Yleissairaudet ja suun terveys (10 op)
Toteutuksen tunnus: 7051066-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.12.2021 - 28.02.2022
Ajoitus
01.01.2022 - 31.07.2022
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 25
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Johanna Kurtti
- Riikka Karhuvaara
- Riikka Hellman
Ryhmät
-
PSUUNS20Suuhygienisti (AMK), S20
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
-EA-rastipäivä 11.2.22
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 12
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 8.4.22
-Seminaari 16.5.22
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa
Sisällön jaksotus
Ajoitus vko 2 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
-EA-rastipäivä 11.2.22
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 20
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 8.4.22
-Seminaari 16.5.22
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentti
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista