Siirry suoraan sisältöön

Bio- ja kemiantekniikka: PBIOKES24, ryhmä B

Tunnus: PBIOKES24

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoitteena on valmistaa kemiantekniikan alalle yhteistyötaitoisia ja innovatiivisia insinöörejä. Insinöörin osaamisalue tarkentuu opiskelijan omien valintojen perusteella ja se voi olla biomateriaaleja, elintarviketekniikka tai näiden yhdistelmä. Bio- ja kemiantekniikan insinöörin osaamisen perustana ovat luonnontieteet ja prosessit. Opiskelija kehittää laatuun, turvallisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvää osaamistaan opintojen alusta asti. Opinnot tukevat opiskelijan vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen kehittymistä.

Insinööritutkinnon laajuus on 240 op ja siitä 190 op on ydinosaamista (perusopinnot, ammattiopinnot ja harjoittelu 30 op). Opiskelija laajentaa osaamistaan haluamaansa suuntaan vapaasti valittavilla opinnoilla (30 op) ja opinnäytetyöllä (15 op).

Ensimmäisenä opiskeluvuotena opiskelija luo oppimisen ja korkeakouluopiskelun edellytykset ja rakentaa itselleen luonnontieteellisen osaamisperustan. Opintojen alussa opiskellaan insinöörikoulutuksen perusaineita: matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa sekä mikrobiologiaa. Näiden lisäksi on kieli- ja viestintäopintoja sekä työelämää tukevia opintoja. Ensimmäisenä opiskeluvuotena opetellaan toimimaan aktiivisena ryhmän jäsenenä ja opiskellaan projektinhallinnan perusteet käytännön projekteissa.

Toisena opiskeluvuotena opiskelija soveltaa luonnontieteellisiä tietojaan kemiantekniikan ammattiaineissa ja rakentaa itselleen teknisen osaamisperustan. Ammattiaineina opiskellaan mm. biokemiaa, teknisiä prosesseja, kemian analyysejä, elintarviketuotannon hallintaa ja materiaalien prosessointia. Käytännön laboratorio- ja projektityöskentelytaitojen saavuttaminen on oleellinen osa oppimista ja työelämävalmiuksia. Toisena opiskeluvuotena opiskelija valitsee osaamistaan laajentavat opinnot.

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuotena opiskelija syventää osaamistaan valitsemallaan osaamispolulla ja vahvistaa osaamistaan osallistumalla laajaan monialaiseen, työelämälähtöiseen projektiin (innovaatioprojekti). Syventävien opintojen aiheena voi olla bio- ja materiaalitekniikka tai elintarviketekniikka. Syventävät moduulit opiskellaan pääsääntöisesti englanniksi, mikä mahdollistaa vaihto-opiskelijoiden osallistumisen opintojaksoille. Sisällöt mukautuvat tarvittaessa tutkimusryhmien ajankohtaisiin aiheisiin.

Opinnot on jaettu vuositarjontaan siten, että yhtenä vuonna voi suorittaa keskimäärin 60 op. Opiskelija voi halutessaan opiskella opintovuoden aikana myös tätä enemmän esimerkiksi valitsemalla opintoja Campusonline-tarjonnasta, tekemällä kesällä työharjoittelua tai osallistumalla TKI-hankkeisiin.

Lisätietoa opetuskielistä
Koulutuksen ensisijainen opetuskieli on suomi, mutta pääosa syventävistä opinnoista toteutetaan englannin kielellä. Toimintaympäristö on kansainvälinen ja monille opintojaksoille ja projekteihin osallistuu vaihto-opiskelijoita.

Osaamistavoitteet

Koulutusvastuun kompetenssit
Soveltava luonnontieteellinen osaaminen
• omaa alan vaatimat matematiikan, fysiikan ja tietotekniset valmiudet
• omaa alan vaatimat kemian, materiaalikemian, biokemian ja mikrobiologian tiedot ja taidot
• osaa soveltaa näitä tietoja ja taitoja käytännössä

Prosessiosaaminen
Opiskelija
• hallitsee biotekniset prosessit ja niissä käytettävät materiaalit
• ymmärtää elintarviketuotannon perusteet ja prosessit
• hallitsee materiaalien prosessoinnin ja testaamisen perusteet

Projektiosaaminen
Opiskelija
• osaa toimia osana moniammatillista ryhmää
• osaa käyttää projektinhallinnan tietoteknisiä työkaluja
• osaa työskennellä projektiluonteisesti aikataulun mukaan
• tuntee projektien talouden johtamisen ja hallinnoinnin periaatteet

Kestävä kehitys
Opiskelija
• osaa hyödyntää kestävän kehityksen mukaisia biopohjaisia ja uusiutuvia materiaaleja
• osaa kuvata erilaisia kestävän kehityksen teemoja, kuten kiertotaloutta ja resurssitehokkuutta
• osaa ottaa huomioon kestävän kehityksen tuotannolle ja suunnittelulle asettamia vaatimuksia

Vuorovaikutustaidot
Opiskelija
• osaa hyödyntää tietoverkkoja informaatio- ja viestintäteknologiaa viestinnässä
• omaa hyvät ryhmätyötaidot
• osaa hyvät raportointi- ja viestintätaidot

Laatuosaaminen
Opiskelija
• tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu-, hygienia- ja ympäristöriskitekijät
• hallitsee lean-toiminnan periaatteet

Liiketoimintaosaaminen
Opiskelija
• ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet
• pyrkii markkinalähtöiseen, kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
• ymmärtää kiertotalouden liiketaloudellisen merkityksen

Näiden lisäksi koulutuksessa kehitetään yksilö-, yhteisö- ja verkosto-osaamisen innovaatiokompetensseja ammattikorkeakoulun linjauksen mukaisesti.

Pedagogiset toimintatavat

Bio- ja kemiantekniikan koulutuksessa noudatetaan insinöörikoulutukseen suunniteltua CDIO-viitekehystä, joka tukee innovaatiopedagogiikan toetutumista. Oleellista on, että ohjauksessa käytetään aktivoivia opetusmenetelmiä. Opiskelijat tekevät koulutuksen aikana mm. projekteissa tuotteita tai tuotoksia, joita he itse ideoivat, suunnittelevat, toteuttavat ja käyttävät myös käytännössä. Erilaiset oppimisympäristöt tukevat projektimaista opiskelua.

Projekti- ja tiimityötaitoja kehitetään innovaatiopedagogiikan ja CDIO-mallin mukaisesti koko koulutuksen ajan. Ensimmäisenä opintovuotena opetellaan projektityöskentelyn periaatteita. Toisena opiskeluvuotena opiskelijat tekevät projektin tutkimusryhmältä saamastaan aiheesta ja soveltavat siihen vuoden aikana oppimiaan asioita. Kolmantena opiskeluvuotena on vuorossa monialainen Innovaatioprojekti, jossa aiheet tulevat ulkopuolisilta toimeksiantajilta. Projekteihin integroidaan muita opintojaksoja mahdollisuuksien mukaan (esim. projektisuunnitelman esittely suomen opettajalle tai englanninkielisen tehtävän liittäminen projektiin). Projektien arvioinnissa käytetään itse- ja vertaisarviointeja ja hyödynnetään innovaatiokompetensseja.

Opinnot on mitoitettu neljälle vuodelle. Hyvällä suunnittelulla ja aktiivisella opiskelulla opiskelijan on mahdollista suorittaa opinnot lyhemmässä ajassa. Työssä hankitun osaamisen opinnollistaminen on mahdollista.

Oppimisympäristö tukee innovaatiopedagogiikkaa ja CDIO-mallin mukaista toimintaa. Käytössä on perinteisten opetustilojen lisäksi muuntojoustavia tiloja, ryhmätyötiloja ja laboratoriotiloja.

Arviointi

Bio- ja kemiantekniikan koulutuksessa opintoja arvioidaan monipuolisesti. Pääsääntöisesti opintojaksojen arvosana annetaan asteikolla 1-5. Poikkeuksena on esimerkiksi harjoittelu, joka arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.

