Siirry suoraan sisältöön

Bio- ja kemiantekniikka: Elintarviketekniikka

Tunnus: PBIOKES21

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2021

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoitteena on valmistaa kemiantekniikan alalle yhteistyötaitoisia ja innovatiivisia insinöörejä. Insinöörin osaamisalue tarkentuu opiskelijan omien valintojen perusteella ja se voi olla bio-, elintarvike-, laite-, materiaali- tai prosessitekniikka tai niiden yhdistelmä. Bio- ja kemiantekniikan insinöörin osaamisen perustana ovat biotieteet, fysiikka, kemia ja matematiikka. Opiskelija kehittää laatuun, turvallisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvää osaamistaan opintojen alusta asti. Opinnot tukevat opiskelijan vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen kehittymistä.

Insinööritutkinnon laajuus on 240 op ja siitä 190 op on ydinosaamista (perusopinnot 70 op, ammattiopinnot 90 op, harjoittelu 30 op). Opiskelija laajentaa osaamistaan haluamaansa suuntaan vapaasti valittavilla pinnoilla (30 op) ja opinnäytetyöllä (15 op).

Ensimmäisenä opiskeluvuotena opiskelija luo oppimisen ja korkeakouluopiskelun edellytykset ja rakentaa itselleen luonnontieteellisen osaamisperustan. Tässä vaiheessa opiskellaan insinöörikoulutuksen perusaineita: kemiaa, matematiikkaa ja fysiikkaa sekä mikrobiologiaa. Lisäksi aloitellaan kieli- ja viestintäopintoja sekä työelämää ja yrittäjyyttä tukevia opintoja. Ensimmäisenä opiskeluvuotena opetellaan toimimaan aktiivisena ryhmän jäsenenä ja opiskellaan projektinhallinnan perusteet käytännön projekteissa.

Toisena opiskeluvuotena opiskelija soveltaa luonnontieteellisiä tietojaan kemiantekniikan ammattiaineissa ja rakentaa itselleen teknisen osaamisperustan. Ammattiaineina opiskellaan mm. biokemiaa, bioteknisiä prosesseja ja menetelmiä, prosessitekniikkaa, elintarviketuotannon prosessien ja hygienian hallintaa, kemiallisia analyysejä ja materiaalien prosessointia. Käytännön laboratorio- ja projektityöskentelytaitojen saavuttaminen on oleellinen osa oppimista ja työelämävalmiuksia. Toisena opiskeluvuotena opiskelija valitsee ensimmäiset osaamistaan laajentavat opinnot.

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuotena opiskelija syventää osaamistaan valitsemallaan osaamispolulla ja vahvistaa yhteisö- ja verkosto-osaamistaan osallistumalla laajaan monialaiseen, työelämälähtöiseen projektiin (innovaatioprojekti). Syventävien opintojen aiheena voi olla bio-, elintarvike-, materiaali- ja/tai laitetekniikka. Syventävät moduulit opiskellaan pääsääntöisesti englanniksi, mikä mahdollistaa vaihto-opiskelijoiden osallistumisen opintojaksoille. Sisällöt mukautuvat tarvittaessa tutkimusryhmien ajankohtaisiin aiheisiin.

Opinnot on jaettu vuositarjontaan siten, että yhtenä vuonna voi suorittaa keskimäärin 60 op. Opiskelija voi halutessaan opiskella opintovuoden aikana myös tätä enemmän esimerkiksi valitsemalla opintoja Campusonline-tarjonnasta, tekemällä kesällä työharjoittelua tai osallistumalla TKI-hankkeisiin.

Lisätietoa opetuskielistä

Koulutuksen ensisijainen opetuskieli on suomi, mutta osa syventävistä opinnoista toteutetaan englannin kielellä. Toimintaympäristö on kansainvälinen ja monille opintojaksoille ja projekteihin osallistuu myös vaihto-opiskelijoita.

