallistumisen mahdollisuudet lisääntyvät.

Osaamispolut
Opintojen ytimessä on opiskelijan tanssialan taitojen ja tietojen jatkuva kartuttaminen. Opiskelija voi valinnoillaan painottaa opintojaan erilaisille opintopoluille (mm. vapaasti valittavien opintojen sisällöt, projektien tehtäväsisällöt, työharjoittelujen tehtäväsisältöjen valinta, opinnäytetyön aiheen valinta). Koulutuksessa tuetaan opiskelijan ammatillisen kasvun kehittymistä, vahvistetaan opiskelijan ammatillisia vahvuuksia, tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla oman osaamisen rajoja ja ohjataan kehittämään heikkoja ja puuttuvia ominaisuuksia. Tutoropettaja tukee ja auttaa henkilökohtaisen osaamispolun rakentamisessa.

Kaikille Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleville tarjotaan yrittäjyyden perusopinnot sekä mahdollistetaan tiimiyrittäjyys projekteissa. Opiskelijan oma yritystoiminta hyväksiluetaan opintoihin ja sitä tuetaan monialaisella mentorointitoiminnalla (yrityskiihdyttämöt eli Business Club, BC). Taideakatemiassa toimii opiskelijoiden Kulttuuriosuuskunta Karisma, jossa toimimalla opiskelija oppii käytännössä kulttuurialan yrittäjyystaitoja. Yrittäjyystaitojen ja –asenteen kehittämistä tapahtuu opiskelijan itse valitsemissaan projektien sisällöissä ja työtehtävissä, vapaasti valittavissa opinnoissa ja harjoittelussa .

Erikoisalat ja pätevyydet
Tanssinopettaja (AMK) -tutkinto pätevöittää toimimaan taideopettajana tanssitaiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa, ammatillisella toisella asteella (tanssijan perustutkinto) ja yleissivistävässä aikuiskoulutuksessa. Tutkintoon sisältyvät 60 opintopisteen laajuiset pedagogiset opinnot antavat kelpoisuuden tanssioppilaitosten lehtoreiden virkoihin.

Palautejärjestelmä
Opiskelijan rooli toiminnan kehittämisessä määrittyy Turun AMK:n laatujärjestelmän Excellence-polun mukaisesti. Tanssin opiskelussa korostuu tiivis opettaja-opiskelija-suhde, jossa palautetta annetaan ja saadaan välittömästi. Opiskelijapalautetta kerätään mm. henkilökohtaisissa tapaamisissa, opintojaksopalautteilla sekä Turun AMK:n opiskelijakyselyllä. Opiskelijoiden valitsemat johtoryhmäedustajat osallistuvat Taideakatemian johtoryhmän toimintaan. Kaikki palautetieto kootaan yhteen joka lukuvuosi järjestettävillä koulutuksen palautepäivillä. Palautepäivillä käsitellyistä ja esiin nousseista kysymyksistä koostetaan kehittämissuunnitelma, joka annetaan tiedoksi opiskelijoille ja henkilökunnalle ja jonka edistymistä seurataan säännöllisesti mm. johtoryhmävastaavien kanssa.

Uramahdollisuudet ja jatko-opintomahdollisuudet
Turun AMK:n tanssinopettajakoulutuksesta valmistuneet tanssinopettajat ovat työllistyneet tanssinopettajan työn lisäksi tanssijoina, yrittäjinä, tanssitaiteen organisointitehtävissä sekä soveltavissa tehtävissä esim. sosiaali- ja terveysalalla.

Jatko-opintomahdollisuuksia ovat koti- ja ulkomaiset maisteriohjelmat sekä kahden vuoden työkokemuksen jälkeen YAMK-ohjelmat.

Osaamistavoitteet

Tanssinopettajakoulutuksen osaamistavoitteet

Eettinen, ammatillisesti suuntautunut pätevyys toteutuu kun opiskelija:
• perustaa toimintansa oman ja globaalin elinympäristönsä kestävään kehittämiseen, yhteisöllisyyden lisäämiseen ja moniarvoisuuden edistämiseen.
• pyrkii jatkuvaan taiteellisten ja kasvatuksellisten arvojensa ja asenteidensa kyseenalaistamiseen, kehittämiseen ja arviointiin
• ymmärtää taideopettajan vastuun yhteisönsä kehittämisessä sekä roolin asenteiden ja arvostusten haastajana ja paljastajana

Sosiaalinen, ammatillisesti suuntautunut pätevyys toteutuu kun opiskelija:
• omaa kyvyn kehittää ja verkottaa toimintaansa tanssitaiteen edustajana moninaisissa toimintaympäristöissä
• pystyy liikeilmaisun keinoin luomaan ja toteuttamaan taidekasvatuksellisia ja esityksellisiä kokonaisuuksia eri ikä- ja kohderyhmille
• omaa sosiaalista ja empaattista kyvykkyyttä toimia vastuullisesti erilaisissa taidekasvatuksellisissa tilanteissa

Taiteellinen, ammatillisesti suuntautunut pätevyys toteutuu kun opiskelija:
• tuottaa, käyttää ja havainnoi liikettä taiteellisen kommunikaation välineenä
• käyttää tuottamaansa liikettä kasvatuksellisessa ja yhteisöllisessä kontekstissa liikkeellisen dialogin välineenä
• arvioi, arvostaa ja kehittää kokemukseensa perustuen itsensä ja muiden taiteellista ja taidekasvatuksellista toimintaa tanssin alueella
• tuntee länsimaisen esittävän tanssin kehityskaaren ja ymmärtää tanssin kulttuurisena vaikuttajana yhteisön toiminnassa

Taidollinen, ammatillisesti suuntautunut pätevyys toteutuu kun opiskelija:
• hallitsee ja soveltaa kehollisia ilmaisutekniikkoja ja liikkeen hahmottamisen lähestymistapoja omakohtaisesti
• hallitsee tanssia tukevan musikaalisen osaamisen
• analysoi, tulkitsee ja tuottaa liikettä eri viitekehyksistä
• soveltaa teknologista osaamistaan tanssikompositioissa, liikkeen esittämisessä ja taltioinnissa sekä analyysissä


Esittävien taiteiden ja musiikin asiantuntijuus ja ammattitaito

Pedagogiset kompetenssit
• tuntee keskeiset oman taiteenalansa opetusmenetelmät sekä opetusmateriaalit
• osaa toimia joustavasti eritasoisten ja eri-ikäisten oppijoiden kanssa eri toimintaympäristöissä
• on perehtynyt opettamiseen ja opettajan työhön yhteiskunnallisessa, filosofisessa ja psykologisessa viitekehyksessä sekä opettajan ammattitaidon perusteisiin
• osaa kehittää omaa opettajuuttaan ja taidepedagogiikkaa luovan ja tutkimuksellisen työtavan avulla
• mieltää itsensä opettajaksi ja kasvattajaksi, joka työskentelee oppijoiden taidesuhteen rakentajana

Taiteidenvälisyyden kompetenssit
• tunnistaa muissa taiteissa ominaisuuksia ja laatuja, jotka mahdollistavat yhteistyön ja vuorovaikutuksen oman alan kanssa
• osaa hahmottaa oman alansa osana laajempaa taidekenttää
• tuntee perustiedot esittävien taiteiden toimintatavoista, historiasta ja kontekstista

Taiteilija-pedagogin työelämäkompetenssit
• tuntee taiteilijan ja taiteilija-pedagogin eri ansaintamalleja ja työrooleja
• osaa toimia taiteilijan ja taidepedagogin erilaisissa työrooleissa ja kehittää niitä

Esiintymisen ja esityskokonaisuuden rakentamisen kompetenssit
• esiintyminen/ improvisaatio/ dramaturgia/ esityksen rytmi/ esitystekniikka

Yksilöosaamisen, yhteisöosaamisen ja verkosto-osaamisen innovaatiokompetenssit
• kykenee itsenäiseen ajatteluun ja päätöksentekoon
• osaa toimia tavoitteellisesti ja sinnikkäästi
• kykenee luovaan ongelmaratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
• osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
• osaa toimia yhteistyökykyisesti monialaisessa tiimissä ja työyhteisössä
• osaa toimia oma-aloitteisesti ja vastuullisesti yhteisön tavoitteiden mukaisesti
• osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen ja yhdistäen erialojen tietoja ja menetelmiä
• osaa toimia eettisten ja yhteiskuntavastuullisten periaatteiden mukaisesti
• osaa toimia työelämän vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa
• osaa luoda ja ylläpitää työelämäyhteyksiä
• osaa toimia verkostoissa
• kykenee moniammatilliseen ja -kulttuuriseen yhteistyöhön
• kykenee kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen

Pedagogiset toimintatavat

Opintojen keskiössä on jatkuva tanssialan- ja pedagogisten tietojen ja taitojen kartuttaminen. Opinnot etenevät intensiivisen työohjelman mukaan ja vaativat täyspäiväistä läsnäoloa. Kaiken oppimisen lähtökohtana on opiskelijan oma aktiivinen, itseohjautuva ja dialoginen toiminta. Tanssinopettajakoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin ryhmäprosesseissa, joissa vertaisoppiminen on luontevaa. Oppimisen sosiaalisuus ja vuorovaikutteisuus ovat koulutuksessa keskeisellä sijalla. Opiskelija syventää omaa osaamistaan ja laajentaa näköalojaan työskennellen yksin ja ryhmässä. Opiskelija reflektoi omaa työskentelyään ja oppimistaan. Hän antaa, vastaanottaa ja prosessoi saamaansa vertaispalautetta, ja kehittää toimintaansa. Tanssinopettajakoulutuksessa pyritään turvaamaan vertaisoppiminen myös yli aloitusryhmien. Siksi koreografisten harjoittelujen ja opetusharjoittelujen päätteeksi harjoittelun suorittaneet opiskelijat jakavat kokemuksiaan muille tanssinopettajakoulutuksen vuosikurssien opiskelijoille. Opintojen viimeiseen vuoteen painottuva opinnäytetyöprosessi huipentuu sadonkorjuupäiviin, jolloin valmistuvan vuosikurssin opiskelijat jakavat kokemuksiaan opinnäytetyöprosessistaan ja työharjoittelujaksostaan.

Tanssinopettajakoulutuksessa toteutuu tiiviiseen opettaja-opiskelija-suhteeseen perustuva vuorovaikutus. Opiskelija on läpi opintojen dialogisessa suhteessa tutoropettajaansa, koulutuksen muihin opettajiin sekä eri projektien ohjaaviin opettajiin. Opiskelija saa henkilökohtaista tutorointia oman ammatillisen osaamisen suuntaamisessa. Opiskelija laatii henkilökohtaisen oppimissuunnitelmansa (HOPS) yhdessä tutoropettajansa kanssa.

Osa oppimisesta tapahtuu esitysprojekteissa ja pedagogisissa projekteissa. Esitysprojekteissa opiskelijat ovat eri rooleissa ja harjaannuttavat taitojaan niin koreografin, tanssijan, tuottajan kuin esitystekniikkaryhmän jäsenen tehtävissä. Esitysprojekteja tutoroi ohjaava opettaja. Lisäksi opiskelijat saavat ohjausta näyttämötekniikkaan liittyvissä asioissa alan asiantuntijalta. Esitysprojekteja toteutetaan niin Turun AMK:n opetusteatterissa kuin muissakin esitykselle soveltuvissa tiloissa. Esitysprojekteja on mahdollista tehdä myös koulun ulkopuolisiin tiloihin opiskelijan oman kiinnostuksen ja aktiivisuuden mukaan.

Pedagogisissa projekteissa opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat pedagogisia kokonaisuuksia eri kohderyhmille. Pedagogiset projektit ja opetusharjoittelut toteutetaan ohjaavan opettajan johdolla, ja niihin liittyy henkilökohtaista ohjausta. Lastentanssin opetusharjoittelut päiväkodeissa ja kouluissa toteutetaan yhteistyössä Turun alueen varhaiskasvatusyksiköiden ja perusopetusta antavien oppilaitosten kanssa. Baletin, jazztanssin ja nykytanssin opetusharjoittelut tarjotaan vapaasti valittavina opintoina muiden alojen korkeakouluopiskelijoille ja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Opintojen viimeiseen vuoteen sijoittuvassa työharjoittelussa opiskelijan on mahdollista suuntautua tanssialan työelämään kiinnostuksensa mukaan. Turun AMK:n tanssinopettajakoulutuksen opiskelijat ovat tehneet työharjoittelujaksoja ympäri maailmaa. Suomessa toteutuneet työharjoittelut ovat sisältäneet opetustyön lisäksi tanssijan työtä, yleisötyötä, erilaisten projektien koordinointia ja hallinnollisia tehtäviä. Yhteistyökumppaneina työharjoittelussa ovat olleet mm. Läntinen tanssin aluekeskus, tanssitaiteen perusopetusta antavat oppilaitokset ja yksityiset tanssikoulut, tanssialan opintoihin valmistavat koulutukset, tanssin toisen asteen koulutukset, tanssiteatterit kuten esimerkiksi Aurinkobaletti, Eri, Hurjaruuth ja MD.

Kansainvälisyys toteutuu opettaja- ja opiskelijavaihtona sekä kansainvälisenä hankeyhteistyönä. Tanssinopettajakoulutuksen koordinoima Nordplus rahoitteinen CAPE-verkosto on mahdollistanut useita kansainvälisiä projekteja ja opiskelija- ja opettajaliikkuvuutta. Opiskelija- ja opettajavaihtoa tehdään aktiivisesti myös ERASMUS vaihto-ohjelman kautta. Opiskelija voi suorittaa osan opinnoistaan ERASMUS-yhteistyökoulussa. Tanssinopettajakoulutuksella on laaja verkosto, johon kuuluu useita tanssialan koulutuksia ympäri Eurooppaa. Lisäksi opintoihin kuuluva työharjoittelu on mahdollista tehdä ulkomailla. Turun AMK:n tanssinopettajaopiskelijat ovat olleet työharjoittelussa mm. Australiassa, Grönlannissa, Islannissa, Kiinassa ja Uudessa-Seelannissa.
Kansainvälisyyttä tukee myös tutkintoon kuuluvat 30 op laajuiset opinnot vieraalla kielellä ja mahdollisuus kv-tutorina toimimiseen.

