Siirry suoraan sisältöön

Energia- ja ympäristötekniikka: PEYTES22

Tunnus: PEYTES22

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2022

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Ihmiskunta on tienhaarassa, jossa maailman energiankäyttö joudutaan miettimään nopeassa aikataulussa uusiutuviin energialähteisiin ja yhä enemmän sähköön pohjautuviin teknisiin ratkaisuihin perustuvaksi. Myös puhtaan veden saanti sekä raaka-aineiden riittävyys ja jätteiden synnyn ehkäisy edellyttävät nopeita ja isoja muutoksia. Kaikki tämä vaatii myös tiukkaa insinööriosaamista. Energia- ja ympäristötekniikan insinöörikoulutuksesta saat koulutuksen, joka antaa sinulle mahdollisuuden tehdä merkityksellistä työtä tällä alalla nyt ja tulevaisuudessa. Koulutuksessa sinun on mahdollista suuntautua uusiutuvien energiatekniikoiden, sähkö- ja automaatiotekniikan, vesitekniikan tai kiertotalouden erikoistumisaloille.

Energia- ja ympäristötekniikan insinöörinä sinulla on valmiudet toimia teollisuuden ja elinkeinoelämän käyttö-, suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä, itsenäisenä yrittäjänä sekä alaan liittyvissä viranomaistehtävissä. Opiskelemalla energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmassa kehität tietoja ja taitoja, joiden avulla opit ymmärtämään energian tuotantoon, varastointiin, jakeluun, käyttöön ja energiatehokkuuteen; sähkö- ja automaatiotekniikkaan; kiertotalouteen sekä vesi- ja ympäristötekniikkaan kytkeytyviä haasteita ja mahdollisuuksia. Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksesta valmistut insinööriksi (AMK).

Alan opinnoissa kehität valmiuksiasi ratkaista konkreettisesti esimerkiksi seuraaviin aihepiireihin liittyviä asioita:
- hajautettu uusiutuva energiatuotanto ja energiajärjestelmät
- sähkö- ja automaatiotekniikka
- materiaalien ja veden riittävyys, kiertotalous
- veden puhdistaminen ja vesiensuojelu
- ympäristön vastuullinen hyödyntäminen ja ympäristön tilan parantaminen

Koulutuksessa lähtökohtana on puhdas energia ja energiatehokkuus, ympäristöystävällisyys sekä kestävä kehitys. Opinnoissa kehität taitojasi luovaan ongelmanratkaisuun sekä alaan liittyvien teknologisten ratkaisujen luomiseen ja soveltamiseen.

Koulutuksen perustana ovat luonnontieteet: matematiikka, kemia ja fysiikka sekä ympäristöalan opinnot. Näitä aiheita opiskelet energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmassa erityisesti kahtena ensimmäisenä opintovuotena. Jo toisena opiskeluvuotena voit valita insinöörin ydinosaamisen rinnalle itseäsi kiinnostavia vapaasti valittavia opintoja ja aloittaa erikoistumisalasi omia aineita (ks. kohta ”Pääaineen tai erikoistumisalan valinta”). Opintosi sisältävät teoreettisten opintojen lisäksi kenttä- ja laboratorioharjoituksia, simulaatioita ja mallinnuksia, ryhmissä tehtäviä työelämään kytkeytyviä projekteja, harjoittelua ja opinnäytetyön, joka on oma syventävä viimeisenä opintovuotena tehtävä kehittämisprojekti. Koulutuksen oleellisena osana on yhteistyö työelämän toimijoiden kanssa jo opiskelusi aikana. Näin opiskellessasi kehität insinöörin asiaosaamisen lisäksi työelämävalmiuksiasi ja verkostojasi tulevan ammattialan suuntaan.

KOULUTUKSEN RAKENNE

Koulutus ja opiskelu koostuvat ydinosaamisesta ja laajentavasta osaamisesta. Ydinosaamiseen sisältyvät pakolliset perusopinnot., Laajentavaan osaamiseen sisältyy 60 opintopisteen laajuiset ammattiopinnot, 30 opintopisteen laajuiset vapaasti valittavat opinnot, harjoittelu 30 op ja opinnäytetyö 15 op. Koulutuksen kokonaislaajuus on 240 opintopistettä ja ohjeellinen opiskeluaika neljä vuotta.
Molemmissa erikoistumisalojen koulutuksissa perusopinnot (n. 100 op, noin 1,5 vuotta opintojen alussa) ovat yhteiset. Perusopinnot koostuvat mm. matemaattisluonnontieteellisistä opinnoista, teknisistä insinööriaineista, ympäristöaihepiirin opinnoista sekä kieli- ja viestintäopinnoista. Ammattiopinnot koostuvat ammattialan opintomoduuleista (yhteensä vähintään 60 op) ja valinnaisista opinnoista (30 op), harjoittelusta (yhteensä 30 op) sekä opinnäytetyöstä (15 op). Valinnaisiin opintomoduuleihin voi valita opintoja omalta erikoistumisalalta, rinnakkaiselta erikoistumisalalta tai muuten osaamisen kehittymistä tukevista korkeakoulutason opinnoista. Insinöörin perusopintoihin kuuluvien opintojen aikana, toisen opintovuoden syksyn lopuksi, valitset tarjolla olevista vaihtoehdoista joustavasti kiinnostuksesi mukaisen erikoistumisalan. Tarjolla olevat opinnot jakautuvat uusiutuvien energioiden, sähkö- ja automaatiotekniikan, vesi- ja ympäristötekniikan sekä kiertotalouden aloille. Perusopintojen jälkeen erikoistumisalat tarjoavat opiskelijoille omat ammattimoduulit sellaisessa järjestyksessä, joka parhaiten takaa alan osaamisen syvenemisen, mutta myös sen, että esimerkiksi mahdollinen opiskeluvaihtoon lähteminen ei heikennä mahdollisuutta pysyä oman ryhmänsä tahdissa mukana. Tutkintoon kuluva opiskeluaika on maksimissaan neljä vuotta mutta opintoja on mahdollisuus suorittaa nopeamminkin hyödyntämällä esimerkiksi kesälukukautta opiskeluun.

- Uusiutuvat energiat: Uusiutuvat energiat -erikoistumisalalla keskityt energian tehokkaaseen tuotantoon, siirtoon, varastointiin, jakeluun ja käyttöön. Opintojen kohteena on niin perinteisempi uusiutuvan energian tuotanto kuin tulevaisuuden hajautetut ja älykkääseen tuotantoon, varastointiin ja kulutukseen liittyvät ratkaisut. Sinulla on myös mahdollisuus syventää alan osaamistasi työskentelemällä alan tutkimus- ja kehittämishankkeissa Uuden energian tutkimusryhmässä.

- Sähkö- ja automaatiotekniikka: Sähkö- ja automaatiotekniikan erikoistumisalalla perehdyt sähkö- ja automaatiojärjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Keskeisiä aihepiirejä ovat sähkö- ja automaatioasennukset, automaatiojärjestelmät, sähkö- ja automaatiosuunnittelu, sähköturvallisuus ja sähkövoimatekniikka. Opinnot tuottavat valmiudet työskennellä mm. sähkö- ja automaatioasennusten suunnitteluun, projektikehitykseen ja urakointiin liittyvissä tehtävissä.

- Vesi- ja ympäristötekniikan erikoistumisalalla opit keskeisiä aihepiirejä liittyen yhdyskuntien vesihuoltoon ja vesiensuojeluun. Opinnot sisältävät vesien puhdistukseen, vesilaitoksiin, hulevesien hallintaan, vesiensuojelun suunnitteluun sekä vesistömittauksiin ja –seurantaan liittyviä kokonaisuuksia. Sinulla on myös mahdollisuus syventää osaamistasi työskentelemällä tutkimus- ja kehittämishankkeissa Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmässä. Voit täydentää opintojasi valitsemalla lisäksi kiertotaloutta, energiatekniikkaa tai vaikkapa myyntiin liittyviä opintoja.

- Kiertotalous – jätteistä raaka-ainetta ja liiketoimintaa: Kiertotalouteen on mahdollista erikoistua myös ihan omana alanaan. Tällöin valitset opinnoissasi kiertotalouden kursseja ja syvennät osaamistasi Kiertotalous 2.0 oppimisympäristössä ja sen yritysprojekteissa. Kiertotalouteen suuntautuvan opiskelija osaaminen kehittyy liiketoimintaosaamisen suuntaan ja yritysten kehittämisprojekteihin. Opintoja voi tehdä myös Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän tutkimus- ja kehittämishankkeissa.

URAMAHDOLLISUUDET

Insinööri on hyvin tunnettu ja työelämässä arvostettu tutkinto. Energia- ja ympäristötekniikasta valmistuneet insinöörit työllistyvät hyvin.

Maailmanlaajuinen ja Suomeakin koskettava murros energia-alalla, ympäristöhaasteisiin kohdistuvien teknisten ratkaisujen kehittämistarve sekä Varsinais-Suomen hyvät tulevaisuuden näkymät houkuttelevat nuoria opiskelemaan energia- ja ympäristötekniikkaa Turun ammattikorkeakouluun. Tämän alan insinööriosaamiselle on kysyntää ja uramahdollisuudet ovat erinomaiset. Koulutuksen vahvat perusopinnot ja monipuoliset erikoistumisalat yhdessä opintojen vahvan tutkimus- ja kehittämistoimintakytkennän kanssa mahdollistavat sijoittumisen hyvin erilaisiin yrityksiin ja työtehtäviin. Tyypilliset tehtävät löytyvät konsulttitoimistoista, teollisuusyrityksistä, energialaitoksista, vesi- ja jätehuollosta sekä tuotannon ja teknisen kaupan tehtävistä. Kokemuksen myötä uramahdollisuudet monipuolistuvat vaativiin asiantuntijatehtäviin sekä esimies- ja johtotehtäviin.

OPISKELIJAN MAHDOLLISUUDET VAIKUTTAA OPINTOIHINSA SEKÄ PALAUTTEEN ANTOMAHDOLLISUUDET

Molemmilla erikoistumisaloilla opiskelijan on mahdollista vaikuttaa oman opintokokonaisuuden muodostumiseen ja tarkempaan suuntautumiseen. Yhteistyössä tuutoropettajiensa kanssa tehtävä henkilökohtainen opintosuunnitelma antaa perusopintojen jälkeen paljon mahdollisuuksia, vaikka valmis opintopolkukin on osoitettavissa. Opiskelijalla on myös mahdollisuus vaikuttaa saamaansa opetukseen vuorovaikutuksessa opetuksesta vastaavien toimijoiden kanssa (opettajat, koulutus- ja tutkimusvastaavat, koulutus- ja tutkimuspäälliköt sekä tutkimusryhmien henkilökunta). Palautetta opiskelijan arjesta kerätään jatkuvasti, kurssikohtaisesti ja täsmällisemmin vuosittain pidettävien palautepäivien yhteydessä.

JATKO-OPINTOMAHDOLLISUUDET

Ammattikorkeakoulututkinto avaa monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin. Tutkinto antaa mahdollisuuden hakeutua suomalaisten ja ulkomaisten korkeakoulujen maisteritason ohjelmiin. Maisteritason tutkinnon jälkeen voit halutessasi hakeutua myös tieteellisiin jatkotutkintoihin, kuten lisensiaatin ja tohtorin tutkintoihin.

Ammattikorkeakoulujen oma jatkotutkinto on ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Ylempi AMK-tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto. Se vastaa samaa EQF (European Qualification Framework) -tasoa kuin muutkin ylemmät korkeakoulututkinnot, kuten maisteri- ja diplomi-insinööritutkinnot (taso 7). Ylemmät AMK-tutkinnot on suunnattu työelämässä pätevöityneille asiantuntijoille, ja ne linkittyvät usein vahvasti nimenomaan opiskelijan työn, työyhteisön ja laajemmin työelämän kehittämiseen. YAMK-tutkintojen erityispiirteenä onkin opintoja edeltävä työkokemusvaatimus: voit hakea koulutukseen, kun olet ensin kerryttänyt työkokemusta vähintään kaksi vuotta. Ylempiä AMK-opintoja edeltävä työkokemus antaa hyvän pohjan maisteritason opinnoille. Turun AMK:n Master School tarjoaa laajan kattauksen ylempiä AMK-tutkintoja asiantuntija- ja johtamisosaamisen syventämiseen.

Sinulla on myös mahdollisuus halutessasi hakeutua diplomi-insinööriopintoihin heti insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi. Diplomi-insinööriksi tähtääville tarjotaan Turun ammattikorkeakoulun ja teknillisten yliopistojen yhteistyönä suunniteltuja opintopolkuja, jotka mahdollistavat DI-tutkinnon suorittamisen nopeasti ja joustavasti heti AMK-tutkinnon jälkeen. Hyvin suorat polut diplomi-insinöörin tutkintoon löytyvät Åbo Akademin englanninkielisiin koulutuksiin, sekä Turun yliopiston suomen- ja englanninkielisiin koulutuksiin. Myös teknilliset yliopistot (Aalto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto)?tarjoavat hyviä mahdollisuuksia alasi jatko-opintoihin.

KANSAINVÄLISTYMINEN

Osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä. Opinnoista vähintään 60 opintopistettä on mahdollisuus suorittaa englanniksi. Opiskelijan on mahdollista lähteä myös opiskelijavaihtoon tai suorittaa harjoittelujakso ulkomailla. Opintoihin on toivottavaa sisällyttää alan osaamista syventäviä opintojaksoja ulkomaisissa yhteistyökorkeakouluissa. Vaihtojaksot suunnitellaan yhdessä erikoistumisalojen kansainvälisten asioiden vastaavan ja tuutoropettajan kanssa jokaiselle sopiviksi.

Pääosa Turun AMK:n ulkomaisista kumppanikorkeakouluista sijaitsee Euroopassa, mutta alakohtaisia yhteistyökumppaneita on myös Euroopan ulkopuolella. Ulkomaanjaksolle voi lähteä aikaisintaan toisena opiskeluvuotena, mutta siihen on hyvä valmistautua jo opintojen alkuvaiheessa. Valmistautuakseen opiskeluvaihtoon opiskelija voi esimerkiksi opiskella mahdollisen kohdemaan kieltä ja tutustua sieltä kotoisin oleviin vaihto-opiskelijoihin. Jos taas opiskelija päätyy lähtemään ulkomaille harjoitteluun, kannattaa sopivaa harjoittelupaikkaa alkaa selvittää jo hyvissä ajoin.

Opintojen aikana voi myös kansainvälistyä lähtemättä itse vaihtoon esimerkiksi:
• osallistumalla vieraskieliseen opetukseen ja kieliopintoihin
• valitsemalla opintoihin kansainvälisyyteen liittyviä kursseja, joilla tapaa opiskelijoita eri puolilta maailmaa
• ryhtymällä kv-tuutoriksi, joka toimii ulkomaalaisten opiskelijoiden apuna heidän saapuessaan Suomeen. Turun AMK:ssa opiskelee vuosittain yli 300 ulkomaalaista vaihto-opiskelijaa ja lähes 400 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa, jotka tutustuvat mielellään suomalaisiin opiskelijoihin.
• olemalla mukana opiskelijajärjestö ESN-International Action Clubissa järjestämässä ulkomaisille opiskelijoille vapaa-ajan toimintaa.

Osaamistavoitteet

Koulutuksessa taataan osaaminen energia- ja ympäristötekniikan ammattialalla vastaan tuleviin työtehtäviin, työskentelytapoihin sekä kyky hankkia jatkossa osaamisen syventämiseksi tarvittavia ammattialan tietoja ja taitoja. Koulutus myös tutustuttaa opiskelija energia- ja ympäristöalalla toimivien organisaatioiden toimintaan ja auttaa opiskelijoita luomaan niihin sosiaalisia suhteita sekä antaa käsityksen tuottavuuden, kannattavuuden ja yrittäjyyden merkityksestä. Innovaatiopedagogiikan mukainen oppimisjatkumo taakaa opiskelijalle työelämässä vaadittavia geneerisiä taitoja, kuten vuorovaikutus-, tiimityö- ja verkostoitumistaitoja

Koulutuksissa painottuvat tiedot ja taidot, joiden avulla opitaan ymmärtämään laaja-alaisesti energiaan ja ympäristöön liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia.
Uusiutuvien energioiden ja vesi- ja ympäristötekniikan erikoistumisaloilta opiskelija valmistuu insinööriksi. Koulutuksissa kehittyy valmiuksia ratkaista konkreettisesti esimerkiksi seuraaviin aihepiireihin liittyviä asioita:
• tulevaisuuden energiatuotanto, niin uusiutuviin pohjautuva keskitetty kuin hajautettu energiantuotanto
• materiaalien ja veden riittävyys, kiertotalous
• veden puhdistaminen ja vesiensuojelu, vesitekniikka
• ympäristön vastuulliseen hyödyntämiseen ja ympäristön tilan parantamiseen liittyvät haasteet

Opintojen alussa painotetaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita sekä insinööriaineita, jotka antavat opiskelijalle insinööriosaamisen perustan sekä mahdollistaa syventävien aineiden omaksumisen. Opintojen jatkovaiheessa (1,5 vuotta opintojen aloittamisen jälkeen) alkavat erikoistumisalan opinnot, joissa opiskelija rakentaa itselleen sellaisen opintokokonaisuuden, jolla hän hankkii sopivan ammattiosaamisen itselleen ja valitsemalleen uralleen. Energia- ja ympäristötekniikan syventävät aineet ovat pääsääntöisesti insinööritieteitä ja soveltavia opintoja. Näiden rinnalla läpi opintojen kulkee ajatus kestävästä kehityksestä sekä ympäristön suojelun, ihmisten toimintatapojen ja yhteiskunnan välisestä vuorovaikutuksesta. Lisäksi opiskelija saa valmiuksia viestintään, markkinointiin, esimiestehtäviin ja yrittäjyyteen.

Koulutusten perusperiaatteena on tarjota jokaiselle opiskelijalle sellaiset opintokokonaisuudet, jotka varmistavat valmistumisen jälkeisen työllistymisen ja antavat mahdollisimman hyvän perustan koko elämän kestoiselle oppimiselle. Opiskelijat saavat:
• ammatillisen ydinosaamisen
• innovaatiokompetensseja jotka auttavat luomaan uutta ja edistyksellistä
• sosiaalisia taitoja ja työelämässä tarvittavia verkostoja
• insinöörin ammatti-identiteetin
• yrittäjämäisen asenteen

Pedagogiset toimintatavat

Koulutuksissa toimitaan Turun ammattikorkeakoulun innovaatiopedagogiikan ja tekniikan alan CDIO-periaatteiden mukaisesti. Koulutus tapahtuu tiiviissä yhteistyössä aloihin liittyvien tutkimusryhmien ja niiden vetämien soveltavien tutkimus- ja kehityshankkeiden kanssa. Koulutuksessa korostuvat ammattikorkeakoulun ulkopuolisen elinkeinoelämän kehitystarpeet, joiden pariin opiskelijat saatetaan opintojen aikana. Opetusmenetelmät ovat monimuotoisia ja vuorovaikutuksen merkitystä korostavia, oppimisympäristöissä tähdätään monialaisuuden, kansainvälisyyden ja sisäisen yrittäjyyden ajattelutavat takaamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisten opintojen linkittymistä tai muodostumista yksinomaan tutkimusryhmistä tulevista tosielämän kehitystarpeista ja toimeksiannoista. Eri erikoistumisalojen opiskelijat voivat osallistua niille monialaisina ryhminä ja ratkoa erilaisia suunnittelutoimeksiantoja tuottaen ja soveltaen samalla oppimistavoitteisiin ja sisältöön kuuluvia alakohtaisia osaamisia.

Arviointi

Koulutusten arvioinnin kohteena on todellinen osaaminen. Yksityiskohdat tulevat osaamisessa kokonaisuuksien ymmärtämisen jälkeen. Arviointi perustuu osaamiseen ja sen kasvuun. Arviointitavat ovat monimuotoisia ja korostavat opiskelijan kykyä arvioida niin omaa kuin kanssaopiskelevien osaamista. Arvioinnissa käytetään vuorovaikutteisia menetelmiä (itsearviointia, vertaisarviointia ja ulkoista arviointia). Arviointi on luonteeltaan kehittävää ja sillä tuetaan oppimista.

Opintojaksot tai niiden muodostamat moduulit arvioidaan hyväksyttyinä tai hylättyinä tai niissä käytetään asteikkoa 0-5. Numeerisessa arvioinnissa hyväksytty suoritus edellyttää vähintään arvosanan yksi saavuttamista. Perinteisen kirjallisen arvioinnin lisäksi opetushenkilöstö voi arvioida opiskelijan edistymistä myös suullisesti ja antamalla tarvittaessa palautetta, jonka avulla opiskelija saadaan kiinnittämään huomiota keskeisiin asioihin (ns. formatiivinen arviointi). Palautekeskustelujen tarkoituksena on myös luoda oppimista edistävää ilmapiiriä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2022-2023 2023-2024 2024-2025 2025-2026 Syksy 2022 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

98
TE00BJ18 Johdatus energia- ja ympäristötekniikan alaan 2 2 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3
PEYTES22-1001
Ympäristövaikutukset

(Valitaan kaikki)

14 15 15 7.5 7.5
5000BH71 Projektipaja 5 5 5 2.5 2.5
TE00BU13 Ympäristöongelmat ja elinympäristöjen suojelu 4 4 4 2 2
TE00BS19 Tietotekniikka 2 2 2 1 1
TE00BU14 Ekologian ja hydrologian perusteet 3 3 3 1.5 1.5
PEYTES22-1002
Insinöörin perustaidot 1 - moduuli

(Valitaan kaikki)

15 15 15 7.5 7.5
TE00BX24 Johdatus insinöörimatematiikkaan 2 2 2 1 1
TE00BX67 Insinöörimatematiikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00BS18 Fysiikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00BS20 Fysiikan laboratoriotyöt 3 3 3 1.5 1.5
PEYTES22-1003
Ympäristöohjaus

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
5100BH83 Ympäristölainsäädäntö ja talousohjauskeinot 4 4 4 1.3 1.3 1.3
5100BH85 Yhdyskuntasuunnittelu 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BH87 Ympäristöviestintä 3 3 3 1 1 1
1000BH89 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1 1 1
PEYTES22-1004
Insinöörin perustaidot 2

(Valitaan kaikki)

16 15 15 5 5 5
TE00BR99 Kemia 3 3 3 1 1 1
TE00BX68 Calculus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BI01 Sähköfysiikka 4 4 4 1.3 1.3 1.3
5100BH93 Termodynamiikka 4 4 4 1.3 1.3 1.3
1000BI07 Professional English, B2 3 3 3 1 1 1
PEYTES22-1005
Svenska i arbetslivet

(Valitaan kaikki)

3 3 3 1.5 1.5
1000BH63 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.5 0.5
1000BH65 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 1 1
PEYTES22-1050
Insinöörin perustaidot 3

(Valitaan kaikki)

15
6000BH99 Tilastomatematiikka 3 3 3 1.5 1.5
5100BI03 Sähkötekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00CE28 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 3 3 3 1.5 1.5
5100BH95 Virtaus- ja lämmönsiirtotekniikka 4 4 4 2 2
PEYTES22-1007
Suunnittelu ja kehittäminen

(Valitaan kaikki)

15 15 15 7.5 7.5
5000BI09 CAD-suunnittelun perusteet 5 5 5 2.5 2.5
5100BI11 Tuotekehitys 5 5 5 2.5 2.5
5100BI13 Yrittäjyys ja kestävä liiketoiminta 5 5 5 2.5 2.5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 142)

142
Erikoistumisalojen ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 90)

60 - 90
Täydentävä ydinosaamisen opintojakso

(Valitaan yksi)

5
TE00BX26 Introduction to Energy Monitoring Systems 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1030
Vedenjakelujärjestelmät

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI15 Pumput, puhaltimet, putkistot ja kanavat 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CG93 Automaatiotekniikan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BJ17 Vesitekniikan suunnitteluosaaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1031
Vedenpuhdistus ja vesihuolto

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI63 Vedenpuhdistuksen kemia 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BI65 Vesihuolto ja juomavedenpuhdistus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BI67 Jäteveden käsittely 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1035
Water conservation and technical solutions

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI69 Introduction to the Baltic Sea  4 4 4 2 2
5100BI71 Water conservation and technical solutions 11 11 11 5.5 5.5
PEYTES22-1036
Kiertotalous

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
KI00BR05 Circular economy 5 5 5 2.5 2.5
KI00BR06 Kiertotalouden menetelmät 5 5 5 2.5 2.5
KI00BR07 Kiertotalouden liiketoiminta käytännössä 5 5 5 2.5 2.5
PEYTES22-1043
Waste Management and Life Cycle Assessment

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI79 Global waste management 5 5 5 2.5 2.5
LC00BS48 Elinkaariarviointi 5 5 5 2.5 2.5
5100BI77 Waste management in practice 5 5 5 2.5 2.5
PEYTES22-1048
Climate Change

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BT85 Climate.now basics 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BT84 Climate change guest lecture series 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BR31 Solutions.now 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1045
Alue- ja ympäristösuunnittelu

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI81 Smart Sustainable Cities 5 5 5 2.5 2.5
5100BI85 Luonnonmukainen hulevesien hallinta 5 5 5 2.5 2.5
5100BI83 Ympäristöakustiikka 5 5 5 2.5 2.5
PEYTES22-1032
Energia- ja virtaustekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CG93 Automaatiotekniikan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CH01 Sähkövoimatekniikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BI15 Pumput, puhaltimet, putkistot ja kanavat 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1033
Renewable Energy Fundamentals

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BX94 Renewable energy production 7 7 7 2.3 2.3 2.3
TE00BX95 Energiatehokkuus 3 3 3 1 1 1
TE00BX96 Introduction to power electronics 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1037
Distributed energy systems

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BX17 Wind Power Systems 4 4 4 2 2
TE00BX18 Photovoltaic Systems 4 4 4 2 2
TE00BX19 Battery and Storage Systems 4 4 4 2 2
TE00BX20 Sähkömarkkinat 3 3 3 1.5 1.5
PEYTES22-1041
Renewable Energy Projects (REP)

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BX21 Renewable Energy Project Development 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BX22 Renewable Energy Laboratory Project 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1039
Energian tuotantotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI27 Voimalaitostekniikka 5 5 5 2.5 2.5
5100BI29 Polttoaineet, savukaasut ja päästöjenhallinta 5 5 5 2.5 2.5
5100BI43 Bioenergy 5 5 5 2.5 2.5
PEYTES22-1044
Energian jakelu ja käyttö

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI33 Energian jakelujärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
5100BI35 Rakennusten energiatekniikka 5 5 5 2.5 2.5
5100BI37 Kunnossapito ja kunnossapitojärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
PEYTES22-1046
Energiatekniikan prosessit ja lämmönsiirto

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI21 Lämmönsiirto ja lämmönsiirtimet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BI23 Kylmä- ja lämpöpumppusysteemit sekä laitteistot 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5100BI25 Energiatekniikan prosessit 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1034
Sähkö- ja automaatiotekniikan perusteet

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15 15 15 5 5 5
TE00CG93 Automaatiotekniikan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CH01 Sähkövoimatekniikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CH04 Säätö- ja ohjaustekniikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1038
Automaatiotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15 15 15 7.5 7.5
TE00CG94 Kiinteistöautomaatio 5 5 5 2.5 2.5
TE00CG95 Ohjelmoitavat logiikat 5 5 5 2.5 2.5
TE00CG96 Automaatiosuunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
PEYTES22-1040
Sähköasenustekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CG97 Sähköasennukset 8 8 8 4 4
TE00CG98 Sähkökoneet 4 4 4 2 2
TE00CG99 Sähköajoneuvojen latausjärjestelmät 3 3 3 1.5 1.5
PEYTES22-1042
Sähköjärjestelmät

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CH00 Sähkösuunnittelu 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CH02 Sähkönjakeluverkot 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CH03 Sähkökäytöt 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PEYTES22-1049
Projektiosaaminen

(Valitaan opintopisteitä: 20)

0 - 20
TE00CK09 Projektiopinnot vesi- ja ympäristötekniikassa 5 - 10
TE00CK10 Projektiopinnot kiertotaloudessa 5 - 10
TE00CK11 Project Studies in Renewable Energy Engineering 5 - 10
5100BI91 Vesitekniikan erikoistumisopinnot 5 - 10 5 5 2.5 2.5
5100BI97 Kiertotalouden erikoistumisopinnot 5 - 10 15 7.5 7.5 3.8 3.8 2.5 2.5 2.5
5100BJ03 Specialization Studies in Renewable Energy Engineering 5 - 10 1.7 3.3 1.7 1.7 1.7 0.6 0.6 0.6 0.8 0.8 0.6 0.6 0.6
Innovaatioprojekti

(Valitaan yksi)

10
3041225 Innovation Project 10 10 10 3.3 3.3 3.3
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

0 - 30
TE00CE18 Työturvallisuus 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3 3 3 1.5 1.5
PEYTES22-1024
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
5000BJ05 Perusharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BS40 Alakohtainen harjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BS41 Ammattiharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
PEYTES22-1025
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

20
TE00BX23 Tutkimusmenetelmät 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BX25 Opinnäytetyö 15 15 7.5 7.5 3.8 3.8 2.5 2.5 2.5
PEYTES22-1051
Ympäristöseurannat

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CO07 Vesinäytteenoton ja -mittauksen perusteet 5
TE00CO08 Vesistöseurannat ja prosessivesien monitorointi 5
TE00CO09 Ympäristöseurannan toteutus 5
Yhteensä 240 80 123 161.7 98.3 33 47 33 90 90 71.7 66.7 31.7 16.5 16.5 15.6 15.6 15.6 16.5 16.5 30.4 30.4 30.4 45 45 24.1 24.1 24.1 33.4 33.4 10.7 10.7 10.7

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Introduction to Energy Monitoring Systems
Pumput, puhaltimet, putkistot ja kanavat
Automaatiotekniikan perusteet
Vesitekniikan suunnitteluosaaminen
Vedenpuhdistuksen kemia
Vesihuolto ja juomavedenpuhdistus
Jäteveden käsittely
Introduction to the Baltic Sea 
Water conservation and technical solutions
Circular economy
Kiertotalouden menetelmät
Kiertotalouden liiketoiminta käytännössä
Global waste management
Elinkaariarviointi
Climate.now basics
Climate change guest lecture series
Solutions.now
Smart Sustainable Cities
Luonnonmukainen hulevesien hallinta
Ympäristöakustiikka
Automaatiotekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Pumput, puhaltimet, putkistot ja kanavat
Renewable energy production
Energiatehokkuus
Introduction to power electronics
Wind Power Systems
Photovoltaic Systems
Battery and Storage Systems
Sähkömarkkinat
Renewable Energy Project Development
Renewable Energy Laboratory Project
Voimalaitostekniikka
Polttoaineet, savukaasut ja päästöjenhallinta
Bioenergy
Energian jakelujärjestelmät
Rakennusten energiatekniikka
Kunnossapito ja kunnossapitojärjestelmät
Lämmönsiirto ja lämmönsiirtimet
Kylmä- ja lämpöpumppusysteemit sekä laitteistot
Energiatekniikan prosessit
Automaatiotekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Säätö- ja ohjaustekniikka
Kiinteistöautomaatio
Ohjelmoitavat logiikat
Automaatiosuunnittelu
Sähköasennukset
Sähkökoneet
Sähköajoneuvojen latausjärjestelmät
Sähkösuunnittelu
Sähkönjakeluverkot
Sähkökäytöt
Vesitekniikan erikoistumisopinnot
Kiertotalouden erikoistumisopinnot
Specialization Studies in Renewable Energy Engineering
Innovation Project
Harjoittelu
Perusharjoittelu
Alakohtainen harjoittelu
Ammattiharjoittelu
Opinnäytetyö
Tutkimusmenetelmät
Opinnäytetyö
Perusopinnot
Johdatus energia- ja ympäristötekniikan alaan
Projektipaja
Ympäristöongelmat ja elinympäristöjen suojelu
Tietotekniikka
Ekologian ja hydrologian perusteet
Johdatus insinöörimatematiikkaan
Insinöörimatematiikan perusteet
Fysiikka
Fysiikan laboratoriotyöt
Ympäristölainsäädäntö ja talousohjauskeinot
Yhdyskuntasuunnittelu
Ympäristöviestintä
Suomen kieli ja viestintä
Kemia
Calculus
Sähköfysiikka
Termodynamiikka
Professional English, B2
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Tilastomatematiikka
Sähkötekniikan perusteet
Laadunhallinnan ja standardien perusteet
Virtaus- ja lämmönsiirtotekniikka
CAD-suunnittelun perusteet
Tuotekehitys
Yrittäjyys ja kestävä liiketoiminta
Vapaasti valittavat
Työturvallisuus
Johdatus kemiaan
Luokittelemattomat
Waste management in practice
Projektiopinnot vesi- ja ympäristötekniikassa
Projektiopinnot kiertotaloudessa
Project Studies in Renewable Energy Engineering
Vesinäytteenoton ja -mittauksen perusteet
Vesistöseurannat ja prosessivesien monitorointi
Ympäristöseurannan toteutus

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

98
TE00BJ18 Johdatus energia- ja ympäristötekniikan alaan 2
PEYTES22-1001
Ympäristövaikutukset

(Valitaan kaikki)

14
5000BH71 Projektipaja 5
TE00BU13 Ympäristöongelmat ja elinympäristöjen suojelu 4
TE00BS19 Tietotekniikka 2
TE00BU14 Ekologian ja hydrologian perusteet 3
PEYTES22-1002
Insinöörin perustaidot 1 - moduuli

(Valitaan kaikki)

15
TE00BX24 Johdatus insinöörimatematiikkaan 2
TE00BX67 Insinöörimatematiikan perusteet 5
TE00BS18 Fysiikka 5
TE00BS20 Fysiikan laboratoriotyöt 3
PEYTES22-1003
Ympäristöohjaus

(Valitaan kaikki)

15
5100BH83 Ympäristölainsäädäntö ja talousohjauskeinot 4
5100BH85 Yhdyskuntasuunnittelu 5
5100BH87 Ympäristöviestintä 3
1000BH89 Suomen kieli ja viestintä 3
PEYTES22-1004
Insinöörin perustaidot 2

(Valitaan kaikki)

16
TE00BR99 Kemia 3
TE00BX68 Calculus 5
5100BI01 Sähköfysiikka 4
5100BH93 Termodynamiikka 4
1000BI07 Professional English, B2 3
PEYTES22-1005
Svenska i arbetslivet

(Valitaan kaikki)

3
1000BH63 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
1000BH65 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
PEYTES22-1050
Insinöörin perustaidot 3

(Valitaan kaikki)

15
6000BH99 Tilastomatematiikka 3
5100BI03 Sähkötekniikan perusteet 5
TE00CE28 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 3
5100BH95 Virtaus- ja lämmönsiirtotekniikka 4
PEYTES22-1007
Suunnittelu ja kehittäminen

(Valitaan kaikki)

15
5000BI09 CAD-suunnittelun perusteet 5
5100BI11 Tuotekehitys 5
5100BI13 Yrittäjyys ja kestävä liiketoiminta 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 142)

142
Erikoistumisalojen ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 90)

60 - 90
Täydentävä ydinosaamisen opintojakso

(Valitaan yksi)