Osaamistavoitteet

Koulutusvastuun kompetenssit
Soveltava luonnontieteellinen osaaminen
• omaa alan vaatimat matematiikan, fysiikan ja tietotekniset valmiudet
• omaa alan vaatimat kemian, materiaalikemian, biokemian ja mikrobiologian tiedot ja taidot
• osaa soveltaa näitä tietoja ja taitoja käytäntöön

Prosessiosaaminen
Opiskelija
• hallitsee biotekniset prosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset
• hallitsee elintarviketuotannon perusteet ja prosessit
• ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
• prosessihygienia
• hallitsee materiaalien prosessoinnin ja testaamisen perusteet

Projektiosaaminen
Opiskelija
• osaa käyttää projektinhallinnan tietoteknisiä työkaluja
• osaa työskennellä projektiluonteisesti aikataulun mukaan
• tuntee projektien talouden johtamisen ja hallinnoinnin periaatteet

Kestävä kehitys
Opiskelija
• ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvissä ilmiöissä
• osaa hyödyntää kestävän kehityksen mukaisia biopohjaisia ja uusiutuvia materiaaleja
• osaa kuvata erilaisia kestävän kehityksen teemoja, kuten kiertotaloutta ja resurssitehokkuutta
• osaa ottaa huomioon kestävän kehityksen tuotannolle ja suunnittelulle asettamia vaatimuksia

Vuorovaikutustaidot
Opiskelija
• osaa hyödyntää tietoverkkoja informaatio-ja viestintäteknologiaa viestinnässä
• omaa hyvät ryhmätyötaidot
• osaa hyvät raportointi- ja viestintätaidot

Laatuosaaminen
Opiskleija
• tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu-, hygienia- ja ympäristöriskitekijät
• tunnistaa lean-toiminnan periaatteet

Liiketoimintaosaaminen
Opiskelija
• ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet
• pyrkii markkinalähtöiseen, kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
• ymmärtää kiertotalouden liiketaloudellisen merkityksen

Näiden lisäksi koulutuksessa kehitetään yksilö-, yhteisö- ja verkosto-osaamisen innovaatiokompetensseja ammattikorkeakoulun linjauksen mukaisesti.

Pedagogiset toimintatavat

Bio- ja kemiantekniikan koulutuksessa noudatetaan insinöörikoulutukseen suunniteltua CDIO-viitekehystä, joka tukee innovaatiopedagogiikan toetutumista. Oleellista on, että ohjauksessa käytetään aktivoivia opetusmenetelmiä. Opiskelijat tekevät koulutuksen aikana mm. projekteissa tuotteita tai tuotoksia, joita he itse ideoivat, suunnittelevat, toteuttavat ja käyttävät myös käytännössä. Oppimisympäristöt on suunniteltu niin, että tämä on mahdollista.

Projekti- ja tiimityötaitoja kehitetään innovaatiopedagogiikan ja CDIO-mallin mukaisesti koko koulutuksen ajan. Ensimmäisenä opintovuotena opetellaan projektityöskentelyn periaatteita. Toisena opiskeluvuotena opiskelijat tekevät projektin tutkimusryhmältä saamastaan aiheesta ja soveltavat siihen vuoden aikana oppimiaan asioita. Kolmantena opiskeluvuotena on vuorossa monialainen Innovaatioprojekti, jossa aiheet tulevat ulkopuolisilta toimeksiantajilta. Projekteihin integroidaan muita opintojaksoja mahdollisuuksien mukaan (esim. projektisuunnitelman esittely suomen opettajalle tai englanninkielisen tehtävän liittäminen projektiin). Projektien arvioinnissa käytetään itse- ja vertaisarviointeja ja hyödynnetään innovaatiokompetensseja.

Opinnot on mitoitettu neljälle vuodelle. Hyvällä suunnittelulla opiskelijan on kuitenkin mahdollista suorittaa opinnot myös lyhemmässä ajassa. Tässä auttavat esimerkiksi kesäopinnot, joita voi valita kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteisestä tarjonnasta. Työn opinnollistaminen on mahdollista.

Oppimisympäristö tukee innovaatiopedagogiikkaa ja CDIO-mallin mukaista toimintaa. Käytössä perinteisten opetustilojen lisäksi muuntojoustavia tiloja, ryhmätyötiloja ja laboratoriotiloja.

Arviointi

Bio- ja kemiantekniikan koulutuksessa opintoja arvioidaan monipuolisesti. Usein arviointi on monen opettajan yhteistyötä, sillä suuri osa opinnoista toteutetaan yhteisopettajuutena. Pääsääntöisesti opintojaksojen arvosana annetaan asteikolla 1-5. Poikkeuksena on esimerkiksi harjoittelu, joka arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.

Opintojaksojen arvioinnissa arvioinnin lähtökohtana ovat opintojakson oppimistavoitteet. Arvioinnin tavat vaihtelevat opintojaksojen toteutustavan mukaan. Tässä joitakin esimerkkejä:
- Opiskelijat keräävät pisteitä oppimistavoitteiden osaamistavoitteiden mukaan tehtyjen tehtävien sekä kokeiden perusteella. Saavutettu pistemäärä tuottaa arvosanan. Arviointitaulukko esitetään opiskelijoille opintojakson alkaessa, joten opiskelija voi asettaa omat osaamistavoitteensa jo opintojakson alussa.
- Opiskelijat saavat henkilökohtaista ohjausta ja palautetta työstään esim. laboratoriotöitä tehdessään.
- Projektien arvioinnissa käytetään apuna innovaatiokompetensseja, itsearviointia ja vertaisarviointia. Vertaisarviointina tehtävien väliarviointien ansiosta opiskelijoilla on mahdollisuus parantaa suoritustaan jo projektin aikana.
- Arvioinnin perusteena voi olla myös välikoe, loppukoe, ryhmätentti, suullinen raportointi jne.

Kuvaus

Elintarvike

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Syksy 2021 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 190)

190
PBIOKES21-1001
Työelämätaidot 1

(Valitaan kaikki)

10
5000BH71 Projektipaja 5 5 5 2.5 2.5
5021182 Working English 2 2 2 1 1
TE00BS44 Työvälineohjelmistot 1 3 3 3 1.5 1.5
PBIOKES21-1002
Johdatus alaan

(Valitaan kaikki)

15
TE00BN29 Kemia 1 5 5 5 2.5 2.5
TE00BL95 Johdatus kemiantekniikkaan 5 5 5 2.5 2.5
TE00BX85 Insinöörimatematiikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
PBIOKES21-1003
Luonnontieteet ja matematiikka

(Valitaan kaikki)

20
5021100 Mikrobiologia 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5021146 Kemia 2 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5021211 Insinöörifysiikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BX84 Calculus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PBIOKES21-1004
Työelämätaidot 2

(Valitaan kaikki)

10
TE00BY04 Työyhteisöviestintä 2 2 2 0.7 0.7 0.7
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
5021213 Työelämävalmiudet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PBIOKES21-1005
Luonnontieteiden ammattiopinnot 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00BN83 Biokemia 5 5 5 2.5 2.5
5021198 Kemian työmenetelmät 5 5 5 2.5 2.5
TE00BL99 Orgaaninen ja fysikaalinen kemia 5 5 5 2.5 2.5
PBIOKES21-1006
Prosessit 1

(Valitaan kaikki)

5
TE00BL98 Prosessitekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
PBIOKES21-1007
Luonnontieteiden ammattiopinnot 2

(Valitaan kaikki)

15
5021196 Analyysimenetelmät 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BL96 Analyysimenetelmät 2 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5021212 Fysikaaliset mittaukset  5 5 5 1.7 1.7 1.7
PBIOKES21-1008
Prosessit 2

(Valitaan kaikki)