Opintojaksojen arvioinnissa arvioinnin lähtökohtana ovat opintojakson oppimistavoitteet. Arvioinnin tavat vaihtelevat opintojaksojen toteutustavan mukaan. Tässä joitakin esimerkkejä:
• Opiskelijat keräävät pisteitä oppimistavoitteiden/osaamistavoitteiden mukaan tehtyjen tehtävien sekä kokeiden perusteella. Saavutettu pistemäärä tuottaa arvosanan. Arviointitaulukko esitetään opiskelijoille opintojakson alkaessa, joten opiskelija voi asettaa omat osaamistavoitteensa jo opintojakson alussa.
• Opiskelijat saavat henkilökohtaista ohjausta ja palautetta työstään esim. laboratoriotöitä tehdessään.
• Projektien arvioinnissa käytetään apuna innovaatiokompetensseja, itse- ja vertaisarviointia.
• Arvioinnin perusteena voi olla myös välikoe, loppukoe, ryhmätentti, suullinen raportointi jne.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 2026-2027 2027-2028 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 Syksy 2027 Kevät 2028 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027 1. / 2027 2. / 2027 3. / 2028 4. / 2028 5. / 2028
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 195)

195
PBIOKES24-1021
Viestintä

(Valitaan kaikki)

11
TE00CW79 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1.5 1.5
TE00CS29 Svenska i arbetslivet muntlig kommunikation 1 1 1 1
TE00CS28 Svenska i arbetslivet skriftlig kommunikation 2 2 2 2
5021182 Working English 2 2 2 2
TE00BX88 English Professional Skills 3 3 3 3
PBIOKES24-1022
Yleisaineet

(Valitaan kaikki)

10
TE00CV16 Tiedonhaku ja raportointi 2 2 2 2
TE00BS44 Työvälineohjelmistot 1 3 3 3 1.5 1.5
TE00BS45 Työvälineohjelmistot 2 2 2 2 2
TE00CV15 Koesuunnittelu ja tilastolliset työkalut 3 3 3 3
PBIOKES24-1024
Matematiikka ja fysiikka

(Valitaan kaikki)

20
TE00CQ16 Insinöörimatematiikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00BX84 Calculus 5 5 5 2.5 2.5
TE00CW80 Insinöörifysiikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV88 Fysikaaliset mittaukset 5 5 5 2.5 2.5
PBIOKES24-1025
Tekniikan kemia

(Valitaan kaikki)

25
TE00CV89 Yleinen kemia 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
TE00CV90 Analyysitekniikat 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV91 Fysikaalinen ja orgaaninen kemia 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV92 Kemian laboratoriotyöt 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV93 Analyysitekniikat, laboratoriotyöt 5 5 5 2.5 2.5
PBIOKES24-1026
Biotekniikka

(Valitaan kaikki)

18
TE00CV94 Mikrobiologia ja puhdastila 3 3 3 3
TE00BN83 Biokemia 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV95 Mikrobiologia ja puhdastila, laboratoriotyöt 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV96 Biotekniset laboratoriomenetelmät 5 5 5 2.5 2.5
PBIOKES24-1027
Prosessit ja kestävä kehitys

(Valitaan kaikki)

29
TE00BL95 Johdatus kemiantekniikkaan 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV97 Termodynamiikka 3 3 3 3
TE00CW04 Prosessitekniikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV99 Bioprosessitekniikka 3 3 3 3
TE00CW00 Materiaalitekniikan perusteet 3 3 3 1.5 1.5
TE00CW01 Elintarviketekniikan perusteet 3 3 3 3
TE00CW02 Sähkö- ja automaatiotekniikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CW03 CAD-perusteet 2 2 2 2
PBIOKES24-1028
Projektiopinnot

(Valitaan kaikki)

13
TE00CQ24 SUSTIS Kestävän kehityksen projekti 3 3 3 1.5 1.5
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10 10 10 5 5
PBIOKES24-1029
Laatu

(Valitaan kaikki)

9
TE00CW07 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00CW06 Mittaus ja metrologia 4 4 4 2 2
Syventävät opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
PBIOKES24-1020
Biomateriaalit ja prosessit 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00CV01 Prosessit ja analytiikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV03 Biomateriaalit ja prosessit 1 3 3 3 3
TE00CV04 Biomateriaalit ja prosessit 1, laboratoriotyöt 7 7 7 3.5 3.5
PBIOKES24-1016
Biomateriaalit ja prosessit 2 

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
TE00CV05 Innovointi, tuotekehitys ja tuotanto 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV06 Biomateriaalit ja prosessit 2 3 3 3 3
TE00CV07 Biomateriaalit ja prosessit 2, laboratoriotyöt 7 7 7 3.5 3.5
PBIOKES24-1013
Elintarviketekniikka ja tuotekehitys 1

(Valitaan kaikki)

