Siirry suoraan sisältöön

Yleissairaudet ja suun terveys (10 op)

Toteutuksen tunnus: 7051066-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2021 - 28.02.2022

Ajoitus

01.01.2022 - 31.07.2022

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 25

Koulutus

  • Suuhygienistikoulutus

Opettaja

  • Johanna Kurtti
  • Riikka Karhuvaara
  • Riikka Hellman

Ryhmät

  • PSUUNS20
    Suuhygienisti (AMK), S20

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella

Sisältö

- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa

Oppimateriaalit

PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu

Opetusmenetelmät

Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op = 27 h opiskelijan työtä

Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
-EA-rastipäivä 11.2.22
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 12
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 8.4.22
-Seminaari 16.5.22
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa

Sisällön jaksotus

Ajoitus vko 2 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella

Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
-EA-rastipäivä 11.2.22
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 20
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 8.4.22
-Seminaari 16.5.22
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentti
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty

Esitietovaatimukset

Osia ammatti ja perusopinnoista