Opintojen järjestämisessä yhteistyötä tehdään alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Kansainvälinen yhteistyö toteutuu mm. ERASMUS opettajavaihtona ja erilaisten projektien puitteissa. Kansallisella ja alueellisella tasolla yhteistyötä on tehty mm. Haaga-Helia AMK:n, Turun alueen varhaiskasvatusyksiköiden ja perusopetusta antavien oppilaitosten, Koulutanssin Tuki ry:n, taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten, tanssiteatterien, Turun alueen vapaan tanssin näyttämöiden, tanssialan ammattilaisten ja Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa.

Taiteidenvälisyys on huomioitu opetuksessa mm. yleispedagogisten opintojen ja projektipäivien järjestämisessä. Yleispedagogiset opinnot toteutetaan yhdessä muiden esittävien taiteiden opiskelijoiden kanssa. Taiteidenvälisyysopintoihin kuuluvat projektipäivät tuovat kaikki esittävien taiteiden ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat yhteen ja mahdollistavat omalta osaltaan taiteidenvälisten kontaktien syntymisen.

Opiskelija voi halutessaan opiskella myös kesällä. Kesä-aikaan opiskelu on mahdollista mm. ammattikorkeakoulujen yhteisen CampusOnline-portaalin kautta. Lisäksi opiskelijan on mahdollista osallistua erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin.

Arviointi

Arviointi perustuu tutkinnon, moduulien ja opintojaksojen osaamistavoitteisiin, joiden saavuttamista arvioidaan. Jatkuva, rakentava arviointi on keskeistä tanssinopettajakoulutuksessa. Esitystuotannoissa produktioiden tulokset asettuvat myös julkisen arvioinnin kohteeksi. Opiskelijaesityksissä käy paitsi oppilaitosyhteisön jäsenet, myös muu yleisö sekä median edustajat.

Opiskelijoita ohjataan ja rohkaistaan itsearviointiin sekä vertaisarvioijina toimimiseen. Opintojaksojen arvioinnin kriteerit selvitetään opiskelijoille toteutussuunnitelmassa sekä kunkin opintojakson alkaessa. Opiskelijat arvioivat oman oppimisensa lisäksi opintojaksojen toteutusta.

Tanssin ammattiopinnoissa/liikkeen tuottamisen opinnoissa arviointi on jatkuvaa ja välitöntä. Opiskelijat saavat henkilökohtaista palautetta suoraan opettajalta ja vertaisoppijoilta kontaktituntien aikana. Henkilökohtaiset palautekeskustelut opintojaksojen aikana tai niiden päätteeksi mm. tanssitekniikoissa ja opetusharjoitteluissa mahdollistavat syvemmän palautteen annon ja opiskelijan oppimisprosessin tukemisen.

Opintosuoritukset kirjataan opintorekisteriin opintopisteinä. Tavoitekertymä vuodessa on 60 op. Suoritetut opinnot arvioidaan oppimistehtävien ja muiden suoritusten perusteella. Hyväksytyt opinnot arvioidaan asteikolla 5 (kiitettävä), 4 (hyvä), 3 (hyvä), 2 (tyydyttävä), 1 (tyydyttävä). Opetussuunnitelmassa asianomaisella maininnalla varustettujen opintojen osalta voidaan käyttää arvosanaa hyväksytty. Hyväksytty-hylätty -asteikkoa käytettäessä toteutussuunnitelmassa määritetään, mitä arvosanatasoa hyväksytty suoritus vastaa. Arviointikehikko selventää opiskelijalta vaadittavaa osaamista opintojen perusvaiheessa ja syventävässä vaiheessa.

Osaamisen arvioinnin tukena käytetään arviointikehikkoa:

OPINTOJEN PERUSVAIHE (1.-2.OPINTOVUOSI)
Arvosana 1. Opiskelija:
• toimii annettujen ohjeiden mukaisesti
• tunnistaa keskeiset ammattikäsitteet ja termistön
• käyttää oman taiteenalansa perustekniikkoja ja välineistöä
• osallistuu yhteisön vuorovaikutustilanteisiin
• ideoi toimintaa tavoitteelliseen suuntaan


Arvosana 3. Opiskelija:
• yhdistää aiemmin opittua työskentelyynsä
• käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä tarkoituksenmukaisesti
• tiedostaa taiteellisen ja pedagogisen toimintansa perusteet
• osaa yhdistää teoreettisen tiedon osaksi omaa työskentelyään
• etsii alan tietoa eri lähteistä
• laajentaa osaamistaan hyödyntäen oppimisympäristöä
• tunnistaa työskentelynsä eettiset ja ekologiset lähtökohdat
• osaa antaa ja vastaanottaa palautetta yhteisön vuorovaikutustilanteissa
• kehittää omien ideoidensa lisäksi muiden ehdotuksia


Arvosana 5. Opiskelija:
• toimii itseohjautuvasti, tavoitteellisesti, ammattimaisesti ja vastuullisesti
• arvioi oppimaansa suhteessa aiempaan osaamiseensa
• kehittää ammatillista osaamistaan taiteellisessa ilmaisussaan ja pedagogiikassaan
• perustelee persoonallisen taidenäkemyksen selkeästi
• etsii uusia näkökulmia myös tuttuihin asioihin
• on ideoinnissa innovatiivinen ja luova
• seuraa aktiivisesti ammattialaansa, tunnistaa ammattialansa osaamistarpeita ja kehittää itsenäisesti osaamistaan
• toimii rakentavasti ryhmäprosesseissa ja kehittää toimintaa aktiivisesti kohti yhteistä päämäärää


OPINTOJEN SYVENTÄVÄ VAIHE (3.-4.OPINTOVUOSI)

Arvosana 1. Opiskelija:
• soveltaa annettuja ohjeita tarkoituksenmukaisesti työskentelyssään
• hallitsee monipuolisesti oman taiteenalansa ammattitekniikoita
• käyttää ja soveltaa ammattikäsitteitä ja –välineitä sujuvasti taiteellisessa ja pedagogisessa toiminnassaan
• tunnistaa oppimistapansa ja kykenee oppimistyyliensä kehittämiseen
• asettaa omia oppimistavoitteitaan ja toimii niiden mukaisesti
• osallistuu dialogisesti ja vastuullisesti vuorovaikutustilanteisiin
• osaa toimia vastuullisesti ammattikentän käytäntöjen mukaan


Arvosana 3. Opiskelija:
• kykenee itsenäiseen ja suunnitelmalliseen työskentelyyn
• osoittaa hallitsevansa alansa tieto- ja taitoperustan
• yhdistää ja soveltaa aiemmin opittua luovasti työskentelyssään
• analysoi, itsearvioi ja kehittää taidollista, taiteellista ja kasvatuksellista ammatillista osaamistaan
• kehittää omia ja muiden ideoita syvällisemmiksi ja etsii uusia näkökulmia tuttuihin asioihin
• kykenee ottamaan huomioon työryhmän jäsenten eri näkökulmat ja viemään työskentelyä kohti yhteistä päämäärää
• kehittää osaamistaan eettisten ja ekologisten periaatteiden mukaisesti
• tunnistaa työelämän nykyiset ja tulevat vaatimukset ja kehittää omaa osaamistaan niiden suuntaisesti


Arvosana 5.Opiskelija:
• hallitsee laajat esittävän taiteen tiedot ja taidot ja soveltaa niitä luovasti taiteellisessa ja taidekasvatuksellisessa toiminnassaan
• työskentelee ammattimaisesti ja luovasti taiteenalansa erilaisissa työtehtävissä
• analysoi ja kehittää taiteenalansa työskentelytapoja
• analysoi työelämän käytäntöjä ja edistää taiteenalansa kehitystä
• toimii tavoitteellisesti ja rakentavasti erilaisista toimijoista koostuneessa moniammatillisessa ryhmässä
• toimii vastuullisesti ja kehittävästi toimintaympäristön edellytykset ja resurssit huomioon ottaen

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Syksy 2021 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

180
PTANSS21-1001
Yleissivistävät opinnot

(Valitaan kaikki)

19
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1 1 1
KU00BN16 Taiteidenväliset projektipäivät 1 1 1 1 0.3 0.3 0.3
KU00BN17 Taiteidenväliset projektipäivät 2 1 1 1 0.3 0.3 0.3
KU00BN32 Tanssialan työelämätietous ja yrittäjyys 3 3 3 1 1 1
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1.5 1.5
PTANSS21-1002
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PTANSS21-1003
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot

(Valitaan kaikki)

5
1002354 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1 1 1 1 0.5 0.5
1002355 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2 1 1 1 0.3 0.3 0.3
1002356 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 3 1 1 1 0.3 0.3 0.3
1002357 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 4 1 1 1 0.3 0.3 0.3
1002358 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 5 1 1 1 0.3 0.3 0.3
PTANSS21-1004
Analyyttiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

32
PTANSS21-1005
Tanssi, historia ja yhteiskunta

(Valitaan kaikki)

8
2011507 Tanssi, historia ja yhteiskunta 1 2 2 2 1 1
2011508 Tanssi, historia ja yhteiskunta 2 2 2 2 0.7 0.7 0.7
2011509 Tanssi, historia ja yhteiskunta 3 2 2 2 1 1
2011510 Tanssi, historia ja yhteiskunta 4 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PTANSS21-1006
Tanssikinesiologia

(Valitaan kaikki)

8
2011332 Tanssikinesiologia 1 2 2 2 1 1
2011333 Tanssikinesiologia 2 2 2 2 0.7 0.7 0.7
2011334 Tanssikinesiologia 3 2 2 2 1 1
2011383 Tanssikinesiologia 4 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PTANSS21-1007
Tanssi ja musiikki

(Valitaan kaikki)

8
2011335 Tanssi ja musiikki 1 2 2 2 1 1
2011336 Tanssi ja musiikki 2 2 2 2 0.7 0.7 0.7
2011337 Tanssi ja musiikki 3 2 2 2 1 1
2011384 Tanssi ja musiikki 4 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PTANSS21-1008
Tanssin liike ja teosanalyysi

(Valitaan kaikki)

8
2011511 Tanssin liike- ja teosanalyysi 1 2 2 2 1 1
2011512 Tanssin liike- ja teosanalyysi 2 2 2 2 0.7 0.7 0.7
2011513 Tanssin liike- ja teosanalyysi 3 2 2 2 1 1
2011514 Tanssin liike- ja teosanalyysi 4 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PTANSS21-1009
Liikkeen tuottamisen opinnot

(Valitaan kaikki)

75
PTANSS21-1010
Baletti

(Valitaan kaikki)

19
2011341 Baletti Ia 3 3 3 1.5 1.5
2011489 Baletti Ib 3 3 3 1 1 1
2011490 Baletti IIa 2 2 2 1 1
2011344 Baletti IIb 3 3 3 1 1 1
2011491 Baletti IIIa 2 2 2 1 1
2011346 Baletti IIIb 3 3 3 1 1 1
2011492 Baletti IV 3 3 3 1.5 1.5
PTANSS21-1011
Jazztanssi

(Valitaan kaikki)

19
2011348 Jazztanssi Ia 3 3 3 1.5 1.5
2011493 Jazztanssi Ib 3 3 3 1 1 1
2011494 Jazztanssi IIa 2 2 2 1 1
2011351 Jazztanssi IIb 3 3 3 1 1 1
2011495 Jazztanssi IIIa 2 2 2 1 1
2011353 Jazztanssi IIIb 3 3 3 1 1 1
2011496 Jazztanssi IV 3 3 3 1.5 1.5
PTANSS21-1012
Nykytanssi

(Valitaan kaikki)

19
2011355 Nykytanssi Ia 3 3 3 1.5 1.5
2011497 Nykytanssi Ib 3 3 3 1 1 1
2011498 Nykytanssi IIa 2 2 2 1 1
2011358 Nykytanssi IIb 3 3 3 1 1 1
2011499 Nykytanssi IIIa 2 2 2 1 1
2011360 Nykytanssi IIIb 3 3 3 1 1 1
2011500 Nykytanssi IV 3 3 3 1.5 1.5
PTANSS21-1013
Improvisaatio ja kompositio

(Valitaan kaikki)

18
2011362 Improvisaatio ja kompositio 1 3 3 3 1.5 1.5
2011363 Improvisaatio ja kompositio 2 3 3 3 1 1 1
2011364 Improvisaatio ja kompositio 3 3 3 3 1.5 1.5
2011365 Improvisaatio ja kompositio 4 3 3 3 1 1 1
2011366 Improvisaatio ja kompositio 5 3 3 3 1.5 1.5
2011386 Improvisaatio ja kompositio 6 3 3 3 1 1 1
PTANSS21-1014
Pedagogiset opinnot

(Valitaan kaikki)

24
2031081 Opettajan ammattitaidon perusteet AOKK 10 10 10 5 5
PTANSS21-1015
Taidetanssin opettaminen

(Valitaan kaikki)

14
2011370 Lastentanssin opettaminen 4 4 2 2 1 1 0.7 0.7 0.7
2011371 Baletin opettaminen 4 4 2 2 1 1 0.7 0.7 0.7
2011372 Nykytanssin opettaminen 3 3 3 1 1 1
2011373 Jazztanssin opettaminen 3 3 3 1 1 1
PTANSS21-1016
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
2011379 Tanssinopettajan työn harjoittelu 8 8 8 2.7 2.7 2.7
PTANSS21-1017
Taidetanssin opetusharjoittelu

(Valitaan kaikki)

12
2011387 Lastentanssi 3 3 3 1.5 1.5
2011388 Baletti 3 3 3 1 1 1
2011389 Nykytanssi 3 3 3 1.5 1.5
2011390 Jazztanssi 3 3 3 1.5 1.5
PTANSS21-1018
Koreografinen harjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
2011391 Soolon valmistusprosessi 2 2 2 1 1
2011392 Soolon esitysperiodi 3 3 3 1 1 1
2011393 Ryhmäkoreografian valmistusprosessi 3 3 3 1.5 1.5
2011394 Ryhmäkoreografian esitysprosessi 2 2 2 1 1
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

60
PTANSS21-1019
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan kaikki)

30
2001044 Vapaasti valittavat opinnot 30 2 8 9 11 0.8 1.2 3.2 4.8 3.6 5.4 4.4 6.6 0.4 0.4 0.4 0.4 0.4 1.6 1.6 1.6 1.6 1.6 1.8 1.8 1.8 1.8 1.8 2.2 2.2 2.2 2.2 2.2
PTANSS21-1020
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

30
2032220 Tutkiva ja kehittävä opettaja (AOKK) 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BN21 Opinnäytetyöseminaari 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BN53 Opinnäytetyön taiteellinen osio 10 10 10 3.3 3.3 3.3
KU00BN19 Opinnäytetyön kirjallinen osio 10 10 10 3.3 3.3 3.3
Yhteensä 240 60 60 60 60 25.8 34.2 25.2 34.8 30.6 29.4 19.4 40.6 12.9 12.9 11.5 11.5 11.5 12.6 12.6 11.7 11.7 11.7 15.3 15.3 9.8 9.8 9.8 9.7 9.7 13.53 13.53 13.53

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Tanssi, historia ja yhteiskunta 1
Tanssi, historia ja yhteiskunta 2
Tanssi, historia ja yhteiskunta 3
Tanssi, historia ja yhteiskunta 4
Tanssikinesiologia 1
Tanssikinesiologia 2
Tanssikinesiologia 3
Tanssikinesiologia 4
Tanssi ja musiikki 1
Tanssi ja musiikki 2
Tanssi ja musiikki 3
Tanssi ja musiikki 4
Tanssin liike- ja teosanalyysi 1
Tanssin liike- ja teosanalyysi 2
Tanssin liike- ja teosanalyysi 3
Tanssin liike- ja teosanalyysi 4
Baletti Ia
Baletti Ib
Baletti IIa
Baletti IIb
Baletti IIIa
Baletti IIIb
Baletti IV
Jazztanssi Ia
Jazztanssi Ib
Jazztanssi IIa
Jazztanssi IIb
Jazztanssi IIIa
Jazztanssi IIIb
Jazztanssi IV
Nykytanssi Ia
Nykytanssi Ib
Nykytanssi IIa
Nykytanssi IIb
Nykytanssi IIIa
Nykytanssi IIIb
Nykytanssi IV
Improvisaatio ja kompositio 1
Improvisaatio ja kompositio 2
Improvisaatio ja kompositio 3
Improvisaatio ja kompositio 4
Improvisaatio ja kompositio 5
Improvisaatio ja kompositio 6
Opettajan ammattitaidon perusteet AOKK
Lastentanssin opettaminen
Baletin opettaminen
Nykytanssin opettaminen
Jazztanssin opettaminen
Tutkiva ja kehittävä opettaja (AOKK)
Harjoittelu
Tanssinopettajan työn harjoittelu
Lastentanssi
Baletti
Nykytanssi
Jazztanssi
Soolon valmistusprosessi
Soolon esitysperiodi
Ryhmäkoreografian valmistusprosessi
Ryhmäkoreografian esitysprosessi
Opinnäytetyö
Opinnäytetyöseminaari
Opinnäytetyön taiteellinen osio
Opinnäytetyön kirjallinen osio
Perusopinnot
Suomen kieli ja viestintä
Taiteidenväliset projektipäivät 1
Taiteidenväliset projektipäivät 2
Tanssialan työelämätietous ja yrittäjyys
English Professional Skills, B2
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 3
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 4
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 5
Vapaasti valittavat
Vapaasti valittavat opinnot
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

180
PTANSS21-1001
Yleissivistävät opinnot

(Valitaan kaikki)

19
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
KU00BN16 Taiteidenväliset projektipäivät 1 1
KU00BN17 Taiteidenväliset projektipäivät 2 1
KU00BN32 Tanssialan työelämätietous ja yrittäjyys 3
1001004 English Professional Skills, B2 3
PTANSS21-1002
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
PTANSS21-1003
Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot

(Valitaan kaikki)

5
1002354 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 1 1
1002355 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 2 1
1002356 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 3 1
1002357 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 4 1
1002358 Korkeakouluopiskelu- ja työelämätaidot 5 1
PTANSS21-1004
Analyyttiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

32
PTANSS21-1005
Tanssi, historia ja yhteiskunta

(Valitaan kaikki)

8
2011507 Tanssi, historia ja yhteiskunta 1 2
2011508 Tanssi, historia ja yhteiskunta 2 2
2011509 Tanssi, historia ja yhteiskunta 3 2
2011510 Tanssi, historia ja yhteiskunta 4 2
PTANSS21-1006
Tanssikinesiologia

(Valitaan kaikki)

8
2011332 Tanssikinesiologia 1 2
2011333 Tanssikinesiologia 2 2
2011334 Tanssikinesiologia 3 2
2011383 Tanssikinesiologia 4 2
PTANSS21-1007
Tanssi ja musiikki

(Valitaan kaikki)

8
2011335 Tanssi ja musiikki 1 2
2011336 Tanssi ja musiikki 2 2
2011337 Tanssi ja musiikki 3 2
2011384 Tanssi ja musiikki 4 2
PTANSS21-1008
Tanssin liike ja teosanalyysi

(Valitaan kaikki)

8
2011511 Tanssin liike- ja teosanalyysi 1 2
2011512 Tanssin liike- ja teosanalyysi 2 2
2011513 Tanssin liike- ja teosanalyysi 3 2
2011514 Tanssin liike- ja teosanalyysi 4 2
PTANSS21-1009
Liikkeen tuottamisen opinnot

(Valitaan kaikki)

75
PTANSS21-1010
Baletti

(Valitaan kaikki)

19
2011341 Baletti Ia 3
2011489 Baletti Ib 3
2011490 Baletti IIa 2
2011344 Baletti IIb 3
2011491 Baletti IIIa 2
2011346 Baletti IIIb 3
2011492 Baletti IV 3
PTANSS21-1011
Jazztanssi

(Valitaan kaikki)

19
2011348 Jazztanssi Ia 3
2011493 Jazztanssi Ib 3
2011494 Jazztanssi IIa 2
2011351 Jazztanssi IIb 3
2011495 Jazztanssi IIIa 2
2011353 Jazztanssi IIIb 3
2011496 Jazztanssi IV 3
PTANSS21-1012
Nykytanssi

(Valitaan kaikki)

19
2011355 Nykytanssi Ia 3
2011497 Nykytanssi Ib 3
2011498 Nykytanssi IIa 2
2011358 Nykytanssi IIb 3
2011499 Nykytanssi IIIa 2
2011360 Nykytanssi IIIb 3
2011500 Nykytanssi IV 3
PTANSS21-1013
Improvisaatio ja kompositio

(Valitaan kaikki)

18
2011362 Improvisaatio ja kompositio 1 3
2011363 Improvisaatio ja kompositio 2 3
2011364 Improvisaatio ja kompositio 3 3
2011365 Improvisaatio ja kompositio 4 3
2011366 Improvisaatio ja kompositio 5 3
2011386 Improvisaatio ja kompositio 6 3
PTANSS21-1014
Pedagogiset opinnot

(Valitaan kaikki)

24
2031081 Opettajan ammattitaidon perusteet AOKK 10
PTANSS21-1015
Taidetanssin opettaminen

(Valitaan kaikki)

14
2011370 Lastentanssin opettaminen 4
2011371 Baletin opettaminen 4
2011372 Nykytanssin opettaminen 3
2011373 Jazztanssin opettaminen 3
PTANSS21-1016
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
2011379 Tanssinopettajan työn harjoittelu 8
PTANSS21-1017
Taidetanssin opetusharjoittelu

(Valitaan kaikki)

12
2011387 Lastentanssi 3
2011388 Baletti 3
2011389 Nykytanssi 3
2011390 Jazztanssi 3
PTANSS21-1018
Koreografinen harjoittelu

(Valitaan kaikki)

10
2011391 Soolon valmistusprosessi 2
2011392 Soolon esitysperiodi 3
2011393 Ryhmäkoreografian valmistusprosessi 3
2011394 Ryhmäkoreografian esitysprosessi 2
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

60
PTANSS21-1019
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan kaikki)

30
2001044 Vapaasti valittavat opinnot 30
PTANSS21-1020
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

30
2032220 Tutkiva ja kehittävä opettaja (AOKK) 5
KU00BN21 Opinnäytetyöseminaari 5
KU00BN53 Opinnäytetyön taiteellinen osio 10
KU00BN19 Opinnäytetyön kirjallinen osio 10