15
TE00BN28 Kemianteollisuuden prosessit 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BL97 Suunnittele ja testaa -projekti 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BX88 English Professional Skills 3 3 3 1 1 1
TE00BS45 Työvälineohjelmistot 2 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PBIOKES21-1009
Insinöörin työvälineet

(Valitaan kaikki)

10
5021164 Sähkö- ja automaatiotekniikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00BT92 Mittaus- ja säätötekniikka 2 2 2 1 1
TE00BT93 Laatu ja metrologia 3 3 3 1.5 1.5
PBIOKES21-1010
Yrittäjyys

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
5021128 Yritystoiminta 5 5 5 2.5 2.5
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10 10 10 3.3 3.3 3.3
Syventävät opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
PBIOKES21-1013
Elintarviketekniikka 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00BV66 Food ingredients and raw materials 5 5 5 2.5 2.5
TE00BV68 Product Development and Analytics 5 5 5 2.5 2.5
TE00BX89 Food Processes 1 3 3 3 1.5 1.5
TE00BX90 Sensory Analysis 2 2 2 1 1
PBIOKES21-1014
Elintarviketekniikka 2

(Valitaan kaikki)

15
TE00BY03 Food Processes 2 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BX91 Food Legislation and Food Hygiene 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BR60 Food Project 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PBIOKES21-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
TE00BL93 Perusharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BN11 Alakohtainen harjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BN12 Ammattiharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PBIOKES21-1018
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3
TE00BV70 Johdatus matematiikkaan ja fysiikkaan 5
PBIOKES21-1019
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
5021151 Opinnäytetyö, toteutus 10 10 5 5 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7
5021152 Opinnäytetyö, raportointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Yhteensä 240 65 60 60 20 25 40 20 40 25 35 10 10 12.5 12.5 13.5 13.5 13.5 10 10 13.5 13.5 13.5 12.5 12.5 11.7 11.7 11.7 5 5 3.37 3.37 3.37

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Harjoittelu

Ei liitettyjä opintojaksoja

Opinnäytetyö
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, raportointi
Perusopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Projektipaja
Working English
Työvälineohjelmistot 1
Kemia 1
Johdatus kemiantekniikkaan
Insinöörimatematiikan perusteet
Mikrobiologia
Kemia 2
Insinöörifysiikka
Calculus
Työyhteisöviestintä
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Työelämävalmiudet
Biokemia
Kemian työmenetelmät
Orgaaninen ja fysikaalinen kemia
Prosessitekniikan perusteet
Analyysimenetelmät
Analyysimenetelmät 2
Fysikaaliset mittaukset 
Kemianteollisuuden prosessit
Suunnittele ja testaa -projekti
English Professional Skills
Työvälineohjelmistot 2
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Mittaus- ja säätötekniikka
Laatu ja metrologia
Yritystoiminta
Innovaatioprojekti
Basics of Materials Technology 
Processing Technologies
Selection of Materials 
Processing of Plastics
Packaging Technology
Project
Food ingredients and raw materials
Product Development and Analytics
Food Processes 1
Sensory Analysis
Food Processes 2
Food Legislation and Food Hygiene
Food Project
Basics of genetic engineering and diagnostics
Biotechnological processes and downstream processing 
Biomaterials and tissue engineering
Biomaterials manufacturing processes 
Biotechnological production 
Methods in biotechnology
Perusharjoittelu
Alakohtainen harjoittelu
Ammattiharjoittelu
Johdatus kemiaan
CAD perusteet
Johdatus matematiikkaan ja fysiikkaan
Laadunhallinnan ja standardien perusteet
Opinnäytetyö, menetelmäopinnot

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 190)

190
PBIOKES21-1001
Työelämätaidot 1

(Valitaan kaikki)

10
5000BH71 Projektipaja 5
5021182 Working English 2
TE00BS44 Työvälineohjelmistot 1 3
PBIOKES21-1002
Johdatus alaan

(Valitaan kaikki)

15
TE00BN29 Kemia 1 5
TE00BL95 Johdatus kemiantekniikkaan 5
TE00BX85 Insinöörimatematiikan perusteet 5
PBIOKES21-1003
Luonnontieteet ja matematiikka

(Valitaan kaikki)

20
5021100 Mikrobiologia 5
5021146 Kemia 2 5
5021211 Insinöörifysiikka 5
TE00BX84 Calculus 5
PBIOKES21-1004
Työelämätaidot 2

(Valitaan kaikki)

10
TE00BY04 Työyhteisöviestintä 2
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
5021213 Työelämävalmiudet 5
PBIOKES21-1005
Luonnontieteiden ammattiopinnot 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00BN83 Biokemia 5
5021198 Kemian työmenetelmät 5
TE00BL99 Orgaaninen ja fysikaalinen kemia 5
PBIOKES21-1006
Prosessit 1

(Valitaan kaikki)

5
TE00BL98 Prosessitekniikan perusteet 5
PBIOKES21-1007
Luonnontieteiden ammattiopinnot 2

(Valitaan kaikki)

15
5021196 Analyysimenetelmät 5
TE00BL96 Analyysimenetelmät 2 5
5021212 Fysikaaliset mittaukset  5
PBIOKES21-1008
Prosessit 2

(Valitaan kaikki)

15
TE00BN28 Kemianteollisuuden prosessit 5
TE00BL97 Suunnittele ja testaa -projekti 5
TE00BX88 English Professional Skills 3
TE00BS45 Työvälineohjelmistot 2 2
PBIOKES21-1009
Insinöörin työvälineet

(Valitaan kaikki)

10
5021164 Sähkö- ja automaatiotekniikka 5
TE00BT92 Mittaus- ja säätötekniikka 2
TE00BT93 Laatu ja metrologia 3
PBIOKES21-1010
Yrittäjyys

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
5021128 Yritystoiminta 5
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10
Syventävät opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
PBIOKES21-1015
Materiaalitekniikka 1 

(Valitaan kaikki)

15
5021223 Basics of Materials Technology  5
5021224 Processing Technologies 5
5021225 Selection of Materials  5
PBIOKES21-1016
Materiaalitekniikka 2 

(Valitaan kaikki)

15
TE00BX98 Processing of Plastics 5
TE00BX99 Packaging Technology 5
TE00BY00 Project 5
PBIOKES21-1013
Elintarviketekniikka 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00BV66 Food ingredients and raw materials 5
TE00BV68 Product Development and Analytics 5
TE00BX89 Food Processes 1 3
TE00BX90 Sensory Analysis 2
PBIOKES21-1014
Elintarviketekniikka 2

(Valitaan kaikki)

15
TE00BY03 Food Processes 2 5
TE00BX91 Food Legislation and Food Hygiene 5
TE00BR60 Food Project 5
PBIOKES21-1011
Biomateriaalit ja bioprosessit 1

(Valitaan kaikki)

15
5021169 Basics of genetic engineering and diagnostics 5
5021220 Biotechnological processes and downstream processing  5
5021168 Biomaterials and tissue engineering 5
PBIOKES21-1012
Biomateriaalit ja bioprosessit 2 

(Valitaan kaikki)

15
5021221 Biomaterials manufacturing processes  5
5021222 Biotechnological production  5
5021167 Methods in biotechnology 5
PBIOKES21-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
TE00BL93 Perusharjoittelu 10
TE00BN11 Alakohtainen harjoittelu 10
TE00BN12 Ammattiharjoittelu 10
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PBIOKES21-1018
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3
TE00BL94 CAD perusteet 5
TE00BV70 Johdatus matematiikkaan ja fysiikkaan 5
TE00BS59 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 5
PBIOKES21-1019
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

20
5021150 Opinnäytetyö, menetelmäopinnot 5
5021151 Opinnäytetyö, toteutus 10
5021152 Opinnäytetyö, raportointi 5