5
TE00BX26 Introduction to Energy Monitoring Systems 5
PEYTES22-1030
Vedenjakelujärjestelmät

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI15 Pumput, puhaltimet, putkistot ja kanavat 5
TE00CG93 Automaatiotekniikan perusteet 5
TE00BJ17 Vesitekniikan suunnitteluosaaminen 5
PEYTES22-1031
Vedenpuhdistus ja vesihuolto

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI63 Vedenpuhdistuksen kemia 5
5100BI65 Vesihuolto ja juomavedenpuhdistus 5
5100BI67 Jäteveden käsittely 5
PEYTES22-1035
Water conservation and technical solutions

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI69 Introduction to the Baltic Sea  4
5100BI71 Water conservation and technical solutions 11
PEYTES22-1036
Kiertotalous

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
KI00BR05 Circular economy 5
KI00BR06 Kiertotalouden menetelmät 5
KI00BR07 Kiertotalouden liiketoiminta käytännössä 5
PEYTES22-1043
Waste Management and Life Cycle Assessment

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI79 Global waste management 5
LC00BS48 Elinkaariarviointi 5
5100BI77 Waste management in practice 5
PEYTES22-1048
Climate Change

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BT85 Climate.now basics 5
TE00BT84 Climate change guest lecture series 5
TE00BR31 Solutions.now 5
PEYTES22-1045
Alue- ja ympäristösuunnittelu

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI81 Smart Sustainable Cities 5
5100BI85 Luonnonmukainen hulevesien hallinta 5
5100BI83 Ympäristöakustiikka 5
PEYTES22-1032
Energia- ja virtaustekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CG93 Automaatiotekniikan perusteet 5
TE00CH01 Sähkövoimatekniikka 5
5100BI15 Pumput, puhaltimet, putkistot ja kanavat 5
PEYTES22-1033
Renewable Energy Fundamentals

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BX94 Renewable energy production 7
TE00BX95 Energiatehokkuus 3
TE00BX96 Introduction to power electronics 5
PEYTES22-1037
Distributed energy systems

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BX17 Wind Power Systems 4
TE00BX18 Photovoltaic Systems 4
TE00BX19 Battery and Storage Systems 4
TE00BX20 Sähkömarkkinat 3
PEYTES22-1041
Renewable Energy Projects (REP)

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00BX21 Renewable Energy Project Development 10
TE00BX22 Renewable Energy Laboratory Project 5
PEYTES22-1039
Energian tuotantotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI27 Voimalaitostekniikka 5
5100BI29 Polttoaineet, savukaasut ja päästöjenhallinta 5
5100BI43 Bioenergy 5
PEYTES22-1044
Energian jakelu ja käyttö

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI33 Energian jakelujärjestelmät 5
5100BI35 Rakennusten energiatekniikka 5
5100BI37 Kunnossapito ja kunnossapitojärjestelmät 5
PEYTES22-1046
Energiatekniikan prosessit ja lämmönsiirto

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
5100BI21 Lämmönsiirto ja lämmönsiirtimet 5
5100BI23 Kylmä- ja lämpöpumppusysteemit sekä laitteistot 5
5100BI25 Energiatekniikan prosessit 5
PEYTES22-1034
Sähkö- ja automaatiotekniikan perusteet

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CG93 Automaatiotekniikan perusteet 5
TE00CH01 Sähkövoimatekniikka 5
TE00CH04 Säätö- ja ohjaustekniikka 5
PEYTES22-1038
Automaatiotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CG94 Kiinteistöautomaatio 5
TE00CG95 Ohjelmoitavat logiikat 5
TE00CG96 Automaatiosuunnittelu 5
PEYTES22-1040
Sähköasenustekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CG97 Sähköasennukset 8
TE00CG98 Sähkökoneet 4
TE00CG99 Sähköajoneuvojen latausjärjestelmät 3
PEYTES22-1042
Sähköjärjestelmät

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CH00 Sähkösuunnittelu 5
TE00CH02 Sähkönjakeluverkot 5
TE00CH03 Sähkökäytöt 5
PEYTES22-1049
Projektiosaaminen

(Valitaan opintopisteitä: 20)

0 - 20
TE00CK09 Projektiopinnot vesi- ja ympäristötekniikassa 5 - 10
TE00CK10 Projektiopinnot kiertotaloudessa 5 - 10
TE00CK11 Project Studies in Renewable Energy Engineering 5 - 10
5100BI91 Vesitekniikan erikoistumisopinnot 5 - 10
5100BI97 Kiertotalouden erikoistumisopinnot 5 - 10
5100BJ03 Specialization Studies in Renewable Energy Engineering 5 - 10
Innovaatioprojekti

(Valitaan yksi)

10
3041225 Innovation Project 10
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

0 - 30
TE00CE18 Työturvallisuus 2
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3
PEYTES22-1024
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
5000BJ05 Perusharjoittelu 10
TE00BS40 Alakohtainen harjoittelu 10
TE00BS41 Ammattiharjoittelu 10
PEYTES22-1025
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

20
TE00BX23 Tutkimusmenetelmät 5
TE00BX25 Opinnäytetyö 15
PEYTES22-1051
Ympäristöseurannat

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
TE00CO07 Vesinäytteenoton ja -mittauksen perusteet 5
TE00CO08 Vesistöseurannat ja prosessivesien monitorointi 5
TE00CO09 Ympäristöseurannan toteutus 5