15 15 15 7.5 7.5
TE00CV01 Prosessit ja analytiikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV08 Elintarvikeprosessit 3 3 3 3
TE00CV09 Elintarvikeprosessit, laboratoriotyöt 5 5 5 2.5 2.5
TE00CW82 Aistittavan laadun arviointi 2 2 2 2
PBIOKES24-1014
Elintarviketekniikka ja tuotekehitys 2

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
TE00CV05 Innovointi, tuotekehitys ja tuotanto 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV11 Elintarviketekniikka 3 5 5 2.5 2.5
TE00CV12 Elintarviketekniikka, pilottiprosessit 5 5 5 2.5 2.5
TE00CV13 Elintarvikelainsäädäntö ja elintarvikevalvonta 2 2 2 2
PBIOKES24-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30 10 10 10 10 10 10 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3
TE00BL93 Perusharjoittelu 10 10 10 10
TE00BN11 Alakohtainen harjoittelu 10 10 10 10
TE00BN12 Ammattiharjoittelu 10 10 10 10
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PBIOKES24-1019
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15 20 10 10 5 5 3.3 3.3 3.3
TE00CX57 Opinnäytetyö, toteutus 10
TE00CX58 Opinnäytetyö, raportointi 5
PBIOKES24-1018
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00CQ15 Matemaattisten aineiden perustaidot 5 5 5 2.5 2.5
TE00CS04 Fräscha upp din svenska 3 3 3 1.5 1.5
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3 3 3 3
TE00CK42 Panimoteknologia ja toimiminen panimoympäristössä 1 - 10 10 10 5 5
Yhteensä 240 71 65 88 24 30.5 40.5 31 34 37 51 24 0 15.5 15 16.5 14 10 17 14 12 12 10 19.5 17.5 22 19 10 13 11 0 0 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Työvälineohjelmistot 2
Innovaatioprojekti
Harjoittelu
Perusharjoittelu
Alakohtainen harjoittelu
Ammattiharjoittelu
Opinnäytetyö

Ei liitettyjä opintojaksoja

Perusopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Vapaasti valittavat
Johdatus kemiaan
Luokittelemattomat
Suomen kieli ja viestintä
Svenska i arbetslivet muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet skriftlig kommunikation
Working English
English Professional Skills
Tiedonhaku ja raportointi
Työvälineohjelmistot 1
Koesuunnittelu ja tilastolliset työkalut
Insinöörimatematiikan perusteet
Calculus
Insinöörifysiikka
Fysikaaliset mittaukset
Yleinen kemia
Analyysitekniikat
Fysikaalinen ja orgaaninen kemia
Kemian laboratoriotyöt
Analyysitekniikat, laboratoriotyöt
Mikrobiologia ja puhdastila
Biokemia
Mikrobiologia ja puhdastila, laboratoriotyöt
Biotekniset laboratoriomenetelmät
Johdatus kemiantekniikkaan
Termodynamiikka
Prosessitekniikka
Bioprosessitekniikka
Materiaalitekniikan perusteet
Elintarviketekniikan perusteet
Sähkö- ja automaatiotekniikka
CAD-perusteet
SUSTIS Kestävän kehityksen projekti
Laadunhallinnan ja standardien perusteet
Mittaus ja metrologia
Prosessit ja analytiikka
Biomateriaalit ja prosessit 1
Biomateriaalit ja prosessit 1, laboratoriotyöt
Innovointi, tuotekehitys ja tuotanto
Biomateriaalit ja prosessit 2
Biomateriaalit ja prosessit 2, laboratoriotyöt
Prosessit ja analytiikka
Elintarvikeprosessit
Elintarvikeprosessit, laboratoriotyöt
Aistittavan laadun arviointi
Innovointi, tuotekehitys ja tuotanto
Elintarviketekniikka
Elintarviketekniikka, pilottiprosessit
Elintarvikelainsäädäntö ja elintarvikevalvonta
Opinnäytetyö, toteutus
Opinnäytetyö, raportointi
Matemaattisten aineiden perustaidot
Fräscha upp din svenska
Panimoteknologia ja toimiminen panimoympäristössä

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 195)

195
PBIOKES24-1021
Viestintä

(Valitaan kaikki)

11
TE00CW79 Suomen kieli ja viestintä 3
TE00CS29 Svenska i arbetslivet muntlig kommunikation 1
TE00CS28 Svenska i arbetslivet skriftlig kommunikation 2
5021182 Working English 2
TE00BX88 English Professional Skills 3
PBIOKES24-1022
Yleisaineet

