Matkailu- ja ravitsemisalan vastuullinen esihenkilöosaaminen: JOTMARAS25
Opetussuunitelman tunnus: JOTMARAS25
- Tutkintonimike
- Ei tutkintoon johtava koulutus
- Laajuus
- 32 op
- Kesto
- 1 vuotta (32 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Koulutuksen kuvaus
Koulutuksessa syvennät osaamistasi matkailu- ja ravitsemisalan palveluiden suunnittelussa, organisoinnissa, toteutuksessa ja kehittämisessä. Koulutuksessa painottuvat etenkin ruoka- ja ravintolapalveluiden konseptointi ja palveluprosessien kehittäminen, ruoan ja juoman gastronomia, tulevaisuuskestävä liiketoiminta sekä yrityksen toiminta laajemmassa kontekstissa esimerkiksi osana ruokamatkailua.
Tällä koulutuksella vastataan työelämässä todettuun osaajatarpeeseen. Yritykset ovat lähestyneet ammattikorkeakoulua tarpeesta etenkin ravitsemisalan esihenkilötyön osaamiseen;
ravintola-alan esihenkilöistä on pulaa (esim. ravintolapäälliköt ja vuoropäälliköt). Uudessa koulutusmallissa Turun ammattikorkeakoulu yhdessä alueen yritysyhteistyökumppanien kanssa on nyt suunnitellut tarpeisiin vastaavan esihenkilötyön koulutuksen sisällön.
Tämä koulutus on opintoja uuden osaamisen hankkimiseen ilman tutkinnon suorittamista. Opintojaksot ovat Turun ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien mukaista opetusta. Suoritetut opintopisteet on mahdollista soveltuvin osin hyväksilukea jatkossa osaksi ammattikorkeakoulussa suoritettavaa tutkintoa.
Osaamistavoitteet
Esihenkilötyön ja johtamisen opinnot valmistavat sinua toimimaan tehokkaasti ja vastuullisesti johtotehtävissä huomioiden työyhteisön ja työhyvinvoinnin merkityksen.
Opit ymmärtämään yrityksen strategian merkityksen, toteuttamaan sitä sekä toimimaan tuloksellisesti. Paneudut asiakas- ja henkilöstökokemuksen tärkeyteen. Perehdyt alan kilpailutilanteeseen ja -trendeihin ja kehität taitojasi kannattavien tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa. Opit analysoimaan ja hyödyntämään taloudellista tietoa päätöksenteossa.
Pedagogiset toimintatavat
Opiskelu on monimuoto-opiskelua, joka toteutuu lähiopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna. Erilaisia oppimistehtäviä pyritään linkittämään aitoihin tilanteisiin esim. omaan työhön, organisaatioon tai yritykseen. Näissä tehtävissä opiskelija on aktiivinen. Lähiopetuksessa käsitellään tehtäviä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa, jolloin vastavuoroisuus oppimisessa nousee tärkeäksi. Opettajat toimivat oppimisen ohjaajina, jotka tukevat opiskelijan oppimisprosessia koko opintojen ajan.
Arviointi
Arvioinnin kohteena on osaaminen ja sen kehittyminen. Arviointimenetelmiä ja –kriteereitä käytetään monipuolisesti ja arviointiin tuodaan eri näkökulmia. Yhtenä arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija oppii itse arvioimaan omaa osaamistaan ja kehittämään työskentelyään.
Arviointi voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja se voi perustua esim. tentteihin, tehtävien ja laajempien oppimistehtävien tekemiseen. Kunkin opintojakson arviointiperusteet kuvataan opintojakson toteutussuunnitelmassa.
Opintojaksojen arvosana ilmoitetaan numerona 0-5 tai sanallisena arviona hyväksytty/hylätty. Tämän lisäksi opiskelija tai opiskelijaryhmä saa usein myös suullista tai kirjallista palautetta, jonka avulla opiskelija oppii tuntemaan omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2025-2026 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 | 5. / 2026 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
JOTMARAS25-1001 |
Matkailu- ja ravitsemisalan vastuullinen esihenkilöosaaminen
(Valitaan kaikki ) |
25 - 32 | ||||||||
KH00DM89 | Vastuullinen liiketoiminta- ja toimintaympäristö ravintola-alalla | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
KH00DM90 | Kestävät hankinnat | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||
KH00DM91 | Vastuullinen esihenkilötyö | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
KH00DM92 | Talousosaaminen | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||
KH00DM94 | Harjoittelu tai innovointitehtävä | 3 - 10 | 10 | 10 | 3.3 | 3.3 | 3.3 | |||
KH00DM95 | Orientointi ja opiskelun ohjaus | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
KH00DM96 | Opiskelun ohjaus ja urasuunnittelu | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
Yhteensä | 32 | 32 | 12 | 20 | 9.5 | 2.5 | 6.67 | 6.67 | 6.67 |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
JOTMARAS25-1001 |
Matkailu- ja ravitsemisalan vastuullinen esihenkilöosaaminen
(Valitaan kaikki ) |
25 - 32 |
KH00DM89 | Vastuullinen liiketoiminta- ja toimintaympäristö ravintola-alalla | 5 |
KH00DM90 | Kestävät hankinnat | 3 |
KH00DM91 | Vastuullinen esihenkilötyö | 5 |
KH00DM92 | Talousosaaminen | 5 |
KH00DM94 | Harjoittelu tai innovointitehtävä | 3 - 10 |
KH00DM95 | Orientointi ja opiskelun ohjaus | 2 |
KH00DM96 | Opiskelun ohjaus ja urasuunnittelu | 2 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.