Customer-Driven Social Welfare and Health Care (5 cr)
Code: 7031481-3005
General information
- Enrollment
- 02.12.2018 - 20.01.2019
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 21.01.2019 - 01.03.2019
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Health and Well-being
- Campus
- Salo IoT Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 10 - 30
- Teachers
- Jaana Uuttu
- Course
- 7031481
Evaluation scale
H-5
Content scheduling
AVOIMEN AMK:N ILMOITTAUTUMISET JA OHJEET:
- opiskelupaikkoja 5, opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
- ilmoittautuminen koskee vain opintojakson osaa "Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, 2op"
- ilmoittautuminen tapahtuu ilmoittautumislomakkeella, johon tulee kopioida opintojakson tunnus 7031481-3006:
https://www.lyyti.fi/reg/Avoimen_AMKn_ilmoittautumislomake_lukuvuodelle_20182019_7430
SOTE:
Opintojaksossa on neljä teemaa: 1) terveyspalvelujärjestelmä ja terveyspalvelut 2) sosiaalipalvelujärjestelmä ja palvelut 3) toimeentuloturva sekä 4 ) SoTe uudistus.
HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMINEN
AVOIMEN AMK:N ILMOITTAUTUMISET JA OHJEET:
- opiskelupaikkoja 5, opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
- ilmoittautuminen koskee vain opintojakson osaa "Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, 2op"
- ilmoittautuminen tapahtuu ilmoittautumislomakkeella, johon tulee kopioida opintojakson tunnus 7031481-3003:
https://www.lyyti.fi/reg/Avoimen_AMKn_ilmoittautumislomake_lukuvuodelle_20182019_7430
Väestön terveyden ja hyvinvoinnin tilanne (voimavarat ja haasteet) ja terveyteen yhteydessä olevat
tekijät (suojaavat ja kuormittavat tekijät)
• Terveyserojen ja syrjäytymisen taustalla olevat tekijät (sosioekonominen asema)
• Terveyden ja toimintakyvyn edistämistä ohjaavat säädökset ja toimintaohjelmat
• Kansanterveyttä vähentävät tekijät ja niiden ehkäisy.
• Terveyden edistämisen taloudelliset näkökulmat
• Terveyden edistämisen eri tasot (yksilö, yhteisö ja yhteiskunta) ja toimintamuodot (promootio ja preventio)
• Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen keskeiset sisällöt ja menetelmät
• Sairauksien, tapaturmien ja terveysongelmien ehkäisy
• Riskitekijöiden varhainen tunnistaminen ja tuen kohdentaminen tukea tarvitseville
• Muutostarpeen tunnistaminen, tavoitteiden määrittely ja keinoista sopiminen tavoitteiden saavuttamiseksi
• Terveystulosten ja vaikutusten seurannan ja arvioinnin periaatteet
• Vaikuttavat terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmät
Objective
Customer-Driven Social Welfare and Health Care 5 cr ASTE
Objectives
Students will
- Be familiar with the fundamental values, legislation, organisation, service production and organisation methods, control and supervision of social welfare and health care in Finland
- Be familiar with the legislation and key participants regarding patient safetyUnderstand the concept of evidence-based operations and its importance in social welfare and health care
- Know of and be able to follow the core social and health care action programmesKnow how to describe the principles of customer-driven activities
- Understand the opportunities that health care technology and digitalisation offer in health careBe familiar with electronic services in social welfare and health careHave insight into the population’s health, functional capacity and well-being, as well as the current challenges and factors affecting themKnow how to make use of existing information (e.g. registers and statistics) regarding population-wide health challenges of individuals and communitiesUnderstand how social decision-making and structures, as well as economic premises influence the promotion of health and functional capacity
- Be familiar with the main regulations and action programmes guiding the promotion of health and functional capacity
- Have knowledge of the aspects and approaches of the promotion of health and functional capacityUnderstand the key contents and methods related to the promotion of health and functional capacity and the prevention of illnesses and accidents, incl. preventive mental health and substance abuse work, nutrition guidance, sexual health and health-enhancing physical activity
Content
Social and Health Service System and Digital Health (Care) Services 3 cr SOTE
- The concepts of customer and patient
- Individuals, families and communities as customers
- Legislation, provision responsibilities, organisation, control and supervision in social welfare and health care services
- Service structures in social welfare and health care: public, private and third-sector Legislation, national guidelines and national and international programmes related to the promotion of health and well-being
- Special features of health-care customer relationships
- The rights and responsibilities of customers in selecting and developing service systems
- Recommendations Forms of entrepreneurship in social and health services
- Electronic health care services and technology, their special features and ability to meet the population’s health care needs
- Data protection and data security
- Statutory obligations regarding the safety of health care
Promotion Of Health and Functional Capacity 2 cr TETO
- The status of the population’s health and well-being (resources and challenges) and health-related factors (protective and burdening factors)
- Sources of health disparities and social exclusion (socio-economic status)
- Regulations and action programmes guiding the promotion of health and functional capacity
- Factors weakening public health and their preventionEconomic perspectives on health promotion
- Levels of health promotion (individual, community, society) and approaches (promotion and prevention)
- Key contents and methods in the promotion of health and functional capacity
- Prevention of illnesses, accidents and health issues
- Early identification of risk factors and the provision of support to those in need of itIdentifying needs for change, defining objectives and agreeing on the methods to achieve the objectivesThe principles of monitoring and evaluating health results and impacts
- Effective methods for promoting health and functional capacity
Materials
SOTE:
Oppimateriaali löytyy Optiman kautta.
Teaching methods
SOTE:
Pääasiallinen opiskelu tapahtuu verkossa englanninkielisellä oppimisalustalla. Opiskelijat saavat työstää tehtäviä ja kirjata vastaukset suomeksi tai englanniksi (jälkimmäisessä tapauksessa arviointiin merkitään englanninkielinen toteutus).
Jokaista teemaa varten opettajat määrittävät keskeisen materiaalin, johon opiskelijat perehtyvät itsenäisesti luoden muistiinpanot lähteistäen. Opiskelijat voivat käyttää myös lisämateriaalia, mikä tulee ladata tiimin kansioon ja kirjata lähteeksi omiin muistiinpanoihin.
Muistiinpanojen pohjalta opiskelija osallistuu nimetyn tiiminsä verkkokeskusteluun rajattuna ajankohtana. Verkkokeskustelun lopuksi tiimi laatii yhdessä yhteenvedon käydystä keskustelusta koostaen sen asiakirjamuotoon. Yhteenvedossa tulee olla selkeä rakenne ja "juoni", johdanto ja pohdinta.
Exam schedules
SOTE:
Koe sovittuna ajankohtana eli to 28.2.
Mahdollinen poissa olija tekee kokeen yksilötenttinä uusintakoepäivänä.
Pedagogic approaches and sustainable development
SOTE:
Pedagogisena lähtökohtana on käänteinen oppiminen/ luokkahuone eli flipped classroom ja tiimissä oppiminen (osaamisen jakaminen) sekä verkkotyöskentely.
- Instruktioluento 1t
- Henkilökohtaiset teemakohtaiset muistiinpanot x 4
- Tiimin teemakohtainen verkkokeskustelu x4
- Tiimin teemakohtainen yhteenveto verkkokeskustelusta x 4
- Tiimitentti 2t