Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemushoito (3 op)

Toteutuksen tunnus: TH00BV84-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.06.2025 - 19.10.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
20.10.2025 - 16.11.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
ETKDipa
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
10 - 35
Koulutus
Ensihoitajakoulutus
Opettajat
Johanna Kurtti
Opintojakso
TH00BV84
Toteutukselle TH00BV84-3009 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

Ravitsemushoito I-osa 2 op syksyllä 2025, opetustunnit viikoilla 43-45
• Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
• Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
• Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä eri ikäkausina

Ravitsemushoito II-osa 1 op keväällä 2026
• Sisätauti- ja kirurgisen potilaan ravitsemushoito ja ohjaus sekä sairauksiin liittyvät yleisimmät erityisruokavaliot.

Tavoitteet

Tavoitteet
• Tietää ravintoaineet, ravintoaineiden tarpeen ja merkityksen
• Osaa arvioida ihmisen ravitsemustarpeita
• Osaa soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
• Osaa integroida ravitsemushoitoa ja -ohjausta yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa sisätauti- ja kirurgisen potilaan hoitotyössä

Sisältö

Sisällöt
• Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
• Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
• Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä eri ikäkausina
• Sisätauti- ja kirurgisen potilaan ravitsemushoito ja ohjaus sekä sairauksiin liittyvät yleisimmät erityisruokavaliot

Oppimateriaalit

Ravitsemushoito I-osa:
Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki 2024 (www.vrn.fi)
Tarkemmin oppimateriaali annetaan ensimmäisellä opetustunnilla.

Ravitsemushoito II-osa:
Ravitsemushoitosuositus. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ohjaus 3/2023
Sinisalo, L. 2015. Ravitsemus hoitotyössä.
Tarkemmin oppimateriaali ensimmäisellä opetustunnilla.

Opetusmenetelmät

Toteutetaan keskustelevana opetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä ja -tenttinä.

Tarkemmin osioiden toteutus ItsLearning-alustalla. Toteutus käydään läpi I-osan ja II-osan ensimmäisellä opetustunnilla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ravitsemushoito I-osa : RAV-tentti viikolla 46. Uusintatenttien ajankohdat katsotaan tarkemmin ensimmäisellä opetuskerralla. Tenttiajankohdat löytyvät ItsLearning-alustalta.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Tiimioppiminen ja ryhmätyöskentely

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Ravitsemushoito I-osa 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista opetustunteja 10 ja opiskelijan itsenäistä opiskelua (sis.tehtävät, tenttiin valmistautumisen ja tentin) ja ryhmätyöskentelyä 44 tuntia.

Ravitsemushoito II-osa 1 op, 27 tuntia opiskelijan työtä, joista opetustunnit 7 ja itsenäistä opiskelua ja ryhmätyöskentelyä 20 h.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kokonaisuus (ravitsemushoito 3 op) numeerinen arviointi: I-osa numeerinen arviointi ja II-osa hyväksytty/hylätty.

I-osa numeerinen arviointi tentin perusteella (tehtävät asteikolla hyväksytty/hylätty ja tentti numeerinen arviointi). Numeroarviointi tulee tentin pistemäärän perusteella alla olevalla tasavälisellä asteikolla:
25-29 = T1 (= 50–59 %)
30-34 = T2 (= 60–69 %)
35-39 = H3 (= 70–79 %)
40-44 = H4 (= 80–89 %)
45-50 = K5 (= 90–100 %)

II-osa arviointi hyväksytty /hylätty. Hyväksytyn suorituksen edellytyksenä on yksilö- ja ryhmätehtävien suorittaminen hyväksytysti (yksilötehtävät ja testi hyväksytty/hylätty). Ryhmätyöhön liittyvä poissaolo korvataan osallistumalla toisen ryhmän vastaaviin tunteihin; ryhmätehtävien tekemiseen ja esittämiseen tai muulla erikseen sovittavalla tavalla.

Lisätiedot

Sähköposti

Siirry alkuun