(Valitaan kaikki)

10
TE00CV16 Tiedonhaku ja raportointi 2
TE00BS44 Työvälineohjelmistot 1 3
TE00BS45 Työvälineohjelmistot 2 2
TE00CV15 Koesuunnittelu ja tilastolliset työkalut 3
PBIOKES24-1024
Matematiikka ja fysiikka

(Valitaan kaikki)

20
TE00CQ16 Insinöörimatematiikan perusteet 5
TE00BX84 Calculus 5
TE00CW80 Insinöörifysiikka 5
TE00CV88 Fysikaaliset mittaukset 5
PBIOKES24-1025
Tekniikan kemia

(Valitaan kaikki)

25
TE00CV89 Yleinen kemia 5
TE00CV90 Analyysitekniikat 5
TE00CV91 Fysikaalinen ja orgaaninen kemia 5
TE00CV92 Kemian laboratoriotyöt 5
TE00CV93 Analyysitekniikat, laboratoriotyöt 5
PBIOKES24-1026
Biotekniikka

(Valitaan kaikki)

18
TE00CV94 Mikrobiologia ja puhdastila 3
TE00BN83 Biokemia 5
TE00CV95 Mikrobiologia ja puhdastila, laboratoriotyöt 5
TE00CV96 Biotekniset laboratoriomenetelmät 5
PBIOKES24-1027
Prosessit ja kestävä kehitys

(Valitaan kaikki)

29
TE00BL95 Johdatus kemiantekniikkaan 5
TE00CV97 Termodynamiikka 3
TE00CW04 Prosessitekniikka 5
TE00CV99 Bioprosessitekniikka 3
TE00CW00 Materiaalitekniikan perusteet 3
TE00CW01 Elintarviketekniikan perusteet 3
TE00CW02 Sähkö- ja automaatiotekniikka 5
TE00CW03 CAD-perusteet 2
PBIOKES24-1028
Projektiopinnot

(Valitaan kaikki)

13
TE00CQ24 SUSTIS Kestävän kehityksen projekti 3
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10
PBIOKES24-1029
Laatu

(Valitaan kaikki)

9
TE00CW07 Laadunhallinnan ja standardien perusteet 5
TE00CW06 Mittaus ja metrologia 4
Syventävät opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
PBIOKES24-1020
Biomateriaalit ja prosessit 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00CV01 Prosessit ja analytiikka 5
TE00CV03 Biomateriaalit ja prosessit 1 3
TE00CV04 Biomateriaalit ja prosessit 1, laboratoriotyöt 7
PBIOKES24-1016
Biomateriaalit ja prosessit 2 

(Valitaan kaikki)

15
TE00CV05 Innovointi, tuotekehitys ja tuotanto 5
TE00CV06 Biomateriaalit ja prosessit 2 3
TE00CV07 Biomateriaalit ja prosessit 2, laboratoriotyöt 7
PBIOKES24-1013
Elintarviketekniikka ja tuotekehitys 1

(Valitaan kaikki)

15
TE00CV01 Prosessit ja analytiikka 5
TE00CV08 Elintarvikeprosessit 3
TE00CV09 Elintarvikeprosessit, laboratoriotyöt 5
TE00CW82 Aistittavan laadun arviointi 2
PBIOKES24-1014
Elintarviketekniikka ja tuotekehitys 2

(Valitaan kaikki)

15
TE00CV05 Innovointi, tuotekehitys ja tuotanto 5
TE00CV11 Elintarviketekniikka 3
TE00CV12 Elintarviketekniikka, pilottiprosessit 5
TE00CV13 Elintarvikelainsäädäntö ja elintarvikevalvonta 2
PBIOKES24-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
TE00BL93 Perusharjoittelu 10
TE00BN11 Alakohtainen harjoittelu 10
TE00BN12 Ammattiharjoittelu 10
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PBIOKES24-1019
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
TE00CX57 Opinnäytetyö, toteutus 10
TE00CX58 Opinnäytetyö, raportointi 5
PBIOKES24-1018
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00CQ15 Matemaattisten aineiden perustaidot 5
TE00CS04 Fräscha upp din svenska 3
TE00BL92 Johdatus kemiaan 3
TE00CK42 Panimoteknologia ja toimiminen panimoympäristössä 1 - 10